![](/images/legacy-userimages/userimages/edwin_algemeen_1.jpg)
Hang Seng, Nikkei en Shanghai
Met de divergentie tussen de indexen bedoel ik dat bv. de aex sterk blijft terwijl de Bel20 en de Cac40 er niet in slagen hun vorige top te doorbreken. Ook de dax en de FTSE100 blijven achter terwijl de SMI reeds lagere toppen neerzet. Het is een gegeven dat zoals gezegd tot nadenken stemt en gezien de plaats in het geheel waar deze divergenties zich voordoen mogen we aannemen dat die divergentie op zwakte duidt.
Die divergentie valt ook op bij de Oosterse indexen. Daar springt de Hang-Seng er nog steeds uit als meest positieve index dit terwijl de Nikkei met zijn weerstand kampt. De Shangai ligt er minst positief bij.
Nemen we er even de grafieken bij: We beginnen met de Hang-Seng.
Hier zien we op de daggrafiek dat er van een terugval zoals ik in mijn vorige analyse als mogelijkheid aangaf nauwelijks sprake is geweest. Een kleine aarzeling rond het 22000-niveau gevolgd door een verderzetting van de stijgende trend, meer was het niet. De stijgende trend blijft behouden en mijn koersdoel van 25600 die ik in mijn vorige analyse aangaf blijf ik als richtpunt aanhouden temeer omdat op dat niveau ook de volgende Fibo-lijn ligt.
Wel zou ik ‚rekening houdende met de genoemde divergentie tussen de indexen onderling, niet zonder stop-loss werken. Een reden te meer om deze stop niet achterwege te laten is het feit dat de macd wel heel hoog staat. Die hoge macd betekent niet noodzakelijk dat de index zwaar zou moeten corrigeren. We kunnen net zo goed een zijwaartse beweging, ook een line genoemd, krijgen.
Net als bij de vorige analyse toon ik u de index ook aan de hand van mijn eigen ontworpen analysesysteem. Daar zien we in ieder geval nog geen verkoopsignaal. De index zit comfortabel boven de Welles-lijn, de macd zit stijgend en de adx zit boven het 20-niveau. Aandachtspunten zijn dat de macd hoog zit en dat de relatieve afwijking in de dmi hoog is. We zien in de + DI een negatieve divergentie en in de — DI een positieve divergentie. Samen met het gegeven van de macd moeten we dus rekening houden met een mogelijke correctie ofwel een oponthoud in de stijging.
We gaan verder met de Nikkei. Ondanks de negatieve divergentie in de macd vind ik het persoonlijk niet verantwoord om op deze index shortposities in te nemen. In de vorige analyse heb ik aangegeven dat er tussen de candles van april/mei 2000 een nog openstaande gap ligt op een niveau van 19300. Dat is één zaak die me ervan moet weerhouden negatief te zijn op de Nikkei. In deze grafiek zien we ook dat de stijgende steunlijn nog steeds haar werk doet en we liggen op het huidig niveau met een horizontale weerstand. Wie toch short gaat moet een stop houden net boven deze horizontale weerstand.
Dezelfde grafiek met het Welles-Volatilitysysteem: De index ligt boven de Welles-lijn. De macd geeft wel een negatief signaal maar we zien dat de adx onder de 20-grens ligt. Geen verkoopsignaal dus.
Als laatste index bekijken we de Shanghai. U zult misschien stellen dat de macd een koopsignaal zal geven maar kijkt u een naar de Fibo-niveaus. De opwaartse correctie van de afgelopen week slaagt er niet in zijn Fibo-lijn opwaarts uit te nemen en we zien bovendien de vorming van een kleine pennant. Ik hou er dan ook terdege rekening mee dat de Shangai onderuit gaat en dat de index kan terugvallen naar de 3000-zone.
In mijn systeem zien we dat de index onder de Welles-lijn ligt. De DMI is negatief en de adx ligt boven zijn 20-niveau. Wat de macd betreft vind ik het om de hierboven aangehaalde reden (ivm de Fibo-lijn) verntwoord een baissepositie in te nemen met als koersdoelen 3500⁄3400 en vervolgens mogelijks 3000. Een stop aanhouden is geen overbodige luxe en die kun je desgewenst plaatsen vlak boven de genoemde Fibo-lijn die op 3930 ligt. Stops zijn natuurlijk afhankelijk van U eigen risico-acceptatie. Met andere woorden, als belegger moet je in feite zelf beslissen waar je de stop plaatst. Het door mij genoemde niveau geef ik enkel als voorbeeld.
Kort samengevat:
De Hang-Seng schat ik positief in, de Nikkei iets minder maar onvoldoende om er shortposities op in te nemen. De Shangai maakt veel kans onderuit te gaan.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist zit long op de Nikkei. Geen posities in de HS noch in de Shangai.