Wie mijn vroegere analyses ivm edelmetalen heeft opgevolgd heeft wel gemerkt dat ik nooit echt negatief werd. De reden valt niet enkel in technische hoek te zoeken. Ook fundamenteel is het duidelijk dat er iets aan de hand is. De macro-economische cijfers die de laatste weken werden vrijgegeven duiden veelal op stijgende inflatie. Ook de rente is de laatste maand fors gestegen. Het verbaast me dus niet dat het goud stijgt. Het verbaast me wel dat de beursindexen zolang standhouden…
Goud kans op verdere stijging reëel
Naast de stijging van de langetermijnrente die trouwens veel kans maakt verder door te stijgen en de macro-economische cijfers die wijzen op stijgende inflatie is er ook de dollar die weer begint te verzwakken. Het zijn allemaal redenen om aan te nemen dat de goudprijs een hausse kan inzetten. Wel verwondert het mij dat sommige goudmijnaandelen de stijging van de goudprijs de afgelopen dagen niet volgen. Dit is wel een gegeven dat me een beetje verontrust en het is geen geheim dat in een beursdaling ook de goudmijnen mee kunnen dalen ondanks een stijgende goudprijs. Ik zou de goudmijnaandelen in bezit dus goed opvolgen en eventueel beschermen met een stop-loss.
We overlopen de grafieken van het goud van zeer lange termijn tot op dagbasis en we starten met de kwartaalgrafiek. Die is in die zin interessant omdat we zien dat de laatste twee candles lange lowershadows hebben. Ik beschouw dit altijd als een teken van koopdruk. De Macd wijkt wel heel ver af van zijn 0‑lijn en van zijn signaallijn maar we maken de kanttekening dat we hier te maken hebben met een grafiek over de zeer lange termijn. De macd beweegt dus zeer traag en het is niet omdat hij een overgekochte situatie aangeeft dat de goudprijs daarom ook moet gaan dalen. Een zijwaartse beweging kan evengoed voldoende zijn om de “overspannen” toestand van de indicator weg te werken.
Op maandgrafiek bekeken zien we dat de goudprijs gevangen zit in een rechthoekspatroon. De bovenkant van dit patroon, de weerstandslijn dus, ligt op 668 usd. Wat me hier opvalt is het hoge volume bij de laatste candle. Dit is positief, zeker omdat we ook hier te maken hebben met een candle met een lange loweshadow.
Ook in de weekgrafiek zie ik een paar signalen die mij positief stemmen. We zien dezelfde range als in de maandgrafiek maar de toppen van december die zich op het 650-niveau situeren worden duidelijk uitgenomen. Bovendien zagen we op de bodem van de candle van 05 januari een toenemend volume. We zien ook een forse toename in het volume bij de candle die het 650-niveau uitneemt op 26 januari. De macd heeft de neiging zijn decembertopje opwaarts te doorbreken wat eveneens positief is.
De daggrafiek lijkt me het meest interessant: we zien er duidelijk het vlagpatroon waarop ik in een vorige analyse al op heb gewezen. Nu de koers dit patroon duidelijk heeft verlaten durf ik er vanuit gaan dat we dit patroon als halfmast mogen beschouwen. Onder deze aanname kan ik een kanaal intekenen en dat kanaal geeft aan dat de goudprijs op weg is naar de topzone van mei 2006. Wellicht krijgen we bij het naderen van de horziontale weerstand op 670 usd even een korte neerwaartse reactie maar zodra de weerstand doorbroken wordt zie ik de goudprijs heel snel bij 700 usd noteren.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft longposities in goudmijnaandelen.