...

Exxon: Geen olieproblemen

6 maart 2006, 17:27 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Een recente adver­ten­tie van Exxon Mobil deed ons toch even de wenkbrauwen fron­sen. Voor de komende decen­nia zou er absolu­ut geen prob­leem zijn met de olievoor­raad en even­min met de pro­duc­tieca­paciteit … Jan zet dat voor u even op een rijt­je …
Voor Exxon geen olieproblemen
In de nieuws­brief van Ener­gy and Cap­i­tal van 3 maart ll. ver­scheen onder­staande teken­ing als onderdeel van een adver­ten­tie van ExxonMobil: 
Onder te teken­ing staat een relatief lange tekst, waarin Exxon ver­wi­jst naar US Geo­log­i­cal Sur­vey. Deze instelling zou de volledi­ge olievoor­raad schat­ten op 3.300 mil­jard vat­en. Vol­gens Exxon zouden we hier­van er al 1.000 mil­jard hebben opge­soupeerd (nou ja, gesoupeerd). En dankz­ij ver­be­ter­de opsporings- en exploitati­etech­nieken zou de oliepro­duc­tie nog spec­tac­u­lair sti­j­gen. En met amper inge­houden hoer­ageroep besluit Exxon: ‘Met nog steeds overvloedi­ge oliere­serves – en de indus­trie, de regerin­gen en de ver­bruik­ers die de energie al langer hoe efficiënter benut­ten — is het tijd­stip waarop de pro­duc­tiepiek zal bereikt zijn nog lang niet in zicht’.
Mooie tekst, is het niet? Exxon veegt alle ver­wit­tigin­gen van de laat­ste jaren met één ele­gante hand­be­weg­ing van tafel. 
Bij Ener­gy and Cap­i­tal hebben ze zich moeten vastk­lam­p­en aan de rand van hun bureau om niet van hun stoel te vallen. Wij citeren uit dun artikel: ‘Dit is een poging om de aan­dacht van de pub­lieke opinie af te lei­den. De con­clusies, dat de mon­di­ale olievoor­raad een piek heeft bereikt, van de best­be­taalde, meest gere­specteerde geolo­gen en van de machtig­ste invester­ings­banken ter wereld wor­den in twi­jfel getrokken.’
Wij gin­gen eens kijken wat men bij officiële instanties denkt over de oliepiek. Wij von­den ner­gens iets dat het Exxon-stand­punt bijtreedt, inte­gen­deel. Om zo nue­traal mogelijk te zijn, halen we de site aan van een non-prof­i­tor­gan­isatie: www​.fromthewil​der​ness​.com . Hier spe­len geen fac­toren van win­st­be­jag of eigen­be­lang, nemen we aan. De vol­gende para­grafen ver­wi­jzen naar de con­clusies van deze organisatie.
Het vin­den van belan­grijke nieuwe olievelden is de laat­ste jaren drama­tisch teruggevallen. Op wereld­vlak piek­ten deze vond­sten al in de 1960’er jaren en de energiepro­duc­tie per capi­ta bereik­te zijn top in 1979.
Als we kijken naar de vond­sten van belan­grijke nieuwe olievelden, dan moeten we reken­ing houden met voor­raden van ca 500 miljoen vat­en. Hier­van von­den we er:
- in 2000 nog 13,
- in 2001 nog 6,
- in 2002 nog 2,
- in 2003 geen enkel,
- in 2004 geen enkel .
Cijfers voor 2005 zijn er nog niet. 
Een andere manier om deze sit­u­atie te benaderen, is kijken naar de nieuwe pro­duc­tieca­paciteit met als basis een dag­pro­duc­tie van 3 Ã 4 miljoen vaten:
- voor 2005 waren dat 18 projecten,
- voor 2006 gep­land: 11projecten,
- voor 2007 gep­land: 3 projecten,
- voor 2008: ook 3 projecten. 
Tot daar Fromtewil​der​ness​.com. Veel moeten we hier niet aan toevoegen… 
Jan Van Besauw
Colum­nist voor US Markets

7 maart 2006.
Onder­getek­ende is gepen­sioneerd, hij schri­jft voor US Mar­kets columns en financiële bericht­en. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken fond­sen of bedrijven .

Reac­ties kunt u sturen naar: jan@​usmarkets.​nl

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.