
Indexen: DJ, SP500 en Nasdaq
Noteer het dus maar: zeker bij extremen in het koersverloop is het belangrijker de evolutie te volgen van de sentimentsindicatoren eerder dan het verloop van de beursindexen. Afgelopen dagen vielen bij de sentimentsindicatoren inderdaad extremen te bespeuren en dus mochten we aannemen dat het doorbreken van de lows in de beursindexen niet zonder slag of stoot zou verlopen. Weet u niet onmiddellijk waar u deze sentimentsindicatoren kan terugvinden, ga dan maar eens op zoektocht op www.stockcharts.com . Op die site zijn er een aantal terug te vinden. Onlangs schreef ik ook voor TKA een tweetal artikelen ivm sentimentsindicatoren. Op de site van www.belbeltka.nl kunt u meer vernemen over dit vakblad voor technische analyse.
In deze analyse bekijken we de Dow Jones, de Sp500 en de Nasdaq en ik stel onmiddellijk dat de Dow wat mij betreft geen index is…wat moet je nu met een index met dertig aandelen. De bredere indexen zijn wat mij betreft heel wat representatiever.
Ik ga dus van start met de index die mij het minst aanspreekt.
In de maandgrafiek van de DJ heb ik een evenwijdig kanaal ingetekend (volle rode lijnen). Het is aanneembaar dat de Dow niet zomaar door de steunlijn van het kanaal zal vallen. Bovendien ligt er onder de laatste bodems nog een steunlijn. Zodra de index onder de steunlijn van het evenwijdig kanaal komt te liggen is er heel wat ruimte beschikbaar naar onderen toe. Rekening houdende met de dojis die we de afgelopen maanden zien (afname van momentum) en met het verloop van de macd is de kans dat we uiteindelijk doorvallen heel reëel.
Kijken we naar de weekgrafiek dan zien we dat er een zeer ware weerstand ligt bij 13250. De Macd heeft zijn steunlijn onder de bodems neerwaarts doorbroken en ik twijfel er dus sterk aan dat deze weerstand zomaar kan uitgenomen worden. Komen we onder de meest recente bodems dan zien we aan de Fibo-niveaus dat de index verder kan dalen naar 12800. Op dit niveau krijgen we wellicht weer een opwaartse reactie om vervolgens verder te dalen richting 12100.
In de daggrafiek zien we een wigvorm opduiken en in dit geval is dit toch een patroon waarvan ik niet verwacht dat dit opwaarts zal doorbroken worden. De beweging vanaf de top in de index doet me veeleer denken aan een abc-formatie en dus verwacht ik (na expiratie???) veeleer een neerwaartse doorbraak.
Ik kijk naar de SP500 net op dezelfde manier zoals ik naar de Dow kijk. De steunlijn van het kanaal werd bereikt en dus is het logisch dat we hier een opvering krijgen. Gezien het patroon verwacht ik echter uiteindelijk toch wel een neerwaartse doorbraak eb zoals u kunt merken is er heel wat ruimte naar beneden eens we in het kanaal terugvallen.
Waar we in de Dow de opgaande steunlijn hebben geraakt zien we dat die lijn bij de SP500 neerwaarts werd doorbroken. Komt de index niet meer boven de weerstandslijn dan ligt ons volgende koersdoel bij 1370.
In de daggrafiek zien we duidelijk de dubbele bodem in de SP500. Wordt deze doorbroken dan richt ik me op de steunlijnen. De zone 1410⁄1400 wordt een eerste doel en na een opvering rond die zone kunnen we verder naar het doel uit de weekgrafiek (1370).
Bij de Nasdaq heb ik, voor de duidelijkheid, de maandgrafiek er even op een ander tijdsbestek bijgenomen. Ziet u ook het verschil? Deze index heeft nog steeds een mooi stijgend trendkanaal waarvan de steunlijn mooi gelijk loopt met het gemiddelde. Eens de correctie voorbij denk ik dus dat je als belegger vooral zult moeten kijken naar de technologiesector.
Voorlopig ziet het er echter minder mooi uit want de steunlijn vanaf de bodem van juni werd neerwaarts doorbroken.
Dit is duidelijker te zien op weekgrafiek natuurlijk. Nasdaq richting 2300 lijkt me heel aannemelijk. Op dat niveau ligt nagenoeg ook de steunlijn van het opgaande kanaal in de maandgrafiek. Dus dieper verwacht ik de Nasdaq niet te gaan.
Net als in de andere twee getoonde indexen zien we ook hier een eerste dalingsgolf gevolgd door een consolidatie. Nu liggen dergelijke consolidaties normalerwijze in het midden van de beweging. We hebben dus no een zelfde daling tegoed zoals degene die we al gehad hebben en wellicht gaat ze net even hard. Eens die tweede beweging gezet kunnen we wellicht weer uitkijken naar langere termijn koopjes. Of misschien op dat ogenblik een paar turbootjes met lage stop ofwel een paar gokcalletjes. Op dat niveau zijn die calls wellicht goedkoper dan een kraslotje.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft zowel hausse als baisseposities in deze indexen.