...

Grondstoffen: olie, gas, zilver en goud

29 april 2009, 20:41 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

De AEX sloot vanavond het nog open­staande gap op uur­ba­sis en de SP500 bereikt zware weer­stand. De sum­ma­tion-index staat echt wel heel hoog ter­wi­jl de Mc Clel­lan-oscil­la­tor negatief bli­jft diverg­eren. Het aan­tal aan­de­len boven het 50-daags gemid­delde bli­jft lager in vergelijk­ing met de vorige top en de put/­call-ratio ligt op een laag niveau. Voor wie short zit is het wellicht nagel­bi­jten maar we staan heel dicht bij een cor­rec­tie. Nog even­t­jes geduld oefe­nen dus voor de short­ers. De cor­rec­tie die komt lijkt me al even belan­grijk zoni­et belan­grijk­er. Sla­gen we er in een hogere bodem te vor­men dan gaan de index­en de komende weken nog stukken hoger. Het gevaar schuilt in de ecoomis­che realiteit want die ver­ant­wo­ord naar mijn mening hele­maal geen sti­j­gende beurs. Wie long zit moet dus vei­lighei­d­shalve zijn stops aan­houden. Vor­men we inder­daad een hogere bodem en zien we geen ver­be­ter­ing in de economis­che gegevens onthou dan dat sti­jgin­gen er zijn om cash te gener­eren, niet om posi­ties op te bouwen…

Grond­stof­fen: olie, gas, zil­ver en goud

Ik neem in deze analyse in het kort vier grond­stof­fen onder de loep. Geen uit­ge­brei­de analyse maar wel vier grond­stof­fen die ik de moeite waard vind om te vol­gen en er des­gewenst posi­tie op in te nemen.

In alle vier de gevallen geef ik de voorkeur aan long­posi­ties. Gas uit­ge­zon­derd wor­den de andere drie grond­stof­fen trouwens twee maal in de week bijgew­erkt in de TA-sec­tie op deze site.

We begin­nen met olie en in de week­grafiek zien we een posi­tieve aroon-oscil­la­tor en een posi­tieve macd. Het vol­ume bli­jft sinds het begin van de trad­in­grange, die een aan­vang nam mid­den maart, lager en bijgevolg neem ik aan dat we ons niet in een top­pa­troon bevin­den. Ik ga er dus vanu­it dat de huidi­ge zijwaartse beweg­ing een onder­brek­ing vormt in de sti­jging. In de koers­grafiek zien we een gap tussen de can­dles van 14 en 21 novem­ber. Die zone ligt op 56,75 — 55.90. Daar net boven op 61 heb ik een Fibo-lijn liggen. Mijn doe­len voor een verdere sti­jging zijn dan ook de genoemde zone en de Fibo-weer­stand. De can­dles van 3 en 24 april hebben een low van 47.5 usd. Die 47.5 zou ik als stop aan­houden. Komen we onder deze koers dan mogen we er van uit­gaan dat er een hertest van de bodem kan volgen.

Nat­ur­al Gas: kijk eens naar die macd. We zagen enkele weken gele­den net het­zelfde gebeuren bij de Shangai en een poos­je nadi­en ging die index echt aan het sti­j­gen. Dezelfde vast­stelling dus bij de gaspri­js: de macd onder­s­te­unt de dal­ing niet, anders gezegd er is geen beves­tig­ing van het momen­tum en in de koers­grafiek zien we een dal­ende wig. Verwacht U dus bij gas maar een sti­jging richt­ing 5 tot 6 usd.

Zil­ver: we zien in deze week­grafiek vanu­it de top van mid­den maart 2008 tot de bodem van eind okto­ber 2008 een vijf­golf. Ik ga er van uit dat de sti­jging die we zagen vanaf eind okto­ber tot eind feb­ru­ari een eerste golf of een A‑golf is. De lichte terug­val vanaf de top eind feb­ru­ari to op heden beschouw ik als een vlag­pa­troon. Dergelijk patroon is een half­mast wat maakt dat ik voor zil­ver een sti­jging naar de zone 18 tot 20 usd verwacht. Wie long­posi­ties inneemt en op zek­er wil spe­len die wacht om posi­ties in te nemen tot de weer­stand­sli­jn van de vlag wordt uitgenomen. Wie nu al long instapt houd een stop aan bij de low van 17 april op 11.8 usd.

Goud: ook daar kijk ik naar een vlag­pa­troon (rode lijn­t­jes). Een dal­ing in de goud­pri­js daar hou ik gezien de dal­ende vol­umes niet echt reken­ing mee. Het kan natu­urlijk alti­jd maar was de dal­ing werke­lijk een aanzet geweest tot een sterk dal­ende goud­pri­js dan zou het vol­ume moeten geste­gen zijn, dit puur tech­nisch bekeken natu­urlijk. De recente terug­val in de goud­pri­js beschouw ik dus als een cor­rec­tie en ik verwacht me aan een opwaartse uit­braak. Ook hier wacht­en we vei­lighei­d­shalve om longs in te nemen op een door­braak van de weer­stand­sli­jn. Wie eerder instapt aan de longz­i­jde houd een stop bij de bodem van de can­dle van 17 april op 866 usd. Een ander argu­ment om een opwaartse uit­braak te verwacht­en is het feit dat heel wat zil­ver- en goud­mi­j­naan­de­len tij­dens de dal­ing van de goud­pri­js de afgelopen weken net gin­gen sti­j­gen. Dit geeft toch aan dat er op een verdere sti­jging van de goud­pri­js vooruit­gelopen wordt. Beschouw het als een posi­tieve divergentie. 

Een andere reden waarom ik geen terug­val in de goud­pri­js verwacht die naam waardig ligt ver­sc­holen in de vol­gende grafiek. Dit is een grafiek op kwartaal­ba­sis. De terug­val in de goud­pri­js is een terugtest van de top uit 1980 en het gemid­delde over 20 kwartal­en werd teruggetest maar niet doorbroken.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

anal­ist heeft op alle vier deze grond­stof­fen longposities.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.