...

Indexen: Dax30, Bel20, Aex25

22 augustus 2007, 21:53 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Na de forse dal­ing die we voor de kiezen kre­gen veer­den de index­en de laat­ste dagen terug op. De vraag is tot hoev­er deze cor­rec­tieve sti­jgin­gen ons zullen bren­gen. We mogen er reken­ing mee houden dat we bin­nenko­rt opnieuw gaan dalen al was het maar om de bodem terug te testen. Vergelijk het met een bal die je op de grond laat vallen, die springt even omhoog en valt ver­vol­gens terug…

Index­en: Dax30, Bel20, Aex25

In deze analyse toon ik voor elk van de drie in de titel aange­haalde index­en de maand- de week en de dag­grafiek. Telkens gef ik de ste­un- en weer­stand­sniveaus aan waarop we ons kun­nen richten.

Begin­nen we met de Dax dan zien we in de maand­grafiek dat het top­pa­troon weergegeven door de laat­ste drie can­dles verre van posi­tief oogt. Ik hou er van­wege het patroon dus ter­dege reken­ing mee dat de volledi­ge dal­ing in de index­en nog niet achter de rug is. De ste­un­li­jn zoals ik ze hier heb ingetek­end laat zien dat er ruimte is tot een niveau van 6800. In die zone komen we ook terecht bij een Fibonacciniveau.

In de week­grafiek heb ik de Fibonac­ciniveaus en de ste­un­li­jn lat­en staan zoals ze is ingetek­end in de maand­grafiek. Nemen we de Fibo-niveaus erbij met als ref­er­en­tiepun­ten de top van juli en de bodem van augus­tus dan zien we dat de dax weer­stand heeft bij 7500 en bij 7600. Bij een dal­ing die ons onder de vorige bodems brengt kri­j­gen we ste­un van het gemid­delde en dit gemid­delde ligt op gelijke hoogte als de top van feb­ru­ari, dit bij een niveau van 7000. Onder de 7000 ligt het vol­gende niveau zoals we zagen in de maand­grafiek op 6800.

In de dag­grafiek zien we dat de dal­ende weer­stand­sli­jn over de meest recente top­pen op 210807 werd bereikt. Van­daag op 220807 werd deze weer­stand­sli­jn naar boven toe uitgenomen maar we zien dat ter hoogte van het Fibo-niveau waar ook het dal­end gemid­delde ligt er een sterke weer­stand wacht. 7550 en 7600 zijn dus sterke weerstandsniveaus.

Wan­neer ik in de Bel-20 de ste­un­li­jn trek onder de bodems op een­zelfde wijze zoals in de dax dan zien we dat deze index de ste­un­li­jn neer­waarts heeft door­bro­ken. De slotko­ers ligt echter wel boven de lijn en bijgevolg mag de door­braak als niet geldig wor­den beschouwd. Het top­pa­troon geeft net als bij de dax echter wel negatieve impli­caties. We mogen dus aan­nemen dat een defin­i­tieve door­braak van de lijn niet mag uit­ges­loten wor­den. Ste­un vin­den we dan bij 3800 en bij 3650. Weer­stand ligt er bij een niveau van 4400.

In de week­grafiek zien we de Fibo-niveaus aangegeven met de ref­er­en­tiepun­ten genomen iden­tiek zoals bij de dax. De weer­stand­sniveaus liggen hier op 4130, 4230 en 4330. Het eerste ste­un­niveau ligt bij 3870.

In de dag­grafiek zien we duidelijk een hor­i­zon­tale weer­stand liggen bij het niveau van 4200. Vlak daar­boven ligt het in de week­grafiek genoemde niveau van 4230 en ver­vol­gens zien we de Fibo-lijn op 4330

In de maand­grafiek van de aex zien we een vergelijk­bare door­braak van de trendli­jn zoals we die zien in de Bel20. De ste­un­li­jn werd door­bro­ken naar bene­den toe maar omdat de slotko­ers boven de lijn ligt wordt de door­braak vooral­snog niet als sig­nif­i­cant beschouwd. Een weer­stand­sniveau van belang zien we bij de aex bij 520 ter­wi­jl 460 als belan­grijk ste­un­niveau in aan­merk­ing mag genomen worden.

In de week­grafiek zien we weer iets duidelijk­er de niveaus liggen die in de maand­grafiek wer­den aange­haald. 520521 wordt een belan­grijk weer­stand­sniveau en bij een hernieuwde dal­ing is 460 haalbaar.

In de dag­grafiek zien we opnieuw de belan­grijkheid van het 520 Fibo-niveau. Immers, daar ligt ook de bodem van mei. Naar onderen toe zien we dat 498 een tussen­liggende ste­un geeft. Komen we daaron­der dan ligt er weinig in de weg om de laagst breik­te bodem te testen.

We stellen voor de drie getoonde index­en vast dat de macd bodemt. Dit is in principe posi­tief maar wan­neer de index­en er niet in sla­gen, waar ik van uit­ga, hun weer­stand­sniveaus uit te nemen dan zal de macd natu­urlijk ook een nieuwe bodem gaan zoeken.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft posi­ties in de aex.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.