...

Goud: Wachten op een uitbraak

27 december 2006, 20:52 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Voor wat de beursin­dex­en in het alge­meen betre­ft bli­jf ik een cor­rec­tie verwacht­en. Hoe diep die cor­rec­tie moet gaan zien we nader­hand wel maar dat ze er komt daar is geen twi­jfel over mogelijk. Die zek­er­heid haal ik uit het ver­loop van de sen­ti­mentsindi­ca­toren die al enige tijd op een nakende ommes­lag wijzen. Na die cor­rec­tie gaat de sti­jging wellicht verder en in die peri­ode zouden edel­met­al­en kun­nen out­per­for­men. Kri­j­gen we geen beperk­te cor­rec­tie in de index­en maar een echte cri­sis, ook dan kan goud fors sti­j­gen…

Goud: Wacht­en op een uitbraak

In het eerste geval kun­nen de goud­mi­j­naan­de­len tot de out­per­form­ers behoren. In het geval van een echte beurscri­sis moeten we, en dat is een per­soon­lijke mening, wel oplet­ten. Het goud kan dan immers fors sti­j­gen ter­wi­jl de goud­mi­j­naan­de­len daarom niet noodza­ke­lijk moeten meesti­j­gen. Wan­neer beleg­gers in die peri­ode geen papi­er” wensen te bezit­ten kun­nen die aan­de­len dus net zo goed dalen bij een sti­j­gende goudprijs.

We gaan over tot het bek­ijken van de grafieken en we starten naar gewoonte met de kwartaal­grafiek op log­a­r­it­mis­che basis. Deze grafiek toont de koer­shis­to­riek van het goud vanaf 1975. We zien dat de goud­pri­js zich nu situeert rond de weer­stand­sniveaus die in de jaren 80 wer­den bereikt. Alleen in maart 1980 is er een enorme spike te zien naar 873 usd maar de koers sloot op 519 met zelfs een low op 463. Het was de tijd dat goud­mi­j­naan­de­len heel pop­u­lair waren op de Brus­selse beurs en ik herin­ner me dat Har­mo­ny ooit eens 60% steeg op één dag. Hopelijk mogen we dat weer eens meemak­en. Het lief­st natu­urlijk met dergelijke aan­de­len in bezit -)

Momenteel zien we in de grafiek dat we de laat­ste drie kwartal­en in feite zijwaarts bewe­gen. In juni 2006 zagen we een spike boven de 700 usd maar de laat­ste twee can­dles tonen ons lange schaduwen en kleine bodys. Een teken van twi­jfel en reken­ing houdende met de hoge macd hou ik er reken­ing mee dat die twi­jfelpe­ri­ode” nog wel een tijd­je kan aanhouden.

De maand­grafiek ver­schaft ons al wat meer infor­matie. We zien dat de goud­pri­js in jan­u­ari 2006 de weer­stand­sli­jn van zijn sti­j­gend kanaal opwaarts door­brak. Dergelijke uit­braak is een zeer sterk sig­naal. De dal­ing van okto­ber 2006 was een terugtest van de weer­stand­sli­jn van het voorheen ver­lat­en kanaal. We zien duidelijk dat er die maand onmid­del­lijk een lange schaduw werd neergezet aan de onderkant van de can­dle. Dit is een sig­naal dat er bij het bereiken van de diep­ste koersen in okto­ber 2006 onmid­del­lijk weer kop­ers opdaag­den die de pri­js weer naar de zone 610650 usd opstuwden.

Ook in de maand­grafiek zien we dat de macd nog heel hoog noteert. We mogen aan­nemen dat de zijwaartse beweg­ing nog niet ten einde is en mogelijks komt er nog­maals een dal­ing richt­ing de weer­stand­sli­jn van het door­bro­ken kanaal. Een andere mogelijkheid is natu­urlijk dat de goud­pri­js de weer­stand­szone van 650 usd opwaarts door­breekt en dat we in de macd dan diver­gen­tie kri­j­gen. We kun­nen die mogelijkheid zek­er niet uit­sluiten gezien ik aan­neem dat de beursin­dex­en heel dicht bij een cor­rec­tie staan. Komt er een zware beurscor­rec­tie, dan zou dit de trig­ger kun­nen zijn om de goud­pri­js van 650 usd te lat­en breken.

De week­grafiek laat ons een meer posi­tief beeld zien van de goud­pri­js. Immers, de macd weigerde” onder de 0‑lijn terecht te komen en heeft vanaf die lijn een sti­jging ingezet. De koers van het goud zien we evolueren boven de sti­j­gende gemid­delden en ook dat is posi­tief. Een weer­stand­sli­jn getrokken over de slotko­ersen in het goud laat zien dat we in de week van 22 novem­ber 2006 deze lijn opwaarts hebben door­bro­ken. Een terugtest vol­gde in de week van 22 decem­ber 2006. De koers heeft nu een dubbele ste­un want enerz­i­jds ligt daar de eerder door­bro­ken wer­stand­sli­jn, anderz­i­jds zien we ook op die plaats het 40-weeks gemid­delde liggen.

Kijken we op de dag­grafik dan zien we dat er ook op de korte ter­mi­jn een weer­stand­sli­jn­t­je opwaarts werd gebro­ken. De macd door­breekt wel de 0‑lijn maar hij heeft de neig­ing een opwaartse richt­ing te herne­men. De koers van het goud maakt gezien de ste­un­zones uit de week­graiek dus veel kans te gaan sti­j­gen. Het is echter bij een door­braak van het 650-niveau dat de koerssti­jging kan loskomen”. Op 630 en 640 usd liggen al de eerste weer­standen te wacht­en. Komen we onder de dubbele ste­un van 17 novem­ber en 18 decem­ber terecht dan is het duidelijk dat een sti­j­gende goud­pri­js nog niet voor mor­gen is. Een terugtest van de zone 600590 usd ligt dan in het verschiet.

Mijn con­clusie uit het geheel is dat we op korte ter­mi­jn meest reken­ing mogen houden met de mogelijkheid op een sti­j­gende goud­pri­js. Wil ik echt op veilig spe­len dan zou ik een opwaartse door­braak van het 650-niveau afwachten.

Inspe­len op de goud­pri­js kan natu­urlijk op ver­schil­lende manieren. Er noteren een groot aan­tal goud­mi­j­naan­de­len zow­el in dol­lar al in euro. Daar­naast kan men recht­streeks op de goud­pri­js inspe­len mits een beleg­ging in tur­bos, in cer­tifi­cat­en of in futures .

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft geen posi­ties in goud.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.