Analyse: AEX — SP500: Ik blijf een kleine correctie verwachten
Om even duidelijk te maken hoe uitzonderlijk de stijging van de afgelopen dagen wel was toon ik hier de grafiek van de SP500 met de 3‑perioden rsi. Ook vorige week toonde ik deze grafiek. Sinds januari is het drie keer voorgekomen dat de rsi boven het 90-niveau uitkwam. Dit is nu de vierde keer op een periode van een zevental maanden dat we dergelijke overbought-situatie zien en deze keer stijgt de rsi tot 98. De vorige keren kwam de rsi zelfs niet zo hoog als nu. De stijging van de afgelopen dagen is dus echt wel uitzonderlijk.
In deze grafiek de 3‑perioden rsi voor de aex. Het is sinds maart de vierde keer dat de rsi boven de 90-lijn uitkomt maar we zien dat de vorige keren de aex kort daarna corrigeerde wat nu niet het geval is want de rsi blijft deze keer hangen op een hoog niveau. Kijk ik tot een paar jaar terug in de tijd dan is het zelfs de eerste maal dat het voorvalt dat de rsi3 zolang boven de 0‑lijn blijft hangen en dit geeft aan dat de stijging van de aex afgelopen dagen toch echt wel uitzonderlijk is. Het is duidelijk dat het niet aangewezen is nu longposities in te nemen met dergelijke overgekochte indicator. Echter: we zien ook in de koersgrafiek dat de middellijn van de projectieband steun geeft op 268. Ook de top van 3 juni geeft steun op een niveau van 271. Ik zou er dus, voor wie shorts in bezit heeft of shorts inneemt, rekening mee houden dat de index gezien de voorafgaande sterkte mogelijks niet lager komt dan de zone 271⁄268.
Ik neem er in de volgende grafiek terug even de SPY bij (tracker op de SP500). Met de zwarte lijnen geef ik de mogelijkheid aan waarmee ik rekening hou, die mogelijkheid is de vorming van wat we kunnen aanzien als een verbredend patroon. De toekomst zal moeten uitwijzen of dit patroon inderdaad zijn werk doet (een opwaartse uitbraak is nooit uitgesloten) maar de dalende volumes zijn alvast een signaal dat het met de SP500 best eens deze richting zou kunnen uitgaan. Positief is dit niet voor de beurzen want verbredende patronen komen in de regel enkel voor als toppatroon. Stel dat we de weerstandslijn bereiken dan heeft de SP500 nog een 20-tal punten stijging tegoed vooraleer een correctie kan inzetten. Het spreekt voor zich dat dan ook de aex nog een ietsje hogere top zal neerzetten (280 tot maximaal naar 286) vooraleer ook bij die index een correctie van start gaat. In deze grafiek zien we ook de mogelijkheid van een stijgende wig. Nu moet eerst de steunlijn natuurlijk gebroken worden vooraleer we zekerheid hebben betreffende dit patroon maar ik hou hier terdege rekening mee.
In de volgende twee grafieken laat ik zien hoe ik aan die koersdoelen 280 tot maximaal 286 kom. In deze grafiek zien we dat de weerstandslijn dus op 286 ligt. Ik neem voor de bepaling van de correctieniveaus even die 286 als hoogste referentiepunt en als laagste referentiepunt de bodem van 13 juli. Correctieniveaus liggen dan op 275, 268, 263, 258 en 252. Gaan we er hier veiligheidshalve van uit dat 61.8 het meest voorkomende correctieniveau is dan houden we als maximale correctie 258 aan.
In deze grafiek neem ik als referentiepunten voor het bepalen van een projectieniveau de bodem van 9 maart en de top van 17 april. Die top van 17 april neem ik omdat de hausse die midden juli van start ging steun vond op de top van 17 april. Nu komt er een projectieniveau te liggen op 280. We zien dat het 200-daags exponentieel gemiddelde ligt op 268. Dit gemiddelde zal in een correctie zeker als steunniveau dienst doen.
Verder zien we een zwarte stijgende lijn onder de bodems van 9 maart. Stel dat de weerstandslijn van het verbredende patroon in de sp500 naar boven toe doorbroken wordt dan ga ik nu al van de veronderstelling uit dat deze zwarte lijn het koersdoel zal zijn. Die aanname bekijk ik vanuit de vaststelling dat we met de aex met de uitname van het vlagpatroon een eerste stijgingsgolf hebben gehad. Er zouden dan nog vier golven moeten volgen. Krijgen we inderdaad een beperkte correctie dan betekent dit dat we heel binnenkort al een zeer forse stijging moeten krijgen die dan zal gevolgd worden door een scherpe correctie. Immers: de rule of alternation zegt dat correcties nooit identiek kunnen zijn en dat wanneer we in de tweede golf een beperkte correctie zien de volgende correctie scherp moet zijn. Na die vierde golf als scherpe correctie zal er nog één stijgingsgolf volgen vooraleer de index aan een daling die naam waardig kan beginnen.
Samengevat: Voor de korte termijn: gezien de kracht van de stijging en de doorbraak van de junitop ga ik er van uit dat een correctie beperkt zal zijn naar 271⁄268 maximaal. Een uiterste grens waar ik bijvoorbeeld met het kopen van turbo’s of het schrijven van puts onder blijf ligt op 258. Omdat we bij de Amerikaanse indexen een sterk slot zagen op vrijdag hou ik rekening met een iets hogere index vooraleer de correctie start. Die grenzen neem ik aan de bovenkant op 280 en 286.
Voor wat betreft de langere termijn: ik beschouw de stijging vanaf midden juli als zijnde een eerste golf en dit betekent dat we rekening moeten houden met een mogelijke zeer krachtige stijging die ons boven de 300 zal brengen.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft geen posities op de SP500. Wel posities op de aex.