Grondstoffen: Goud, Zilver, Olie en Gas
Verlof, mooi weer en … hebben we een centje gewonnen op de beurs, geniet er dan maar van, als de staat ze niet komt pikken om de bodemloze vaten te vullen en de snoepreisjes te betalen dan zal de inflatie die er straks komt de waarde van je bezittingen wel achterhalen. Cash aanhouden heeft op die manier bekeken dus weinig zin, liever er van genieten of stop ze dan tenminste voor een deel in tastbare goederen …
We kijken naar goud, zilver, olie en gas, in die volgorde en ik toon een drietal grafieken voor elke grondstof met een korte commentaar.
In de regel blijf ik bij mijn mening die ik al maanden aanhou: grondstoffen en aandelenbeurzen bewegen in tandem. Dus stijgende beurzen, stijgende grondstoffen en andersom. De maandgrafiek van de crb-futures laat duidelijk zien wat ik bedoel en … we zien ook dat de grondstoffen er veel sterker bijliggen dan de aandelenindexen (VS en Europa in het bijzonder)
Goud:
De kwartaalgrafiek: hoeft de lange termijn belegger zich zorgen te maken? Welneen: we blijven in een stijgende trend. De top van september 1980 geeft steun en vallen we daar op terug (niveau 750) dan zal dat een pak shorters lokken natuurlijk maar met de zeer lange termijn trend is er dus niets aan de hand. Ook de gemiddelden blijven stijgend. Hoewel, die komen relatief gezien wel wat ver uit elkaar te liggen. Dus een terugval in de goudprijs kan maar het kan net zo goed uitdraaien op een langdurige zijwaartse beweging. Nu kunnen die gemiddelden best nog wat verder uit elkaar komen te liggen en dat zal zeker het geval zijn wanneer de goudprijs de 1000 usd-grens breekt. Boven de 1000 usd gaan de remmen los en kunnen we veel hogere koersniveaus verwachten.
In de maandgrafiek zien we steun liggen op het 20-maands gemiddelde en dat lit momenteel op 873. Op dit niveau vinden we ook een horizontale steun terug. Aan de bovenkant duidelijk die 1000 usd-grens. Wie short gaat zou ik aanraden die niveaus toch maar in de gaten te houden. De rode horizontale lijn in deze grafiek geeft de top aan van 1980. Daar ligt ook het 50-maands gemiddelde op 750.
In de weekgrafiek zien we een omgekeerde schouder-kop-schouder. Dus ik denk niet dat we een zware terugval krijgen in de goudprijs. Zolang we boven de bodem van 02 mei blijven (846) betreft het nog steeds de vorming van de rechterschouder en moet je een uitbraak boven de 1000 usd blijven incalculeren. Breken we inderdaad uit boven de 1000 usd dan klappen we de afstand tussen kop (die ligt op 700) en neklijn om en dan bekomen we een koersdoel voor goud van 1300 usd. Let op die weerstandslijn in de macd. Zolang de macd onder die lijn blijft is er geen uitbraak te verwachten maar wanneer de goudprijs gaat stijgen en de weerstandslijn breekt in de macd dan zou ik liever geen shorts in bezit hebben.
Kijken we naar de daggrafiek dan zien we een negatieve macd maar de richtingsindicator Aroon-oscillator breekt de 0‑lijn naar boven toe en geeft dus een koopsignaal. Ook het histogram kent een positief verloop. Shorts op goud in portefeuille, daar zou ik toch maar voorzichtig mee omgaan.
Zilver:
Dat zilver er zwakker bijligt als goud dat ziet een kind -) maar duidelijk is dat de toppen uit 1983 voor steun zorgen. Gemiddelden zijn nog steeds de beste indicator als aanduiding van trend en die stijgen in deze kwartaalgrafiek. Dus de trend voor de lange termijn belegger is nog steeds stijgend. In relatieve zin liggen de gemiddelden wel ver uit elkaar en dus kan de koers nog een stukje dalen dan wel zijwaarts bewegen om de overspannen toestand tussen de gemiddelden naar een meer aanvaardbaar niveau te brengen.
De macd in de maandgrafiek daar kunnen we momenteel weinig mee aanvangen. Deze indicator is een afgeleide van gemiddelden en in een zijwaartse trend hebben we maar weinig aan gemiddelden, bijgevolg hebben we ook weinig aan die macd. Het histogram daarentegen evolueert wel positief en wanneer ik zie dat de zilverprijs zoals momenteel het geval is boven de gemiddelden blijft liggen dan zie ik hier geen veilige short in.
Op kortere termijn zien we in de weekgrafiek dat de stijgende steunlijn naar beneden toe werd doorbroken en de macd gaf een verkoopsignaal met de doorbraak van zijn steunlijn en de cross met de signaallijn. Op kortere timeframe is het beeld dus wel zwak. Het 200weeks gemiddelde op 12.5 usd en de dalende steunlijn op 12 usd liggen wel dichtbij als mogelijke steunen. Dus echt potentieel voor een shortpositie is er ten opzichte van de hudige koers (13.22) niet.
Zwakte zien we ook in de daggrafiek maar let op de aan de gang zijnde bodemvorming in de aroon-oscillator. Vanwege die bodemvorming ga ik er van uit dat een daling in de zilverprijs niet dieper komt als 12 usd. Strikt genomen moeten we uit de longs want de opgaande steunlijn is doorbroken. Wie de positie op langere termijn bekijkt daar zou ik de huidige evolutie het voordeel van de twijfel geven en de stop voor longs aanhouden bij de aprilbodem.
Voor beide edelmetalen zijn er zowel short als longmogelijkheden met turbos alsook met trackers, als dan niet in usd. Ik geef de voorkeur aan euro liever dan aan een Zimbabwe-munt -) maar elke belegger beslist daar natuurlijk zelf wel over.
Volg ook de Hui (Amex Gold Bugs Index) Ook daar zijn turbos op verkrijgbaar. In aandelen beleggen op goud en zilver kn ook natuurlijk en daar heb je dan kanjers van bedrijven tussen, lekker saaie koersbewegingen -) maar wil je de adrenaline iets sneller door j bloed laten stromen kijk dan eens naar de Candese beurs, daar zit het proppensvol van de pennystocks die dagdagelijks in waarde kunnen verdubbelen of … op de helft vallen -)
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft longposities op edelmetalen. Posities op aandelenindexen op de aex, geen posities op andere indexen.