Afgelopen week zagen we in de edelmetalen (behalve palladium) behoorlijk wat beweging. Dit was ook mijn verwachting nadat het goud opwaarts uit de dalende wig was gebroken. Een terugtest van de doorbroken weerstandslijn is bij een dalende wig een normale ontwikkeling en dus is het best mogelijk dat de goudkoers de komende dagen nog wat lager gaat. Wat mij betreft moet de belegger bij dalingen in de edelmetalen uitkijken naar koopopportuniteiten want zowel platina, palladium, zilver als goud evolueren boven een stijgend 200-daags gemiddelde…
Edelmetalen: platina
Afgelopen weken gaf ik een analyse van goud, zilver en palladium. Deze week kijken we naar platina.
Maar eerst plaatsen we zoals elke week de grafiek van de crb-future. U ziet hier de weekgrafiek. De symmetrische driehoek liet een viertal weken terug een opwaartse uitbraak zien maar die stijging zette niet door. Wanneer koersen bij dergelijke figuur inderdaad niet doorzetten zoals hier het geval is dan weten we uit de theorie dat een terugval logisch is. Zolang de bodem van de candle van 04 april echter niet neerwaarts doorbroken wordt kan de symmetrische driehoek zich nog steeds transformeren naar bijvoorbeeld een rechthoek. De koers beweegt ook nog steeds boven de stijgende gemiddelden en dat is positief. Negatief is natuurlijk het verkoopsignaal in de macd en daarom ga ik er van uit dat we in de crb-futures niet onmiddellijk een hervatting van de stijgende trend moeten verwachten. Dit is logisch ook wanneer we bij enkele grondstoffen het korte-termijn koersverloop nagaan. De meeste grondstoffen zitten immers in dalende lijn. Dat is het geval voor lood, zink en koper. Over de trend in koffie valt geen zinnig woord te vertellen voor wat de onmiddellijke toekomst betreft. Suiker ligt op een horizontale steun maar niets sluit uit dat de suikerprijs verder daalt naar de volgende steun. Tarwe blijft een mogelijke kanshebber voor een opwaartse reactie maar net als bij suiker ligt de koers onder een dalend 200-daags gemiddelde. Niet zo positief dus. Ook katoen ligt onder het 200-daags. Natural gas is nog steeds sterk stijgend. Ook nikkel ligt er positief bij. Olie is eveneens sterk stijgend en zoals in de inleiding aangegeven: edelmetalen bewegen boven een stijgend 200-daags en de trend is dus positief.
Zoals uit het koersverloop van de crb-future blijkt hebben de grondstoffen die dalen dus de overhand. De stijgers vinden we (behalve nikkel) dus terug bij gas, bij olie en bij de edelmetalen.
In de kwartaalgrafiek van platina zien we een sterk stijgende trend. Die trend is bij platina nog sterker als bij goud. Mede gezien de sterk overgekochte macd kun je op dergelijke parabolische stijging een terugval verwachten maar vooraleer deze stijgende trend zal omgebogen worden zal er nog heel wat water naar de zee vloeien.
In de maandgrafiek zien we eveneens een sterk overgekochte macd maar in de koersgrafiek is er nog heel wat ruimte aan de bovenkant vooraleer de weerstandslijn van het stijgende kanaal zal geraakt worden.
In de weekgrafiek zien we bij de macd een verkoopsignaal maar in de koersgrafiek zien we dat er vlak onder de huidige koers behoorlijk wat steunen liggen.
In de daggrafiek heb ik die steunniveaus nog eens aangegeven. De macd mag dan wel een verkoopsignaal hebben gegeven maar wanneer ik naar het verloop van de gemiddelden in de koersgrafiek kijk dan zou ik met shorts voor alle veiligheid toch maar een stop aanhouden uiterlijk bij de laatst gevormde top.
Conclusie: shorts zijn een mogelijkheid maar die zijn mijns inziens wel speculatief want de langere termijn is stijgend en dus ga ik er van uit dat de huidige terugval gewoon een adempauze laat zien binnen de lange termijn opgaande trend.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft geen posities in platina.