U mag stellen dat ik mij bij het huidige sentiment op de beurzen niet bepaald gemakkelijk voel. Geen kat die de het heeft over de nakende uitbraak van de langetermijnrente en de eur/usd die is al uitgebroken. Toen de euro veel lager stond werd er moord en brand geschreeuwd, nu wordt er gezwegen. Bekijken we de beursindexen dan zie ik bij de cac, de aex en de dax een terugtest van de eerder doorbroken steunlijn van hun respectievelijk stijgende wiggen en dat oogt niet goed…
Goud uitbraak en beurzen kraken?
Een nakende uitbraak van de langetermijnrente kun je toch moeilijk als positief gaan beschouwen voor wat betreft het verloop van de beursindexen. Inflatie? Dus geen renteverlaging in de States? Dat is althans wat ik denk.
Ik toon hieronder even de grafieken van de rente en van de eur/usd:
En dan nog eentje van de Dax (die wig zoals her ingetekend vind je ook terug bij de aex en de cac.)
Wanneer ik deze drie grafieken bekijk dan stel ik me toch ernstig vragen hoor bij de huidige gang van zaken. Staan de beurzen op kraken? Dit sluit ik gezien het beeld in deze grafieken zeker niet uit en bijgevolg wil ik eens nagaan hoe de grafiek van het goud erbij ligt.
In de maandgrafiek kunnen we een stijgende wig intekenen, maar we kunnen er ook een stijgende symmetrische driehoek in terugvinden. Gezien de mooie evolutie in de volumeindicatoren waarbij zowel de nvi als de obv een stijgende trend aanhouden neig ik ernaar de voorkeur te geven voor de symmetrische driehoek. Die keuze vloeit natuurlijk ook voort uit het beeld van de rentegrafiek waarbij ik dus in het achterhoofd houd dat de inflatie stijgt.
Ook de weekgrafiek toont een mooi beeld. De goudprijs evolueert boven zijn gemiddelden die een duidelijk stijgende trend aangeven en we kunnen er twee verschillende stijgende kanalen zien liggen. Evolueert de koers van het goud verder in deze kanalen dan kunnen we naar een goudprijs van 710 tot 730 usd. Terug naar de toppen van mei dus. Voor de langere termijn zou dit zelfs de uitbraak aangeven uit de stijgende symmetrische driehoek die we in de maandgrafiek zien. 730 usd hoeft dus zeker geen einddoel te worden. Hogere koersen zijn dan heel zeker niet uit te sluiten.
In de daggrafiek zien we duidelijker het stijgende trendkanaal. De goudprijs is zoals we zien bezig met een poging zijn meest recente topjes uit te nemen en gezien het verloop van de macd neem ik aan dat dit wel zal lukken.
Mijn conclusie is dan ook als volgt: De beurzen moeten gezien de stijgende rente en de stijgende eur/usd gewantrouwd worden. In het goud is er slechts één gegeven wat me ietsje voorzichtig maakt en dit is de “potentiëel” stijgende wig in de maandgrafiek. De positieve gegevens wegen naar mijn mening echter veel zwaarder door en ik ga dus voor een hogere goudprijs. Het is slechts bij een duidelijke terugval uit de wig of uit het stijgende kanaal dat ik wellicht mijn mening zal moeten herzien.
Wie wil inspelen met turbos op de goudprijs kan dit op verschillende manieren doen. Voor de durvers, deze kunnen een turbo nemen met een groot hefboomeffect. Wie iets voorzichtiger wil werken neemt een turbo met een stoploss die niet boven de steunlijn van het stijgende kanaal ligt. Turbos vind je onder de volgende link:
Wie echt behoudend te werk wil gaan kiest voor een goudcertificaat. Certificaten vind je onder deze link:
Natuurlijk kun je ook op de goudprijs inspelen middels de aankoop van goudmijnaandelen. Daar moet je natuurlijk weer een keuze maken: kies je een aandeel met een dollarnotering dan kan je winst behoorlijk te lijden hebben onder de verzwakking van de dollar. Bij de goudmijnaandelen in euro moet je er rekening mee houden dat deze mogelijks niet echt de evolutie van het goud zullen volgen.
Tenslotte wil ik er nog even op wijzen dat ook de andere edelmetalen behoorlijk kans maken om fors in waarde te stijgen.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft longposities in edelmetalen.