![](/images/legacy-userimages/userimages/edwin_Wall_Street.jpg)
Indexen: Hang Seng, Nikkei en Shangai
We bekijken vandaag opnieuw de Hang Seng, de Nikkei en de Shangai.
We beginnen met de Hang Seng waarvan ik als eerste de kwartaalgrafiek laat zien.
We zien een uptrend die nog steeds intakt is. De gemiddelden stijgen nog steeds maar het patroon gevormd door de laatste drie candles (let wel: de laatste candle is pas definitief eind maart) is niet positief te noemen. Daarbij komt nog dat de macd heel zwaar overgekocht is.
Op maandgrafiek zien we dat die macd ombuigt en klaarstaat een cross te geven met de signaallijn. In de koersgrafiek zien we hoe nog maar eens het nut van de Fibo-niveaus. De candles (Heikin-Ashi) geven aan dat we de laatste drie maanden in een neerwaartse trend zitten. De stijgende steunlijn blijft wel nog behouden.
In de weekgrafiek zien we dat de koers in de nabijheid komt van een horizontaal steunniveau. Rekening houdende met de stijgende steunlijn en de horizontale lijkt het me niet echt aangewezen hier nog zonder meer shorts in te nemen. De macd geeft nog geen teken van ommekeer en daarom zou ik bestaande shorts niet zomaar sluiten maar ze wel beschermen met een stop.
In de daggrafiek heb ik de Fibonacciniveaus ingetekend: in het eerste geval (lange lijntjes) referentiepunten: de top van oktober 2007 en de bodem van november 2007. In het tweede geval (de korte lijntjes) referentiepunten: de top van december 2007 en de bodem van december 2007. De projectieniveaus zijn vervolgens zichtbaar in de grafiek en het eerste niveau werd zoals we zien geraakt . We herkennen vanaf de top tevens een structuur waarbij we nu in de vierde golf zitten. Indien de aanname correct is dan betekent dit dat we met een vijfde golf richting het horizontaal niveau kunnen op 21000.
Conclusie voor de Hang Seng: bestaande shorts desgewenst aanhouden maar beschermen met een stop. Nieuwe shorts innemen kan lonend zijn maar is naar mijn persoonlijke mening speculatief. Met de opmerking natuurlijk dat ik geen advies geef. Elke belegger is groot en sterk genoeg denk ik om zelf te beslissen wat hij met zijn centen doet.
Als tweede index bekijken we het zwakke broertje, de Nikkei.
Opnieuw vier grafieken te beginnen met de kwartaalgrafiek. Wanneer je die grafiek bekijkt dan mag je inderdaad terecht de vraag stellen of die index nou bezig is met de vorming van een omgekeerde kop-schouder. De tijd zal het uitwijzen maar het is een beeld om blijvend in de gaten te houden.
Afgezien daarvan: we hebben sterke horizontale steun op 12000.
Wanneer we de correctieniveaus intekenen zien we ook duidelijk de steun op 12000 in de maandgrafiek.
In de weekgrafiek zien we twee dalende kanaaaltjes ingetekend en het meest scherpe is waar we momenteel naar kijken. Alhoewel nog heel prematuur: we zien dat de macd de neiging heeft om te buigen. We zien echter ook duidelijk dat de we in een vierde golfje bezig zijn. Dus nog eentje te gaan en dat kan ons bij die 12000 brengen. Daarna moet er een vierde opgaande golf op hoger niveau volgen..
In het Vandammesysteem is er echter aan alle voorwaarden voldaan om van een koopsignaal te kunnen spreken.
Conclusie: we gaan met de Nikkei naar de laatste fase van de daling. Ik zou stilaan uitkijken om positie in te nemen op de Nikkei.
Als laatste de Shangai:
De kwartaalgrafiek toont ons dat de stijgende steunlijn nog steeds van kracht is maar net zoals bij de Hang Seng zitten we met een wel echt overspannen macd.
In de maandgrafiek zien we het belang van de steun op 4000.
De weekgrafiek laat zien dat de macd nog geen enkel teken geeft dat op een ommekeer zou kunnen wijzen.
En in de daggrafiek zien we een koersontwikkeling vlak onder dalende gemiddelden. Ik zou daarop dus geen hausseposities wilen innemen. Wie shorts heeft die kan ze naar mijn mening behouden en afschermen met een stop.
Conclusie: de Shangai lijkt meest kans te maken op een verdere daling richting 4000.
Globaal genomen lijkt me de Japanse index niet oninteressant om verder op te volgen. Ik ben er steeds vanuit gegaan dat Japan moet kunnen meeprofiteren van de Aziatische groei en ik ga er van uit dat vroeg of laat deze index dus een koopwaardige bodem moet neerzetten.
Ter info: alle drie deze indexen worden tweemaal per week bijgewerkt in de TA-sectie op deze site. Wie de evolutie van deze indexen van korterbij wil nagaan opvolgen daar dus een kijkje nemen.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft longposities op de Nikkei