...

Dow Jones, SP500 en Nasdaq

9 januari 2008, 21:18 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De aan­de­len­beurzen hebben het de afgelopen dagen duidelijk zwaar te ver­duren. Het goede nieuws is dat we sti­laan in een over­sold sit­u­atie terechtkomen en we kun­nen dus op elk moment een opwaartse reac­tie inzetten. Dan kun­nen we uit­mak­en of die reac­tie een nieuwe lagere top zal oplev­eren ofwel een defin­i­tieve bodem zal geven om ver­vol­gens een sti­j­gende trend in te zetten. Een paar beursin­dex­en die niet dalen zijn de Shangai en de Sen­sex, die index breekt zelfs zijn weer­standen. Van­daag kijken we even hoe de Dow, de SP500 en de Nas­daq ervoor staan…

Dow Jones, SP500 en Nasdaq

We bek­ijken in die vol­go­rde de maand- , de week- en de dag­grafiek van elke index.

We stellen vast dat we met de maand­can­dle de ste­un­li­jn hebben bereikt. Nu is de maand nog lang niet om en de can­dle zal dus nog wijzi­gen. Waar ik echter naar kijk, en dat heb ik aangegeven met rode lijn­t­jes, is de vast­stelling dat we vanaf 2002 drie gol­ven hebben neergezet. Logis­cher­wi­js kan ik dus aan­nemen dat de hudi­ge volatiele beurs best een vierde golf kan zijn. Wan­neer de ste­un­li­jn kan houden dan moet er dus nog een sti­jging komen naar de highs in deze index vooraleer er zich een ern­stige dal­ing kan inzetten. De Macd geeft wel een verkoopsig­naal maar onder mijn aan­name kun­nen we dus niet uit­sluiten dat de indi­ca­tor eerst een negatieve diver­gen­tie zal neerzetten.

In de week­grafiek zien we dat het gemid­delde werd bereikt. De huidi­ge bodem ligt op dezelfde hoogte als de bodem van 17 augus­tus en is dus belan­grijk. Door­breken we deze bodem dan kun­nen we in principe naar 12000 maar de ste­un­li­jn die ik heb ingetek­end (rode kleur) kan een omkeer­punt bewerkstelligen.

De dag­grafiek laat een ham­mer zien maar zoals we weten moet die beves­tigd wor­den om van een bodem te kun­nen spreken. De hoge vol­umes in aan­merk­ing genomen is er inder­daad veel kans dat we hier daad­w­erke­lijk een bodem hebben.

In de SP500 kun­nen we net zoals bij de Dow aan­nemen dat de huidi­ge negatieve ontwik­kelin­gen de afw­erk­ing van een vierde golf inhouden. Zolang ook hier de ste­un­li­jn kan stand­houden is een rit naar de oude top­pen niet uit­ges­loten. Pas daar­na zou een zwaardere cor­rec­tie kans maken.

In de week­grafiek zien we een hor­i­zon­tale ste­un liggen bij 1360. Die 1360 is heel belan­grijk. Sluiten we daaron­der dan ziet het er niet goed uit want dan kun­nen we verder dalen naar 1330 en 1300. Een mogelijke indi­catie voor een tren­dom­me­keer ligt hier in het feit dat de macd is teruggevallen tot op het­zelfde niveau als in 2004. We weten dat indi­ca­toren de neig­ing hebben ste­un- en weer­stand aan te geven bij vroegere niveaus. Vanu­it deze weten­schap is het dus logisch aan te nemen dat het met de dal­ing kan afgelopen zijn.

In de dag­grafiek zien we net zoals bij de Dow een ham­mer. We zien ook dat de macd heel wat hoger bli­jft dan zijn vorige bodem. Wan­neer de index hier keert dan kri­j­gen we in de indi­ca­tor dus een posi­tieve divergentie.

In de maand­grafiek van de Nas­daq is het sti­j­gend kanaal nog steeds ongeschon­den en de koersen bli­jven boven hun sti­j­gende gemiddelden

. Ik snap dan ook de paniek niet rond deze index. Tech­nolo­gie is en bli­jft zolang dit kanaal kan stand houden de sec­tor waarin we met redelijke zek­er­heid kun­nen beleggen.

In de week­grafiek zijn we teruggevallen op een ste­un­li­jn. Deze wordt het lief­st aange­houden. Zoni­et dan kan de Nas inder­daaad verder richt­ing ste­un­li­jn van het grote trendkanaal.

In de dag­grafiek zien we eve­neens een ham­mer. We zien ook dat wan­neer deze ham­mer beves­tigd wordt we dan een posi­tieve diver­gen­tie kun­nen neerzetten in de macd. De indi­ca­tor is immers hoger gebleven dan zijn vorige bodem.

Con­clusie: de kans dat we de bodems hebben gezien in de index­en is heel groot. Shorts zijn dus niet meer aangewezen.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft geen posi­tie in deze indexen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.