...

Edelmetalen: hou ze in de gaten

10 mei 2008, 17:33 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Afgelopen week was er voor de zoveel­ste week op rij weinig te beleven in de grond­stof­fen­sec­tor. Tar­we is sinds zijn top­pen al enkele tien­tallen pro­cen­ten gedaald en daar kan dus een kans liggen. De koffiepri­js net als de katoen en de suik­er­pri­js komen nauwelijks van hun plaats. Het­zelfde zien we bij orange juice. Bij de met­al­en bli­jven tin en alu­mini­um in een sti­j­gende trend. Lood en zink daar­ente­gen dalen. Ook kop­er maakt zich blijk­baar op voor een dal­ing. Meest inter­es­sant vind ik de edel­met­al­en. Verleden week keken we naar goud. Deze week kijken we naar palladium…


Edel­met­al­en: hou ze in de gaten

Waarom volg ik het goud, het zil­ver, pal­la­di­um en plati­na met argu­so­gen? De reden is sim­pel: we mogen van­wege de inflatie veel hogere koersen verwacht­en en tech­nisch gezien bli­jven de koers­grafieken vwb de lange ter­mi­jn er goed bijliggen. De cor­rec­tie van de afgelopen weken maakt veel kans een koopop­por­tu­niteit op te lev­eren voor de lan­gere temijn.

Ook is er het spreek­wo­ord dat stelt dat het gele goud het zwarte goud vol­gt. Dat zwarte goud haalde gis­teren 125usd.

Als het goud straks opnieuw een sti­jging inzet, moeten we dan niet gaan kijken naar de goud­mi­j­naan­de­len? Die vol­gden de sti­jging van de goud­pri­js niet, inte­gen­deel zelfs. Wie zegt er me niet dat bij een vol­gende sti­jging in de goud­pri­js de aan­de­len deze keer wel in staat zullen zijn de trend te vol­gen? Het lijkt me dus niet over­bod­ig eens een lijst­je op te mak­en met koop­waardi­ge goud­mi­j­naan­de­len om deze ver­vol­gens tech­nisch te bli­jven opvolgen.

Nog een zek­er­hei­d­je ligt er in dat wan­neer het goud opnieuw gaat sti­j­gen ook zil­ver, pal­la­di­um en plati­na dat zullen doen.

Zoals U ziet hebben we als beleg­ger een pak werk te ver­richt­en want als de sti­jging van start gaat moeten we ons bood­schap­pen­li­jst­je klaar hebben. Voor wat de aan­de­len betre­ft op edel­met­al­en kijk ik het lief­st naar waar­den die in euro noteren want als de usd verder verzwakt dan zijn dol­lar­waar­den vanzelf­sprek­end niet de beste keus.

We kijken zoals elke week vooraleer de analyse van een grond­stof te starten alti­jd even naar de crb-futuregrafiek.

We zien dat we nog steeds in die sym­metrische driehoek gevan­gen zit­ten. Op deze plaats in de koers­grafiek kan die driehoek zow­el een ver­vol­gfigu­ur zai­jn als een omkeer­pa­troon. Anticiperen in dergelijke omstandighe­den doen we dus liev­er niet. 50% kans dat je het dek­sel op de neus kri­jgt en 50% kans dat je goed zit. Kop of munt dus en dat is geen goede uitgangspositie.

De kwartaal­grafiek van pal­la­di­um (koers 443.85) liet vorig kwartaal bij een stand van 600 een zeer hoog vol­ume zien. Niet posi­tief dus maar de ste­un op 400 doet zijn werk en zolang die het niet begeeft is er zicht op een hernieuwde sti­jging. Die sti­jging moet ons dan ter gele­gen­er tijd boven de 600 bren­gen. Eens daar­boven liggen er nog veel hogere koers­doe­len voor het gri­jpen. De macd ligt er in elk geval wel posi­tief bij. 

In de maand­grafiek zien we dat de sym­metrische driehoek werd uitgenomen. De ste­un­li­jn wordt nu teruggetest. 400 mag niet door­bro­ken wor­den naar bene­den toe want dan kri­jgt het posi­tieve plaat­je een deuk.

In de week­grafiek kijk ik naar de macd. Instap­pen lijkt me dan nog niet aangewezen. Ik zou het lief­st die indi­ca­tor zien ombuigen naar een koopsig­naal. Posi­tief is natu­urlijk wel het feit dat in de koers­grafiek de pal­la­di­umpri­js mooi boven zijn sti­j­gende gemid­delden blijft.

De macd in de dag­grafiek lijkt het goede voor­beeld te zullen geven want we zien een posi­tieve diver­gen­tie onder de vorm van een dubbele bodem. We houden dus dat weer­stand­sli­jn­t­je in de koers­grafiek in de gaten -)

En wan­neer ik naar de sig­nalen in mijn fil­ter­sys­teem kijk dan zie ik dat het zek­er de moeite kan lonen de pal­la­di­umpri­js goed op te vol­gen. De relatieve afs­tand in de dmi verkleint zien­dero­gen. De adx buigt om en dat is een aan­duid­ing voor de mogelijke start van een beweg­ing. In dit geval opwaarts naar ik mag aan­nemen omdat de wvs-lijn reeds een krus­ing gaf met de koers.

Con­clusie: volg de edel­met­al­en goed op want we mak­en ons op voor een beweg­ing die wel eens heel erg de moeite kan lonen. Voluit gaan in tur­bo’s lijkt me op dit ogen­blik nog iets te vroeg (ten­z­ij je zeer lage stops neemt natu­urlijk) Voor­lop­ig iets meer behouden te werk gaan lijkt me beter en dat doe ik dan mid­dels een beleg­ging in cer­tifi­cat­en of eventueel aan­de­len die een goed tech­nisch sig­naal lat­en zien.

Eens de hausse werke­lijk van start gaat dan zullen de vier edel­met­al­en koop­waardig zijn. Op dat ogen­blik kun­nen we de beleg­ging in cer­tifi­cat­en nog steeds uit­brei­den met een posi­tie in turbo’s.

de link naar de certificaten:

http://​www​.abnam​ro​mar​kets​.nl/​N​L​/​S​h​o​w​p​a​g​e​.​a​s​p​x​?​p​a​g​e​I​D=171

en de link naar de turbo’s:

http://​www​.abnam​ro​mar​kets​.nl/​N​L​/​S​h​o​w​p​a​g​e​.​a​s​p​x​?​p​a​g​eID=5

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft posi­ties in cer­tifi­cat­en en in goud- en zilvermijnaandelen


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.