...

Grondstoffen: TA Koper en Nikkel

13 augustus 2006, 21:09 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

De afgelopen jaren zijn de pri­jzen van de com­modi­ties enorm geste­gen. Dat is bek­end en ook de fun­da­mentele rede­nen die aan de basis liggen van die enorme koerssti­jging zijn een gek­end gegeven. Vanu­it fun­da­menteel oog­punt (inflatie, vraag naar grond­stof­fen door Chi­na en India bijvoor­beeld) lijkt, op de lan­gere ter­mi­jn bekeken, een verdere koerssti­jging dan ook zek­er niet uit te sluiten. In deze analyse bek­ijken we de grafieken van kop­er en nikkel…

Kop­er en Nikkel: twee met­al­en nad­er bekeken

De afgelopen jaren zijn de pri­jzen van de com­modi­ties enorm geste­gen. Dat is bek­end en ook de fun­da­mentele rede­nen die aan de basis liggen van die enorme koerssti­jging zijn een gek­end gegeven. Vanu­it fun­da­menteel oog­punt (inflatie, vraag naar grond­stof­fen door Chi­na en India bijvoor­beeld) lijkt, op de lan­gere ter­mi­jn bekeken, een verdere koerssti­jging dan ook zek­er niet uit te sluiten. In deze analyse bek­ijken we de grafieken van kop­er en nikkel.

Ik plaats hier telkens de grafieken van bei­de grond­stof­fen onder elka­ar en begin eerst met de maandgrafieken.

We zien bij kop­er dat de koers in mei door de stan­dard error­band heen schoot naar boven toe. Een eigen­schap bij het gebruik van ban­den is het gegeven dat de koers nor­maler­wi­jze tussen de ban­den bli­jft fluctueren. Bij een koers die buiten de ban­den terechtkomt mogen we dus een beweg­ing verwacht­en die de koers bin­nen de ban­den terug­brengt, iets wat ook bij kop­er dus het geval was. Wel is het zo dat de koers opgevan­gen werd door de mid­del­li­jn en zolang de koers zich tussen de boven­ste band en de mid­del­li­jn beweegt bli­jft de hoofdtrend als sti­j­gend te beschouwen. Wel bemerken we dat + en — DI relatief zeer ver uit elka­ar liggen. We mak­en dus veel kans een zijwaarts koersver­loop te krijgen. 

De koers van Nikkel brak in juli eve­neens door de boven­ste band om de maand af te sluiten bin­nen de band. De koers bli­jft echter sterk want hij bli­jft ruim­schoots boven de mid­del­li­jn noteren. De lange schaduw in de can­dle­stick met ook hier een relatief hoge afs­tand tussen + en — Di wijzen eve­neens op de mogelijkheid om in de nabi­je toekomst eerder een zijwaartse koer­son­twik­kel­ing te verwachten.

Nemen we er ver­vol­gens de week­grafieken bij dan zien we bij kop­er dat we inder­daad een terug­val kre­gen. De koers beweegt zich nu zijwaarts tussen de low­er­stan­dard­er­ror­band en de mid­del­li­jn en gezien de realtief hoge afs­tand die er nog steeds is tussen de + en de ‑Di kan deze zijwaartse bweg­ing nog een tijd­je aan­houden. Het is pas bij een door­braak van de koers door de lower­band en dus bij een neer­waartse door­braak van de bodems van juni op 6700 dat het plaat­je negatief wordt. Een door­braak van de top van mid­den juli op 8230 is posi­tief en geeft een koopsig­naal mede omdat dan tevens de mid­del­li­jn van de trad­ing­band weer opwaarts wordt doorbroken.

Nikkel gedraagt zich eve­neens in een zijwaartse beweg­ing maar is toch sterk­er als kop­er want de koers viel, wan­neer we de mid­del­li­jn van het kanaal als ref­er­en­tie nemen, min­der sterk terug als bij kop­er het geval was. Ook bij Nikkel liggen + en ‑DI nog ver uit elka­ar waar­door we ook hier naar mijn mening meest kans mogen geven aan een zich verderzettende zijwaartse beweg­ing. We ver­liezen voor bei­de met­al­en echter niet uit het oog dat de ban­den globaal sti­j­gend bli­jven en dat de trend bijgevolg ook op week net als op maand­ba­sis nog steeds sti­j­gend is.

Bek­ijken we tenslotte de grafieken ook op dag­ba­sis dan zien we bij kop­er opnieuw die zijwaartse beweg­ing. Echter +Di is recent boven ‑DI komen te liggen wat als een posi­tief sig­naal mag in aan­merk­ing genomen wor­den. In de zijwaartse beweg­ing ligt de koers trouwens tussen de mid­del­li­jn en de upper­li­jn van het standaardkanaal.

Bij Nikkel zien we eve­neens dat de koers tussen de mid­del­li­jn en de upper­li­jn van het stan­daarder­rorkanaal evolueert. De trend is zoals al werd aangegeven in de week­grafiek hier sterk­er als bij kop­er en dit wordt ook aangegeven in de relatie tussen + en — DI waar de +DI in vergelijk­ing met die in de grafiek van het kop­er veel hoger noteert.

Als con­clusie kun­nen we stellen dat de sti­j­gende trend in bei­de met­al­en nog steeds gehand­haafd bli­jft en dat een uit­braak uit de zijwaartse trend meest kans maakt om dus in opwaartse richt­ing te gebeuren. 

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Schri­jver heeft geen posi­ties in deze commodities.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.