...

Indexen: DJ, SP500, Nasdaq

29 januari 2009, 21:33 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De AEX bereik­te op 23 jan­u­ari zijn ste­un­li­jn getrokken over de top­pen van 0411 en 1912. De sti­jging vanu­it deze bodem is heel fors en van­daag moesten we dan ook logis­cher­wi­js iets terug. De gap van eer­gis­teren is dicht, dus die vormt geen gevaar meer. Naar mijn tijds­berekenin­gen kan de cor­rec­tie die van­daag is ges­tart nog een paar dagen aan­houden. We kun­nen dan nog even het opwaarts door­bro­ken 20-daags gemid­delde terugtesten. De ste­un voor de SP500 zou ik nemen op 840. Wan­neer ook dit niveau kan stand­houden dan staan we klaar voor het ver­volg van de sti­jging. Die sti­jging kan ons zoals ik vroeger reeds heb aangegeven naar de zone 290310 bren­gen. De SP500 kan naar de zone 10001050. Voor wat betre­ft de beleg­gers die in goud gestapt zijn zou ik zeggen, mooi aan­houden, goud gaat richt­ing 1100 en mogelijks 1300 usd…


Index­en: DJ, SP500, Nasdaq

Ik toon in deze analyse voor elke index twee grafieken, met name de week- en de daggrafiek.

In de week­grafiek van de Dow Jones zien we een sym­metrische driehoek. Ik neem aan dat deze driehoek zal dienst doen al omkeer­pa­troon. Een eerste reden voor die aan­name is de te grote relatieve afs­tand tussen koers en gemid­delden. Een tweede reden is het koopsig­naal dat we zien in de macd. Een derde veel belan­grijk­er reden is dat de vol­umes bij elke bodem lager liggen. Het is één van de eerste en tevens één van de meest betrouw­bare regelt­jes in de tech­nis­che analyse. Die regel stelt dat afne­mende vol­umes bij een lagere bodem die van sig­nif­i­cante beteke­nis is mag beschouwd wor­den als poten­tieel omkeersignaal.

In de dag­grafiek zien we dat de sto­chas­tics nog heel wat ruimte heeft om te sti­j­gen. Het is hier echter vooral de koers­grafiek die mij inter­esseert. Ik heb met dubbele zwarte lijn­t­jes aangegeven welke mooie geronde bodem de index heeft gemaakt. Die bodem mag vanzelf­sprek­end, om het posi­tieve beeld te behouden, niet naar onderen toe door­bro­ken wor­den. We zien dat de bodem op de ste­un­li­jn ligt van een sti­j­gend kanaal. Dit kanaal loopt qua hellings­graad redelijk vlak en is daarom ook redelijk betrouw­baar (scherpe kanalen houden in de regel min­der goed stand). Ik ga er dus vanu­it dat de Dow verder sti­jgt bin­nen dit kanaal maar hou de rode dal­ende lijn in de gat­en. Komen we bij deze lijn aan dan wordt dit naar mijn mening het moment van de waarheid. Samen met de onder­ste rode sti­j­gende lijn zien we immers een driehoek en wan­neer we bij de boven­ste rode lijn aankomen dan kan de koers heftig rea­geren. Keren we na het aan­rak­en van de boven­ste lijn in snel­tem­po naar bene­den dan wordt het wellicht weg­wezen. Breken we de boven­ste rode lijn dan kan de Dow zon­der veel omhaal richt­ing 10000. Dat de dal­ende rode lijn niet zon­der slag of stoot zal breken daar kun­nen we van op aan.

Iedereen die op deze site mijn analy­ses vol­gt weet dat ik de SP500 als index veel betrouw­baarder acht dan de Dow. Een index bestaande uit 30 aan­de­len is makke­lijk manip­uleer­baar, 500 aan­de­len in de gewen­ste richt­ing sturen is al wat moeil­ijk­er -) . Het ver­baast me al lang dat bei­de index­en zowat mekaars spiegel­beeld zijn, althans wat koersver­loop betre­ft. Ik hoef dus mijn com­men­taar die ik bij de week­grafiek van de Dow gaf hier niet te her­halen. Eén zaak vind ik in deze grafiek wel ver­meldenswaardig en menig anal­ist zag de dal­ing van de afgelopen weken ten onrechte als beves­tig­ing voor de verderzetting van de dal­ende trend (dat komt nog wel, maar het is nog te vroeg om een verdere dal­ing te verwacht­en). De dal­ing van de afgelopen weken was niets meer dan de terugtest van de eerder door­bro­ken scherp dal­ende rode lijn. 

Voor wat de dag­grafiek betre­ft: ik neem eens een ander menu erbij dan wat U van mij gewoon bent. Veran­der­ing van spi­js doet eten. Noem het: cre­atief met grafiekjes” -)

In de dag­grafiek ziet U in de boven­ste grafiek een zig-zag op 4% (dat per­cent­age kun je naar wens instellen natu­urlijk) en in de onder­ste grafiek ziet U dezelfde grafiek begeleid door een Welles-lijn met een ATR ingesteld op 2. De boven­ste grafiek is eerder bedoeld zoals U kunt vast­stellen voor de beleg­ger die ver­slaafd is aan zijn regel­matige adren­a­linestoot -) De onder­ste grafiek geeft rustiger zig­nalen af. Bei­de sys­te­men gaven zoals U kunt vast­stellen een koopsig­naal af voor de SP500. Het ware hele­maal mooi moest nu ook de macd nog zijn sig­naal­li­jn willen kruisen.

In de week­grafiek van de nas­daq zien we een koopsig­naal in de macd en net zoals bij de Dow en de SP500 zien we een sym­metrische driehoek die gezien de grote relatieve afs­tand tussen gemid­delden en koers veel kans maakt in aan­merk­ing te komen als omkeer­pa­troon. We zien dat de dal­ing van de afgelopen weken een terugtest inhield van de dal­ende rode lijn. De opgaande rode lijn is belan­grijk omdat deze een kruis­ing geeft met de dal­ende zwarte lijn. Een opwaartse kruis­ing van de bei­de lij­nen geeft dus een niet te ver­waar­lozen koopsig­naal. Komen we onder de bodem van de can­dle van verleden week dan is dat negatief.

In de dag­grafiek kijk ik even naar de gegevens dewelke mijn fil­ter mij ver­schaf­fen. We zien dat er nog geen sprake is van een koopsig­naal maar dat alle vereiste indi­ca­toren wel op het punt staan een posi­tief sig­naal te geven.

Een krus­ing van de macd met zijn sig­naal­li­jn is nakend eve­nals de krus­ing van de dmi-lij­nen. De koers staat eve­neens op het punt zijn Welles-lijn te breken. Bij beves­tig­ing van deze sig­nalen kri­j­gen we dus een koopsig­naal. Een koers van 1660 en ver­vol­gens 1800 wor­den dan logis­che standen voor deze index.

Con­clusie: We hebben een eerste sti­jging achter de rug met de index­en en deze werd gevol­gd door een scherpe cor­rec­tie. De tech­nis­che sig­nalen zijn van die aard dat we mogen verwacht­en dat de bodem van de cor­rec­tie zal houden. We mogen ons bijgve­olg verwacht­en aan een vol­gende stijgingsfase. 

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist zit long op de edel­met­al­en en heeft posi­ties op de aex. Geen posi­ties op US indexen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.