En net zoals bij de indexen is het ook bij grondstoffen ééntonigheid troef. Bij de beursindexen moet en zal het omhoog, macro-economische gegevens en beurswaarderingen staan voortaan los van elkaar tot de hoge heren de indexen hebben waar ze die willen hebben. Grondstoffen, geen trend behoudens enkele uitzonderingen. Tarwe kunnen we volgen op een “mogelijks” signaal maar ik kijk voral naar de edelmetalen want die geven wel een signaal. Nog aan de vroege kant maar wel heel kansrijk…
Goud en andere edelmetalen: koopsignalen
In de beursbox lees ik een chatter die beweert dat Prechter de goudprijs fors ziet dalen vanwege de deflatie. Ik ga mijn tijd niet verprutsen om dat artikel te zoeken. Meneer Prechter moet blijkbaar net zoals diegenen die ons nep-inflatiecjfers laten slikken blijkbaar niet eten, hij moet niet wonen, verwarmen, gebruikt geen elektriciteit en hij heeft geen wagen. Nu, sommige burgers moeten natuurlijk hun uitgaven zelf bekostigen en anderen niet. De eerste categorie weet onderhand stilaan wat inflatie is. Bijkbaar hebben beleggers die het artikel voor zoete koek slikken ook niet gezien dat de obligatiekoersen al een hele tijd dalen en dat dus de langetermijnrente stijgt.
Het gele goud volgt het zwarte en dat zwarte is wat mij betreft geen long waard momenteel, maar zeker geen short.
Ook de euro/dollar vind ik te riskant als short maar nog te vroeg voor long.
Elke week toon ik hier de CRB-futures: verleden week vertoefden we nog in de symmetrische driehoek maar nu zijn we eruit en zoals we konden verwachten is dat naar boven. Echt duidelijk is het nog niet want we zien al onmiddellijk een dubbele top maar het is niet uit te sluiten natuurlijk dat we een terugtest van de steunlijn van de driehoek krijgen om vervolgens die dubbeltop te breken.
Verleden week keken we naar palladium en deze week kijken we naar goud.
We starten naar gewoonte met de kwartaalgrafiek. Een stijgende trend die van geen ophouden wil weten maar nu wel een doji (die nog niet echt als signaal kan tellen want het kwartaal eindigt pas eind juni en de candle wordt dus pas definitief eind juni) De macd is zwaar overgekocht.
In een volgende grafiek even duidelijk maken dat de terugtest naar 850 usd als een terugtest kan worden beschouwd van de top van 1980.
Is de mogelijkheid voor een beperkte daling uitgesloten? Neen, afgaande op de Fibo-niveaus kan er nog wel een staartje volgen maar veel zal het niet zijn. Hooguit 800 en met de snelheid waarmee de goudprijs kan bewegen de laatste dagen dan sta je er voor je het beseft. Of het zover komt daar heb ik ernstige twijfels bij en het waarom dat zien we in de volgende grafieken.
De macd in de weekgrafiek staat op de steunlijn. In de koersgrafiek bereiken we een Fibo-correctieniveau. De koersen liggen mooi boven de lange gemiddelden die stijgend zijn. 900 usd is weerstand. 850 usd is steun.
Wat de kwartaal- en maandgrafiek betreft zien we nog geen duidelijke signalen maar elke trend kent een begin en die start vanzelfsprekend op het laagste niveau. Bij de dagggrafiek dus.
In mijn eigen ontworpen filter (waar ik heel trots op ben trouwens) heb ik een koopsignaal.
Er wordt voldaan aan alle vereisten om van een koopsignaal te kunnen spreken.
de WVS-lijn met een 2.8xatr tootnt een kruising (groene pijltje)
adx ligt boven de 20-grens
dmi staat op kruisen
macd geeft een koopsignaal
En ook in deze grafiek kregen we enkele dagen geleden positieve signalen.
De bovenste grafiek toont de goudprijs met een statische stoploss-lijn (zig-zag) op 3% van de slotkoers.
De onderste grafiek geeft de kruisingen met een dynamische WVS-lijn en de atr2
En voor de echte sceptici -) , wellicht dezelfden die een broodje ipod niet afslaan om geen last te ondervinden van inflatie -)volgende grafiek: neergaande wig uitgebroken naar boven en koers steun gevonden op het 200-daags.
Eens zien wie gelijk krijgt: Prechter of ik -)
Als ik het ben dan wisselen we van portemonnee -)
Edwin Vandamme
US Markets
Analist zit long op edelmetalen