Grondstoffen: Tarwe — Gas — Goud en Zilver
Ik toon bij mijn column over grondstoffen altijd de crb-index. Een stijgende rechthoekige driehoek. De hausse bij de grondstoffen is bijlange nog niet voorbij…Een kanttekening is wel op haar plaats: edelmetalen doen het goed en daar hebben we het einde nog niet gezien…de formule van Fisher houden we daar in het achterhoofd. Bij de industriële metalen zien we duidelijk verschil in relatieve sterkte bij hun respectievelijke koersontwikkeling en bij de koersbewegingen van soft-commodities is er geen lijn te trekken…
Tarwe (482) springt wel in het oog en daar besteed ik even aandacht aan…
Is de neklijn die ik inteken correct? Zo ja, dan krijgen we nog een heel forse daling bij tarwe maar bij 400 ligt het 76.4 Fibo-niveau en in die zone krijgen we dus mogelijks bodemvorming. Is dit het geval dan kan er rond de 400 een mooie hausse van start gaan.
De macd in de weekgrafiek laat zien dat we bij lagere koersen in de tarweprijs een positieve divergentie zullen krijgen. Ik zet tarwe voortaan in mijn lijstje “te volgen”. Shorters kunnen nog steeds hun kans wagen maar bij 400 zou ik toch voorzichtig worden met shorts.
Natural Gas (3.32): Mijn inzicht in het verloop van koersgrafieken dat is mijn sterkte maar mijn timing blijkt maar al te dikwijls mijn zwakke punt te zijn. Ook zo bij gas…Ik gaf al heel vroeg aan een hausse te verwachten maar de daling zette nog een stuk door. Ik kreeg karrevrachten mailtjes van verontruste beleggers maar mijn visie daar hoefde ik niets aan te wijzigen en longs van de hand doen daar zag en daar zie ik dus geen reden voor, integendeel. Ik blijf er bij.…mijn koersdoel blijft op 6 usd onder dien verstande dat ik er geen tijd op plak. In deze maandgrafiek de positieve divergentie in de stochastics en zet deze candle door dan krijgen we een piercing line.
In de weekgrafiek zitten we tegen de weerstandslijn aan. Ik kijk naar die gap tussen de twee laatste candles en ik hou er rekening mee dat die dicht moet maar de macd laat een mooie positieve divergentie zien. Dus die weerstandslijn zal er moeten aan geloven -) Kijk ook even naar die relatieve afstand tussen de gemiddelden…die is veel te groot en ook dat gegeven pleit voor hogere prijzen bij gas.
De maandgrafiek van goud (1006) laat zien dat uit een symmetrische driehoek breken. Dat is positief maar het volume moeten we toch even in de gaten houden. Ik zou toch wel graag zien dat dit volume gaat stijgen, zoniet dan is de stijging in de goudprijs niet echt betrouwbaar.
Op weekgrafiek zien we de omgekeerde schouder-kop-schouder en het koersdoel is vanuit deze figuur te berekenen op 1300 usd maar dat volume blijft ook in deze grafiek achteroplopen en dat zie ik niet graag. Het verhindert niet dat de goudprijs verder stijgt maar het blijft een vreemde en onbetrouwbare beweging wanneer een koers stijgt zonder bevestiging van het volume.
De maandgrafiek van zilver (17 usd): een mooie en duidelijke uitbraak en hogere koersen mogen hier zeker in aanmerking genomen worden. Doorstijgen tot de weerstandslijn lijkt me heel normaal en dan heb ik het over een potentieel van nog een dikke tien procent.
In de weekgrafiek van zilver een mooie symmetrische driehoek en als dit patroon ten volle uitwerking moet krijgen dan is het koersdoel uit de maandgrafiek slechts een tussenstapje voor koersen naar de top van 1980 bij 40 usd. In deze weekgrafiek zien we ook bij de macd een koopsignaal met de doorbraak van de weerstandslijn.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft posities in gas, goud en zilver. Geen positie in overige vermelde waarden.