...

Indexen: Hang Seng, Nikkei en Shangai

20 februari 2008, 21:40 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De voor­bi­je weken zien we de index­en duidelijk in een trad­in­grange bewe­gen. Dat je in dergelijke range grote uit­sla­gen kunt verwacht­en is niet abnor­maal. Het is voor de beleg­ger die met posi­ties in de één of andere richt­ing gepo­si­tion­eerd zit niet leuk met de onzek­er­heid te moeten lev­en over welke richt­ing de index­en zullen uit­gaan. In dit ver­band wijs ik op de koer­se­vo­lu­tie van de sox. Die maakt aanstal­ten zijn bodem te breken en wan­neer dat gebeurt kan die op zijn beurt de Nas­daq mee naar bene­den sleuren. Tevens komen de vol­gende dagen enkele finan­cials met cijfers en ook die kun­nen de beurzen richt­ing geven…

Index­en: Hang Seng, Nikkei en Shangai

We bek­ijken van­daag opnieuw de Hang Seng, de Nikkei en de Shangai.

We begin­nen met de Hang Seng waar­van ik als eerste de kwartaal­grafiek laat zien.

We zien een uptrend die nog steeds intakt is. De gemid­delden sti­j­gen nog steeds maar het patroon gevor­md door de laat­ste drie can­dles (let wel: de laat­ste can­dle is pas defin­i­tief eind maart) is niet posi­tief te noe­men. Daar­bij komt nog dat de macd heel zwaar overgekocht is.

Op maand­grafiek zien we dat die macd ombuigt en klaarstaat een cross te geven met de sig­naal­li­jn. In de koers­grafiek zien we hoe nog maar eens het nut van de Fibo-niveaus. De can­dles (Heikin-Ashi) geven aan dat we de laat­ste drie maan­den in een neer­waartse trend zit­ten. De sti­j­gende ste­un­li­jn bli­jft wel nog behouden.

In de week­grafiek zien we dat de koers in de nabi­jheid komt van een hor­i­zon­taal ste­un­niveau. Reken­ing houdende met de sti­j­gende ste­un­li­jn en de hor­i­zon­tale lijkt het me niet echt aangewezen hier nog zon­der meer shorts in te nemen. De macd geeft nog geen teken van omme­keer en daarom zou ik bestaande shorts niet zomaar sluiten maar ze wel bescher­men met een stop.

In de dag­grafiek heb ik de Fibonac­ciniveaus ingetek­end: in het eerste geval (lange lijn­t­jes) ref­er­en­tiepun­ten: de top van okto­ber 2007 en de bodem van novem­ber 2007. In het tweede geval (de korte lijn­t­jes) ref­er­en­tiepun­ten: de top van decem­ber 2007 en de bodem van decem­ber 2007. De pro­jec­tieniveaus zijn ver­vol­gens zicht­baar in de grafiek en het eerste niveau werd zoals we zien ger­aakt . We herken­nen vanaf de top tevens een struc­tu­ur waar­bij we nu in de vierde golf zit­ten. Indi­en de aan­name cor­rect is dan betekent dit dat we met een vijfde golf richt­ing het hor­i­zon­taal niveau kun­nen op 21000.

Con­clusie voor de Hang Seng: bestaande shorts des­gewenst aan­houden maar bescher­men met een stop. Nieuwe shorts innemen kan lonend zijn maar is naar mijn per­soon­lijke mening spec­u­latief. Met de opmerk­ing natu­urlijk dat ik geen advies geef. Elke beleg­ger is groot en sterk genoeg denk ik om zelf te beslis­sen wat hij met zijn cen­ten doet.

Als tweede index bek­ijken we het zwakke broert­je, de Nikkei.

Opnieuw vier grafieken te begin­nen met de kwartaal­grafiek. Wan­neer je die grafiek bek­ijkt dan mag je inder­daad terecht de vraag stellen of die index nou bezig is met de vorm­ing van een omge­keerde kop-schoud­er. De tijd zal het uitwi­jzen maar het is een beeld om bli­jvend in de gat­en te houden.

Afgezien daar­van: we hebben sterke hor­i­zon­tale ste­un op 12000.

Wan­neer we de cor­rec­tieniveaus inteke­nen zien we ook duidelijk de ste­un op 12000 in de maandgrafiek.

In de week­grafiek zien we twee dal­ende kanaaalt­jes ingetek­end en het meest scherpe is waar we momenteel naar kijken. Alhoewel nog heel pre­matu­ur: we zien dat de macd de neig­ing heeft om te buigen. We zien echter ook duidelijk dat de we in een vierde golf­je bezig zijn. Dus nog een­t­je te gaan en dat kan ons bij die 12000 bren­gen. Daar­na moet er een vierde opgaande golf op hoger niveau volgen..

In het Van­dammesys­teem is er echter aan alle voor­waar­den voldaan om van een koopsig­naal te kun­nen spreken.

Con­clusie: we gaan met de Nikkei naar de laat­ste fase van de dal­ing. Ik zou sti­laan uitk­ijken om posi­tie in te nemen op de Nikkei.

Als laat­ste de Shangai:

De kwartaal­grafiek toont ons dat de sti­j­gende ste­un­li­jn nog steeds van kracht is maar net zoals bij de Hang Seng zit­ten we met een wel echt over­span­nen macd.

In de maand­grafiek zien we het belang van de ste­un op 4000.

De week­grafiek laat zien dat de macd nog geen enkel teken geeft dat op een omme­keer zou kun­nen wijzen.

En in de dag­grafiek zien we een koer­son­twik­kel­ing vlak onder dal­ende gemid­delden. Ik zou daarop dus geen hausse­posi­ties wilen innemen. Wie shorts heeft die kan ze naar mijn mening behouden en afscher­men met een stop.

Con­clusie: de Shangai lijkt meest kans te mak­en op een verdere dal­ing richt­ing 4000.

Globaal genomen lijkt me de Japanse index niet onin­ter­es­sant om verder op te vol­gen. Ik ben er steeds vanu­it gegaan dat Japan moet kun­nen meep­rof­iteren van de Azi­atis­che groei en ik ga er van uit dat vroeg of laat deze index dus een koop­waardi­ge bodem moet neerzetten.

Ter info: alle drie deze index­en wor­den tweemaal per week bijgew­erkt in de TA-sec­tie op deze site. Wie de evo­lu­tie van deze index­en van kor­te­r­bij wil nagaan opvol­gen daar dus een kijk­je nemen.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft long­posi­ties op de Nikkei


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.