![](/images/legacy-userimages/userimages/commodities_edwin_1.gif)
Koper blinkt niet altijd
Ik hanteer ook deze keer mijn vertrouwde volgorde om u op een vlotte manier een beeld te geven van wat we bij de koperprijs mogen verwachten. Dit betekent dat ik van start ga met de kwartaalgrafiek. Onder de koersgrafiek vind u één van mijn favoriete indicatoren, namelijk de macd.
We zien in deze grafiek al onmiddellijk een toppatroon: een zeer lange candle met een lange uppershadow, gevolgd door een doji. Deze twee candles vormden op zich reeds een ernstige waarschuwing voor een trendommekeer maar nu worden zij bevestigd door een negatieve candle. De MACD zit verschrikkelijk hoog boven de 0‑lijn, de relatieve afwijking tot de signaallijn is eveneens veel te hoog en laat dus veronderstellen dat deze beweging niet kan aangehouden worden.
We kijken naar de maandgrafiek en daar zien we een geronde top in de koersgrafiek. Veel candles met kleine bodys en lange shaduwen. Dit duidt op een trendommekeer en we zien inderdaad dat de koers op het punt staat de horizontale steun te doorbreken die we kunnen trekken onder de laatste bodems. De Fibo-niveaus heb ik in de grafiek geplaatst om een inschatting te kunnen maken tot waar de correctie kan gaan, dit in het geval de steun wordt doorbroken. De MACD is duidelijk omgebogen en hij staat op het punt een verkoopsignaal te geven middels een doorbraak van zijn signaallijn. De afstand tot de 0‑lijn in de indicator is nog zeer groot, dus we moeten er rekening mee houden dat de koperprijs behoorlijk diep kan terugvallen.
De weekgrafiek laat ons zien dat er een dalende symmetrische driehoek werd gevormd. De koers staat op het punt deze driehoek te verlaten aan de onderzijde wat zeer negatief zou zijn. Wil ik een koersdoel bepalen dan trek ik een evenwijdige lijn aan de weerstandslijn van de driehoek. We zien dat die evenwijdige lijn overeenstemt met de Fibo-lijn die ik overgenomen heb uit de maandgrafiek. We zien eveneens dat de koers dan zou terechtkomen op het gemiddelde. Dit gemiddelde ligt gelijk met de Fibo-lijn. Het lijkt me een logische aanname wanneer ik stel dat de koperprijs terugmoet naar 255 usd. De daling kan hier stoppen maar die steun kan het natuurlijk ook begeven. Eens de koers bij dit niveau aankomt is het dus zaak de toestand opnieuw te evalueren. Wat de MACD betreft, de indicator laat hier duidelijk een verkoopsignaal zien want hij heeft de 0‑lijn neerwaarts doorbroken.
De daggrafiek laat aan duidelijkheid niets te wensen over. De horizontale steun werd duidelijk neerwaarts doorbroken. De gemiddelden laten een dead-cross zien en de koperprijs beweegt zich onder de dalende gemiddelden. De koperprijs is dus een daling gestart. We hebben al een mogelijk koersdoel bepaald in de maandgrafiek en nu we kunnen we nazien in hoeverre we dat koersdoel van 255 als logisch mogen beschouwen. Daartoe trek ik opnieuw de Fibonacci-niveaus, deze keer met als referentiepunten de top in de grafiek en de steunlijn waar de koers net doorheen is gevallen. Deze wijze van werken geeft me een projectiedoel van 250 usd. De Fibo’s getrokken in de maandgrafiek gaven een doel van 255 usd.
Beide lijnen komen dus dicht bij elkaar in de buurt te liggen en ik ga er dus vanuit dat de zone 250⁄255 usd realistisch is om als koersdoel in aanmerking genomen te worden. De MACD laat een dalende trend zien, dus op een ommekeer hoef je hier op de korte termijn niet te rekenen.
Wie met een shortpositie wil inspelen op de dalende koperprijs kan dit doen middels het gebruik van turbo’s.
Op de volgende link vind u de lijst met bestaande turbos
Hou bij een instap in turbos altijd goed rekening met uw risicoprofiel. Kiest u de stop dichtbij dan loopt u een groter risico op koersverlies dan wanneer u de stoploss verder weg neemt. De hefboom is lager naarmate u de stop verder neemt maar de zekerheid om niet uitgestopt te worden is dan wel groter. Vooraleer in te stappen moet je dus eens overwegen welk risico je wenst te lopen.
Edwin Vandamme
US markets
Analist heeft geen positie in koper.