Grondstoffen: olie en gas
Verleden week woensdag nam ik zilver en goud onder de loep. Ik blijf bij mijn mening, ga niet short op zilver en goud…de kans dat grote partijen fysieke levering vragen is mijns inziens veel te groot. De shortposities op zilver bedragen vele malen de jaarproductie. Het is voldoende dat een grote partij fysieke levering vraagt en de shorters hangen want op dat ogenblik zullen de prijzen voor edelmetalen naar omhoog schieten…
Wat grondstoffen in het algemeen betreft: mijn vermoeden wat ik vele maanden geleden voor de eerste maal aangaf blijkt nog steeds geldig te zijn. Grondstofprijzen en aandelenindexen gaan hand in hand. Stijgen de beurzen dan stijgen de grondstoffen en omgekeerd en het zou me niet verbazen wanneer de ontkoppeling er komt bij de top van de aandelenindexen. (Dat grondstoffen dan dus prijshoudend zulen blijven terwijl de aandelenindexen zullen dalen) Ik blijf er immers van overtuigd dat er inflatie op ons af komt. Onze uiterst knappe beleidsvoerders, zeg maar zakkenvullers die de hele economie om zeep hebben geholpen hebben de wereld met geld overspoeld en dat zal zich mijns inziens zwaar wreken…
Bij de stijging van grondstoffen even een onderscheid: basismetalen doen het stukken beter dan de soft-commodities. De basismetalen zitten, een paar uitzonderingen daargelaten, allemaal in een stijgende trend. Bij de soft-commodities is er nogal wat verschil in koersverloop. Kijk toch maar even naar rijst, die springt echt wel in het oog en lijkt bezig met een mooie bodemvorming.
We kijken vandaag naar olie en gas maar eerst toon ik even de crb (396.50). Er werd een Fibo-niveau bereikt (juli-december 2008 zijn de referentiepunten die ik gebruikt heb voor het trekken van de correctieniveaus) en die steun valt samen met de horizontale lijn over de toppen van november, januari en april. Komen we niet onder deze lijn dan zal de crb weer gaan stijgen. Vanaf de bodem van december tel ik vier golfjes. Op die manier bekeken komt er alvast nog een vijfde golf die ons over de top van juni moet brengen.
Olie:
De kwartaalgrafiek: trek een lijn horizontaal over de toppen van september 1990 en maart 2003. Daar lag er zware steun voor de olie. De Fibo-correctieniveaus met referentiepunten december 1998 en september 2008 geven aan dat het 50%-correctieniveau gelijk ligt met de vermelde toppen. We naderden vorig kwartaal heel dicht de weerstand van de top van 2006 waar het 23.6% Fibo-niveau ligt. Dit niveau blijft dus ook dit kwartaal weerstand bieden op een niveau van 79 usd. De lijn onder de bodems van december 2001 en maart 2007 ligt eveneens op ongeveer hetzelfde niveau en deze lijn geeft eveneens weerstand. De gemiddelden verzwakken in hun stijging en dit zou er kunnen op duiden dat we de volgende kwartalen zijwaarts gaan evolueren met de olieprijs.
In de maandgrafiek neem ik de Fibo-correctieniveaus met referentiepunten juli en december 2008. 73 usd, 60usd en 50 usd zijn dus de niveaus waarmee ik op maandgrafiek rekening houd. Breken we boven 73 usd uit dan komt er heel wat ruimte voor hogere koersen want de maand oktober gaf een lange candle en dergelijke candles worden in de regel voor de helft teruggenomen. Ook zien we dat er nog een gap openstaat die gevormd werd in augustus. Naar onderen toe zal het 50 niveau degelijke steun bieden en stel dat we daaronder vallen dan zie ik 35 niet te breken vanwege de zware steun die we op dit niveau hebben in de kwartaalgrafiek.
