...

Edelmetalen: Vlagpatronen?

14 januari 2007, 11:44 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Wan­neer ik de grafieken van goud, zil­ver, plati­na en pal­la­di­um bek­ijk dan zie ik dat we hier over­al vlag­pa­tro­nen kun­nen inteke­nen. Bij goud man­i­fes­teert de vlag zich op dag­grafiek, in zil­ver zien we die vlag op week­grafiek, pal­la­di­um bli­jft tech­nisch de sterk­ste van de vier en toont dit patroon op maand­grafiek. In de grafiek van plati­na kan ik er een­t­je zien in de week­grafiek. Het leek er de laat­ste dagen op dat de edel­met­al­en onderuit zouden gaan maar nu ik deze patro­nen zie heb ik daar toch mijn twi­jfels over…

Edel­met­al­en: Vlag­pa­tro­nen in de maak?

Ik toon in deze analyse de grafieken van de vier met­al­en telkens met de grafiek waarin ik het vlag­pa­troon kan inteke­nen. Ik begin even met de grafiek van plati­na. U ziet hier de grafiek op week­ba­sis en op log­a­r­it­mis­che schaalverdel­ing. Wat in deze week­grafiek opvalt is dat de pri­js van plati­na zich nog steeds hand­haaft boven de gemid­delden. Deze buigen weliswaar iets om naar een iets vlakker ver­loop maar van een ombuig­ing naar een dal­ende trend is er zek­er nog geen sprake. De koers van dit metaal bli­jft trouwens mooi boven de lan­gere ter­mi­jn opgaande ste­un­li­jn liggen. In het door mij ingetek­ende vlag­pa­troon zien we dat ook het vol­ume mooi afneemt. Dal­end vol­ume is hier een posi­tief gegeven.

Bij pal­la­di­um zien we de maand­grafiek die ik vanzelf­sprek­end eve­neens op log­a­r­it­mis­che schaalverdel­ing neem. We zien hier dat de koers zich hand­haaft boven de sti­j­gende gemid­delden. Het ingetek­ende vlag­pa­troon is in dit metaal iets min­der duidelijk definieer­baar. We zien echter wel dat het patroon als con­sol­i­datie zich voor­doet als patroon na een eerste impuls­be­weg­ing vanaf de bodem. Ik bli­jf er net zoals in mijn analyse van 3012 dan ook van uit­gaan dat pal­la­di­um verder moet sti­j­gen. Ook hier zien we trouwens een afne­mend vol­ume in de consolidatie.

Zil­ver zien we op week­grafiek op log­a­r­it­mis­che schaalverdel­ing. Vanu­it de the­o­rie kan ik het hier ingetek­ende vlag­pa­troon­t­je strikt genomen niet in aan­merk­ing nemen als vlag­pa­troon maar dit vlag­je” kan hier best een bodem­pa­troon zijn. We zien trouwens dat de zil­ver­pri­js nog steeds boven zijn sti­j­gende ste­un­li­jn evolueert en de koers ligt nog steeds boven zijn sti­j­gende gemid­delden. Ook in zil­ver daalt het vol­ume in deze consolidatie.

De grafiek van het goud lijkt me het meest onduidelijk. Waar we in de pal­la­di­um, plati­na en zil­ver een beves­tig­ing zien in het vol­ume en ook een nog steeds opgaande trend kun­nen waarne­men, bij goud is het wat dat betre­ft eerder onduidelijk. Wel zien we dat in geval we het vlag­pa­troon naar boven door­breken we dan tegelijk­er­ti­jd een hor­i­zon­tale weer­stand op 630 usd door­breken en dat ware posi­tief. Ook de macd zou dan al snel en koopsig­naal kun­nen geven.

Wat is de con­clusie na het tonen van deze vier grafieken zult u zich afvra­gen. Wel­nu, ik zie drie grafieken die posi­tief zijn met de grafiek van de pal­la­di­umpri­js wat mij betre­ft als de beste van de drie. Ook plati­na beo­ordeel ik als redelijk posi­tief wat de verwacht­ing voor een verdere sti­jging betre­ft. De bedenk­ing die ik mij dan ook maak naar de evo­lu­tie van het goud en het zil­ver toe is de vol­gende. Wan­neer pal­la­di­um en plati­na opwaarts uit­breken dan zie ik niet goed in waarom zil­ver en goud zouden moeten achterbli­jven. Afwacht­en om nieuw posi­ties in te nemen lijkt me even het meest logis­che maar bestaande posi­ties zou ik behouden in afwacht­ing van meer duidelijkheid. In ieder geval lijkt het me, afgaande op het ver­loop van de grafieken, dat we niet lang zullen hoeven te wacht­en op meer duidelijkheid.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft long­posi­ties in deze edel­met­al­en onder de vorm van cer­tifi­cat­en en aandelen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.