...

Grondstoffen: Goud, Zilver

9 juli 2009, 09:15 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Hebben de aan­de­lenin­dex­en nog veel dal­ingspo­ten­tieel? Wan­neer ik naar de sen­ti­mentsindi­ca­toren kijk dan is het antwo­ord neen. Er is een posi­tieve diver­gen­tie in de advance-decline en in de record high per­cent index en bij de min­ste oplev­ing komt die posi­tieve diver­gen­tie er ook in de Mc Clel­lan oscil­la­tor. Ik bli­jf dus vasthouden aan mijn eerdere analy­ses waarin ik stelde dat deze dal­ing slechts een aan­loop vormt om lat­er de top­pen van juni te door­breken. Is de beurs goed­koop? Neen, de KW voor de brede markt (US) ligt momenteel iets boven de 15. Duur dus en dat maakt dat ik ook aan mijn mening vasthou dat elke verdere sti­jging voorzichtig moet aangepakt wor­den. Gaan we inder­daad boven de top­pen van juni dan zal die KW voor de brede markt nog verder zijn opgelopen. Afbouwen van aan­de­len­posi­ties bij sti­jgin­gen ver­di­ent kri­jgt dan de voorkeur…

Grond­stof­fen: Goud, Zil­ver, Olie en Gas

Verlof, mooi weer en … hebben we een cen­t­je gewon­nen op de beurs, geni­et er dan maar van, als de staat ze niet komt pikken om de bodem­loze vat­en te vullen en de snoepreis­jes te betal­en dan zal de inflatie die er straks komt de waarde van je bezit­tin­gen wel achter­halen. Cash aan­houden heeft op die manier bekeken dus weinig zin, liev­er er van geni­eten of stop ze dan ten­min­ste voor een deel in tast­bare goederen …

We kijken naar goud, zil­ver, olie en gas, in die vol­go­rde en ik toon een dri­etal grafieken voor elke grond­stof met een korte commentaar.

In de regel bli­jf ik bij mijn mening die ik al maan­den aan­hou: grond­stof­fen en aan­de­len­beurzen bewe­gen in tan­dem. Dus sti­j­gende beurzen, sti­j­gende grond­stof­fen en ander­som. De maand­grafiek van de crb-futures laat duidelijk zien wat ik bedoel en … we zien ook dat de grond­stof­fen er veel sterk­er bijliggen dan de aan­de­lenin­dex­en (VS en Europa in het bijzonder)

Goud:

De kwartaal­grafiek: hoeft de lange ter­mi­jn beleg­ger zich zor­gen te mak­en? Wel­neen: we bli­jven in een sti­j­gende trend. De top van sep­tem­ber 1980 geeft ste­un en vallen we daar op terug (niveau 750) dan zal dat een pak short­ers lokken natu­urlijk maar met de zeer lange ter­mi­jn trend is er dus niets aan de hand. Ook de gemid­delden bli­jven sti­j­gend. Hoewel, die komen relatief gezien wel wat ver uit elka­ar te liggen. Dus een terug­val in de goud­pri­js kan maar het kan net zo goed uit­draaien op een lang­durige zijwaartse beweg­ing. Nu kun­nen die gemid­delden best nog wat verder uit elka­ar komen te liggen en dat zal zek­er het geval zijn wan­neer de goud­pri­js de 1000 usd-grens breekt. Boven de 1000 usd gaan de rem­men los en kun­nen we veel hogere koer­sniveaus verwachten.

In de maand­grafiek zien we ste­un liggen op het 20-maands gemid­delde en dat lit momenteel op 873. Op dit niveau vin­den we ook een hor­i­zon­tale ste­un terug. Aan de bovenkant duidelijk die 1000 usd-grens. Wie short gaat zou ik aan­raden die niveaus toch maar in de gat­en te houden. De rode hor­i­zon­tale lijn in deze grafiek geeft de top aan van 1980. Daar ligt ook het 50-maands gemid­delde op 750.

