...

Grondstoffen: olie en gas

15 juli 2009, 22:08 | US Markets Redactie | leestijd: 8 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Wat betre­ft de aan­de­lenin­dex­en: de kop-schoud­er als top­pa­troon waar­van tot voor enkele dagen sprake, werd gis­teren en van­daag vakkundig de nek omge­draaid. De regel is dan: mis­luk­te patro­nen gaan maar al te dik­wi­jls kei­hard de andere richt­ing uit. We door­breken op de aex de weer­stand­sli­jn over de top­pen juni-juli en dus lijkt de cor­rec­tie van de afgelopen weken eerder op een vlag­pa­tr­roon. In dit geval gaan de index­en fors hoger de komende weken. Heeft deze sti­jging een gezonde basis??? Neen, een op dri­jfzand gebouwde hausse want de KW voor de SP500 ligt nu reeds op 15, dat is duur en elke verdere sti­jging betekent nog meer over­dri­jv­ing. Prof­i­teer van de rit maar wees er waakza­am voor dat U niet de laat­ste kaart in han­den geschoven kri­jgt… Ik ga nog steeds voor 310 op de aex maar daar aangekomen zullen we het 20-maands dal­end gemid­delde bereiken en hoogst­waarschi­jn­lijk zullen we daar beter alles kun­nen verkopen wat ook maar naar aan­de­len ruikt …

Grond­stof­fen: olie en gas

Verleden week woens­dag nam ik zil­ver en goud onder de loep. Ik bli­jf bij mijn mening, ga niet short op zil­ver en goud…de kans dat grote par­ti­jen fysieke lev­er­ing vra­gen is mijns inziens veel te groot. De short­posi­ties op zil­ver bedra­gen vele malen de jaarpro­duc­tie. Het is vol­doende dat een grote par­tij fysieke lev­er­ing vraagt en de short­ers hangen want op dat ogen­blik zullen de pri­jzen voor edel­met­al­en naar omhoog schieten…

Wat grond­stof­fen in het alge­meen betre­ft: mijn ver­moe­den wat ik vele maan­den gele­den voor de eerste maal aan­gaf blijkt nog steeds geldig te zijn. Grond­stof­pri­jzen en aan­de­lenin­dex­en gaan hand in hand. Sti­j­gen de beurzen dan sti­j­gen de grond­stof­fen en omge­keerd en het zou me niet ver­bazen wan­neer de ontkop­pel­ing er komt bij de top van de aan­de­lenin­dex­en. (Dat grond­stof­fen dan dus pri­jshoudend zulen bli­jven ter­wi­jl de aan­de­lenin­dex­en zullen dalen) Ik bli­jf er immers van over­tu­igd dat er inflatie op ons af komt. Onze uiterst knappe belei­dsvo­erders, zeg maar zakken­vullers die de hele economie om zeep hebben geholpen hebben de wereld met geld over­spoeld en dat zal zich mijns inziens zwaar wreken…

Bij de sti­jging van grond­stof­fen even een onder­scheid: basis­met­al­en doen het stukken beter dan de soft-com­modi­ties. De basis­met­al­en zit­ten, een paar uit­zon­derin­gen daarge­lat­en, alle­maal in een sti­j­gende trend. Bij de soft-com­modi­ties is er nogal wat ver­schil in koersver­loop. Kijk toch maar even naar rijst, die springt echt wel in het oog en lijkt bezig met een mooie bodemvorming.

We kijken van­daag naar olie en gas maar eerst toon ik even de crb (396.50). Er werd een Fibo-niveau bereikt (juli-decem­ber 2008 zijn de ref­er­en­tiepun­ten die ik gebruikt heb voor het trekken van de cor­rec­tieniveaus) en die ste­un valt samen met de hor­i­zon­tale lijn over de top­pen van novem­ber, jan­u­ari en april. Komen we niet onder deze lijn dan zal de crb weer gaan sti­j­gen. Vanaf de bodem van decem­ber tel ik vier golf­jes. Op die manier bekeken komt er alvast nog een vijfde golf die ons over de top van juni moet brengen.

Olie:

De kwartaal­grafiek: trek een lijn hor­i­zon­taal over de top­pen van sep­tem­ber 1990 en maart 2003. Daar lag er zware ste­un voor de olie. De Fibo-cor­rec­tieniveaus met ref­er­en­tiepun­ten decem­ber 1998 en sep­tem­ber 2008 geven aan dat het 50%-correctieniveau gelijk ligt met de ver­melde top­pen. We nader­den vorig kwartaal heel dicht de weer­stand van de top van 2006 waar het 23.6% Fibo-niveau ligt. Dit niveau bli­jft dus ook dit kwartaal weer­stand bieden op een niveau van 79 usd. De lijn onder de bodems van decem­ber 2001 en maart 2007 ligt eve­neens op ongeveer het­zelfde niveau en deze lijn geeft eve­neens weer­stand. De gemid­delden verzwakken in hun sti­jging en dit zou er kun­nen op duiden dat we de vol­gende kwartal­en zijwaarts gaan evolueren met de olieprijs.

