Verwacht U de komende tijd aan een stijgende CRB-index. Die heeft een steunlijn en een Fibo-niveau bereikt (zie grafiek in de analyse). Tot nader order zal die stijging niets meer zijn als een correctie op de felle daling. Ospraie kan van ons nog iets leren -) want voor een nakende daling van de grondstoffen werd ruimschoots op tijd gewaarschuwd. Wie op de korte termijn stijging wil meeliften zal goed moeten uitkijken in welke grondstof hij zijn geld stopt. Edelmetalen, gas, olie en koper lijken me kanshebbers. Lood, zink en Nikkel zou ik eveneens van nabij opvolgen. Alle overige gondstoffen: koffie, tarwe, suiker, orange juice, rijst, soja, tin, aluminium lijken me te speculatief…
Goud: stijgen vanuit korte termijn bodem
Zoals in de inleiding van deze analyse gemeld toon ik hier de grafiek van de crb-index.
Het betreft de maandgrafiek. We zien dat we teruggevallen zijn op de steunlijn en op hetzelfde niveau ligt het 23.6 Fibo-niveau. Vlak boven het 12-maands gemiddelde ligt een open gap. Daar kunnen we naartoe wat betekent dat sommige grondstoffen de koemende dagen/weken zullen stijgen. Ik geef verder in deze analyse aan waarom ik mik op bijvoorbeeld het goud. Het is ook logisch dat wanneer de goudprijs stijgt ook de andere edelmetalen die beweging zullen volgen (zilver, palladium en platina). Zilver komt op de tweede plaats en vervolgens platina en palladium.
Ik vermeld bij de maandgrafiek eerst maar eens het negatieve. Het doorbreken van de scherpe steunlijn is niet iets om positief op te worden. Mijn volgende steunlijn ligt pas op 630 waar we eveneens een Fibo-niveau zien liggen. Vooraleer we dergelijk koersdoel kunnen bereiken zal er echter nog heel wat water naar de zee vloeien. 720 usd is zoals aangegeven een Fibo-niveau en op dit niveau ligt het 40-maands gemiddelde als steun. Eeen derde steunpunt op hetzelfde niveau wordt aangegeven met de top van mei 2006. Die top stemt eveneens overeen met het 38.2 Fibo-niveau. Het koersverloop van het goud is in overeenstemming met het koersverloop van mijn crb – grafiek. Redenen genoeg dus om er van uit te gaan dat we hier een degelijk steunniveau hebben.
In de weekgrafiek ga ik uit van de veronderstelling dat de gegevens in de maandgrafiek vanwege de vele signalen die op steun wijzen betrouwbaar zijn. Ik neem bijgevolg mijn eerste Fibo-referentiepunt bij de top van mei 2006. Mijn tweede Fibo-punt neem ik vanzelfsprekend op de top van maart 2008. 785, 830 en 850 zijn dan de koersdoelen die ik verwacht waarbij mijn voorkeur uitgaat naar de zone 850 omdat we daar het 40-weeks gemiddelde terugvinden. Dat gemiddelde daalt natuurlijk en bijgevolg zal ik al vanaf 830 usd voorzichtiger worden en mijn haussepositie strenger bewaken.
In deze daggrafiek zien we duidelijk dat de laatste dalingsgolf niet bevestigd wordt in het momentum van de Polarized Fractal Efficiency noch in de macd. We kunnen in de koersgrafiek vanaf de top ook een vijfgolf tellen. Dit vraagt dus om een correctie richting de niveaus aangegeven in de weekgrafiek.
Conclusie: inspelen op een correctie op de daling lijkt me vanwege het potentieel kansrijk. Ik zou een stop houden op 720 usd.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist zit long op goud en palladium. Geen posities op andere gronsdstoffen.