...

Gas, Koper, Palladium, Zilver, Goud

3 juni 2009, 22:35 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Niet teveel let­ten op de titel van mijn analyse hoor, er bestaan nog meer grond­stof­fen als in dit reek­sje ver­meld -). Ik heb bij de dal­ing van de aan­de­len­beurzen vorig jaar alti­jd vol­ge­houden dat aan­de­lenin­dex­en en grond­stof­fen hand in hand zouden sti­j­gen en dalen en dat is ook tot op heden het geval. Ik ben van mening dat de grond­stof­fen nog een hele mooie rit voor de boeg hebben op iets lan­gere ter­mi­jn bekeken en zolang de crb het bodem­pa­toon kan behouden is er weinig reden mijn mening te wijzi­gen. Wat de aan­de­len­beurzen betre­ft: al gaan die nog hoger, het zal niets wijzi­gen aan mijn verwacht­ing dat we ook terug behoor­lijk zullen dalen (terug naar de maart­bo­dem vind ik heel real­is­tisch). Kijk maar eens naar het vol­ume op week­grafiek van de Spy (track­er SP500). Dat vol­ume daalt en dal­ende vol­umes bij sti­j­gende koersen dat vloekt. Zullen de grond­stof­fen meedalen met de beursin­dex­en? Op korte ter­mi­jn wel, op lange ter­mi­jn niet denk ik want inflatie kri­j­gen we en naar ik hoop kruipt ze er niet langs onze oren weer uit…

Grond­stof­fen: Gas, Kop­er, Pal­la­di­um, Zil­ver, Goud

Voor wat betre­ft die verwachte inflatie: wie mijn analy­ses al lan­gere tijd leest zal weten waar Abra­ham de mos­terd haalt — ) Eens kijken naar de for­mule van Fish­er (MV=PT) en eens de moeite nemen daar iets over te lezen (op Wikipedia bijvoor­beeld) En zeg nu zelf: wat is er gemakke­lijk­er voor diege­nen die de triljoe­nen schulden op hun geweten hebben de bevolk­ing te lat­en betal­en mid­dels een toe­name van inflatie. Wat dat betre­ft: de offi­ciële inflatieci­jfers vertellen natu­urlijk wat anders maar een vriend van me heeft onlangs berek­end dat de gemid­delde inflatie de laat­ste decen­nia 7% per jaar bedraagt…en ik moet van echtgenote af en toe zelf naar de winkel -) Dus ik hoef me niet af te vra­gen wie ik moet geloven, mijn vriend of de offi­ciële instanties…

Van­waar de keuze voor de in de titel ver­melde grond­stof­fen: ik kan ze niet alle­maal behan­de­len hoewel ik dat wel zou willen…ik heb dus een selectie(tje) gemaakt van die zak­en die ik meest inter­es­sant vind…en ik geef voor elke grond­stof een grafiek­je en een korte commentaar.

We nemen er wel eerst even de crb-grafiek (428) bij: dat is de basis…het mand­je dat alle grond­stof­pri­jzen bevat…

In deze week­grafiek is duidelijk dat we een bodem­pa­troon hebben gezet. We zijn opwaarts uit­ge­bro­ken, de macd heeft de 0‑lijn door­bro­ken (dit betekent dat er een gold­en-cross is tussen 12- en 26weeks gemid­delde). Ik kijk naar de door­bro­ken sti­j­gende ste­un­li­jn als lan­gere ter­mi­jn doel…we hebben nog een behoor­lijke afs­tand voor de boeg. Bij terug­val moet de hor­i­zon­tale door­bro­ken lijn stand­houden. Die ligt op 386.

Gas (4.14): ik maak me hele­maal niet druk om de evo­lu­tie van de gaspri­js. Waarom zou ik? In deze week­grafiek een uit­braak uit een dal­ende wig na een zeer lange vooraf­gaande dal­ende trend. We hebben een uit­braak en nu zijn we bezig met de terugtest van de door­bro­ken weer­stand­sli­jn. Eén­maal die afgerond gaan we naar boven. Doel­zone 5.3 (bodem sep­tem­ber 2007) tot 6.2 (oor­sprong van de wig). Kijk eens naar het ver­loop van de macd en de aroon-oscillator…net een veer die je opspant en breken zal die…

Kop­er (229): weekgrafiek…tel eens vanaf de bodem, dat zijn vijf golf­jes. Dus nu even cor­rigeren en dan de vol­gende vijf­golf naar boven met een doel van min­i­maal 280 (bodem decem­ber 2007). Over dat punt kun­nen we nog stukken hoger. De macd en de aroon geven bei­den een koopsig­naal mid­dels de door­braak van hun weerstandslijn.

Pal­la­di­um (251): week­grafiek en dit vind ik nu wel echt een mooi ding -) Net ontsnapt boven de weer­stand­sli­jn (zwart dal­end lijn­t­je) Een terugtest behoort alti­jd tot de mogelijkhe­den maar de macd kruist de 0‑lijn en we hebben dus een nakende gold­en-cross tussen het 12- en het 26-weeks gemid­delde. Ik kijk naar de bodem van augus­tus 2007 bij 320 als min­i­maal koersdoel.

Zil­ver (15.95): week­grafiek: we zijn er bij­na maar nog niet hele­maal. In de TA-sec­tie op deze site geef ik al enkele weken aan dat mijn koers­doel­zone bij 18 – 20 ligt en daar gaan we ook naar­toe want de sto­chas­tics heeft nog heel wat ruimte. Elke beleg­ger vangt met zijn cen­ten aan wat hij wil natu­urlijk maar per­soon­lijk zou ik„ zelfs bij het bereiken van het koers­doel, niet short gaan. Ik heb nogal schrik van het feit dat de short­posi­ties op dit metaal vele malen grot­er zijn dan de jaarpro­duc­tie. Wan­neer beleg­gers het in hun hoofd halen mas­sal fysieke lev­er­ing te vra­gen dan hou ik mijn hart vast voor wie op dat ogen­blik short­posi­ties in bez­it heeft.

Goud (984) : de eerste grafiek is de grafiek op kwartaal­ba­sis. Gezien? De cor­rec­tie die we had­den was een terugtest van de top van sep­tem­ber 1980. De vol­gende stap is dat we door de top van maart zullen breken want kijk eens naar de schaduwen van de can­dles, lange schaduwen, kleine lichaampjes…dat is koopdruk.

Week­grafiek van het goud: mogelijks hebt U nog nooit geho­ord over een omge­keerde kop-schoud­er als vervolgpatroon -)

Hier heb je er een­t­je (ik heb rode lijn­t­jes getrokken bij de kop en de schoud­ers). Neem de afs­tand van de kop tot de nek­li­jn en tel die hoogte bij de nek­li­jn op het ogen­blik van uit­braak. We gaan naar 1300. En wat betre­ft die short­posi­ties mij­den zoals ik aan­gaf voor zil­ver, dat is ook van toepass­ing op goud.

Alge­meen: waarom moeten die edel­met­al­en sti­j­gen denkt U? Wan­neer de inflatie er straks aankomt: waar stopt U uw zuurver­di­ende cen­t­jes dan liev­er in. In een spaar­reken­ing waar je ver­mo­gen wegsmelt met boven­di­en het reële risi­co van bij een bank te zit­ten die over de kop gaat. Of stopt U ze liev­er in iets dat zijn waarde niet verliest.…

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft posi­ties in goud, pal­la­di­um, zil­ver en gas…niet in kop­er want dan moet ik teveel poet­sen en gepen­sioneer­den hebben daar niet de tijd voor — )


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.