In de maand­grafiek neem ik de Fibo-cor­rec­tieniveaus met ref­er­en­tiepun­ten juli en decem­ber 2008. 73 usd, 60usd en 50 usd zijn dus de niveaus waarmee ik op maand­grafiek reken­ing houd. Breken we boven 73 usd uit dan komt er heel wat ruimte voor hogere koersen want de maand okto­ber gaf een lange can­dle en dergelijke can­dles wor­den in de regel voor de helft teruggenomen. Ook zien we dat er nog een gap open­staat die gevor­md werd in augus­tus. Naar onderen toe zal het 50 niveau degelijke ste­un bieden en stel dat we daaron­der vallen dan zie ik 35 niet te breken van­wege de zware ste­un die we op dit niveau hebben in de kwartaalgrafiek.

In de week­grafiek geef ik met enkele zwarte hor­i­zon­tale lij­nen aan dat we ons in een weer­stand­szone bevin­den die ook in 2005/2006 heel lang stand hield. Vanu­it het principe van de rol­wis­sel­ing: ste­un wordt weer­stand en omge­keerd verwacht ik dus geen echte spec­tac­u­laire beweg­in­gen in de oliepri­js maar de afs­tanden die we kun­nen inschat­ten tussen ste­un en weer­stand­sniveaus zijn wel groot genoeg om er posi­tie op in te nemen.

Kijk ik naar de dag­grafiek dan zie ik ste­un op het gemid­delde en ik zie een koopsig­naal in de sto­chas­tics. Ik ben dus long met als koers­doel de door­bro­ken weer­stand­sli­jn op 66 usd. En hoor ik U vragen…wat als je het ver­keerd voor hebt? Wel dan heb ik degelijke ste­un in de zone 5553. Wie met tur­bo’s werkt houd dus lief­st zijn stop lager als 5553. Stel nu eens dat we naar 5553 zouden dalen dan zie ik dat we vanaf de juni­top een beweg­ing zouden hebben in vijf gol­ven en dat wil dus zeggen dat we na die 55/53-zone toch weer naar boven moeten.

Nat­ur­al Gas

Ik zit zoals som­mi­gen wel zullen weten al een tijd­je long op gas en in deze kwartaal­grafiek ziet U een eerste reden waarom ik bli­jf zit­ten (zoals een kip op haar kuiken­t­jes -) Ik heb een ste­un­li­jn met vier raakpun­ten: maart 1992, maart 1995, maart 1999 en maart 2002. Op 3 usd ligt de ste­un­li­jn momenteel en de low van de can­dle is 3.22.

In de maand­grafiek even geen enkele bijkomende aan­duid­ing. Wat hier opvalt is de hoge relatieve afs­tand tussen gemid­delden en koers. En bij de macd dezelfde vast­stelling (afs­tand macd-sig­naal­li­jn relatief groot) ter­wi­jl het his­togram wel al aan het ombuigen is. De macd is trouwens zwaar oververkocht. Dit kan zijn tijd duren maar het pro­ces van con­verg­eren en diverg­eren is een immer terugk­erend ver­schi­jnsel en con­ver­gen­tie is waar ik dus naar uitk­ijk. Ik ben er van over­tu­igd dat we veeleer moeten reken­ing houden met een con­ver­gen­tie eerder dan met een verder­gaande divergentie.

De tweede reden waarom ik naar boven bli­jf kijken bij gas kreeg U dus in de maand­grafiek en in de week­grafiek kri­jgt U een derde reden. (Ik bli­jf kop­pig -) Kijk hier eens naar de macd…die heeft tij­den­lang de zware dal­ing in de gaspri­js niet willen beves­ti­gen om uitein­delijk om te keren (om het effekt van dergelijke non-con­fir­matie te ken­nen kijkt U maar even bij de dal­ing van enkele maan­den terug bij de Shangai) . Dit is een veer die samenge­drukt wordt tot ze met een klap weer naar nor­male ver­houdin­gen zal terugk­eren. Hertesten we nog eens de weer­stand­sli­jn van de door­bro­ken dal­ende wig? Dat kan best maar in de macd zal ik dan wel posi­tieve diver­gen­tie krijgen.

In de dag­grafiek een reeds maan­den­lange opeen­vol­ging van diver­gen­ties in de macd en dit geeft aan dat de dal­ing van de gaspri­js in wezen steeds zwakker ver­loopt. Spi­jtig genoeg werd de zwarte ste­un­li­jn in de macd weer naar bene­den door­bro­ken maar ik hou ter­dege reken­ing met de vorm­ing van een sti­j­gend kanaal in de indi­ca­tor (rode lij­nen). Hoe dan ook…geduld is een schone deugd -) en reken­ing houdende met het beeld vanu­it mijn kwartaal-maand- en week­grafiek ben ik er van over­tu­igd dat mijn verwacht­ing voor een sti­jging terecht is. Terug naar het 200-daags op 5.3 en mogelijks naar de hor­i­zon­tale weer­stand op 6. Bij het min­ste teken van bodemvorm­ing zou ik dus longs innemen. Een andere mogelijkheid is het schri­jven van puts op de UNG-track­er. Nog een mogelijkheid is het kopen van de track­er OILW op Par­i­js. Puur op gas bestaat er ook nog op Par­i­js de track­er NGASP.

Edwin Van­damme

US mar­kets

Anal­ist zit long op olie en gas. Ook long op edel­met­al­en. Geen posi­tie op andere ver­melde waarden.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.