...

FORTIS en ING

21 november 2007, 22:27 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

We bek­ijken deze keer twee finan­ciële waar­den: For­tis en ING. Mor­gen kunt u een analyse verwacht­en van Dex­ia, KBC en Cit­i­group. Wat de index­en betre­ft, we mogen echt wel spreken van een sell-off. Het feit dat deze dal­ing nauwelijks een cor­rec­tie kent, ten­z­ij intra­day dan, mag ons lat­en ver­moe­den dat de sit­u­atie wel heel ern­stig is. Beleg­gers begin­nen blijk­baar alle aan­de­len te dumpen ook al gaat het om waar­den die geen uit­staans hebben met de kredi­et­cri­sis. Hoe dan ook: geen enkele dal­ing voltrekt zich zon­der tussen­ti­jds her­s­tel en we mogen aan­nemen dat dit her­s­tel niet ver­af meer ligt …
For­tis:

Onder­staand ziet u de maand­grafiek van For­tis. Ver­gis u niet in de beo­ordel­ing van de can­dles want het gaat hier om een Heikin-Ashi grafiek. De lange schaduwen onder de can­dles zijn hier geen bodem­can­dles. Zij wijzen, in tegen­stelling tot een gewone can­dle­stick op een voortzetting van een negatieve trend.

In deze maand­grafiek zien we dat de macd de 0‑lijn heeft ger­aakt. In principe is dit een ste­un. We mogen veron­der­stellen dat de ste­un in de macd kans maakt te houden want we zien ook in de koers­grafiek dat we een ste­un­niveau hebben ger­aakt. Ook de forse vol­ume­toe­name geeft aan dat we hoogst­waarschi­jn­lijk een ste­un hebben gevonden.



Kijken we naar de week­grafiek dan zien we dat de rsi zich in de koop­zone bevin­dt. Van een diver­gen­tie is echter nog geen sprake. We mogen er dus niet zomaar van uit gaan dat het bereik­te ste­un­niveau ook daad­w­erke­lijk zal houden. Een laat­ste sell-off die de koers richt­ing de vol­gende ste­unen (hor­i­zon­tale lij­nen) duwt mag dus niet bij voor­baat uit­ges­loten worden.


In de dag­grafiek zien we dat de obv nog nipt de ste­un­li­jn weet te houden. Ook in de koers­grafiek is het, wan­neer we naar de ste­un­li­jn kijken, 5 voor 12. De koers moet drin­gend opv­eren. Zoni­et mak­en we veel kans door te zakken naar de vol­gende ste­un­niveaus zoals aangegeven in de week­grafiek. Het vol­umev­er­loop duidt er dan weer op dat een omme­keer nabij is. In een vol­gende grafiek zien we dat er een aanzet is tot het vor­men van een diver­gen­tie in de DMI. Ook dit is een sig­naal dat een mogelijke tren­dom­me­keer aangeeft.


ING
Bij ING zien we dat het aan­deel eve­neens een ste­un­zone heeft bereikt. In vergelijk­ing met For­tis mis ik hier wel de vol­ume­spikes. De koers van ING is ook veel min­der diep weggeza­kt. We kun­nen er uit af lei­den dat ING sterk­er is dan Fortis.


Net zoals bij For­tis zien we in de week­grafiek van ING dat de rsi over­sold is. Van een omme­keer is er echter geen sprake. In de week­grafiek zien we op de recentste bodems wel de vol­ume­spikes waar­bij de tweede spike min­der hoog is dan de eerste. Dit is een sig­naal voor een mogelijke trendomslag.


In de dag­grafiek zien we dat de obv in vergelijk­ing met For­tis dieper is doorgevallen. Ik zou er uit aflei­den dat een oplev­ing althans in eerste instantie beperkt zal bli­jven. Een sti­jging wordt naar mijn mening dus een reac­tie op een al te felle dal­ing maar zal daarom nog geen fun­da­mentele ker­ing inhouden.


In de can­dle­stick­grafiek op dag­ba­sis zien we in tegen­stelling tot For­tis geen aanzet voor een diver­gen­tie in de dmi. Posi­tief is dan weer dat de laat­ste can­dle een doji laat zien. Dit is een sig­naal dat duidt op afname van momen­tum. We kun­nen dus aan­nemen dat een tren­dom­me­keer niet lang meer op zich zal lat­en wachten.


Con­clusie:

ING en For­tis staan dicht­bij een tren­dom­me­keer. Wellicht zal deze oplev­ing gevol­gd wor­den door een nieuwe dal­ing. Inspe­len op een opwaartse reac­tie is dus niet zon­der risico.
Wie op korte ter­mi­jn werkt kan over­we­gen op de reac­tie in te spe­len mid­dels turbos.
Wie op lan­gere ter­mi­jn denkt kan mijns inziens beter kiezen voor het opzetten van een optiecon­struc­tie met een loop­ti­jd tot bijvoor­beeld 2010 of 2011. Het voordeel van een call­spread is dat het mogelijke ver­lies maar ook de mogelijke winst op voor­hand zijn gekend.
Wie er voor kiest de aan­de­len op te nemen kan eventueel putop­ties schrijven.

Edwin Van­damme
US Mar­kets
Anal­ist heeft posi­ties in Fortis

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.