...

Financials: ING, Citigroup, Goldman Sachs

13 februari 2008, 21:29 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Ik zat na de Buf­fett-squeeze van gis­teren het vol­gende te denken. We zagen die finan­cials de lucht invliegen en nu dacht ik, mooi…maar…: op korte ter­mi­jn lijkt me het niet abnor­maal dat die finan­ciële waar­den een aardi­ge hausse kun­nen neerzetten en bij een iet of wat sti­j­gende beurs zelfs het voor­touw kun­nen nemen. Voor de lange ter­mi­jn echter denk ik niet dat finan­ciële waar­den de waar­den zijn die je moet koesteren want ik denk dat er jaren zullen over­heen gaan vooraleer die mil­jar­de­naf­schri­jvin­gen ver­teerd zijn…

Finan­cials: ING, Cit­i­group, Gold­man Sachs

Voor wat betre­ft ING.…voor de lez­ers die er niet zouden van op de hoogte zijn, toch maar even melden dat de TA-sec­tie regel­matig wordt bijgewerkt.…dus daar vind je eve­neens ING regel­matig bijgewerkt.

De kwartaal­grafiek van ING laat zien dat die 20-zone toch wel belan­grijk is. 

In de maand­grafiek zien we dat we teruggevallen zijn op een Fibo-niveau. Opval­lend zijn de hoge vol­umes gis­teren bij dat Fibo-niveau omdat dit niveau ook samen­valt met een hor­i­zon­tale ste­un uit 2003. Dergelijk hoog vol­ume na de forse dal­ing die we hebben gezien kan op een exhaus­tion-move wijzen.

In de week­grafiek zien we een zwaar oververkochte macd. Stel… het is voor­lop­ig niets meer als een veron­der­stelling dat we de bodem gehad hebben (wat dus mogelijk is gezien het hoge vol­ume in de maand­grafiek) dan is een retrace­ment zoals ingetek­end de komende maan­den van 61.8 Fibo nor­maal en dan zou ING terug­moeten naar 28. Uitk­ijken dus of de bodem stand weet te houden. Anticiperen doe ik niet zo graag maar je zou er voor weinig geld een optiecon­struc­tie bij kun­nen opzetten. (zie bv. de video van Har­ry Geels op www​.FTV​.nl voor een ideet­je)

In de dag­grafiek zijn er drie zak­en die me opvallen en die op een nakende tren­dom­me­keer of een aanzet tot bodemvorm­ing kun­nen wijzen: de wig in de koers­grafiek maar vooral de opsprong (diver­gen­tie) in de accumulatie/​distributie en in de negatieve vol­umeindi­ca­tor. Dergelijke vast­stellin­gen mak­en dat ING best niet meer uit het oog ver­loren wordt want de kans is dus zek­er aan­wezig dat we het leed gele­den hebben bij dit aandeel.

De kwartaal­grafiek bij Cit­i­group laat een rechthoek zien maar danl één met gren­zen die heel ver van elka­ar ver­wi­jderd liggen. Het is duidelijk dat we niet onder de nodem van de laat­ste can­dle moeten komen.

De maand­grafiek laat koersen zien die wel heel ver ver­wi­jderd liggen van hun gemid­delden. Koers en gemid­delden zouden hier logis­cher­wi­js toch moeten kun­nen con­verg­eren. Net als bij ING wijzen de hoge vol­umes op die mogelijkheid.

In de week­grafiek zien we een macd die pogin­gen doet om te keren. En net als bij ING liggen we ook hier op een Fibonacciniveau.

In de dag­grafiek zien we posi­tieve diver­gen­tie in de macd en we zien ook dat de koers de dal­ende trendli­jn die eerder werd door­bro­ken nu terugtest. Dit zijn dus weer­al sig­nalen die er op duiden dat we met een sti­jging reken­ing moeten houden.

Posi­tief is eve­neens dat de NVI een sti­jging te zien geeft. In tegen­stelling tot ing is de ad-lijn echter bijlange niet zo positief.

De derde die we in ons rijt­je bek­ijken van­daag is Gold­man Sachs.

Vreemd, maar die is op kwartaal­ba­sis nog steeds bezig boven zijn sti­j­gende steunlijn.

De maand­grafiek ziet er dan wel weer wat min­der uit want we zien een negatieve diver­gen­tie in de macd.

Die negatieve diver­gen­tie is nog meer uit­ge­spro­ken in de week­grafiek en de macd heeft trouwens zijn 0‑lijn naar bene­den doorkruist. De koers ligt wel nog boven de sti­j­gende gemid­delden maar met het beeld van deze macd er bij zou ik die ste­un op 180 toch niet als betrouw­baar in aan­merk­ing nemen.

In de dag­grafiek wordt duidelijk waarom ant we liggen hier met koersen vlak onder dal­ende gemid­delden en uit ervar­ing weten we dat dit een gevaar­lijke sit­u­atie is.

De NVi sti­jgt wel maar de ad-lijn heeft hier haar ste­un­li­jn gebro­ken. Het lijkt me dus logisch te veron­der­stellen in tegen­stelling tot citibank en ing dat Gold­man de dal­ing nog niet achter de rug heeft.

Con­clusie:

Nu ik de drie aan­de­len heb geanaly­seert lijkt het me dat ING en ver­vol­gens Cit­i­group specualtief” in aan­merk­ing kopen voor een instap. Gold­man dan weer niet en dat maakt me voor alle andere finan­ciële waar­den dan weer wantrouwig.

Wie instapt in ING of Cit­i­group zou ik dus aan­raden heel zek­er een stop aan te houden. Wat ING betre­ft lijkt er me momenteel min­der risi­co gemoeid met het innemen van een goed uit­gekiende optiecon­struc­tie met inacht­name van een redelijke looptijd.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft geen posi­tie in de bespro­ken aandelen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.