...

Hang Seng, Nikkei en Shangai

5 maart 2008, 21:38 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Na een korte adem­pauze waar­bij heel veel aan­de­len afket­sten tegen hun 50-daags gemid­delde is het de laat­ste dagen weer op eieren lopen. De resul­taten­pe­ri­ode komt er aan en sen­ti­mentsindi­ca­toren liggen zoals ik eerder al aan­gaf soms echt op extreme niveaus. Die laat­ste twee ele­menten kun­nen de index­en zomaar naar boven sturen maar dat er vooraf­gaand aan een sti­jging eerst nog eens goed aan de boom kan geschud wor­den behoort even­goed tot de mogelijkhe­den. Ook de grafieken van de Hang Seng, de Shangai en de Nikkei zien er niet bepaald aan­lokke­lijk uit…

Hang Seng, Nikkei en Shangai

We bek­ijken in deze analyse achtereen­vol­gens de Hang Seng, de Nikkei en de Shangai.

Ik toon telkens een kwartaal, een maand, een week- en een daggrafiek.

In de kwartaal­grafiek van de Hang Seng zien we dat de sti­j­gende ste­un­li­j­nen nog steeds stand houden. Met wat goede wil zouden we de beweg­ing vanaf de juni­bo­dem 2003 kun­nen aan­schouwen als een beweg­ing bestaande uit drie gol­ven. De cor­rec­tie die we nu zien is dan een vierde golf wat betekent dat we op lange ter­mi­jn een beweg­ing moeten zien die ons over de top van decem­ber 2007 zou moeten brengen. 

De veron­der­stelling dat we in een vierde golf bewe­gen op hoger niveau is duidelijk­er te zien in de maand­grafiek. Ik heb de beweg­in­gen even aangegeven met rode lijn­t­jes. Of de ste­un­li­jn stand zal houden is maar de vraag want met het verkoopsig­naal in de macd ziet er niet mooi uit.

In de week­grafiek heb ik de vier beweg­in­gen opnieuw aangegeven met rode lijn­t­jes. De koersen houden stand boven de sti­j­gende ste­un­li­jn en de macd is oververkocht. We zien tevens dat de macd aan­be­land is op een niveau dat voorheen eve­neens als ste­un dienst deed.

Waar we in de vorige drie grafieken nog een licht­pun­t­je kun­nen zien in het feit dat de koersen boven een sti­j­gende ste­un­li­jn bewe­gen is het beeld in de dag­grafiek bijlange niet zo mooi. De koersen evolueren onder hun dal­ende gemid­delden en die gemid­delden lat­en een cross zien. Vanaf de top zien we een beweg­ing in vier gol­ven. We mogen dus nog een dal­ende golf verwacht­en. Die golf zou dan de laat­ste moeten zijn vooraleer we een grotere opgaande cor­rec­tie kun­nen kri­j­gen. We mogen hopen dat die laat­ste dal­ende vijfde golf ook de ste­un­li­j­nen in de vorige grafieken nog weet te respecteren.

Con­clusie voor de Hang Seng: de lan­gere tijds­frames zien er niet echt hopeloos uit maar in de dag­grafiek is het duidelijk dat longs nog niet aangewezen zijn.

In de kwartaal­grafiek van de Nikkei keer ik heel ver terug in de tijd met een koer­shis­to­riek vanaf 1987. Dit in een poging duidelijk te mak­en waarom ik denk dat de Nikkei de 12000-grens niet neer­waarts zal door­breken. Vor­men we een bodem boven de 12000 dan zou ik uitk­ijken naar een bodemvorm­ing die naar mijn mening koop­waardig zal blijken voor de lange ter­mi­jn. Ik trek een lijn vanu­it de top van 1990 over de top van 2000. Nu zien we dat de index hoogst­waarschi­jn­lijk bezig is met het terugtesten van die lijn. We kun­nen dan nog naar 12000 en op dat niveau ligt er tevens een zware hor­i­zon­tale steun.

Het beeld is iets duidelijk­er in de maandgrafiek.

In de week­grafiek kun­nen we weer de golf­pa­tro­nen inteke­nen en net als bij de Hang Seng kun­nen we er van uit gaan dat we nog één neer­waarts golf­je te goed hebben. Met die 12000 als zware ste­un in zicht kan het in een wip voor­bij zijn natuurlijk.

De dag­grafiek ziet er zoals we kun­nen vast­stellen niet zo mooi uit. Koersen onder dal­ende gemid­delden en de weten­schap dat we nog een dal­ing tegoed hebben vor­men niet bepaald een uitn­odig­ing om er in te vliegen -).

Con­clusie voor de Nikkei: ik hou die zware ste­un bij 12000 in de gat­en. Vor­men we daar een bodem en keert het sen­ti­ment wereld­wi­jd op de beurzen dan zal ik de eerste longs die ik heb ingenomen uitbreiden.

De Shangai dan: koersen boven een sti­j­gende ste­un­li­jn maar die ste­un­li­jn is naar mijn gevoel toch wel te scherp. Het betekent niet dat ze zal” door­bro­ken wor­den maar de trend is te scherp om zomaar stand te kun­nen houden.

Echrer: vertrekkende vanu­it het gegeven dat de andere index­en nog slechts één dal­end golf­je tegoed hebben zouden we er ook bij de Shangai kun­nen vanu­it gaan dat de huidi­ge dal­ing spoedig op haar einde loopt.

We stellen in de week­grafiek vast dat de index ste­un heeft van de Fibo-niveaus. Het is dus maar de vraag wan­neer de andere index­en hun dal­ing verder zetten, in hoev­erre die dan zal gevol­gd wor­den door de Shangai. We zien trouwens dat ook hier de macd zwaar oververkocht is.

In de dag­grafiek zie we een afname aan momen­tum in de macd. Anders uitge­drukt: de beweg­in­gen in de index wor­den niet langer in dezelfde mate gevol­gd door de indi­ca­tor. De koersen liggen ook hier onder dal­ende gemid­delden en met het vooruitzicht van een nog iets verdere dal­ing in de andere index­en is het ook voor wat betre­ft de Shangai niet aangewezen aan de kop­er­sz­i­jde te gaan staan.

Con­clusie voor de Shangai: we kun­nen meest kans toedicht­en aan een verder­gaande dal­ing. Long gaan lijkt me dus niet aangewezen.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist zit long op de Nikkei.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.