...

Goud: stijgen vanuit korte termijn bodem

14 september 2008, 21:54 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Verwacht U de komende tijd aan een sti­j­gende CRB-index. Die heeft een ste­un­li­jn en een Fibo-niveau bereikt (zie grafiek in de analyse). Tot nad­er order zal die sti­jging niets meer zijn als een cor­rec­tie op de felle dal­ing. Ospraie kan van ons nog iets leren -) want voor een nakende dal­ing van de grond­stof­fen werd ruim­schoots op tijd gewaarschuwd. Wie op de korte ter­mi­jn sti­jging wil meeliften zal goed moeten uitk­ijken in welke grond­stof hij zijn geld stopt. Edel­met­al­en, gas, olie en kop­er lijken me kan­sheb­bers. Lood, zink en Nikkel zou ik eve­neens van nabij opvol­gen. Alle overige gond­stof­fen: koffie, tar­we, suik­er, orange juice, rijst, soja, tin, alu­mini­um lijken me te speculatief…


Goud: sti­j­gen vanu­it korte ter­mi­jn bodem

Zoals in de inlei­d­ing van deze analyse gemeld toon ik hier de grafiek van de crb-index.

Het betre­ft de maand­grafiek. We zien dat we teruggevallen zijn op de ste­un­li­jn en op het­zelfde niveau ligt het 23.6 Fibo-niveau. Vlak boven het 12-maands gemid­delde ligt een open gap. Daar kun­nen we naar­toe wat betekent dat som­mige grond­stof­fen de koe­mende dagen/​weken zullen sti­j­gen. Ik geef verder in deze analyse aan waarom ik mik op bijvoor­beeld het goud. Het is ook logisch dat wan­neer de goud­pri­js sti­jgt ook de andere edel­met­al­en die beweg­ing zullen vol­gen (zil­ver, pal­la­di­um en plati­na). Zil­ver komt op de tweede plaats en ver­vol­gens plati­na en palladium.

Ik ver­meld bij de maand­grafiek eerst maar eens het negatieve. Het door­breken van de scherpe ste­un­li­jn is niet iets om posi­tief op te wor­den. Mijn vol­gende ste­un­li­jn ligt pas op 630 waar we eve­neens een Fibo-niveau zien liggen. Vooraleer we dergelijk koers­doel kun­nen bereiken zal er echter nog heel wat water naar de zee vloeien. 720 usd is zoals aangegeven een Fibo-niveau en op dit niveau ligt het 40-maands gemid­delde als ste­un. Eeen derde ste­un­punt op het­zelfde niveau wordt aangegeven met de top van mei 2006. Die top stemt eve­neens overeen met het 38.2 Fibo-niveau. Het koersver­loop van het goud is in overeen­stem­ming met het koersver­loop van mijn crb – grafiek. Rede­nen genoeg dus om er van uit te gaan dat we hier een degelijk ste­un­niveau hebben.

In de week­grafiek ga ik uit van de veron­der­stelling dat de gegevens in de maand­grafiek van­wege de vele sig­nalen die op ste­un wijzen betrouw­baar zijn. Ik neem bijgevolg mijn eerste Fibo-ref­er­en­tiepunt bij de top van mei 2006. Mijn tweede Fibo-punt neem ik vanzelf­sprek­end op de top van maart 2008. 785, 830 en 850 zijn dan de koers­doe­len die ik verwacht waar­bij mijn voorkeur uit­gaat naar de zone 850 omdat we daar het 40-weeks gemid­delde terugvin­den. Dat gemid­delde daalt natu­urlijk en bijgevolg zal ik al vanaf 830 usd voorzichtiger wor­den en mijn hausse­posi­tie strenger bewaken.

In deze dag­grafiek zien we duidelijk dat de laat­ste dal­ings­golf niet beves­tigd wordt in het momen­tum van de Polar­ized Frac­tal Effi­cien­cy noch in de macd. We kun­nen in de koers­grafiek vanaf de top ook een vijf­golf tellen. Dit vraagt dus om een cor­rec­tie richt­ing de niveaus aangegeven in de weekgrafiek.

Con­clusie: inspe­len op een cor­rec­tie op de dal­ing lijkt me van­wege het poten­tieel kan­srijk. Ik zou een stop houden op 720 usd.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist zit long op goud en pal­la­di­um. Geen posi­ties op andere gronsdstoffen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.