...

Koper blinkt niet altijd

21 december 2006, 21:02 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Heel veel anal­is­ten zijn sterk posi­tief op met­al­en maar laat u niet gek mak­en. Gewoon logisch redeneren. Ver­traagt de economie? Kri­j­gen we een harde of een zachte land­ing? In al deze gevallen bli­jft het te verwacht­en resul­taat het­zelfde. Wan­neer de groei ver­traagt dan mag je logis­cher­wi­jze veron­der­stellen dat de vraag naar grond­stof­fen achteruit­boert en min­der vraag betekent dal­ende pri­jzen. Kop­er lijkt alvast klaar om een dal­ing in te zetten…

Kop­er blinkt niet altijd

Ik hanteer ook deze keer mijn vertrouwde vol­go­rde om u op een vlotte manier een beeld te geven van wat we bij de kop­er­pri­js mogen verwacht­en. Dit betekent dat ik van start ga met de kwartaal­grafiek. Onder de koers­grafiek vind u één van mijn favori­ete indi­ca­toren, namelijk de macd.

We zien in deze grafiek al onmid­del­lijk een top­pa­troon: een zeer lange can­dle met een lange upper­shad­ow, gevol­gd door een doji. Deze twee can­dles vor­m­den op zich reeds een ern­stige waarschuwing voor een tren­dom­me­keer maar nu wor­den zij beves­tigd door een negatieve can­dle. De MACD zit ver­schrikke­lijk hoog boven de 0‑lijn, de relatieve afwijk­ing tot de sig­naal­li­jn is eve­neens veel te hoog en laat dus veron­der­stellen dat deze beweg­ing niet kan aange­houden worden.

We kijken naar de maand­grafiek en daar zien we een geronde top in de koers­grafiek. Veel can­dles met kleine bodys en lange shaduwen. Dit duidt op een tren­dom­me­keer en we zien inder­daad dat de koers op het punt staat de hor­i­zon­tale ste­un te door­breken die we kun­nen trekken onder de laat­ste bodems. De Fibo-niveaus heb ik in de grafiek geplaatst om een inschat­ting te kun­nen mak­en tot waar de cor­rec­tie kan gaan, dit in het geval de ste­un wordt door­bro­ken. De MACD is duidelijk omge­bo­gen en hij staat op het punt een verkoopsig­naal te geven mid­dels een door­braak van zijn sig­naal­li­jn. De afs­tand tot de 0‑lijn in de indi­ca­tor is nog zeer groot, dus we moeten er reken­ing mee houden dat de kop­er­pri­js behoor­lijk diep kan terugvallen.

De week­grafiek laat ons zien dat er een dal­ende sym­metrische driehoek werd gevor­md. De koers staat op het punt deze driehoek te ver­lat­en aan de onderz­i­jde wat zeer negatief zou zijn. Wil ik een koers­doel bepalen dan trek ik een even­wi­jdi­ge lijn aan de weer­stand­sli­jn van de driehoek. We zien dat die even­wi­jdi­ge lijn overeen­stemt met de Fibo-lijn die ik overgenomen heb uit de maand­grafiek. We zien eve­neens dat de koers dan zou terechtkomen op het gemid­delde. Dit gemid­delde ligt gelijk met de Fibo-lijn. Het lijkt me een logis­che aan­name wan­neer ik stel dat de kop­er­pri­js terug­moet naar 255 usd. De dal­ing kan hier stop­pen maar die ste­un kan het natu­urlijk ook begeven. Eens de koers bij dit niveau aankomt is het dus zaak de toe­s­tand opnieuw te eval­ueren. Wat de MACD betre­ft, de indi­ca­tor laat hier duidelijk een verkoopsig­naal zien want hij heeft de 0‑lijn neer­waarts doorbroken.

De dag­grafiek laat aan duidelijkheid niets te wensen over. De hor­i­zon­tale ste­un werd duidelijk neer­waarts door­bro­ken. De gemid­delden lat­en een dead-cross zien en de kop­er­pri­js beweegt zich onder de dal­ende gemid­delden. De kop­er­pri­js is dus een dal­ing ges­tart. We hebben al een mogelijk koers­doel bepaald in de maand­grafiek en nu we kun­nen we nazien in hoev­erre we dat koers­doel van 255 als logisch mogen beschouwen. Daar­toe trek ik opnieuw de Fibonac­ci-niveaus, deze keer met als ref­er­en­tiepun­ten de top in de grafiek en de ste­un­li­jn waar de koers net doorheen is gevallen. Deze wijze van werken geeft me een pro­jec­tie­doel van 250 usd. De Fibo’s getrokken in de maand­grafiek gaven een doel van 255 usd.

Bei­de lij­nen komen dus dicht bij elka­ar in de buurt te liggen en ik ga er dus vanu­it dat de zone 250255 usd real­is­tisch is om als koers­doel in aan­merk­ing genomen te wor­den. De MACD laat een dal­ende trend zien, dus op een omme­keer hoef je hier op de korte ter­mi­jn niet te rekenen.

Wie met een short­posi­tie wil inspe­len op de dal­ende kop­er­pri­js kan dit doen mid­dels het gebruik van turbo’s.

Op de vol­gende link vind u de lijst met bestaande turbos

http://​www​.abnam​ro​.nl/​n​l​/​b​e​l​e​g​g​e​n​/​k​o​e​r​s​i​n​f​o​r​m​a​t​i​e​/​t​u​r​b​o​/​i​n​d​e​x​.html

Hou bij een instap in tur­bos alti­jd goed reken­ing met uw risi­co­profiel. Kiest u de stop dicht­bij dan loopt u een grot­er risi­co op koersver­lies dan wan­neer u de sto­ploss verder weg neemt. De hef­boom is lager naar­mate u de stop verder neemt maar de zek­er­heid om niet uit­gestopt te wor­den is dan wel grot­er. Vooraleer in te stap­pen moet je dus eens over­we­gen welk risi­co je wenst te lopen.

Edwin Van­damme

US mar­kets

Anal­ist heeft geen posi­tie in koper.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.