...

Goud: korte termijn lager, lange termijntrend intakt

18 oktober 2008, 12:26 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

In mijn analyse van vorige week schreef ik: 400 is ste­un en vanu­it die zone kun­nen we een cor­rec­tie verwacht­en” De CRB is deze week afges­loten op 385 en ligt dus zelfs dieper dan ik had verwacht. Elke week, vooraleer ik deze analyse schri­jf, bek­ijk ik de grafieken van alle grond­stof­fen indi­vidueel. Maak U maar op voor een her­s­tel in de grond­stof­fen dat zelfs fors kan ver­lopen. Zowat alle grond­stof­fen liggen op ste­un en in veel gevallen is de afs­tand tussen koers en gemid­delden heel groot. Let wel: de koersen van de grond­stof­fen zullen cor­rigeren, mogelijks fors cor­rigeren maar het betre­ft een beweg­ing tegen de dal­ende trend in. Die hoofdtrend in de grond­stof­fen bli­jft dalend…


Goud: korte ter­mi­jn lager, lange ter­mi­jn­trend intakt

Zoals in de inlei­d­ing aangegeven heeft de CRB een ste­un­zone bereikt. De Polar­ized Frac­tal Effi­ciën­cy geeft geen koopsig­naal, noch de macd. Mogelijks gaat de CRB nog richt­ing 360 maar de koers­grafieken van de grond­stof­fen bekeken op indi­vidu­ele basis geven aan dat er een opwaartse beweg­ing voor de deur staat. Die opwaartse beweg­ing wordt wat mij betre­ft niks meer als een reac­tie op de forse dal­ing. Na de cor­rec­tie zullen de grond­stof­fen dus wellicht hun dal­ende trend verderzetten.
Ik toon voor het goud vier grafieken: de kwartaal‑, de maand- , de week- en de daggrafiek.
Even deze opmerk­ing tussendoor: Ik herin­ner me de zware dal­ing van 1987 nog goed. Ook toen werd er van de dak­en geschree­uwt dat goud naar de hemel ging. Kort na de crash van de aan­de­lenin­dex­en zette ook het goud de dal­ing in. De goud­pri­js heeft er een paar decen­nia over gedaan om terug te keren naar de vroegere niveaus.…
Ik trek er de vol­gende con­clusie uit: mogelijks gaan we naar een defla­toire peri­ode maar ik denk eerder dat de reden voor de dal­ing te zoeken is in het feit dat de grote beleg­gers er een zodanig zoot­je van hebben gemaakt dat ze gewoon alles buitenkieperen om aan geld te geraken…
In de kwartaal­grafiek zien we dat de trend in het goud nog steeds intakt is maar daar horen een paar bemerkin­gen bij. Het sti­j­gende kanaalt­je lijkt me iet­wat te scherp om stand te kun­nen houden. Het kan wel maar dan moeten we eerder na een eventuele terugtest van de ste­un­li­jn een zeer forse sti­jging verwacht­en. De macd is sterk overgekocht maar op dit time­frame beweegt de indi­ca­tor heel traag. Ik hou met deze indi­catie dus niet echt reken­ing zolang de sig­naal­li­jn niet wordt doorbroken.
Die mogelijkheid op een forse sti­jging moeten we zek­er niet uit­sluiten want in de maand­grafiek zien we een vlag­pa­troon. Wan­neer de ste­un­li­jn van het kanaal kan stand­houden en we ver­vol­gens een uit­braak kri­j­gen van de weer­stand­sli­jn verwacht U dan maar aan koers­doe­len ver in de 1000 dol­lar want de vlag is een half­mast en het betekent dat de hele vooraf­gaande sti­jging in het goud bij de uit­braak van de vlag mag geplaatst wor­den. De vraag is waar neem ik het start­punt van de vooraf­gaande beweg­ing. Nemen we het min­i­mum van bv. 700 usd naar een top van 1000 usd dan kan ik het ver­schil van 300 usd al optellen bij een niveau van 900 usd (weer­stand­sli­jn­niveau van de vlag) en dan kri­jg ik al een koers­doel van 1200 usd als min­mum dus.
De clou ligt dus in het al dan niet stand­houden van de ste­un­li­jn van de vlag. Komen we onder doe ste­un­li­jn dan moeten we terug naar de vol­gende min­der scherp sti­j­gende ste­un­li­jn en dan valt het goud terug naar 600 usd. Ook het 100-maands gemid­delde ligt op dit niveau.
In de week­grafiek wordt het belang van de ste­un­li­jn van de vlag nog scher­p­er gesteld. Valt de goud­pri­js door de bodem van sep­tem­ber 2008 (740 usd) dan breken we tegelijk de top van mei 2006 (728 usd). 700 usd kan als ste­un­niveau dan nog enig weer­w­erk bieden omdat we daar het 200-weeks gemid­delde zien liggen en de zone 700 usd is ook een zware hor­i­zon­tale zone maar die door­braak van 740 usd zou ik wan­neer ik als beleg­ger long ben in goud toch maar ern­stig nemen.
In de dag­grafiek toon ik de Williams accumulatie/​distributie. Deze vol­umeindi­ca­tor breekt zijn vorige bodem. In de koers­grafiek zien we dat de dubbele top in het goud werd beves­tigd door een afne­mend vol­ume. De macd beves­tigde een dri­etop met de dal­ing door de 0‑lijn. Deze drie sig­nalen die zich op korte ter­mi­jn voor­doen kun­nen we bezwaar­lijk als posi­tief bestem­pe­len. Het goud noteert nu 787 usd/​ons maar ik denk dus dat die 740 usd-grens zal bereikt wor­den. Vallen we daaron­der dan kruisen we onze vingers bij 700 usd maar begeeft ook die zone het dan mogen we ons verwacht­en aan een terug­val tot bij de ver­melde langeter­mi­jn­s­te­un­li­jn op 600 usd.
Con­clusie: (zeer) lange ter­mi­jn­be­leg­gers moeten beslis­sen of ze een eventuele dal­ing naar 600 usd willen uitzit­ten. Pas onder de 600 usd komt die heel lange trend in gevaar. Mid­del­lange ter­mi­jn­be­leg­gers houden de con­touren van die vlag in de gat­en. Breekt de ste­un­li­jn dan is de kans op een dal­ing heel groot. Kor­te­ter­mi­jn­be­leg­gers en spec­u­lanten nemen een groot risi­co wan­neer zij nu long­posi­ties aan­gaan. Het is beter te wacht­en op een sig­naal. Op het huidig niveau instap­pen lijkt me uit den boze.
Edwin van­damme
US Mar­kets
Anal­ist heeft geen posi­ties in goud noch in andere grondstoffen.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.