...

Hang Seng, Nikkei en Shanghai

18 juli 2007, 21:31 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Wie had verwacht dat er met de uit­braak in de DJ een nieuwe sti­jgings­golf zou ingezet wor­den in de index­en komt bedro­gen uit. Hier­mee wil ik niet gezegd hebben dat er een defin­i­tieve top gezet werd maar het valt op dat vele index­en de sti­jging niet vol­gen. Nor­maler­wi­jze mogen we aan­nemen dat dit zwak­te aangeeft. Ook de diver­gen­tie tussen index­en onder­ling geeft aan dat we met een, zij het miss­chien tijdelijke, topvorm­ing af te reke­nen kri­j­gen…

Hang Seng, Nikkei en Shanghai

Met de diver­gen­tie tussen de index­en bedoel ik dat bv. de aex sterk bli­jft ter­wi­jl de Bel20 en de Cac40 er niet in sla­gen hun vorige top te door­breken. Ook de dax en de FTSE100 bli­jven achter ter­wi­jl de SMI reeds lagere top­pen neerzet. Het is een gegeven dat zoals gezegd tot nadenken stemt en gezien de plaats in het geheel waar deze diver­gen­ties zich voor­doen mogen we aan­nemen dat die diver­gen­tie op zwak­te duidt.

Die diver­gen­tie valt ook op bij de Oost­erse index­en. Daar springt de Hang-Seng er nog steeds uit als meest posi­tieve index dit ter­wi­jl de Nikkei met zijn weer­stand kampt. De Shangai ligt er minst posi­tief bij.

Nemen we er even de grafieken bij: We begin­nen met de Hang-Seng.

Hier zien we op de dag­grafiek dat er van een terug­val zoals ik in mijn vorige analyse als mogelijkheid aan­gaf nauwelijks sprake is geweest. Een kleine aarzel­ing rond het 22000-niveau gevol­gd door een verderzetting van de sti­j­gende trend, meer was het niet. De sti­j­gende trend bli­jft behouden en mijn koers­doel van 25600 die ik in mijn vorige analyse aan­gaf bli­jf ik als richt­punt aan­houden temeer omdat op dat niveau ook de vol­gende Fibo-lijn ligt.

Wel zou ik reken­ing houdende met de genoemde diver­gen­tie tussen de index­en onder­ling, niet zon­der stop-loss werken. Een reden te meer om deze stop niet achter­wege te lat­en is het feit dat de macd wel heel hoog staat. Die hoge macd betekent niet noodza­ke­lijk dat de index zwaar zou moeten cor­rigeren. We kun­nen net zo goed een zijwaartse beweg­ing, ook een line genoemd, krijgen.

Net als bij de vorige analyse toon ik u de index ook aan de hand van mijn eigen ont­wor­pen analy­sesys­teem. Daar zien we in ieder geval nog geen verkoopsig­naal. De index zit com­fort­a­bel boven de Welles-lijn, de macd zit sti­j­gend en de adx zit boven het 20-niveau. Aan­dacht­spun­ten zijn dat de macd hoog zit en dat de relatieve afwijk­ing in de dmi hoog is. We zien in de + DI een negatieve diver­gen­tie en in de — DI een posi­tieve diver­gen­tie. Samen met het gegeven van de macd moeten we dus reken­ing houden met een mogelijke cor­rec­tie ofwel een opon­thoud in de stijging.

We gaan verder met de Nikkei. Ondanks de negatieve diver­gen­tie in de macd vind ik het per­soon­lijk niet ver­ant­wo­ord om op deze index short­posi­ties in te nemen. In de vorige analyse heb ik aangegeven dat er tussen de can­dles van april/​mei 2000 een nog open­staande gap ligt op een niveau van 19300. Dat is één zaak die me ervan moet weer­houden negatief te zijn op de Nikkei. In deze grafiek zien we ook dat de sti­j­gende ste­un­li­jn nog steeds haar werk doet en we liggen op het huidig niveau met een hor­i­zon­tale weer­stand. Wie toch short gaat moet een stop houden net boven deze hor­i­zon­tale weerstand.

Dezelfde grafiek met het Welles-Volatil­i­tysys­teem: De index ligt boven de Welles-lijn. De macd geeft wel een negatief sig­naal maar we zien dat de adx onder de 20-grens ligt. Geen verkoopsig­naal dus.

Als laat­ste index bek­ijken we de Shang­hai. U zult miss­chien stellen dat de macd een koopsig­naal zal geven maar kijkt u een naar de Fibo-niveaus. De opwaartse cor­rec­tie van de afgelopen week slaagt er niet in zijn Fibo-lijn opwaarts uit te nemen en we zien boven­di­en de vorm­ing van een kleine pen­nant. Ik hou er dan ook ter­dege reken­ing mee dat de Shangai onderuit gaat en dat de index kan terug­vallen naar de 3000-zone.

In mijn sys­teem zien we dat de index onder de Welles-lijn ligt. De DMI is negatief en de adx ligt boven zijn 20-niveau. Wat de macd betre­ft vind ik het om de hier­boven aange­haalde reden (ivm de Fibo-lijn) vernt­wo­ord een bais­se­posi­tie in te nemen met als koers­doe­len 35003400 en ver­vol­gens mogelijks 3000. Een stop aan­houden is geen over­bod­i­ge luxe en die kun je des­gewenst plaat­sen vlak boven de genoemde Fibo-lijn die op 3930 ligt. Stops zijn natu­urlijk afhanke­lijk van U eigen risi­co-accep­tatie. Met andere woor­den, als beleg­ger moet je in feite zelf beslis­sen waar je de stop plaatst. Het door mij genoemde niveau geef ik enkel als voorbeeld.

Kort samengevat:

De Hang-Seng schat ik posi­tief in, de Nikkei iets min­der maar onvol­doende om er short­posi­ties op in te nemen. De Shangai maakt veel kans onderuit te gaan.

Edwin Van­damme
US Markets

Anal­ist zit long op de Nikkei. Geen posi­ties in de HS noch in de Shangai.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.