...

Koffie: uitbraak laat op zich wachten

29 juli 2007, 12:00 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 12 / 12 | (0)

In eerdere analy­ses had ik al de vrees” geuit dat bij een beurscor­rec­tie ook de grond­stof­fen de dal­ing zouden kun­nen vol­gen. Het bli­jft me vreemd overkomen dat bij een cor­rec­tie op de beurzen zoals we die afgelopen dagen moesten meemak­en de edel­met­al­en niet de lucht inschi­eten. Niet dus… Maar het lev­ert ons wel een inter­es­sante con­clusie op, want we mogen con­trair denk­end, ook aan­nemen dat wan­neer de beursin­dex­en terug gaan sti­j­gen, ook de edel­met­al­en een hausse zullen inzetten…

Koffie: uit­braak laat op zich wachten

In deze analyse bek­ijken we even de ontwik­kelin­gen in de koffiepri­js (ter inlicht­ing: mijn laat­ste analyse op koffie dateert van 27/05/07)

De grafieken op koffie kun­nen we niet echt als negatief bestem­pe­len maar de te verwacht­en opwaartse uit­braak bli­jft even­goed achter­wege. Soms moeten we wel heel veel geduld hebben maar één zaak is zek­er, hoe langer een uit­braak op zich laat wacht­en hoe meer we ervan mogen uit­gaan dat die uit­braak aanstaande is. Ook weten we dat wan­neer een con­sol­i­datie veel tijd in beslag neemt, de daaropvol­gende uit­braak in principe heel krachtig kan zijn.

We kijken naar gewoonte eerst even naar de kwartaalgrafiek:

In die grafiek zien we een duidelijke sym­metrische driehoek. Alhoewel een sym­metrische driehoek na een lang­durige sti­jging (zoals in de koffiepri­js) net zo goed een omkeer­pa­troon kan aangeven als een voortzettingspa­troon, bli­jf ik er reken­ing mee houden dat we hier eerder een voortzettingspa­troon mogen veron­der­stellen. Die aan­name vloeit voort uit het feit dat een con­sol­i­datiepa­troon na een eerste sti­jging nor­maler­wi­jze een onder­brek­ing van de heersende trend aangeeft.

Nu kijken we hier wel naar een kwartaal­grafiek. (Dus iedere bar geeft de pri­js­ac­tie weer over die maan­den) Niet­temin zouden we wel­dra een uit­braak moeten kri­j­gen, want de the­o­rie in aan­merk­ing genomen, moet de driehoek ver­lat­en wor­den bij ongeveer 34 afs­tand genomen vanu­it de basis van de driehoek. Beweegt de koers zich verder tot in de punt van de driehoek dan vol­gt er nor­maler­wi­jze een verdere con­sol­i­datie. Kri­j­gen we in die punt toch een opwaartse uit­braak dan is die veel min­der betrouw­baar en dan moet er zelfs reken­ing gehouden wor­den met de mogelijkheid van een tren­dom­me­keer (valse uitbraak).

In de maand­grafiek kri­j­gen we als eerste posi­tief gegeven dat de sym­metrische driehoek zich ontwikkeld boven zijn sti­j­gende gemid­delden. Een tweede posi­tieve vast­stelling is dat korte ter­mi­jn­trendli­jn opwaarts werd door­bro­ken maar vooral­snog bli­jft de koers gewoon op die trendli­jn liggen. Een sti­jging die de bar van juni opwaarts door­breekt (dus boven de 120 usd) zou een sig­naal geven duidend op een nakende uit­braak van de weer­stand­sli­jn van de sym­metrische driehoek. Breekt de koers daar­ente­gen uit in neer­waartse richt­ing (neer­waarts dus door de ste­un­li­jn van de driehoek) dan is dat negatief maar het betekent niet dat de koffiepri­js dan zomaar onderuit gaat omdat de gemid­delden nog ste­un zullen bieden. Bij een neer­waartse uit­braak is het dus best mogelijk dat de sym­metrische driehoek over­gaat in een rechthoekspa­troon en dan kan het nog lang duren vooraleer de koffiepri­js richt­ing laat zien.

In de week­grafiek toon ik nog­maals de kor­te­ter­mi­jn weer­stand­sli­jn die opwaarts door­bro­ken werd. Verder zien we een posi­tief sig­naal onder de vorm van een W‑figuur. Die posi­tieve gegevens wor­den echter weer de grond inge­bo­ord wan­neer ik kijk naar het ver­loop van de obv ( zie tweede grafiek). Die obv daalt en dus twi­jfel ik er aan of de posi­tieve sig­nalen vanu­it de koers­grafiek wel betrouw­baar zijn. Ze zijn wat mij betre­ft in elk geval niet posi­tief genoeg om momenteel in een hausse­posi­tie te stap­pen en een bais­se­posi­tie aan­gaan doe ik ook niet van­wege de W‑figuur in de koers­grafiek en van­wege de sti­j­gende gemiddelden.

In de dag­grafiek zien we het beeld van de week­grafiek inge­zoomed. Ik heb er de kanalen in ingetek­end en we zien dat het aan de onderz­i­jde van het sti­j­gend kanaal gevaar­lijk wordt in die zin dat wan­neer we de ste­un­li­jn neer­waarts door­breken we dan tegelijk­er­ti­jd veel kans mak­en ook de bodem van 06 juli neer­waarts te door­breken. Die bodem ligt op 108.7 usd. Komen we onder die bodem dan mogen we een terugtest van de bodems van mei in de zone 105 niet uit­sluiten. De obv vol­gt op de dag­grafiek vooral­snog gewoon het ver­loop van de koers­grafiek. Dus daar word ik niet wijz­er van.

Con­clusie: een aan­tal sig­nalen in de koers­grafieken wijzen er op dat we meest reken­ing moeten houden met een opwaartse uit­braak. De obv spreekt dat echter tegen. Afwacht­en is dus de bood­schap maar we lat­en niet na regel­matig te kijken naar de grafiek want gezien de duur van de con­sol­i­datie mogen we aan­nemen dat een uit­braak er wel eens vlug­ger zou kun­nen komen dan we verwachten.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft lan­glopende hausse­posi­ties in koffie.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.