De AEX bereikte op 23 januari zijn steunlijn getrokken over de toppen van 04⁄11 en 19⁄12. De stijging vanuit deze bodem is heel fors en vandaag moesten we dan ook logischerwijs iets terug. De gap van eergisteren is dicht, dus die vormt geen gevaar meer. Naar mijn tijdsberekeningen kan de correctie die vandaag is gestart nog een paar dagen aanhouden. We kunnen dan nog even het opwaarts doorbroken 20-daags gemiddelde terugtesten. De steun voor de SP500 zou ik nemen op 840. Wanneer ook dit niveau kan standhouden dan staan we klaar voor het vervolg van de stijging. Die stijging kan ons zoals ik vroeger reeds heb aangegeven naar de zone 290⁄310 brengen. De SP500 kan naar de zone 1000⁄1050. Voor wat betreft de beleggers die in goud gestapt zijn zou ik zeggen, mooi aanhouden, goud gaat richting 1100 en mogelijks 1300 usd…
Indexen: DJ, SP500, Nasdaq
Ik toon in deze analyse voor elke index twee grafieken, met name de week- en de daggrafiek.
In de weekgrafiek van de Dow Jones zien we een symmetrische driehoek. Ik neem aan dat deze driehoek zal dienst doen al omkeerpatroon. Een eerste reden voor die aanname is de te grote relatieve afstand tussen koers en gemiddelden. Een tweede reden is het koopsignaal dat we zien in de macd. Een derde veel belangrijker reden is dat de volumes bij elke bodem lager liggen. Het is één van de eerste en tevens één van de meest betrouwbare regeltjes in de technische analyse. Die regel stelt dat afnemende volumes bij een lagere bodem die van significante betekenis is mag beschouwd worden als potentieel omkeersignaal.
In de daggrafiek zien we dat de stochastics nog heel wat ruimte heeft om te stijgen. Het is hier echter vooral de koersgrafiek die mij interesseert. Ik heb met dubbele zwarte lijntjes aangegeven welke mooie geronde bodem de index heeft gemaakt. Die bodem mag vanzelfsprekend, om het positieve beeld te behouden, niet naar onderen toe doorbroken worden. We zien dat de bodem op de steunlijn ligt van een stijgend kanaal. Dit kanaal loopt qua hellingsgraad redelijk vlak en is daarom ook redelijk betrouwbaar (scherpe kanalen houden in de regel minder goed stand). Ik ga er dus vanuit dat de Dow verder stijgt binnen dit kanaal maar hou de rode dalende lijn in de gaten. Komen we bij deze lijn aan dan wordt dit naar mijn mening het moment van de waarheid. Samen met de onderste rode stijgende lijn zien we immers een driehoek en wanneer we bij de bovenste rode lijn aankomen dan kan de koers heftig reageren. Keren we na het aanraken van de bovenste lijn in sneltempo naar beneden dan wordt het wellicht wegwezen. Breken we de bovenste rode lijn dan kan de Dow zonder veel omhaal richting 10000. Dat de dalende rode lijn niet zonder slag of stoot zal breken daar kunnen we van op aan.
Iedereen die op deze site mijn analyses volgt weet dat ik de SP500 als index veel betrouwbaarder acht dan de Dow. Een index bestaande uit 30 aandelen is makkelijk manipuleerbaar, 500 aandelen in de gewenste richting sturen is al wat moeilijker -) . Het verbaast me al lang dat beide indexen zowat mekaars spiegelbeeld zijn, althans wat koersverloop betreft. Ik hoef dus mijn commentaar die ik bij de weekgrafiek van de Dow gaf hier niet te herhalen. Eén zaak vind ik in deze grafiek wel vermeldenswaardig en menig analist zag de daling van de afgelopen weken ten onrechte als bevestiging voor de verderzetting van de dalende trend (dat komt nog wel, maar het is nog te vroeg om een verdere daling te verwachten). De daling van de afgelopen weken was niets meer dan de terugtest van de eerder doorbroken scherp dalende rode lijn.
Voor wat de daggrafiek betreft: ik neem eens een ander menu erbij dan wat U van mij gewoon bent. Verandering van spijs doet eten. Noem het: “creatief met grafiekjes” -)
In de daggrafiek ziet U in de bovenste grafiek een zig-zag op 4% (dat percentage kun je naar wens instellen natuurlijk) en in de onderste grafiek ziet U dezelfde grafiek begeleid door een Welles-lijn met een ATR ingesteld op 2. De bovenste grafiek is eerder bedoeld zoals U kunt vaststellen voor de belegger die verslaafd is aan zijn regelmatige adrenalinestoot -) De onderste grafiek geeft rustiger zignalen af. Beide systemen gaven zoals U kunt vaststellen een koopsignaal af voor de SP500. Het ware helemaal mooi moest nu ook de macd nog zijn signaallijn willen kruisen.
In de weekgrafiek van de nasdaq zien we een koopsignaal in de macd en net zoals bij de Dow en de SP500 zien we een symmetrische driehoek die gezien de grote relatieve afstand tussen gemiddelden en koers veel kans maakt in aanmerking te komen als omkeerpatroon. We zien dat de daling van de afgelopen weken een terugtest inhield van de dalende rode lijn. De opgaande rode lijn is belangrijk omdat deze een kruising geeft met de dalende zwarte lijn. Een opwaartse kruising van de beide lijnen geeft dus een niet te verwaarlozen koopsignaal. Komen we onder de bodem van de candle van verleden week dan is dat negatief.
In de daggrafiek kijk ik even naar de gegevens dewelke mijn filter mij verschaffen. We zien dat er nog geen sprake is van een koopsignaal maar dat alle vereiste indicatoren wel op het punt staan een positief signaal te geven.
Een krusing van de macd met zijn signaallijn is nakend evenals de krusing van de dmi-lijnen. De koers staat eveneens op het punt zijn Welles-lijn te breken. Bij bevestiging van deze signalen krijgen we dus een koopsignaal. Een koers van 1660 en vervolgens 1800 worden dan logische standen voor deze index.
Conclusie: We hebben een eerste stijging achter de rug met de indexen en deze werd gevolgd door een scherpe correctie. De technische signalen zijn van die aard dat we mogen verwachten dat de bodem van de correctie zal houden. We mogen ons bijgveolg verwachten aan een volgende stijgingsfase.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist zit long op de edelmetalen en heeft posities op de aex. Geen posities op US indexen.