![](/images/legacy-userimages/userimages/edwin_algemeen_1.jpg)
Financials: ING, Citigroup, Goldman Sachs
Voor wat betreft ING.…voor de lezers die er niet zouden van op de hoogte zijn, toch maar even melden dat de TA-sectie regelmatig wordt bijgewerkt.…dus daar vind je eveneens ING regelmatig bijgewerkt.
De kwartaalgrafiek van ING laat zien dat die 20-zone toch wel belangrijk is.
In de maandgrafiek zien we dat we teruggevallen zijn op een Fibo-niveau. Opvallend zijn de hoge volumes gisteren bij dat Fibo-niveau omdat dit niveau ook samenvalt met een horizontale steun uit 2003. Dergelijk hoog volume na de forse daling die we hebben gezien kan op een exhaustion-move wijzen.
In de weekgrafiek zien we een zwaar oververkochte macd. Stel… het is voorlopig niets meer als een veronderstelling dat we de bodem gehad hebben (wat dus mogelijk is gezien het hoge volume in de maandgrafiek) dan is een retracement zoals ingetekend de komende maanden van 61.8 Fibo normaal en dan zou ING terugmoeten naar 28. Uitkijken dus of de bodem stand weet te houden. Anticiperen doe ik niet zo graag maar je zou er voor weinig geld een optieconstructie bij kunnen opzetten. (zie bv. de video van Harry Geels op www.FTV.nl voor een ideetje)
In de daggrafiek zijn er drie zaken die me opvallen en die op een nakende trendommekeer of een aanzet tot bodemvorming kunnen wijzen: de wig in de koersgrafiek maar vooral de opsprong (divergentie) in de accumulatie/distributie en in de negatieve volumeindicator. Dergelijke vaststellingen maken dat ING best niet meer uit het oog verloren wordt want de kans is dus zeker aanwezig dat we het leed geleden hebben bij dit aandeel.
De kwartaalgrafiek bij Citigroup laat een rechthoek zien maar danl één met grenzen die heel ver van elkaar verwijderd liggen. Het is duidelijk dat we niet onder de nodem van de laatste candle moeten komen.
De maandgrafiek laat koersen zien die wel heel ver verwijderd liggen van hun gemiddelden. Koers en gemiddelden zouden hier logischerwijs toch moeten kunnen convergeren. Net als bij ING wijzen de hoge volumes op die mogelijkheid.
In de weekgrafiek zien we een macd die pogingen doet om te keren. En net als bij ING liggen we ook hier op een Fibonacciniveau.
In de daggrafiek zien we positieve divergentie in de macd en we zien ook dat de koers de dalende trendlijn die eerder werd doorbroken nu terugtest. Dit zijn dus weeral signalen die er op duiden dat we met een stijging rekening moeten houden.
Positief is eveneens dat de NVI een stijging te zien geeft. In tegenstelling tot ing is de ad-lijn echter bijlange niet zo positief.
De derde die we in ons rijtje bekijken vandaag is Goldman Sachs.
Vreemd, maar die is op kwartaalbasis nog steeds bezig boven zijn stijgende steunlijn.
De maandgrafiek ziet er dan wel weer wat minder uit want we zien een negatieve divergentie in de macd.
Die negatieve divergentie is nog meer uitgesproken in de weekgrafiek en de macd heeft trouwens zijn 0‑lijn naar beneden doorkruist. De koers ligt wel nog boven de stijgende gemiddelden maar met het beeld van deze macd er bij zou ik die steun op 180 toch niet als betrouwbaar in aanmerking nemen.
In de daggrafiek wordt duidelijk waarom ant we liggen hier met koersen vlak onder dalende gemiddelden en uit ervaring weten we dat dit een gevaarlijke situatie is.
De NVi stijgt wel maar de ad-lijn heeft hier haar steunlijn gebroken. Het lijkt me dus logisch te veronderstellen in tegenstelling tot citibank en ing dat Goldman de daling nog niet achter de rug heeft.
Conclusie:
Nu ik de drie aandelen heb geanalyseert lijkt het me dat ING en vervolgens Citigroup specualtief” in aanmerking kopen voor een instap. Goldman dan weer niet en dat maakt me voor alle andere financiële waarden dan weer wantrouwig.
Wie instapt in ING of Citigroup zou ik dus aanraden heel zeker een stop aan te houden. Wat ING betreft lijkt er me momenteel minder risico gemoeid met het innemen van een goed uitgekiende optieconstructie met inachtname van een redelijke looptijd.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft geen positie in de besproken aandelen.