...

Goud: kopen, houden, dumpen?

29 juni 2006, 11:08 | US Markets Redactie | leestijd: 9 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Het gele metaal heeft de afgelopen peri­ode record­pri­jzen geno­teerd om dan snel weg te zakken naar een peil waar­bij men zich vra­gen begint te stellen. Als je hebt belegd in staven, klom­p­jes of muntstukken, wat moet je er dan nu mee doen? We bekeken in alle kalmte de sit­u­atie en kwa­men tot een besluit… 

Goud: kopen, houden, dumpen?
We vallen meteen met de deur in huis en tonen u de chart met de goud­pri­js van het afgelopen jaar. U ziet de klim die begon in sep­tem­ber 2005, ander­halve maand aarzelde bij 475 dol­lar maar dan vanaf novem­ber ons­tu­it­baar doorzette tot half mei 2006. Bij nad­er inzien had deze opwaartse beweg­ing haar wor­tels al veel vroeger, maar daar komen we verder op terug.

Goud­pri­js (USD/​ounce) afgelopen jaar


Half mei van dit jaar kwam de goud­pri­js op een gli­jbaan terecht en roet­sjte in min­der dan een maand naar het 550 dol­larpeil, dat is de pri­js van half maart. Deze 550 dol­lar is gebleken een solide ste­un te zijn en de pri­js is nu begonnen aan her­s­tel. Of dit her­s­tel duurza­am, daarover stellen velen zich vragen. 


Aan­deel Angl­o­gold Ashan­ti, afgelopen jaar
De beleg­gers in goud­mi­j­nen (we nemen als voor­beeld Angl­o­gold Ashan­ti) hebben blijk­baar niet geloofd dat het goud een record­pri­js zou halen, want reeds in feb­ru­ari begonnen ze winst te nemen. Zowat half maart realiseer­den ze zich, dat de vraag naar goud almaar toe­nam, ze kocht­en mas­saal aan­de­len en dumpten die weer zodra de goud­pri­js een zuid­waartse koers koos.

Goud (USD/​ounce) sinds 1980

Hier­boven ziet u, dat het van 1980 gele­den is, dat 700+ dollar/​ounce nog in de tabellen stond. In het jaar 1980 piek­te het gele metaal 2x maar toen was het gedaan voor een hele tijd. Na de scherpe val tot ca 300 dol­lar heeft de goud­pri­js zich tot 1998 in het gebied 300 – 500 dol­lar thuis gevoeld. Daar­na ging het nog lager en velen hield­en hun hart vast toen in 1999 en 2001 de pri­js aan­bot­ste tegen de bodem van 250 dol­lar. Maar dan zien we dat vanaf 2001 de pri­js een sti­j­gend kanaal heeft opge­zocht dat duurde tot half mei van dit jaar. 

Meer dan een kwart eeuw heeft het gedu­urd vooraleer de goud­pri­js terug rond 730 dol­lar stond…

Zil­ver­pri­js (USD/​ounce) sinds 1981

Het ver­loop van de zil­ver­pri­js over de laat­ste 25 jaar ziet u hier­boven. Onze gegevens gaan maar terug tot 1981, maar dat is net ver genoeg om u te lat­en zien, dat in 1981 het zil­ver piek­te rond 13,5 dol­lar om in 1983 dit niveau zelfs te door­breken tot 15 dol­lar. Net als bij het goud vol­gden toen vele aarze­lende jaren om vanaf 2003 terug de regio­nen van 1983 op te zoeken. 

De pri­jzen van andere met­al­en zoals plati­na, pal­la­di­um, kop­er enz. vol­gden analoge patronen. 

Nu terug naar het goud. Waarom hebben de goud­kev­ers’ hun posi­ties mas­saal gedumpt in mei? Waarom hebben ze het vertrouwen ver­loren in de veilige haven’, waar­voor het glanzende edele metaal toch al eeuwen­lang bek­end is? Liggen de (vol­gens som­mi­gen onheil­spel­lende) bericht­en over inflatie aan de basis? Wij zijn zo vrij om hier­aan te twi­jfe­len. Het lijkt ons eerder, dat de goud­pri­js gewoon­weg is meegesleept met de algemene hausse in de grond­stof­fen en de technologieaandelen. 


Nas­daq, koers over 1 jaar

Als u de chart hier­boven bek­ijkt, dan merkt u dat half mei niet alleen het goud, maar ook de tech­nolo­gieaan­de­len bij bosjes het raam wer­den uit­ges­me­ten.

Trouwens, als u de grafieken van de Dow Jones Indus­tri­al Aver­age (DJIA) bek­ijkt, of die van de Nikkei of van andere beurzen, dan kri­jgt u steev­ast een patroon te zien dat doet denken aan de Wall street wijsheid sell in May and run away’.

Maar nu zijn er over­al tekens van her­s­tel. Om te weten of dit her­s­tel zich zal bestendi­gen, lijkt het ons nut­tig te onder­zoeken wat er aan de hand was rond het mid­den van mei ll.

Was het inflatievrees of was er een andere fac­tor die invloed had op het beleg­gings­ge­drag? Want we mogen niet ver­geten, dat al sinds geruime tijd geld ontleend kon wor­den aan (zeer) lage rente. Het lag dus voor de hand, grote som­men te lenen bij banken of andere finan­ciële instellin­gen en dit geld te best­e­den voor de aankoop van aan­de­len en grond­stof­fen. Omdat de beleg­gers wis­ten dat mooie lied­jes niet lang duren, besloten ze te wed­den op paar­den’ die kor­te­ter­mi­jn­win­sten beloof­den, zoals tech­nolo­gie, groei­lan­den en ook goud, omdat het blijk­baar in de lift zat.

