Grondstoffen: olie, gas, zilver en goud
Ik neem in deze analyse in het kort vier grondstoffen onder de loep. Geen uitgebreide analyse maar wel vier grondstoffen die ik de moeite waard vind om te volgen en er desgewenst positie op in te nemen.
In alle vier de gevallen geef ik de voorkeur aan longposities. Gas uitgezonderd worden de andere drie grondstoffen trouwens twee maal in de week bijgewerkt in de TA-sectie op deze site.
We beginnen met olie en in de weekgrafiek zien we een positieve aroon-oscillator en een positieve macd. Het volume blijft sinds het begin van de tradingrange, die een aanvang nam midden maart, lager en bijgevolg neem ik aan dat we ons niet in een toppatroon bevinden. Ik ga er dus vanuit dat de huidige zijwaartse beweging een onderbreking vormt in de stijging. In de koersgrafiek zien we een gap tussen de candles van 14 en 21 november. Die zone ligt op 56,75 — 55.90. Daar net boven op 61 heb ik een Fibo-lijn liggen. Mijn doelen voor een verdere stijging zijn dan ook de genoemde zone en de Fibo-weerstand. De candles van 3 en 24 april hebben een low van 47.5 usd. Die 47.5 zou ik als stop aanhouden. Komen we onder deze koers dan mogen we er van uitgaan dat er een hertest van de bodem kan volgen.
Natural Gas: kijk eens naar die macd. We zagen enkele weken geleden net hetzelfde gebeuren bij de Shangai en een poosje nadien ging die index echt aan het stijgen. Dezelfde vaststelling dus bij de gasprijs: de macd ondersteunt de daling niet, anders gezegd er is geen bevestiging van het momentum en in de koersgrafiek zien we een dalende wig. Verwacht U dus bij gas maar een stijging richting 5 tot 6 usd.
Zilver: we zien in deze weekgrafiek vanuit de top van midden maart 2008 tot de bodem van eind oktober 2008 een vijfgolf. Ik ga er van uit dat de stijging die we zagen vanaf eind oktober tot eind februari een eerste golf of een A‑golf is. De lichte terugval vanaf de top eind februari to op heden beschouw ik als een vlagpatroon. Dergelijk patroon is een halfmast wat maakt dat ik voor zilver een stijging naar de zone 18 tot 20 usd verwacht. Wie longposities inneemt en op zeker wil spelen die wacht om posities in te nemen tot de weerstandslijn van de vlag wordt uitgenomen. Wie nu al long instapt houd een stop aan bij de low van 17 april op 11.8 usd.
Goud: ook daar kijk ik naar een vlagpatroon (rode lijntjes). Een daling in de goudprijs daar hou ik gezien de dalende volumes niet echt rekening mee. Het kan natuurlijk altijd maar was de daling werkelijk een aanzet geweest tot een sterk dalende goudprijs dan zou het volume moeten gestegen zijn, dit puur technisch bekeken natuurlijk. De recente terugval in de goudprijs beschouw ik dus als een correctie en ik verwacht me aan een opwaartse uitbraak. Ook hier wachten we veiligheidshalve om longs in te nemen op een doorbraak van de weerstandslijn. Wie eerder instapt aan de longzijde houd een stop bij de bodem van de candle van 17 april op 866 usd. Een ander argument om een opwaartse uitbraak te verwachten is het feit dat heel wat zilver- en goudmijnaandelen tijdens de daling van de goudprijs de afgelopen weken net gingen stijgen. Dit geeft toch aan dat er op een verdere stijging van de goudprijs vooruitgelopen wordt. Beschouw het als een positieve divergentie.
Een andere reden waarom ik geen terugval in de goudprijs verwacht die naam waardig ligt verscholen in de volgende grafiek. Dit is een grafiek op kwartaalbasis. De terugval in de goudprijs is een terugtest van de top uit 1980 en het gemiddelde over 20 kwartalen werd teruggetest maar niet doorbroken.
Edwin Vandamme
US Markets
analist heeft op alle vier deze grondstoffen longposities.