Ik zie het al aan menige blik -) Lood, wie is daarin nu in godsnaam geïnteresseerd? Ik vermeld er als mogelijke bodemzoekers onder de metalen maar ineens Nikkel, koper en Zink bij en de belegger die even dieper doordenkt zal er wel een paar namen van diepgevallen aandelen kunnen bij bedenken die wellicht zullen stijgen op een uitbodeming in die metalen. Ik probeer in deze analyse elke week een grondstof te bespreken waar de belegger de komende week winst moet kunnen op maken en dat lukt me aardig mag ik zeggen wanneer ik de uitkomsten van voorbije analyses bekijk…
Lood: Mogelijke bodem
Om het lijstje eens te overlopen zijn dit mijn verwachtingen. Koper dus naar een bodem toe. Edelmetalen mogelijks nog even dieper in een vijfde golfje om vervolgens te gaan stijgen. Palmolie, tarwe, katoen en sojabonen mik ik op een daling. Suiker? zijwaarts tot dalend. Rijst: stijgen. Koffie: zijwaarts. Olie: oververkocht maar wedden op een fundamentele ommekeer doe ik niet, te onzeker -(
De crb-index daalt verder. Dus het gros van de grondstoffen daalt verder en ik zie geen reden om in een brede grondstoffenindex te stappen. De macd breekt trouwens de 0‑lijn en dit betekent een death-cross tussen het 12- en 26daags. Niet bepaald een signaal dat wijst op een komende stijging, integendeel.
In de maandgrafiek van de loodprijs (1870 is de prijs, geen jaartal -) zien we dat de koers in juli met een low op 1546 teruggevallen is tot op de steunlijn. We hebben in de daling het 38.2‑Fiboniveau bereikt en in de macd zien we dat deze indicator teruggevallen is op een steunniveau. Vlak onder de steunlijn zien we het 100-maands gemiddelde liggen dat stijgt. Kijken we naar de bewegingen in de koersgrafiek dan zien we dat we vier golven kunnen tellen. Ik sluit dus niet uit dat de steunlijn in een vijfde golf opnieuw wordt getest en mogelijks zelfs even doorbroken maar dat 100-maands zal steun geven want op dit niveau liggen ook de toppen van de maandcandles van januari en februari 2006.
In de weekgrafiek zien we een wigpatroon en wanneer we de bewegingen tellen vanuit de bodem van juli 2005 dan zien we dat de daling van de afgelopen maanden best wel eens een vierde golf kan geweest zijn. We zijn immers niet door de top van februari 2006 gevallen die we in aanmerking mogen nemen als top van een eerste golf. Er is dus geen overlap tussen de eerste en de vierde golf en dat is bullish.Fors stijgende koersen zijn dus een reële mogelijkheid. Fractal polarized efficiency breekt de weerstandslijn niet maar de macd doet dat wel. Ik zou wel graag zien dat de PFE zijn weerstandslijn eveneens uitneemt EN dat de weerstandslijn in de koersgrafiek uitgenomen wordt.
In de daggrafiek zien we dat de PFE op het punt staat een koopsignaal te geven middels de doorbraak van zijn 0‑lijn. In de macd zien we duidelijk de positieve divergenties en een uitname van de weerstandslijn ware mooi als bevestiging.
Krijgen we de uitname van de weerstanden zoals in de week- en daggrafiek vermeld dan zou ik langere termijn posities durven innemen want, aangenomen dat het om een opwaartse uitbraak gaat van een vierde golf, zal de stijging wel wat om het lijf hebben waarbij een uitname van de all-time-highs in de komende maanden zelfs niet hoeft uitgesloten te worden.
Edwin Vandamme
US Markets
analist zit long in het goud en palladium en long in Nyrstar. Geen posities in overige vermelde waarden.