In de weekgrafiek geef ik met enkele zwarte horizontale lijnen aan dat we ons in een weerstandszone bevinden die ook in 2005/2006 heel lang stand hield. Vanuit het principe van de rolwisseling: steun wordt weerstand en omgekeerd verwacht ik dus geen echte spectaculaire bewegingen in de olieprijs maar de afstanden die we kunnen inschatten tussen steun en weerstandsniveaus zijn wel groot genoeg om er positie op in te nemen.
Kijk ik naar de daggrafiek dan zie ik steun op het gemiddelde en ik zie een koopsignaal in de stochastics. Ik ben dus long met als koersdoel de doorbroken weerstandslijn op 66 usd. En hoor ik U vragen…wat als je het verkeerd voor hebt? Wel dan heb ik degelijke steun in de zone 55⁄53. Wie met turbo’s werkt houd dus liefst zijn stop lager als 55⁄53. Stel nu eens dat we naar 55⁄53 zouden dalen dan zie ik dat we vanaf de junitop een beweging zouden hebben in vijf golven en dat wil dus zeggen dat we na die 55/53-zone toch weer naar boven moeten.
Natural Gas
Ik zit zoals sommigen wel zullen weten al een tijdje long op gas en in deze kwartaalgrafiek ziet U een eerste reden waarom ik blijf zitten (zoals een kip op haar kuikentjes -) Ik heb een steunlijn met vier raakpunten: maart 1992, maart 1995, maart 1999 en maart 2002. Op 3 usd ligt de steunlijn momenteel en de low van de candle is 3.22.
In de maandgrafiek even geen enkele bijkomende aanduiding. Wat hier opvalt is de hoge relatieve afstand tussen gemiddelden en koers. En bij de macd dezelfde vaststelling (afstand macd-signaallijn relatief groot) terwijl het histogram wel al aan het ombuigen is. De macd is trouwens zwaar oververkocht. Dit kan zijn tijd duren maar het proces van convergeren en divergeren is een immer terugkerend verschijnsel en convergentie is waar ik dus naar uitkijk. Ik ben er van overtuigd dat we veeleer moeten rekening houden met een convergentie eerder dan met een verdergaande divergentie.
De tweede reden waarom ik naar boven blijf kijken bij gas kreeg U dus in de maandgrafiek en in de weekgrafiek krijgt U een derde reden. (Ik blijf koppig -) Kijk hier eens naar de macd…die heeft tijdenlang de zware daling in de gasprijs niet willen bevestigen om uiteindelijk om te keren (om het effekt van dergelijke non-confirmatie te kennen kijkt U maar even bij de daling van enkele maanden terug bij de Shangai) . Dit is een veer die samengedrukt wordt tot ze met een klap weer naar normale verhoudingen zal terugkeren. Hertesten we nog eens de weerstandslijn van de doorbroken dalende wig? Dat kan best maar in de macd zal ik dan wel positieve divergentie krijgen.
In de daggrafiek een reeds maandenlange opeenvolging van divergenties in de macd en dit geeft aan dat de daling van de gasprijs in wezen steeds zwakker verloopt. Spijtig genoeg werd de zwarte steunlijn in de macd weer naar beneden doorbroken maar ik hou terdege rekening met de vorming van een stijgend kanaal in de indicator (rode lijnen). Hoe dan ook…geduld is een schone deugd -) en rekening houdende met het beeld vanuit mijn kwartaal-maand- en weekgrafiek ben ik er van overtuigd dat mijn verwachting voor een stijging terecht is. Terug naar het 200-daags op 5.3 en mogelijks naar de horizontale weerstand op 6. Bij het minste teken van bodemvorming zou ik dus longs innemen. Een andere mogelijkheid is het schrijven van puts op de UNG-tracker. Nog een mogelijkheid is het kopen van de tracker OILW op Parijs. Puur op gas bestaat er ook nog op Parijs de tracker NGASP.
Edwin Vandamme
US markets
Analist zit long op olie en gas. Ook long op edelmetalen. Geen positie op andere vermelde waarden.