...

Hang Seng, Nikkei en Shangai

27 juni 2007, 22:38 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De afgelopen dagen viel er wel degelijk een ver­schil in koer­son­twik­kel­ing op te merken tussen de Azi­atis­che en de West­erse index­en. Deze laat­ste lagen er duidelijk het zwakst bij zek­er wan­neer we vergelijken met de Hang Seng. De Shangai Com­pos­ite geeft mogelijks een dubbele top gezet en die ligt per­fekt tegen een Fibo-niveau. De Nikkei kampt met zijn top uit feb­ru­ari en zoals het er momenteel naar uitzi­et maakt de Nikkei veel kans verder te dalen…één grote onbek­ende bij dit alles…hoe zal er mor­ge­navond gereageerd wor­den op het rentebesluit van de FED?

Hang Seng, Nikkei en Shangai

Lat­en we maar eens begin­nen met de Hang Seng. Deze index toont wat mij betre­ft het meest duidelijke beeld. We zien in deze Heikin-Ashi grafiek op maand­ba­sis een opwaartse door­braak van de top van maart 2000. De index toont een mooi aan­houdende hellings­graad die niet over­dreven scherp is en de macd geeft geen enkel teken die op een terug­val zou kun­nen wijzen. Momenteel con­solideert de Hang Seng onder het 22000-niveau maar bij elke terug­val naar de ste­un­li­jn toe lijkt me dit een koop­waardi­ge index. Ga ik van de veron­der­stelling uit dat we 22000 daad­w­erke­lijk als tussen­ti­jdse top mogen in aan­merk­ing nemen dan neem ik de afs­tand tot de door­bro­ken hor­i­zon­tale lijn en tel ik deze op bij het 22000-niveau. Het geeft me een richt­punt van 25600 voor deze index (22000 — 18400 = 3600 + 2200025600)

Dat er wel degelijk een kans bestaat voor een korte ter­mi­jn­re­ac­tie naar de door­bro­ken ste­un­li­jn toe leid ik af uit de vol­gende grafiek. Hier zien we dat de dmi-lij­nen relatief ver uit elka­ar liggen. Het geeft geen zek­er­heid omtrent het al dan niet cor­rigeren van de index maar de grote afs­tand tussen bei­de dmi-lij­nen springt toch in het oog. Eeen aan­daht­spunt dus…maar voor het overige ziet alles er rooskleurig uit want de Welles Volatiltyli­jn werd opwaarts door­bro­ken, de macd gaf een koopsig­naal met de dubbele bodem begin juni en de adx zit boven zijn 20-niveau.

Gaan we verder met de Nikkei waar­bij ik een iden­tieke grafiek gebruik zoals bij de Hang-Seng dan zien we in de maand­grafiek duidelijk die dubbele top liggen. Ook de macd staat op het punt een negatieve cross te geven met zijn sig­naal­li­jn. Naar mijn idee zou ik het echter niet echt aan­dur­ven te short­en op de Nikkei. De reden hir­voor zal u duidelijk zijn. We zien immers een nog open­staande gap liggen tussen de can­dles van april en mei 2000 en op dat niveau heb ik ook een Fibo-lijn liggen. Boven­di­en is de sti­j­gende ste­un­li­jn bij de Nikkei nog niet neer­waarts door­bro­ken. Ik sluit een opwaartse door­braak van de dubbele top dus niet zo maar uit. Kri­j­gen we die door­braak dan mak­en we trouwens veel kans om met de Nikkei de Hang-Seng achter­na te gaan. Wat de Nikkei betre­ft voorzichtig zijn dus met shorts en liev­er even de kat uit de boom kijken -)

Kijk ik ook hier even naar mijn Welles-Volatil­i­ty-qyq­teem dan heb ik nog net geen kruis­ing” van de lijn. We kun­nen dus net zo goed weer naar boven draaien. Ook de adx ligt nog ver onder zijn 20-niveau. Ik verwacht met het huidig beeld dus geen onmid­del­lijke uitschud­ding” van de Nikkei.

De Shangai-index is van de drie index­en diegene waar ik het minst vertrouwen in heb. In de week­grafiek zien we duidelijk een dubbele top die vlak tegen een Fibo-niveau aan­ligt. Boven­di­en zien we een nakende cross tussen de macd en zijn sig­naal­li­jn. Grafish gezien zit ook de bowl-figu­ur in deze index me tegen. We weten best dat aan dergelijke beweg­ing van de ene dag op de andere een einde kan komen maar ik voel me niet geroepen op deze beweg­ing te anticiperen. Rea­geren lijkt me ver­standi­ger wan­neer het er op aan komt -) Trouwens: we hoeven niet steeds te denken in ter­men van ofwel sti­j­gen, ofwel dalen. We kun­nen net zo goed een hele tijd zijwaarts evolueren.

Nemen we er voor wat betre­ft de Shangai nog even het Welles-sys­teem erbij dan hoeft er niet veel te gebeuren vooraleer mijn sys­teem een short aangeeft. De Dmi — ligt boven de dmi + , de adx ligt boven zijn 20-niveau en de macd is negatief. Het is enkel wacht­en op een kruis­ing van de Welles-lijn in de koersgrafiek.

Con­clusie:

Laat me maar zeggen dat ik een grondi­ge hekel heb aan onduidelijkheid: De Hang Seng ligt er zon­der meer posi­tief bij, De Nikkei daar is het kan­t­je boord maar het kalf is nog niet ver­dronken, De Shangai geeft een beeld alsof hij elk ogen­blik in elka­ar kan klappen.

Het lijkt me weinig logisch dat de drie index­en elk een ver­schil­lend koersver­loop kun­nen gaan ontwikke­len. Ik wacht dan ook liev­er af en hou het voor­lop­ig bij opvol­gen”. Enkel de Hang-Seng is een index waar ik wel een long zou dur­ven op innemen.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft geen posi­ties in de bespro­ken indexen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.