...

DJ, SP500 en Nas...interessanter dan je denkt...

27 februari 2008, 22:37 | US Markets Redactie | leestijd: 9 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

De beurzen hebben er de laat­ste dagen een aardi­ge rit op zit­ten. De sti­jging had­den velen niet verwacht maar wie de moeite neemt om de sen­ti­mentsindi­ca­toren, ook breadth-indi­ca­toren genoemd, in extreme sit­u­aties bij zijn analy­ses te betrekken wist dat hij zich mocht richt­en op het con­cept van het con­trair han­de­len. De sen­ti­mentsindi­ca­toren waren immers teruggevallen tot extreme niveaus die we in jaren niet meer had­den gezien. We kijken even naar drie Amerikaanse index­en en we proberen in te schat­ten wat de toekomst ons brengt…De analyse lijkt bij nad­er inzicht min­der een­voudig als we zouden denken, vol­gt u maar even mee…

Dow Jones, SP500 en Nasdaq

We kijken achtereen­vol­gens naar de grafieken van de Dow Jones, de SP500 en de Nasdaq.

In de kwartaal­grafiek van de Dow zien we dat we met de terug­val van dit kwartaal een can­dle hebben geplaatst waar­van de onderkant van de can­dle op de lange ter­mi­jn ste­un­li­jn ligt. Het is duidelijk dat wan­neer we deze lijn breken (en dus onder het laag­ste punt van de can­dle komen) we een verdere terug­val kri­j­gen richt­ing hor­i­zon­tale ste­un­zone op 1100010000.

In de maand­grafiek zien we een macd die een verkoopsig­naal heeft gegeven. De eerste con­clusie is dan ook dat we lange ter­mi­jn negatief evolueren. Echter zo een­voudig is het niet: we zien dat vorige maand de can­dle ste­un vond op het gemid­delde. We zien ook dat we vanaf de bodem, dus de start, van de langeter­mi­jn­hausse in 2002 vier gol­ven kun­nen tellen waar­bij de dal­ing van de afgelopen maan­den als vierde golf in aan­merk­ing kan genomen wor­den. Dit betekent dat we niet zomaar mogen uit­gaan van een verder­gaande dal­ing. De bodem van de jan­u­ar­i­can­dle kan met andere woor­den best de bodem van een vierde golf geweest zijn. Dit betekent dat de bodem van jan­u­ari heel belan­grijk is. Wordt die door­bro­ken dan gaan we richt­ing 11000 maar zelfs dan zou de aan­name van een vierde golf van kracht bli­jven wat betekent dat de index de komende maan­den een vijfde sti­j­gende golf moet plaat­sen. Die golf zou ons dan over de top van okto­ber 2007 moeten bren­gen, boven de 14000 dus.

In de week­grafiek zien we opnieuw een aan­tal belan­grijke gegevens: De jan­u­ar­i­can­dle uit de maand­grafiek is hier een ref­er­en­tiepunt voor de ste­un­li­jn van een even­wi­jdig dal­end kanaal. De sti­jging vanaf de ste­un­li­jn brengt ons nu terug tot in de nabi­jheid van de top van feb­ru­ari 2002 bij 12800. De bodem van de can­dle van novem­ber 2007 vond eve­neens ste­un op 12800.

Dit niveau is dus nu sterke weer­stand. (rol­wis­sel­ing steun/​weerstand). Die weer­stand­sli­jn (hor­i­zon­taal) is tevens de nek­li­jn van de kop-schoud­er die vooraf­gaand aan de val werd gevor­md. Dit alles beteknt dat wan­neer de index er niet in slaagt het nivveau van 12800 te breken we met een kiss of death te mak­en hebben. De kans zit er er dan met andere woor­den dik in dat we nog­maals richt­ing ste­un­li­jn van het dal­ende kanaal gaan. Richt­ing zone 11000 dus. De aan­name lijkt reëel want tellen we de gol­ven vanaf de top dan zien we dat we in dit geval nu in een vierde golf zit­ten. De dal­ing rich­ing 11000 zou dan een vijfde en tevens laat­ste golf van de dal­ing betekenen.

Komen we boven de 12800 wat gezien de zwaar overgekochte macd niet onre­al­is­tisch is als aan­name dan is de kans zeer groot dat we op weg zijn naar koersen boven de 14000. Een terugtest van de 12000-zone zou best kun­nen want daar ligt eve­neens een hor­i­zon­taal niveau. Rond die zone zou dan bijvoor­beeld een hogere bodem kun­nen gevor­md worden.

Het bli­jft dus zaak de evo­lu­tie van de index nauwkeurig op te volgen.

