In mijn analyse van vorige week schreef ik: “400 is steun en vanuit die zone kunnen we een correctie verwachten” De CRB is deze week afgesloten op 385 en ligt dus zelfs dieper dan ik had verwacht. Elke week, vooraleer ik deze analyse schrijf, bekijk ik de grafieken van alle grondstoffen individueel. Maak U maar op voor een herstel in de grondstoffen dat zelfs fors kan verlopen. Zowat alle grondstoffen liggen op steun en in veel gevallen is de afstand tussen koers en gemiddelden heel groot. Let wel: de koersen van de grondstoffen zullen corrigeren, mogelijks fors corrigeren maar het betreft een beweging tegen de dalende trend in. Die hoofdtrend in de grondstoffen blijft dalend…
Goud: korte termijn lager, lange termijntrend intakt
18 oktober 2008, 12:26
|
US Markets Redactie
| leestijd: 5 minuten
|
moeilijkheid: 9 / 12
|
Zoals in de inleiding aangegeven heeft de CRB een steunzone bereikt. De Polarized Fractal Efficiëncy geeft geen koopsignaal, noch de macd. Mogelijks gaat de CRB nog richting 360 maar de koersgrafieken van de grondstoffen bekeken op individuele basis geven aan dat er een opwaartse beweging voor de deur staat. Die opwaartse beweging wordt wat mij betreft niks meer als een reactie op de forse daling. Na de correctie zullen de grondstoffen dus wellicht hun dalende trend verderzetten.
Ik toon voor het goud vier grafieken: de kwartaal‑, de maand- , de week- en de daggrafiek.
Even deze opmerking tussendoor: Ik herinner me de zware daling van 1987 nog goed. Ook toen werd er van de daken geschreeuwt dat goud naar de hemel ging. Kort na de crash van de aandelenindexen zette ook het goud de daling in. De goudprijs heeft er een paar decennia over gedaan om terug te keren naar de vroegere niveaus.…
Ik trek er de volgende conclusie uit: mogelijks gaan we naar een deflatoire periode maar ik denk eerder dat de reden voor de daling te zoeken is in het feit dat de grote beleggers er een zodanig zootje van hebben gemaakt dat ze gewoon alles buitenkieperen om aan geld te geraken…
In de kwartaalgrafiek zien we dat de trend in het goud nog steeds intakt is maar daar horen een paar bemerkingen bij. Het stijgende kanaaltje lijkt me ietwat te scherp om stand te kunnen houden. Het kan wel maar dan moeten we eerder na een eventuele terugtest van de steunlijn een zeer forse stijging verwachten. De macd is sterk overgekocht maar op dit timeframe beweegt de indicator heel traag. Ik hou met deze indicatie dus niet echt rekening zolang de signaallijn niet wordt doorbroken.
Die mogelijkheid op een forse stijging moeten we zeker niet uitsluiten want in de maandgrafiek zien we een vlagpatroon. Wanneer de steunlijn van het kanaal kan standhouden en we vervolgens een uitbraak krijgen van de weerstandslijn verwacht U dan maar aan koersdoelen ver in de 1000 dollar want de vlag is een halfmast en het betekent dat de hele voorafgaande stijging in het goud bij de uitbraak van de vlag mag geplaatst worden. De vraag is waar neem ik het startpunt van de voorafgaande beweging. Nemen we het minimum van bv. 700 usd naar een top van 1000 usd dan kan ik het verschil van 300 usd al optellen bij een niveau van 900 usd (weerstandslijnniveau van de vlag) en dan krijg ik al een koersdoel van 1200 usd als minmum dus.
De clou ligt dus in het al dan niet standhouden van de steunlijn van de vlag. Komen we onder doe steunlijn dan moeten we terug naar de volgende minder scherp stijgende steunlijn en dan valt het goud terug naar 600 usd. Ook het 100-maands gemiddelde ligt op dit niveau.
In de weekgrafiek wordt het belang van de steunlijn van de vlag nog scherper gesteld. Valt de goudprijs door de bodem van september 2008 (740 usd) dan breken we tegelijk de top van mei 2006 (728 usd). 700 usd kan als steunniveau dan nog enig weerwerk bieden omdat we daar het 200-weeks gemiddelde zien liggen en de zone 700 usd is ook een zware horizontale zone maar die doorbraak van 740 usd zou ik wanneer ik als belegger long ben in goud toch maar ernstig nemen.
In de daggrafiek toon ik de Williams accumulatie/distributie. Deze volumeindicator breekt zijn vorige bodem. In de koersgrafiek zien we dat de dubbele top in het goud werd bevestigd door een afnemend volume. De macd bevestigde een drietop met de daling door de 0‑lijn. Deze drie signalen die zich op korte termijn voordoen kunnen we bezwaarlijk als positief bestempelen. Het goud noteert nu 787 usd/ons maar ik denk dus dat die 740 usd-grens zal bereikt worden. Vallen we daaronder dan kruisen we onze vingers bij 700 usd maar begeeft ook die zone het dan mogen we ons verwachten aan een terugval tot bij de vermelde langetermijnsteunlijn op 600 usd.
Conclusie: (zeer) lange termijnbeleggers moeten beslissen of ze een eventuele daling naar 600 usd willen uitzitten. Pas onder de 600 usd komt die heel lange trend in gevaar. Middellange termijnbeleggers houden de contouren van die vlag in de gaten. Breekt de steunlijn dan is de kans op een daling heel groot. Kortetermijnbeleggers en speculanten nemen een groot risico wanneer zij nu longposities aangaan. Het is beter te wachten op een signaal. Op het huidig niveau instappen lijkt me uit den boze.
Edwin vandamme
US Markets
Analist heeft geen posities in goud noch in andere grondstoffen.