...

Goud: verkoopsignaal en verdere daling

9 augustus 2008, 18:05 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De afgelopen weken heb ik hier steeds gewezen op het belang van de CRB-grafiek die ik elke week in de analyse toon. Het gros van de grond­stof­fen dalen en hier­mee is de fabel die we nog niet zolang gele­den her en der moesten lezen over de immer sti­j­gende grond­stof­fen waar­van de opgaande fase nog decen­ni­alang zou aan­houden ook al weer door­prikt. We zit­ten op alle vlakken, of het nu beursin­dex­en betre­ft, grond­stof­fen of een­der wat in een casi­nobeurs waar hoge heren naar eigen belang op de knop­jes drukken (omdat ze miss­chien niet meer weten van welk hout pijlt­jes mak­en en dus wel moeten verkopen?) Ik kan me al inbeelden dat er in de toekomst steen en been zal geklaagd wor­den of dat men zich gaat afvra­gen waar de kleine beleg­ger gebleven is.…doodgepest miss­chien en de halve waarhe­den en hele leu­gens meer dan moe…


Goud: verkoopsig­naal en verdere daling

Ik toon deze keer niet de dag­grafiek van de crb-future maar de maand­grafiek. U mag van mij aan­nemen dat er een duidelijk verkoopsig­naal staat in de dag­grafiek en dus lijkt het me logisch uit te gaan van een verdere dal­ing. In de maand­grafiek geeft onze goede vriend Leonar­do aan dat 460 (huidig niveau 520) een logisch doel is voordeze cor­rec­tie temeer daar dit doel samen­valt met de sti­j­gende ste­un­li­jn. De macd buigt om en zal straks een verkoopsig­naal geven. Grond­stof­fen zijn dus nog even out maar geen nood .… de bakkers ver­la­gen straks de brood­pri­jzen want de tar­we is gedaald van 1328 naar 803 en de elek­triciteits­bedri­jven ver­la­gen mas­saal onze energiefak­tu­ur want gas is gedaald van 13.58 naar 8.25 en olie van 150 naar 115.…. (is er niet een lied waarin een zin voorkomt: dromen zijn bedrog?)

Seneca heeft gezegd: Not he who has lit­tle, but he who wish­es more is poor.

In de kwartaal­grafiek van het goud zien we een bear­ish engulf­ing en dat is dus negatief. De relatieve afs­tand tussen gemid­delden is heel groot en de macd is overgekocht. Het 23.6 Fibo-niveau ligt in deze grafiek op 733. (huidi­ge koers goud is 865)

In de maand­grafiek lijkt het logisch het koers­doel van 733 niet in de wind te slaan want op dat niveau hebben we ook een ste­un­li­jn liggen en het 23.6%-niveau ligt gelijk met de top van de meican­dle uit 2006. De macd staat op het punt een verkoopsig­naal te geven. Let wel: zelfs een dal­ing tot 600 doet geen afbreuk aan de sti­j­gende lange ter­mi­jn trend van het goud.

In de week­grafiek zien we dat de macd op het punt staat zijn ste­un­li­jn te door­breken. De door­braak van de ste­un­li­jn (tevens cross met het 40weeks gemid­delde en de koers) novem­ber 2007/​mei 2008 is dus wel degelijk ern­stig te nemen. Het geeft ons afhanke­lijk van de gebruik­te ste­un­li­jn koers­doe­len van 800 en 775. De hor­i­zon­tale lijn ligt op 730 en dit is het koers­doel dat we in de maand- en kwartaal­grafiek terugvinden.

Mijn fil­ter geeft een verkoopsig­naal onder dien ver­stande dat niet voldaan wordt aan de voor­waarde van een adx boven de 20-grens. De trend­ing fase is dus nog niet van start gegaan en de goud­ko­ers kan dus mogelijks nog even rond het huidig niveua bli­jven hangen vooraleer de dal­ing echt in te zetten.

In een poging -) pro­jec­tie­doe­len te plaat­sen kom ik tot vol­gende mogelijke koers­doe­len. Bij door­braak van de bodem van 02 mei op 846.5 kan goud verder dalen met als doel 780 en 750. Met de gegevens uit de week­grafiek in het achter­hoofd lijkt een koers­doel van 800÷780÷775 mij meest aan­nemelijk. Short gaan op het goud kan voor de korte ter­mi­jn (lange ter­mi­jn bli­jft de sti­j­gende trend behouden) maar voor de vei­ligheid lijkt het afwacht­en van een breuk van de low van 02 mei mij niet onver­standig. De kans dat de low breekt is heel groot gezien de koers onder het 200daags gemid­delde is gedaald maar hou bij short­posi­ties alti­jd in het achter­hoofd dat één van de meest gema­nip­uleerde grond­stof­fen wel het goud is. Een ruime stop bij het short gaan met tur­bos lijkt me dus geen slechte besliss­ing want goud wordt ook ver­han­deld buiten de open­ing­suren van de Europese beurzen en het zou niet de eerste keer zijn dat in een lege markt spron­gen van meerdere tien­tallen dol­lar wor­den waargenomen. De moed­er van de porse­leinkast kreeg niet voor niets de naam voorzichtigheid” -)

Edwin Van­damme

Anal­ist heeft posi­ties in goud. (geen posi­ties in andere grondstoffen)

US Mar­kets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.