In mijn analyse van de goudprijs van 06 april gaf ik twee mogelijkheden aan: een opwaartse uitbraak uit een stijgende symmetrische driehoek ofwel een neerwaartse doorbraak onder de steunlijn van een stijgende wig. Het is dit laatste geworden en bijgevolg mogen we een verdere daling van de goudprijs verwachten. Ik blijf ervan overtuigd dat de koersontwikkeling van de grondstoffen veel te maken heeft met de verhouding euro/yen.…
Goudprijs volgt euro/yen
Even terzijde: wie de koersevolutie van de edlmetalen volgt zal het wel opgevallen zijn…palladium interesseert me veel meer dan goud want ook nu zien we dat de palladiumprijs heel sterk blijft liggen.
Een belegger hoeft het niet met mij eens te zijn hoor maar het onderstaande plaatje laat me toe mijn mening omtrent de aandelenbeurzen en bepaalde grondstoffen zoals goud en koper duidelijk te maken. Kijkt u eens op welk niveau de euro/yen noteerde begin maart en op welk niveau hij noteerde begin juni. Bekijkt u dan even de drie maanden durende hausse op de aandelenbeurzen…wanneer begon die en wanneer startte de correctie? Juist…de onaflatende hausse in de aandelenbeurzen startte precies bij de bodem van de euro/yen en eindigde net zo goed toen de yen begon te verstevigen.
Ik trek hier als conclusie uit dat de aandelenbeurzen vooral gedreven werden door een overschot aan liquiditeiten en ik heb er dus mijn bedenkingen bij wanneer velen begonnen te roepen dat aandelen fundamenteel zwaar ondergewaardeerd waren. Liquiditeit heeft zoals ik vreesde ook de goud en koperprijs te ver opgedreven en nu de yen begint te verstevigen moeten ook deze grondstoffen eraan geloven. De carry-trades worden wellicht teruggedraaid. Zou er een reden achter zitten??? Stel dat Japan de geldkraan op één of andere manier een beetje dichtdraait…dan is de daling op de aandelenbeurzen pas begonnen en dan kunnen we ons ook voor het goud “ondanks de hoge onofficiële inflatie” aan een verdere daling verwachten.
Misschien is dit te simplistisch geredeneerd maar extrapoleer ik de evolutie van de euro/yen dan mag ik stellen dat wanneer de euro/yen terugkeert naar zijn bodem van mei op 161 het goud terug naar 640 usd moet. Valt de euro/yen terug naar zijn top van februari net onder de 160 dan zal het goud 600 usd noteren.
We bekijken even de grafieken van het goud en we houden in ons achterhoofd de euro/yen grafiek.
In de kwartaalgrafiek heb ik even de Heikin-Ashi achterwege gelaten omdat we in de gewone candlestickgrafiek duidelijk de dark-cloud cover zien. Nu is dit patroon één van de meest betrouwbare (negatieve) candlestickpatronen. Tevens heb ik het steunniveau bij 640 en dat bij 600 usd ingetekend.
In de maandgrafiek zien we duidelijk de doorbraak van de opgaande steunlijn. Het gemiddelde ligt op 640 usd en geeft steun. Onder dit gemiddelde is het “wegwezen” en afgaande op de macd zit die kans er nu dik in. De macd heeft zijn trigger gekruist en die keert zich op zijn beurt om. Negatief dus.
Aan de weekgrafiek kan ik geen extra-info onttrekken. We zien hetzelfde als in het plaatje van de maandgrafiek. Wel zien we hier duidelijk dat de macd zijn steunlijn heeft doorbroken. In de koersgrafiek zien we duidelijk de belangrijke 640 usd — bodem liggen. Hieronder ligt het volgende gemiddelde en de volgende belangrijke steun pas bij 600 usd.
In de daggrafiek zien we dat de klap van vrijdag ons in één beweging al terugbracht tot bij de steunlijn van het korte termijn dalend kanaal. De sterk negatieve Heikin-Ashicandle verzekert ons meer van hetzelfde en ik ga er dus van uit dat we naar 640 usd toe moeten met de prijs van het goud. Het steunniveau dat hier ligt te wachten is sterk en het lijkt me dan ook te ver gezocht om te veronderstellen dat we hier in één keer doorheen vallen. Gebeurt dit wel dan breken we een dubbele bodem en kunnen we met goud naar 600 usd. Wie speculatief ingesteld is kan bij elke opleving basseposities innemen op het goud. De stop zou ik dan aanhouden bij 670 en uiterlijk bij 680 usd. Wie behoedzamer tewerk gaat wacht op een doorbraak van het 640 usd niveau vooraleer een baissepositie in te nemen.
De turbos op goud vind je terug op volgende link:
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft geen posities in goud.