![](/images/legacy-userimages/userimages/edwin_Wall_Street.jpg)
Indexen: Dax30, Bel20, Aex25
In deze analyse toon ik voor elk van de drie in de titel aangehaalde indexen de maand- de week en de daggrafiek. Telkens gef ik de steun- en weerstandsniveaus aan waarop we ons kunnen richten.
Beginnen we met de Dax dan zien we in de maandgrafiek dat het toppatroon weergegeven door de laatste drie candles verre van positief oogt. Ik hou er vanwege het patroon dus terdege rekening mee dat de volledige daling in de indexen nog niet achter de rug is. De steunlijn zoals ik ze hier heb ingetekend laat zien dat er ruimte is tot een niveau van 6800. In die zone komen we ook terecht bij een Fibonacciniveau.
In de weekgrafiek heb ik de Fibonacciniveaus en de steunlijn laten staan zoals ze is ingetekend in de maandgrafiek. Nemen we de Fibo-niveaus erbij met als referentiepunten de top van juli en de bodem van augustus dan zien we dat de dax weerstand heeft bij 7500 en bij 7600. Bij een daling die ons onder de vorige bodems brengt krijgen we steun van het gemiddelde en dit gemiddelde ligt op gelijke hoogte als de top van februari, dit bij een niveau van 7000. Onder de 7000 ligt het volgende niveau zoals we zagen in de maandgrafiek op 6800.
In de daggrafiek zien we dat de dalende weerstandslijn over de meest recente toppen op 210807 werd bereikt. Vandaag op 220807 werd deze weerstandslijn naar boven toe uitgenomen maar we zien dat ter hoogte van het Fibo-niveau waar ook het dalend gemiddelde ligt er een sterke weerstand wacht. 7550 en 7600 zijn dus sterke weerstandsniveaus.
Wanneer ik in de Bel-20 de steunlijn trek onder de bodems op eenzelfde wijze zoals in de dax dan zien we dat deze index de steunlijn neerwaarts heeft doorbroken. De slotkoers ligt echter wel boven de lijn en bijgevolg mag de doorbraak als niet geldig worden beschouwd. Het toppatroon geeft net als bij de dax echter wel negatieve implicaties. We mogen dus aannemen dat een definitieve doorbraak van de lijn niet mag uitgesloten worden. Steun vinden we dan bij 3800 en bij 3650. Weerstand ligt er bij een niveau van 4400.
In de weekgrafiek zien we de Fibo-niveaus aangegeven met de referentiepunten genomen identiek zoals bij de dax. De weerstandsniveaus liggen hier op 4130, 4230 en 4330. Het eerste steunniveau ligt bij 3870.
In de daggrafiek zien we duidelijk een horizontale weerstand liggen bij het niveau van 4200. Vlak daarboven ligt het in de weekgrafiek genoemde niveau van 4230 en vervolgens zien we de Fibo-lijn op 4330.
In de maandgrafiek van de aex zien we een vergelijkbare doorbraak van de trendlijn zoals we die zien in de Bel20. De steunlijn werd doorbroken naar beneden toe maar omdat de slotkoers boven de lijn ligt wordt de doorbraak vooralsnog niet als significant beschouwd. Een weerstandsniveau van belang zien we bij de aex bij 520 terwijl 460 als belangrijk steunniveau in aanmerking mag genomen worden.
In de weekgrafiek zien we weer iets duidelijker de niveaus liggen die in de maandgrafiek werden aangehaald. 520⁄521 wordt een belangrijk weerstandsniveau en bij een hernieuwde daling is 460 haalbaar.
In de daggrafiek zien we opnieuw de belangrijkheid van het 520 Fibo-niveau. Immers, daar ligt ook de bodem van mei. Naar onderen toe zien we dat 498 een tussenliggende steun geeft. Komen we daaronder dan ligt er weinig in de weg om de laagst breikte bodem te testen.
We stellen voor de drie getoonde indexen vast dat de macd bodemt. Dit is in principe positief maar wanneer de indexen er niet in slagen, waar ik van uitga, hun weerstandsniveaus uit te nemen dan zal de macd natuurlijk ook een nieuwe bodem gaan zoeken.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft posities in de aex.