De afgelopen weken heb ik hier steeds gewezen op het belang van de CRB-grafiek die ik elke week in de analyse toon. Het gros van de grondstoffen dalen en hiermee is de fabel die we nog niet zolang geleden her en der moesten lezen over de immer stijgende grondstoffen waarvan de opgaande fase nog decennialang zou aanhouden ook al weer doorprikt. We zitten op alle vlakken, of het nu beursindexen betreft, grondstoffen of eender wat in een casinobeurs waar hoge heren naar eigen belang op de knopjes drukken (omdat ze misschien niet meer weten van welk hout pijltjes maken en dus wel moeten verkopen?) Ik kan me al inbeelden dat er in de toekomst steen en been zal geklaagd worden of dat men zich gaat afvragen waar de kleine belegger gebleven is.…doodgepest misschien en de halve waarheden en hele leugens meer dan moe…
Goud: verkoopsignaal en verdere daling
Ik toon deze keer niet de daggrafiek van de crb-future maar de maandgrafiek. U mag van mij aannemen dat er een duidelijk verkoopsignaal staat in de daggrafiek en dus lijkt het me logisch uit te gaan van een verdere daling. In de maandgrafiek geeft onze goede vriend Leonardo aan dat 460 (huidig niveau 520) een logisch doel is voordeze correctie temeer daar dit doel samenvalt met de stijgende steunlijn. De macd buigt om en zal straks een verkoopsignaal geven. Grondstoffen zijn dus nog even out maar geen nood .… de bakkers verlagen straks de broodprijzen want de tarwe is gedaald van 1328 naar 803 en de elektriciteitsbedrijven verlagen massaal onze energiefaktuur want gas is gedaald van 13.58 naar 8.25 en olie van 150 naar 115.…. (is er niet een lied waarin een zin voorkomt: dromen zijn bedrog?)
Seneca heeft gezegd: Not he who has little, but he who wishes more is poor.
In de kwartaalgrafiek van het goud zien we een bearish engulfing en dat is dus negatief. De relatieve afstand tussen gemiddelden is heel groot en de macd is overgekocht. Het 23.6 Fibo-niveau ligt in deze grafiek op 733. (huidige koers goud is 865)
In de maandgrafiek lijkt het logisch het koersdoel van 733 niet in de wind te slaan want op dat niveau hebben we ook een steunlijn liggen en het 23.6%-niveau ligt gelijk met de top van de meicandle uit 2006. De macd staat op het punt een verkoopsignaal te geven. Let wel: zelfs een daling tot 600 doet geen afbreuk aan de stijgende lange termijn trend van het goud.
In de weekgrafiek zien we dat de macd op het punt staat zijn steunlijn te doorbreken. De doorbraak van de steunlijn (tevens cross met het 40weeks gemiddelde en de koers) november 2007/mei 2008 is dus wel degelijk ernstig te nemen. Het geeft ons afhankelijk van de gebruikte steunlijn koersdoelen van 800 en 775. De horizontale lijn ligt op 730 en dit is het koersdoel dat we in de maand- en kwartaalgrafiek terugvinden.
Mijn filter geeft een verkoopsignaal onder dien verstande dat niet voldaan wordt aan de voorwaarde van een adx boven de 20-grens. De trending fase is dus nog niet van start gegaan en de goudkoers kan dus mogelijks nog even rond het huidig niveua blijven hangen vooraleer de daling echt in te zetten.
In een poging -) projectiedoelen te plaatsen kom ik tot volgende mogelijke koersdoelen. Bij doorbraak van de bodem van 02 mei op 846.5 kan goud verder dalen met als doel 780 en 750. Met de gegevens uit de weekgrafiek in het achterhoofd lijkt een koersdoel van 800÷780÷775 mij meest aannemelijk. Short gaan op het goud kan voor de korte termijn (lange termijn blijft de stijgende trend behouden) maar voor de veiligheid lijkt het afwachten van een breuk van de low van 02 mei mij niet onverstandig. De kans dat de low breekt is heel groot gezien de koers onder het 200daags gemiddelde is gedaald maar hou bij shortposities altijd in het achterhoofd dat één van de meest gemanipuleerde grondstoffen wel het goud is. Een ruime stop bij het short gaan met turbos lijkt me dus geen slechte beslissing want goud wordt ook verhandeld buiten de openingsuren van de Europese beurzen en het zou niet de eerste keer zijn dat in een lege markt sprongen van meerdere tientallen dollar worden waargenomen. De moeder van de porseleinkast kreeg niet voor niets de naam “voorzichtigheid” -)
Edwin Vandamme
Analist heeft posities in goud. (geen posities in andere grondstoffen)
US Markets