Afgelopen week zagen we weer een duidelijk onderscheid bij de grondstoffen: soft-commodities zijn door de band genomen dalend of worstelen met hun steun- en weerstandsniveaus. Edelmetalen blijven positief. Olie zou logischerwijs een correctie moeten inzetten maar topje raden durf ik hier niet, eerst maar eens zien of de verwachte correctie daadwerkelijk inzet vooraleer positie in te nemen. Het is trouwens opvallend hoe de euro/usd en de olie blijkbaar gelijklopen. Bij een correctie in de olie kun je dus tegelijkertijd een correctie op de euro verwachten…
Koper: waar gaat de prijs naartoe?
Nogal opvallend de laatste tijd is naar mijn mening het koersverloop van de koperprijs. Na een drietop te hebben geplaatst is de koperprijs al enekel weken dalend en we naderen nu een steunniveau.
We nemen er even de grafieken bij.
De eerste grafiek is de kwartaalgrafiek. De Heikin Ashi laat hier zien dat er met de stijgende trend op heel lange termijn nog niets aan de hand is. Die blijft van kracht. De laatste candle hoef je niet in aanmerking te nemen als doji, die candle is bijlange na nog niet afgewerkt want het kwartaal is nog niet ten einde.
De maandgrafiek laat zien dat we voor een “dreigende” uitbraak staan van de stijgende steunlijn en de macd laat een verkoopsignaal zien.
In de weekgrafiek zien we dat de slotkoers van afgelopen week nog boven de stijgende steun is gebleven maar veel hoeft er niet te gebeuren om die steunlijn te laten sneuvelen. Inspelen op een neerwaartse uitname van die steunlijn is aan de andere kant dan weer niet zonder risico want op 325 en vervolgens op 300 ligt er alweer aardige steun. Met een huidige koers van 332 is er tot de eerste steun te weinig potentieel om een baissepositie in te nemen.
Het wvs-systeem geeft een “dreigend” verkoopsignaal want we staan op het punt in de dmi een cross te zien. Dus vanuit dit syteem kun je desgewenst een baissepositie innemen met als doel de zone 300. Blijft de steunlijn in de koersgrafiek echter standhouden dan is het wel verstandig daar vlug conclusies uit te trekken en verlies te nemen.
In de daggrafiek heeft het wvs-systeem weer haar dienst bewezen maar voor een baissepositie lijkt het hier wel wat aan de late kant om nu nog in te stappen. De steunniveaus liggen dichtbij en wanneer ik het kanaaltje dat ik inteken in de macd voor ogen hou dan moeten we er terdege rekening mee houden dat de steunniveaus in de koperprijs standhouden.
Conclusie: Wie baisseposities in bezit heeft zit nog steeds aan de goede kant maar dient de steunniveaus in de gaten te houden. Wie geen positie heeft in koper kan op basis van het wvs-systeem een positie innemen maar dat is dan gezien de nabijheid van de steunniveaus wel een speculatieve zaak. Ik vind de ontwikkeling van de koperprijs interessant genoeg om die ook “positieloos” te blijven opvolgen want ik ben benieuwd hoe de koers zich zal gedragen in geval we de steunniveaus bereiken.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft geen posities in koper.