![](/images/legacy-userimages/userimages/edwin_algemeen_1.jpg)
Goud: Wachten op een uitbraak
In het eerste geval kunnen de goudmijnaandelen tot de outperformers behoren. In het geval van een echte beurscrisis moeten we, en dat is een persoonlijke mening, wel opletten. Het goud kan dan immers fors stijgen terwijl de goudmijnaandelen daarom niet noodzakelijk moeten meestijgen. Wanneer beleggers in die periode geen “papier” wensen te bezitten kunnen die aandelen dus net zo goed dalen bij een stijgende goudprijs.
We gaan over tot het bekijken van de grafieken en we starten naar gewoonte met de kwartaalgrafiek op logaritmische basis. Deze grafiek toont de koershistoriek van het goud vanaf 1975. We zien dat de goudprijs zich nu situeert rond de weerstandsniveaus die in de jaren ’80 werden bereikt. Alleen in maart 1980 is er een enorme spike te zien naar 873 usd maar de koers sloot op 519 met zelfs een low op 463. Het was de tijd dat goudmijnaandelen heel populair waren op de Brusselse beurs en ik herinner me dat Harmony ooit eens 60% steeg op één dag. Hopelijk mogen we dat weer eens meemaken. Het liefst natuurlijk met dergelijke aandelen in bezit -)
Momenteel zien we in de grafiek dat we de laatste drie kwartalen in feite zijwaarts bewegen. In juni 2006 zagen we een spike boven de 700 usd maar de laatste twee candles tonen ons lange schaduwen en kleine bodys. Een teken van twijfel en rekening houdende met de hoge macd hou ik er rekening mee dat die “twijfelperiode” nog wel een tijdje kan aanhouden.
De maandgrafiek verschaft ons al wat meer informatie. We zien dat de goudprijs in januari 2006 de weerstandslijn van zijn stijgend kanaal opwaarts doorbrak. Dergelijke uitbraak is een zeer sterk signaal. De daling van oktober 2006 was een terugtest van de weerstandslijn van het voorheen verlaten kanaal. We zien duidelijk dat er die maand onmiddellijk een lange schaduw werd neergezet aan de onderkant van de candle. Dit is een signaal dat er bij het bereiken van de diepste koersen in oktober 2006 onmiddellijk weer kopers opdaagden die de prijs weer naar de zone 610⁄650 usd opstuwden.
Ook in de maandgrafiek zien we dat de macd nog heel hoog noteert. We mogen aannemen dat de zijwaartse beweging nog niet ten einde is en mogelijks komt er nogmaals een daling richting de weerstandslijn van het doorbroken kanaal. Een andere mogelijkheid is natuurlijk dat de goudprijs de weerstandszone van 650 usd opwaarts doorbreekt en dat we in de macd dan divergentie krijgen. We kunnen die mogelijkheid zeker niet uitsluiten gezien ik aanneem dat de beursindexen heel dicht bij een correctie staan. Komt er een zware beurscorrectie, dan zou dit de trigger kunnen zijn om de goudprijs van 650 usd te laten breken.
De weekgrafiek laat ons een meer positief beeld zien van de goudprijs. Immers, de macd “weigerde” onder de 0‑lijn terecht te komen en heeft vanaf die lijn een stijging ingezet. De koers van het goud zien we evolueren boven de stijgende gemiddelden en ook dat is positief. Een weerstandslijn getrokken over de slotkoersen in het goud laat zien dat we in de week van 22 november 2006 deze lijn opwaarts hebben doorbroken. Een terugtest volgde in de week van 22 december 2006. De koers heeft nu een dubbele steun want enerzijds ligt daar de eerder doorbroken werstandslijn, anderzijds zien we ook op die plaats het 40-weeks gemiddelde liggen.
Kijken we op de daggrafik dan zien we dat er ook op de korte termijn een weerstandslijntje opwaarts werd gebroken. De macd doorbreekt wel de 0‑lijn maar hij heeft de neiging een opwaartse richting te hernemen. De koers van het goud maakt gezien de steunzones uit de weekgraiek dus veel kans te gaan stijgen. Het is echter bij een doorbraak van het 650-niveau dat de koersstijging kan “loskomen”. Op 630 en 640 usd liggen al de eerste weerstanden te wachten. Komen we onder de dubbele steun van 17 november en 18 december terecht dan is het duidelijk dat een stijgende goudprijs nog niet voor morgen is. Een terugtest van de zone 600⁄590 usd ligt dan in het verschiet.
Mijn conclusie uit het geheel is dat we op korte termijn meest rekening mogen houden met de mogelijkheid op een stijgende goudprijs. Wil ik echt op veilig spelen dan zou ik een opwaartse doorbraak van het 650-niveau afwachten.
Inspelen op de goudprijs kan natuurlijk op verschillende manieren. Er noteren een groot aantal goudmijnaandelen zowel in dollar al in euro. Daarnaast kan men rechtstreeks op de goudprijs inspelen mits een belegging in turbos, in certificaten of in futures .
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft geen posities in goud.