Wanneer ik naar de koersontwikkeling van de commodities kijk dan doet het me een beetje denken aan estafettelopen. Van een algemene stijging is geen sprake. Wel is er sprake van een grote divergentie tussen de verschillende grondstoffen onderling. Suiker stijgt als gek maar tarwe dan weer niet. Koffie en katoen vallen even snel terug als ze gestegen waren. Sojabonen stijgen fors. Palmolie verroert niet. Tin, koper en aluminium blijven sterk. Lood, nikkel en zink dalen al geruime tijd. Olie blijft maar stijgen met nu ook zilver en goud. Wanneer het zwarte goud stijgt volg dan het gele. Palladium en platina volgen niet (nog niet?)…
Goud: bodem gevormd
Zoals elke week in deze grondstoffenanalyse even een plaatje van de crb-future.
De koersen blijven na de uitbraak uit de driehoek verder stijgen. We liggen boven stijgende gemiddelden. De trend is positief maar de macd waarschuwt ervoor rekening te houden met een mogelijke correctie. We weten welke grondstoffen verantwoordelijk zijn voor het koersverloop van de crb -(
Bij het goud kijken we met de kwartaalgrafiek even naar het brede plaatje. De toppen van 1980 werden opwaarts doorbroken. We zien een scherp stijgende trend en de relatief grote afstand tussen de gemiddelden in combinatie met de zeer hoge macd maken ons duidelijk dat correcties (zijwaarts of dalend) die langere tijd kunnen aanhouden niet mogen uitgesloten worden. Vandaar dat ik in de TA-sectie op deze site de waarschuwing plaats op te letten met de olieprijs. Wanneer die terugvalt zou ook de goudprijs daar wel eens last van kunnen hebben. Valt de olieprijs terug al is het tijdelijk? Daar ben ik heel zeker van. Technisch ondersteunt de macd reeds lang de stijging niet meer. In de veronderstelling dat de economie verder achteruitboert en dat alternatieve energie meer en meer aan belang zal winnen lijkt het me niet onlogisch wanneer olie eens fors corrigeert.
In de maandgrafiek zien we een versnelling in de trend. Goud ligt nog steeds boven de stijgende gemiddelden en we weten onderhand wel wat een versnelling in een trend kan betekenen. Even kijken naar de beursindexen over de laatste weken. Dat zegt genoeg. Goud kan dus best wel eens plots gaan versnellen.
In de weekgrafiek zien we de uitname van de weerstandslijn van een symmetrische driehoek. Dit is een koopsignaal en een evenwijdige aan de steunlijn geeft ons een koersdoel van net iets onder de 1000 usd. Gaan we er van uit dat de vroegere steunlijn kan teruggetest worden dan spreken we al vlug van een koersdoel van dik boven de 1100 usd.
Gezien het volumepatroon kunnen we in de weekgrafiek ook een vlagpatroon in aanmerking nemen. Dat is een halfmastfiguur en zo beschouwd kunnen we dan een veel hoger koersdoel berekenen. We nemen de bodem van de laatste consolidatie bij 600 en de afstand tot de top bij een niveau van 1000 bedraagt dus 400. Tellen we die 400 bij de bodem van het vlagpatroon wat op 850 lag dan bekomen we dus een koersdoel van 1250. Tellen we die 400 ook bij het punt van de uitbraak van de vlag op 900 dan bekomen we een doel van 1300. Eeen doelzone voor het goud van 1250⁄1300 is dus niet onlogisch.
Op dagbasis kijk ik even wat mijn filtersysteem me te vertellen heeft. De WVS-lijn werd opwaarts doorbroken en het koopsignaal staat er. De macd evolueert eveneens en positieve zin. De DMI liet een positieve cross zien. Alleen de adx had ik graag boven de 20 zien uitstijgen. Het feit dat dit nog niet gebeurt kan er op wijzen dat we mogelijks een terugtest krijgen van de uitbraak maar gezien alle signalen (behalve de adx dus) op groen staan is elke terugval wat mij betreft een koopgelegenheid.
Even een kleine waarschuwing misschien voor diegenen die op een beweging inspelen met turbos: de goudprijs kan (blijkbaar vooral wanneer de Europese beurzen al gesloten zijn) nogal eens vreemde forse uitschieters laten zien) Het lijkt me dan ook niet wijs de stop te dicht te nemen.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist zit long op edelmetalen (geen posities in andere grondstoffen)