...

Goud uitbraak en beurzen kraken?

6 april 2007, 13:15 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

U mag stellen dat ik mij bij het huidi­ge sen­ti­ment op de beurzen niet bepaald gemakke­lijk voel. Geen kat die de het heeft over de nakende uit­braak van de langeter­mi­jn­rente en de eur/​usd die is al uit­ge­bro­ken. Toen de euro veel lager stond werd er moord en brand geschree­uwd, nu wordt er gezwe­gen. Bek­ijken we de beursin­dex­en dan zie ik bij de cac, de aex en de dax een terugtest van de eerder door­bro­ken ste­un­li­jn van hun respec­tievelijk sti­j­gende wiggen en dat oogt niet goed…


Goud uit­braak en beurzen kraken?

Een nakende uit­braak van de langeter­mi­jn­rente kun je toch moeil­ijk als posi­tief gaan beschouwen voor wat betre­ft het ver­loop van de beursin­dex­en. Inflatie? Dus geen rentev­er­lag­ing in de States? Dat is althans wat ik denk.

Ik toon hieron­der even de grafieken van de rente en van de eur/​usd:

En dan nog een­t­je van de Dax (die wig zoals her ingetek­end vind je ook terug bij de aex en de cac.)

Wan­neer ik deze drie grafieken bek­ijk dan stel ik me toch ern­stig vra­gen hoor bij de huidi­ge gang van zak­en. Staan de beurzen op krak­en? Dit sluit ik gezien het beeld in deze grafieken zek­er niet uit en bijgevolg wil ik eens nagaan hoe de grafiek van het goud erbij ligt.

In de maand­grafiek kun­nen we een sti­j­gende wig inteke­nen, maar we kun­nen er ook een sti­j­gende sym­metrische driehoek in terugvin­den. Gezien de mooie evo­lu­tie in de vol­umeindi­ca­toren waar­bij zow­el de nvi als de obv een sti­j­gende trend aan­houden neig ik ernaar de voorkeur te geven voor de sym­metrische driehoek. Die keuze vloeit natu­urlijk ook voort uit het beeld van de rente­grafiek waar­bij ik dus in het achter­hoofd houd dat de inflatie stijgt.

Ook de week­grafiek toont een mooi beeld. De goud­pri­js evolueert boven zijn gemid­delden die een duidelijk sti­j­gende trend aangeven en we kun­nen er twee ver­schil­lende sti­j­gende kanalen zien liggen. Evolueert de koers van het goud verder in deze kanalen dan kun­nen we naar een goud­pri­js van 710 tot 730 usd. Terug naar de top­pen van mei dus. Voor de lan­gere ter­mi­jn zou dit zelfs de uit­braak aangeven uit de sti­j­gende sym­metrische driehoek die we in de maand­grafiek zien. 730 usd hoeft dus zek­er geen eind­doel te wor­den. Hogere koersen zijn dan heel zek­er niet uit te sluiten.

In de dag­grafiek zien we duidelijk­er het sti­j­gende trend­kanaal. De goud­pri­js is zoals we zien bezig met een poging zijn meest recente top­jes uit te nemen en gezien het ver­loop van de macd neem ik aan dat dit wel zal lukken.

Mijn con­clusie is dan ook als vol­gt: De beurzen moeten gezien de sti­j­gende rente en de sti­j­gende eur/​usd gewantrouwd wor­den. In het goud is er slechts één gegeven wat me iet­sje voorzichtig maakt en dit is de poten­tiëel” sti­j­gende wig in de maand­grafiek. De posi­tieve gegevens wegen naar mijn mening echter veel zwaarder door en ik ga dus voor een hogere goud­pri­js. Het is slechts bij een duidelijke terug­val uit de wig of uit het sti­j­gende kanaal dat ik wellicht mijn mening zal moeten herzien.

Wie wil inspe­len met tur­bos op de goud­pri­js kan dit op ver­schil­lende manieren doen. Voor de durvers, deze kun­nen een tur­bo nemen met een groot hef­boom­ef­fect. Wie iets voorzichtiger wil werken neemt een tur­bo met een sto­ploss die niet boven de ste­un­li­jn van het sti­j­gende kanaal ligt. Tur­bos vind je onder de vol­gende link:

http://​www​.abnam​ro​.nl/​n​l​/​b​e​l​e​g​g​e​n​/​k​o​e​r​s​i​n​f​o​r​m​a​t​i​e​/​t​u​r​b​o​/​i​n​d​e​x​.html

Wie echt behoudend te werk wil gaan kiest voor een goud­cer­ti­fi­caat. Cer­tifi­cat­en vind je onder deze link:

http://​www​.abnam​ro​.nl/​n​l​/​b​e​l​e​g​g​e​n​/​k​o​e​r​s​i​n​f​o​r​m​a​t​i​e​/​c​e​r​t​i​f​i​c​a​t​e​n​/​i​n​d​e​x​.html

Natu­urlijk kun je ook op de goud­pri­js inspe­len mid­dels de aankoop van goud­mi­j­naan­de­len. Daar moet je natu­urlijk weer een keuze mak­en: kies je een aan­deel met een dol­larnoter­ing dan kan je winst behoor­lijk te lij­den hebben onder de verzwakking van de dol­lar. Bij de goud­mi­j­naan­de­len in euro moet je er reken­ing mee houden dat deze mogelijks niet echt de evo­lu­tie van het goud zullen volgen.

Tenslotte wil ik er nog even op wijzen dat ook de andere edel­met­al­en behoor­lijk kans mak­en om fors in waarde te stijgen.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft long­posi­ties in edelmetalen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.