![](/images/legacy-userimages/userimages/edwin_Wall_Street.jpg)
Dow Jones, SP500 en Nasdaq
We bekijken in die volgorde de maand- , de week- en de daggrafiek van elke index.
We stellen vast dat we met de maandcandle de steunlijn hebben bereikt. Nu is de maand nog lang niet om en de candle zal dus nog wijzigen. Waar ik echter naar kijk, en dat heb ik aangegeven met rode lijntjes, is de vaststelling dat we vanaf 2002 drie golven hebben neergezet. Logischerwijs kan ik dus aannemen dat de hudige volatiele beurs best een vierde golf kan zijn. Wanneer de steunlijn kan houden dan moet er dus nog een stijging komen naar de highs in deze index vooraleer er zich een ernstige daling kan inzetten. De Macd geeft wel een verkoopsignaal maar onder mijn aanname kunnen we dus niet uitsluiten dat de indicator eerst een negatieve divergentie zal neerzetten.
In de weekgrafiek zien we dat het gemiddelde werd bereikt. De huidige bodem ligt op dezelfde hoogte als de bodem van 17 augustus en is dus belangrijk. Doorbreken we deze bodem dan kunnen we in principe naar 12000 maar de steunlijn die ik heb ingetekend (rode kleur) kan een omkeerpunt bewerkstelligen.
De daggrafiek laat een hammer zien maar zoals we weten moet die bevestigd worden om van een bodem te kunnen spreken. De hoge volumes in aanmerking genomen is er inderdaad veel kans dat we hier daadwerkelijk een bodem hebben.
In de SP500 kunnen we net zoals bij de Dow aannemen dat de huidige negatieve ontwikkelingen de afwerking van een vierde golf inhouden. Zolang ook hier de steunlijn kan standhouden is een rit naar de oude toppen niet uitgesloten. Pas daarna zou een zwaardere correctie kans maken.
In de weekgrafiek zien we een horizontale steun liggen bij 1360. Die 1360 is heel belangrijk. Sluiten we daaronder dan ziet het er niet goed uit want dan kunnen we verder dalen naar 1330 en 1300. Een mogelijke indicatie voor een trendommekeer ligt hier in het feit dat de macd is teruggevallen tot op hetzelfde niveau als in 2004. We weten dat indicatoren de neiging hebben steun- en weerstand aan te geven bij vroegere niveaus. Vanuit deze wetenschap is het dus logisch aan te nemen dat het met de daling kan afgelopen zijn.
In de daggrafiek zien we net zoals bij de Dow een hammer. We zien ook dat de macd heel wat hoger blijft dan zijn vorige bodem. Wanneer de index hier keert dan krijgen we in de indicator dus een positieve divergentie.
In de maandgrafiek van de Nasdaq is het stijgend kanaal nog steeds ongeschonden en de koersen blijven boven hun stijgende gemiddelden
. Ik snap dan ook de paniek niet rond deze index. Technologie is en blijft zolang dit kanaal kan stand houden de sector waarin we met redelijke zekerheid kunnen beleggen.
In de weekgrafiek zijn we teruggevallen op een steunlijn. Deze wordt het liefst aangehouden. Zoniet dan kan de Nas inderdaaad verder richting steunlijn van het grote trendkanaal.
In de daggrafiek zien we eveneens een hammer. We zien ook dat wanneer deze hammer bevestigd wordt we dan een positieve divergentie kunnen neerzetten in de macd. De indicator is immers hoger gebleven dan zijn vorige bodem.
Conclusie: de kans dat we de bodems hebben gezien in de indexen is heel groot. Shorts zijn dus niet meer aangewezen.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft geen positie in deze indexen.