![](/images/legacy-userimages/userimages/edwin_groene_pijl.gif)
Koper en Nikkel: twee metalen nader bekeken
De afgelopen jaren zijn de prijzen van de commodities enorm gestegen. Dat is bekend en ook de fundamentele redenen die aan de basis liggen van die enorme koersstijging zijn een gekend gegeven. Vanuit fundamenteel oogpunt (inflatie, vraag naar grondstoffen door China en India bijvoorbeeld) lijkt, op de langere termijn bekeken, een verdere koersstijging dan ook zeker niet uit te sluiten. In deze analyse bekijken we de grafieken van koper en nikkel.
Ik plaats hier telkens de grafieken van beide grondstoffen onder elkaar en begin eerst met de maandgrafieken.
We zien bij koper dat de koers in mei door de standard errorband heen schoot naar boven toe. Een eigenschap bij het gebruik van banden is het gegeven dat de koers normalerwijze tussen de banden blijft fluctueren. Bij een koers die buiten de banden terechtkomt mogen we dus een beweging verwachten die de koers binnen de banden terugbrengt, iets wat ook bij koper dus het geval was. Wel is het zo dat de koers opgevangen werd door de middellijn en zolang de koers zich tussen de bovenste band en de middellijn beweegt blijft de hoofdtrend als stijgend te beschouwen. Wel bemerken we dat + en — DI relatief zeer ver uit elkaar liggen. We maken dus veel kans een zijwaarts koersverloop te krijgen.
De koers van Nikkel brak in juli eveneens door de bovenste band om de maand af te sluiten binnen de band. De koers blijft echter sterk want hij blijft ruimschoots boven de middellijn noteren. De lange schaduw in de candlestick met ook hier een relatief hoge afstand tussen + en — Di wijzen eveneens op de mogelijkheid om in de nabije toekomst eerder een zijwaartse koersontwikkeling te verwachten.
Nemen we er vervolgens de weekgrafieken bij dan zien we bij koper dat we inderdaad een terugval kregen. De koers beweegt zich nu zijwaarts tussen de lowerstandarderrorband en de middellijn en gezien de realtief hoge afstand die er nog steeds is tussen de + en de ‑Di kan deze zijwaartse bweging nog een tijdje aanhouden. Het is pas bij een doorbraak van de koers door de lowerband en dus bij een neerwaartse doorbraak van de bodems van juni op 6700 dat het plaatje negatief wordt. Een doorbraak van de top van midden juli op 8230 is positief en geeft een koopsignaal mede omdat dan tevens de middellijn van de tradingband weer opwaarts wordt doorbroken.
Nikkel gedraagt zich eveneens in een zijwaartse beweging maar is toch sterker als koper want de koers viel, wanneer we de middellijn van het kanaal als referentie nemen, minder sterk terug als bij koper het geval was. Ook bij Nikkel liggen + en ‑DI nog ver uit elkaar waardoor we ook hier naar mijn mening meest kans mogen geven aan een zich verderzettende zijwaartse beweging. We verliezen voor beide metalen echter niet uit het oog dat de banden globaal stijgend blijven en dat de trend bijgevolg ook op week net als op maandbasis nog steeds stijgend is.
Bekijken we tenslotte de grafieken ook op dagbasis dan zien we bij koper opnieuw die zijwaartse beweging. Echter +Di is recent boven ‑DI komen te liggen wat als een positief signaal mag in aanmerking genomen worden. In de zijwaartse beweging ligt de koers trouwens tussen de middellijn en de upperlijn van het standaardkanaal.
Bij Nikkel zien we eveneens dat de koers tussen de middellijn en de upperlijn van het standaarderrorkanaal evolueert. De trend is zoals al werd aangegeven in de weekgrafiek hier sterker als bij koper en dit wordt ook aangegeven in de relatie tussen + en — DI waar de +DI in vergelijking met die in de grafiek van het koper veel hoger noteert.
Als conclusie kunnen we stellen dat de stijgende trend in beide metalen nog steeds gehandhaafd blijft en dat een uitbraak uit de zijwaartse trend meest kans maakt om dus in opwaartse richting te gebeuren.
Edwin Vandamme
US Markets
Schrijver heeft geen posities in deze commodities.