![](/images/legacy-userimages/userimages/edwin_Wall_Street.jpg)
Fortis:
Onderstaand ziet u de maandgrafiek van Fortis. Vergis u niet in de beoordeling van de candles want het gaat hier om een Heikin-Ashi grafiek. De lange schaduwen onder de candles zijn hier geen bodemcandles. Zij wijzen, in tegenstelling tot een gewone candlestick op een voortzetting van een negatieve trend.
In deze maandgrafiek zien we dat de macd de 0‑lijn heeft geraakt. In principe is dit een steun. We mogen veronderstellen dat de steun in de macd kans maakt te houden want we zien ook in de koersgrafiek dat we een steunniveau hebben geraakt. Ook de forse volumetoename geeft aan dat we hoogstwaarschijnlijk een steun hebben gevonden.
Kijken we naar de weekgrafiek dan zien we dat de rsi zich in de koopzone bevindt. Van een divergentie is echter nog geen sprake. We mogen er dus niet zomaar van uit gaan dat het bereikte steunniveau ook daadwerkelijk zal houden. Een laatste sell-off die de koers richting de volgende steunen (horizontale lijnen) duwt mag dus niet bij voorbaat uitgesloten worden.
In de daggrafiek zien we dat de obv nog nipt de steunlijn weet te houden. Ook in de koersgrafiek is het, wanneer we naar de steunlijn kijken, 5 voor 12. De koers moet dringend opveren. Zoniet maken we veel kans door te zakken naar de volgende steunniveaus zoals aangegeven in de weekgrafiek. Het volumeverloop duidt er dan weer op dat een ommekeer nabij is. In een volgende grafiek zien we dat er een aanzet is tot het vormen van een divergentie in de DMI. Ook dit is een signaal dat een mogelijke trendommekeer aangeeft.
ING
Bij ING zien we dat het aandeel eveneens een steunzone heeft bereikt. In vergelijking met Fortis mis ik hier wel de volumespikes. De koers van ING is ook veel minder diep weggezakt. We kunnen er uit af leiden dat ING sterker is dan Fortis.
Net zoals bij Fortis zien we in de weekgrafiek van ING dat de rsi oversold is. Van een ommekeer is er echter geen sprake. In de weekgrafiek zien we op de recentste bodems wel de volumespikes waarbij de tweede spike minder hoog is dan de eerste. Dit is een signaal voor een mogelijke trendomslag.
In de daggrafiek zien we dat de obv in vergelijking met Fortis dieper is doorgevallen. Ik zou er uit afleiden dat een opleving althans in eerste instantie beperkt zal blijven. Een stijging wordt naar mijn mening dus een reactie op een al te felle daling maar zal daarom nog geen fundamentele kering inhouden.
In de candlestickgrafiek op dagbasis zien we in tegenstelling tot Fortis geen aanzet voor een divergentie in de dmi. Positief is dan weer dat de laatste candle een doji laat zien. Dit is een signaal dat duidt op afname van momentum. We kunnen dus aannemen dat een trendommekeer niet lang meer op zich zal laten wachten.
Conclusie:
ING en Fortis staan dichtbij een trendommekeer. Wellicht zal deze opleving gevolgd worden door een nieuwe daling. Inspelen op een opwaartse reactie is dus niet zonder risico.
Wie op korte termijn werkt kan overwegen op de reactie in te spelen middels turbos.
Wie op langere termijn denkt kan mijns inziens beter kiezen voor het opzetten van een optieconstructie met een looptijd tot bijvoorbeeld 2010 of 2011. Het voordeel van een callspread is dat het mogelijke verlies maar ook de mogelijke winst op voorhand zijn gekend.
Wie er voor kiest de aandelen op te nemen kan eventueel putopties schrijven.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft posities in Fortis