...

Goud: bodem gevormd

13 juli 2008, 16:57 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Wan­neer ik naar de koer­son­twik­kel­ing van de com­modi­ties kijk dan doet het me een beet­je denken aan estafet­telopen. Van een algemene sti­jging is geen sprake. Wel is er sprake van een grote diver­gen­tie tussen de ver­schil­lende grond­stof­fen onder­ling. Suik­er sti­jgt als gek maar tar­we dan weer niet. Koffie en katoen vallen even snel terug als ze geste­gen waren. Sojabo­nen sti­j­gen fors. Pal­molie ver­roert niet. Tin, kop­er en alu­mini­um bli­jven sterk. Lood, nikkel en zink dalen al geruime tijd. Olie bli­jft maar sti­j­gen met nu ook zil­ver en goud. Wan­neer het zwarte goud sti­jgt volg dan het gele. Pal­la­di­um en plati­na vol­gen niet (nog niet?)…


Goud: bodem gevormd

Zoals elke week in deze grond­stof­fe­n­analyse even een plaat­je van de crb-future.

De koersen bli­jven na de uit­braak uit de driehoek verder sti­j­gen. We liggen boven sti­j­gende gemid­delden. De trend is posi­tief maar de macd waarschuwt ervoor reken­ing te houden met een mogelijke cor­rec­tie. We weten welke grond­stof­fen ver­ant­wo­ordelijk zijn voor het koersver­loop van de crb -(

Bij het goud kijken we met de kwartaal­grafiek even naar het brede plaat­je. De top­pen van 1980 wer­den opwaarts door­bro­ken. We zien een scherp sti­j­gende trend en de relatief grote afs­tand tussen de gemid­delden in com­bi­natie met de zeer hoge macd mak­en ons duidelijk dat cor­rec­ties (zijwaarts of dal­end) die lan­gere tijd kun­nen aan­houden niet mogen uit­ges­loten wor­den. Van­daar dat ik in de TA-sec­tie op deze site de waarschuwing plaats op te let­ten met de oliepri­js. Wan­neer die terug­valt zou ook de goud­pri­js daar wel eens last van kun­nen hebben. Valt de oliepri­js terug al is het tijdelijk? Daar ben ik heel zek­er van. Tech­nisch onder­s­te­unt de macd reeds lang de sti­jging niet meer. In de veron­der­stelling dat de economie verder achteruit­boert en dat alter­natieve energie meer en meer aan belang zal win­nen lijkt het me niet onl­o­gisch wan­neer olie eens fors corrigeert.

In de maand­grafiek zien we een ver­snelling in de trend. Goud ligt nog steeds boven de sti­j­gende gemid­delden en we weten onder­hand wel wat een ver­snelling in een trend kan beteke­nen. Even kijken naar de beursin­dex­en over de laat­ste weken. Dat zegt genoeg. Goud kan dus best wel eens plots gaan versnellen.

In de week­grafiek zien we de uit­name van de weer­stand­sli­jn van een sym­metrische driehoek. Dit is een koopsig­naal en een even­wi­jdi­ge aan de ste­un­li­jn geeft ons een koers­doel van net iets onder de 1000 usd. Gaan we er van uit dat de vroegere ste­un­li­jn kan teruggetest wor­den dan spreken we al vlug van een koers­doel van dik boven de 1100 usd.

Gezien het vol­umepa­troon kun­nen we in de week­grafiek ook een vlag­pa­troon in aan­merk­ing nemen. Dat is een half­mast­figu­ur en zo beschouwd kun­nen we dan een veel hoger koers­doel bereke­nen. We nemen de bodem van de laat­ste con­sol­i­datie bij 600 en de afs­tand tot de top bij een niveau van 1000 bedraagt dus 400. Tellen we die 400 bij de bodem van het vlag­pa­troon wat op 850 lag dan bekomen we dus een koers­doel van 1250. Tellen we die 400 ook bij het punt van de uit­braak van de vlag op 900 dan bekomen we een doel van 1300. Eeen doel­zone voor het goud van 12501300 is dus niet onlogisch.

Op dag­ba­sis kijk ik even wat mijn fil­ter­sys­teem me te vertellen heeft. De WVS-lijn werd opwaarts door­bro­ken en het koopsig­naal staat er. De macd evolueert eve­neens en posi­tieve zin. De DMI liet een posi­tieve cross zien. Alleen de adx had ik graag boven de 20 zien uit­sti­j­gen. Het feit dat dit nog niet gebeurt kan er op wijzen dat we mogelijks een terugtest kri­j­gen van de uit­braak maar gezien alle sig­nalen (behalve de adx dus) op groen staan is elke terug­val wat mij betre­ft een koopgelegenheid.

Even een kleine waarschuwing miss­chien voor diege­nen die op een beweg­ing inspe­len met tur­bos: de goud­pri­js kan (blijk­baar vooral wan­neer de Europese beurzen al ges­loten zijn) nogal eens vreemde forse uitsch­i­eters lat­en zien) Het lijkt me dan ook niet wijs de stop te dicht te nemen.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist zit long op edel­met­al­en (geen posi­ties in andere grondstoffen)


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.