...

Goudprijs volgt euro/yen

9 juni 2007, 19:19 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

In mijn analyse van de goud­pri­js van 06 april gaf ik twee mogelijkhe­den aan: een opwaartse uit­braak uit een sti­j­gende sym­metrische driehoek ofwel een neer­waartse door­braak onder de ste­un­li­jn van een sti­j­gende wig. Het is dit laat­ste gewor­den en bijgevolg mogen we een verdere dal­ing van de goud­pri­js verwacht­en. Ik bli­jf ervan over­tu­igd dat de koer­son­twik­kel­ing van de grond­stof­fen veel te mak­en heeft met de ver­houd­ing euro/​yen.…


Goud­pri­js vol­gt euro/​yen

Even terz­i­jde: wie de koer­se­vo­lu­tie van de edl­met­al­en vol­gt zal het wel opgevallen zijn…palladium inter­esseert me veel meer dan goud want ook nu zien we dat de pal­la­di­umpri­js heel sterk bli­jft liggen.

Een beleg­ger hoeft het niet met mij eens te zijn hoor maar het onder­staande plaat­je laat me toe mijn mening omtrent de aan­de­len­beurzen en bepaalde grond­stof­fen zoals goud en kop­er duidelijk te mak­en. Kijkt u eens op welk niveau de euro/​yen noteerde begin maart en op welk niveau hij noteerde begin juni. Bek­ijkt u dan even de drie maan­den durende hausse op de aandelenbeurzen…wanneer begon die en wan­neer startte de cor­rec­tie? Juist…de onafla­tende hausse in de aan­de­len­beurzen startte pre­cies bij de bodem van de euro/​yen en eindigde net zo goed toen de yen begon te verstevigen.

Ik trek hier als con­clusie uit dat de aan­de­len­beurzen vooral gedreven wer­den door een over­schot aan liq­uiditeit­en en ik heb er dus mijn bedenkin­gen bij wan­neer velen begonnen te roepen dat aan­de­len fun­da­menteel zwaar onderge­waardeerd waren. Liq­uiditeit heeft zoals ik vrees­de ook de goud en kop­er­pri­js te ver opge­dreven en nu de yen begint te ver­ste­vi­gen moeten ook deze grond­stof­fen eraan geloven. De car­ry-trades wor­den wellicht terugge­draaid. Zou er een reden achter zit­ten??? Stel dat Japan de geld­kraan op één of andere manier een beet­je dichtdraait…dan is de dal­ing op de aan­de­len­beurzen pas begonnen en dan kun­nen we ons ook voor het goud ondanks de hoge onof­fi­ciële inflatie” aan een verdere dal­ing verwachten.

Miss­chien is dit te sim­plis­tisch gere­de­neerd maar extrapoleer ik de evo­lu­tie van de euro/​yen dan mag ik stellen dat wan­neer de euro/​yen terug­keert naar zijn bodem van mei op 161 het goud terug naar 640 usd moet. Valt de euro/​yen terug naar zijn top van feb­ru­ari net onder de 160 dan zal het goud 600 usd noteren.

We bek­ijken even de grafieken van het goud en we houden in ons achter­hoofd de euro/​yen grafiek.

In de kwartaal­grafiek heb ik even de Heikin-Ashi achter­wege gelat­en omdat we in de gewone can­dle­stick­grafiek duidelijk de dark-cloud cov­er zien. Nu is dit patroon één van de meest betrouw­bare (negatieve) can­dle­stick­pa­tro­nen. Tevens heb ik het ste­un­niveau bij 640 en dat bij 600 usd ingetekend.

In de maand­grafiek zien we duidelijk de door­braak van de opgaande ste­un­li­jn. Het gemid­delde ligt op 640 usd en geeft ste­un. Onder dit gemid­delde is het weg­wezen” en afgaande op de macd zit die kans er nu dik in. De macd heeft zijn trig­ger gekruist en die keert zich op zijn beurt om. Negatief dus.

Aan de week­grafiek kan ik geen extra-info ont­trekken. We zien het­zelfde als in het plaat­je van de maand­grafiek. Wel zien we hier duidelijk dat de macd zijn ste­un­li­jn heeft door­bro­ken. In de koers­grafiek zien we duidelijk de belan­grijke 640 usd — bodem liggen. Hieron­der ligt het vol­gende gemid­delde en de vol­gende belan­grijke ste­un pas bij 600 usd.

In de dag­grafiek zien we dat de klap van vri­jdag ons in één beweg­ing al terug­bracht tot bij de ste­un­li­jn van het korte ter­mi­jn dal­end kanaal. De sterk negatieve Heikin-Ashican­dle verzek­ert ons meer van het­zelfde en ik ga er dus van uit dat we naar 640 usd toe moeten met de pri­js van het goud. Het ste­un­niveau dat hier ligt te wacht­en is sterk en het lijkt me dan ook te ver gezocht om te veron­der­stellen dat we hier in één keer doorheen vallen. Gebeurt dit wel dan breken we een dubbele bodem en kun­nen we met goud naar 600 usd. Wie spec­u­latief ingesteld is kan bij elke oplev­ing basse­posi­ties innemen op het goud. De stop zou ik dan aan­houden bij 670 en uiter­lijk bij 680 usd. Wie behoedza­mer tew­erk gaat wacht op een door­braak van het 640 usd niveau vooraleer een bais­se­posi­tie in te nemen.

De tur­bos op goud vind je terug op vol­gende link:

http://​www​.abnam​ro​.nl/​n​l​/​b​e​l​e​g​g​e​n​/​k​o​e​r​s​i​n​f​o​r​m​a​t​i​e​/​t​u​r​b​o​/​i​n​d​e​x​.html

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft geen posi­ties in goud.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.