In de week­grafiek zien we een omge­keerde schoud­er-kop-schoud­er. Dus ik denk niet dat we een zware terug­val kri­j­gen in de goud­pri­js. Zolang we boven de bodem van 02 mei bli­jven (846) betre­ft het nog steeds de vorm­ing van de rechter­schoud­er en moet je een uit­braak boven de 1000 usd bli­jven incal­culeren. Breken we inder­daad uit boven de 1000 usd dan klap­pen we de afs­tand tussen kop (die ligt op 700) en nek­li­jn om en dan bekomen we een koers­doel voor goud van 1300 usd. Let op die weer­stand­sli­jn in de macd. Zolang de macd onder die lijn bli­jft is er geen uit­braak te verwacht­en maar wan­neer de goud­pri­js gaat sti­j­gen en de weer­stand­sli­jn breekt in de macd dan zou ik liev­er geen shorts in bez­it hebben.

Kijken we naar de dag­grafiek dan zien we een negatieve macd maar de richt­ingsindi­ca­tor Aroon-oscil­la­tor breekt de 0‑lijn naar boven toe en geeft dus een koopsig­naal. Ook het his­togram kent een posi­tief ver­loop. Shorts op goud in porte­feuille, daar zou ik toch maar voorzichtig mee omgaan. 

Zil­ver:

Dat zil­ver er zwakker bijligt als goud dat ziet een kind -) maar duidelijk is dat de top­pen uit 1983 voor ste­un zor­gen. Gemid­delden zijn nog steeds de beste indi­ca­tor als aan­duid­ing van trend en die sti­j­gen in deze kwartaal­grafiek. Dus de trend voor de lange ter­mi­jn beleg­ger is nog steeds sti­j­gend. In relatieve zin liggen de gemid­delden wel ver uit elka­ar en dus kan de koers nog een stuk­je dalen dan wel zijwaarts bewe­gen om de over­span­nen toe­s­tand tussen de gemid­delden naar een meer aan­vaard­baar niveau te brengen.

De macd in de maand­grafiek daar kun­nen we momenteel weinig mee aan­van­gen. Deze indi­ca­tor is een afgelei­de van gemid­delden en in een zijwaartse trend hebben we maar weinig aan gemid­delden, bijgevolg hebben we ook weinig aan die macd. Het his­togram daar­ente­gen evolueert wel posi­tief en wan­neer ik zie dat de zil­ver­pri­js zoals momenteel het geval is boven de gemid­delden bli­jft liggen dan zie ik hier geen veilige short in.

Op kor­tere ter­mi­jn zien we in de week­grafiek dat de sti­j­gende ste­un­li­jn naar bene­den toe werd door­bro­ken en de macd gaf een verkoopsig­naal met de door­braak van zijn ste­un­li­jn en de cross met de sig­naal­li­jn. Op kor­tere time­frame is het beeld dus wel zwak. Het 200weeks gemid­delde op 12.5 usd en de dal­ende ste­un­li­jn op 12 usd liggen wel dicht­bij als mogelijke ste­unen. Dus echt poten­tieel voor een short­posi­tie is er ten opzichte van de hudi­ge koers (13.22) niet.

Zwak­te zien we ook in de dag­grafiek maar let op de aan de gang zijnde bodemvorm­ing in de aroon-oscil­la­tor. Van­wege die bodemvorm­ing ga ik er van uit dat een dal­ing in de zil­ver­pri­js niet dieper komt als 12 usd. Strikt genomen moeten we uit de longs want de opgaande ste­un­li­jn is door­bro­ken. Wie de posi­tie op lan­gere ter­mi­jn bek­ijkt daar zou ik de huidi­ge evo­lu­tie het voordeel van de twi­jfel geven en de stop voor longs aan­houden bij de aprilbodem.

Voor bei­de edel­met­al­en zijn er zow­el short als long­mo­gelijkhe­den met tur­bos alsook met track­ers, als dan niet in usd. Ik geef de voorkeur aan euro liev­er dan aan een Zim­bab­we-munt -) maar elke beleg­ger beslist daar natu­urlijk zelf wel over.

Volg ook de Hui (Amex Gold Bugs Index) Ook daar zijn tur­bos op verkri­jg­baar. In aan­de­len beleggen op goud en zil­ver kn ook natu­urlijk en daar heb je dan kan­jers van bedri­jven tussen, lekker saaie koers­be­weg­in­gen -) maar wil je de adren­a­line iets sneller door j bloed lat­en stromen kijk dan eens naar de Can­dese beurs, daar zit het prop­pensvol van de pen­ny­s­tocks die dagdagelijks in waarde kun­nen ver­dubbe­len of … op de helft vallen -)

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft long­posi­ties op edel­met­al­en. Posi­ties op aan­de­lenin­dex­en op de aex, geen posi­ties op andere indexen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.