Dat deze redener­ing nog zo gek niet is, blijkt uit de vast­stelling, dat begin mei van dit jaar de cen­trale banken besloten paal en perk te stellen aan het goed­kope lenen van geld. Op 8 mei ll. liet de Europese Cen­trale Bank (ECB) bij monde van haar voorzit­ter J‑C Trichet weten dat maa­trege­len tegen inflatie drin­gend nodig waren. Ver­taald in beleg­ger­staal komt dit neer op een aankondig­ing dat de rente zou gaan sti­j­gen. Blijk­baar had­den heel veel banken ter wereld zit­ten wacht­en op Trichets state­ment, want als een lopend vuurt­je kwa­men van alle (inter­na­tionale) kan­ten bericht­en die het stand­punt van Trichet beves­tig­den. Het was uit met de pret, grond­stof­fen en goud wer­den mas­saal gedumpt. 

Dat leek sterk op het bek­ende kud­dege­drag, de stieren die in paniek op hol slaan nog voor­dat de beren brullen. Want op zichzelf was er mid­den mei geen enkele reden om te twi­jfe­len aan de fun­da­men­tals’ van com­modi­ties en tech­nolo­gie. De vraag naar olie en met­al­en bleef even groot, de tech­nolo­gie bleef zich herpakken.

Zal de verkoop­golf zich ombuigen in een aankoop­golf? Met andere woor­den, is het goud rond de huidi­ge koers aantrekke­lijk genoeg om in te stap­pen? Om daarover iets te weten moeten we vijf fac­toren bek­ijken, nl. de wet van vraag en aan­bod, de rente, de inflatie, de wereld­poli­tiek en de dollarkoers.

Met de wet van vraag en aan­bod is vol­gens ons niets aan de hand. Ara­bieren, Chinezen, Japan­ners, Zuidoost-Azi­at­en en zeer zek­er ook Indiërs bli­jven mas­saal juwe­len kopen en dat belooft sti­j­gende vraag naar goud (en ook plati­na en andere edele metalen). 

Indi­en de aan­bevelin­gen en het voor­beeld van de ECB wereld­wi­jd navol­ging ken­nen, zal de rente over­al sti­j­gen. Op zichzelf maakt dat het lenen van geld duur­der en is beleggen in edel metaal min­der inter­es­sant. Immers, een hoge rente betekent een mooie coupon op een oblig­atie en een coupon kan goud niet bieden. 

Op dit ogen­blik is de inflatie nog niet over­dreven en zek­er niet van aard om als enige reden te gelden om met zijn geld te vlucht­en in het goud. Zodra de pri­jzen de pan uit swin­gen, zal het goud alom gekocht wor­den als veilig beleg­gingsin­stru­ment. De inflatie is dus zek­er in het oog te houden in dit verband.

De wereld­poli­tiek toont ons vele risico­ge­bieden: Irak, Iran, Noord-Korea, Afghanistan, Tsjet­sjenië, Soma­l­ië enz. Op korte ter­mi­jn lijken geen oplossin­gen in zicht. In zulke sit­u­atie is goud de veilige haven.


USD-Index sinds 1983

Dan is er de dol­larko­ers, miss­chien wel dé bepal­ende fac­tor in de goud­han­del. Het is steeds gebleken, dat een dal­ende dol­larko­ers de beleg­gers op de vlucht jaagt voor het groene bil­jet. Er zijn ver­schil­lende rede­nen om aan te nemen dat in de nabi­je toekomst de dol­lar eerder zal dalen dan sti­j­gen. Denk aan de scheefgetrokken han­dels­bal­ans van de VS en acties om dol­lar­posi­ties af te bouwen, zoals Chi­na nu doet ten voordele van o.a. de europosities.

De grafiek hier­boven toont de USD-Index van 1983 tot op heden. Bij het opmak­en van deze index wordt de waarde van de dol­lar berek­end t.o.v. belan­grijke munten, zoals de yen, de Zwit­serse frank, het Britse pond, de Canadese dol­lar en (sinds enkel jaren) de euro. U ziet dat de index de ste­un van 80 $ vorig jaar heeft getest en zich op dit ogen­blik een vijf­tal dol­lar erboven bevin­dt. Als u leest wat anal­is­ten en val­u­ta-spe­cial­is­ten schri­jven over de green­back, dan komt u tot het besluit dat alge­meen wordt verwacht dat de dol­lar eerder zin heeft de ste­un bij 80 $ (zie USD Index) nog­maals te gaan opzoeken en dus zal verzwakken tegen­over de wereld­munten. Als dit gebeurt, wordt goud zek­er aantrekke­lijk als finan­ciële vluchtheuvel.

Met dit alles in het achter­hoofd komen we tot het besluit, dat er rede­nen zijn om aan te nemen, dat de terug­val van de goud­pri­js van half mei tot half juni het gevolg was van een paniekre­ac­tie, die een verkoop­golf op gang bracht van niet alleen goud, maar ook aan­de­len van grond­stof­fen en tech­nolo­gie. Fun­da­menteel (vraag, aan­bod) is er op het gebied van goud niets veran­derd de laat­ste maan­den. Wegens de dom­i­nante invloed van de dol­larko­ers op het koopge­drag van de goud­kev­ers’ lijkt ons een nieuwe klim van de pri­js van het gele metaal richt­ing 700 dol­lar niet onrealistisch.

Jan Van Besauw 
Colum­nist voor US Markets


29 juni 2006.

Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets columns en finan­ciële bericht­en. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven, indices of andere beleggingsinstrumenten .


Reac­ties kunt u sturen naar: jan@​usmarkets.​nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.