In mijn analyse van vorige week gaf ik aan een uitbraak te verwachten in het goud. Die uitbraak is inmiddels een feit en ik ga voor een doelzone 800⁄850 en mogelijks zelfs 1000 usd. Mijn minimum-koerdoel ligt op basis van disproportional displacement in de rsi, gemeten in de maandgrafiek, op 730 usd. De overige koersdoelen werden gemeten op basis van de koersfiguur voorafgaand aan de uitbraak en/of aan de hand van Fibonacci-doelzones. In deze analyse kijken we ook naar zilver, palladium en platina…
edelmetalen: een overzicht
Eerst even een mededeling: iemand vroeg me waar de volumes op het goud kunnen worden teruggevonden. Op de site van www.insidefutures.com worden de volumes aangegeven.
We nemen er in deze analyse eerst even de maandgrafiek bij van het goud met daarin de koersdoelbepaling aan de hand van de disproportional displacement in de rsi.
Op 29/09/06 hebben we een slotkoers van 604.2 en op 29/07/2007 een slotkoers van 650.9. Hoewel de koers van 29/07/07 hoger ligt dan die van 29/09/06 zien we dat de rsi op 2907⁄07 toch lager ligt dan 29/09/06. Bovendien blijft de rsi boven zijn 60-niveau liggen en dit wijst er op dat de stijgende trend in het goud gehandhaafd blijft. We speken hier dus over een duidelijke disproportional displacement met een koersverschil van 46.7 (650.9 min 604.2). Tellen we dit koersverschil op bij de koers van 30/04/07 zijnde 683.5 dan bekomen we dus een koersdoel van 730.2. Let wel: dit is een minimumkoersdoel.
Ook in de maandgrafiek van het zilver zien we een voorbeeld van disproportional displacement (DD). De zilverprijs mag dan qua sterkte achterblijven op de goudprijs, de DD duidt er op dat we terdege rekening moeten houden met een opwaartse uitname van de dalende weerstandslijn in de koersgrafiek. Mijn berekeningen geven aan dat in dat geval het zilver haar vroegere topniveaus opnieuw zal testen.
Ook de ontwikkeling van de nvi en de obv duiden in de weekgrafiek op deze mogelijkheid want beide volumeindicatoren zijn reeds uitgebroken en zoals we weten zijn volumes een leadingindicator. Ze lopen met andere woorden voor op de koersontwikkeling.
Palladium waar ik voorheen altijd veel van had verwacht laat het voor de korte termijn duidelijk afweten. De vraag is maar of palladium zwak zal blijven. Het wordt gezien de relatieve zwakte in de koersgrafiek een werk van lange adem maar ook hier zien we in de maandgrafiek een DD in de RSI en de weekgrafiek toont ons een zeer sterke obv . Ik denk dat we dus op lange termijn toch wel hogere palladiumprijzen zullen zien.
Platina is de vreemde eend in de bijt in die zin dat we hier in de maandgrafiek geen DD kunnen aanduiden. De volumes en het patroon geven echter aan dat ook platina veel kans maakt opwaarts uit te breken. In de koersgrafiek zien we een stijgende symmetrische driehoek waarin de koersen qua tijd op een punt zijn gekomen dat een koersuitbraak er spoedig moet komen. Komt de uitbraak er niet vooraleer we de punt van de driehoek hebben bereikt dan is dit verdacht en mogelijks zal platina dan overgaan naar een zijwaartse beweging. Wanneer we echter rekening houden met de positieve ontwikkelingen in de nvi en de obv dan zou het mij ten zeerste verwonderen moest de opwaartse uitbraak achterwege blijven.
Conclusie: algemeen beschouwd blijft goud de voorkeur genieten voor een longpositie in de edelmetalen
zilver zal vermoedelijk binnenkort haar weerstandslijn uitnemen en haar vroegere highs terugtesten
platina maakt veel kans te volgen middels een opwaartse uitbraak uit de symmetrische driehoek
palladium blijft wellicht de zwakste maar moet op langere termijn, gezien de ontwikkeling in de volumeindicatoren, als haussekandidaat niet afgeschreven te worden.
Eén bedenking nog vooraleer er in te vliegen -)
hou rekening met uw risicoperceptie: veilig spelen betekent eerder kiezen voor certificaten. Kiezen voor meer risico kan ook natuurlijk en dan denken we aan turbos en aandelen.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist zit long in goud, zilver en palladium