In de dag­grafiek zien we dat de macd zijn weer­stand­sli­jn heeft gebro­ken en dit is een koopsig­naal voor de korte ter­mi­jn. Trekken we op de macd een kanaal met inacht­name voor het gebruik van dezelfde ref­er­en­tiepun­ten als in de koers­grafiek dan zien we dat er nog een stuk ruimte is vooraleer we de weer­stand­sli­jn zullen bereiken. In dat geval zouden we ook de 0‑lijn opwaarts kruisen en een door­braak van de 0‑lijn betekent niets anders dan een gold­en-cross van het 12- en het 26-daags gemid­delde in de koers­grafiek. De kans op een door­braak van de 12800 mogen we dus zek­er niet uit­sluiten. In dat geval ligt de vol­gende weer­stand bij 13000 en dan wordt 12800 vanzelf­sprek­end een zware ste­un. Dalen we echter en komen we onder de can­dle van 1102 (12070 als low) dan mogen we ons richt­en op een dal­ing richt­ing jan­u­ari­bo­dem. Wan­neer deze wordt gebro­ken dan gaan we richt­ing niveaus genoemd in de week-en maandgrafiek.

De analyse voor wat betre­ft de SP 500 is gelijk­lopend aan die van de Dow Jones.

Eerst de kwartaal­grafiek: We vie­len net als bij de Dow terug op de langeter­mi­jn steunlijn.

In de maand­grafiek zien we dat we ook hier de aan­name voor een vierde golf in ontwik­kel­ing (en dus de verwacht­ing voor een sti­j­gende vijfde golf die de top van okto­ber 2007 moet uit­ne­men) niet mogen uit­sluiten. Alle gegevens zoals ver­meld bij de analyse van de maand­grafiek van de Dow Jones zijn ook op de SP500 van toepassing.

Ook voor wat betre­ft de week­grafiek: zelfde analyse als bij de Dow maar dan wel met dat ver­schil dat hier de relatie koers tov gemid­delden er beter voor ligt.

Vanu­it de stelling dat de relatie tussen koers en gemid­delden voor de brede markt (de SP telt 500 aan­de­len en de Dow slechts 30) er beter voorligt bij de SP 500: mogen we dan niet aan­nemen dat het scherpe kanaal dat door­bro­ken werd bij een terug­val een weer­stand­sli­jn zal bieden die de opzet zal geven voor de vorm­ing van een hogere bodem? Ik zou de mogelijkheid niet ver­w­er­pen en ik zou het zelfs onver­standig vin­den dat wel te doen.

Con­clusie: wat moeten we met onze vast­stellin­gen bij de Dow Jones en de SP500? We mogen er niet vanu­it gaan dat we tout-court een diepere dal­ing zullen kri­j­gen. De aan­name voor een vierde golf valt niet uit het oog te ver­liezen. We ken­nen met andere woor­den voor bei­de index­en de ste­unen en de weer­standen die we moetn respecteren. Een door­braak moeten we vroeg of laat kri­j­gen en dan wordt het zaak mee te liften in die richting.

Dan de Nas­daq die ik apart bek­ijk omdat het ver­loop hier totaal anders ligt.

Ik vind het nog steeds ver­bazend dat deze index relatief veel sterk­er is in vergelijk­ing met de Dow en de SP maar we moeten nu één­maal niet negeren wat we zien.

De kwartaal­grafiek geeft aan de koersen nog enige ruimte vooraleer we de langeter­mi­jn­s­te­un­li­jn rak­en maar de laat­ste can­dle heeft ste­un op de onder­ste lijn van het nauwe trend­kanaalt­je. Vallen we hier­door dan is er in eerste instantie weinig ruimte naar beneen omdat de langeter­mi­jn­s­te­un­li­jn, zoals we zien, samen­valt met het gemiddelde.

De maand­grafiek laat zien dat de terug­val van de koersen die dus bin­nen het koer­skanaal bli­jft ook ste­un heeft op de nog steeds sti­j­gende gemid­delden. De macd geeft een verkoopsig­naal en dat is dan weer negatief. Hou echter in het achter­hoofd dat in geval de koers moest gaan sti­j­gen de macd best eerst een diver­gen­tie kan neerzetten. Indi­ca­toren zijn immers een afgelei­de van de koers en niet andersom.

In de week­grafiek zien we een sterk oververkochte macd en we zien dat de koersen half jan­u­ari een sterk hor­i­zon­taal ste­un­niveau wis­ten te houden. We kun­nen dus aan­nemen dat de Nas­daq vanaf dit niveau kan sti­j­gen. Wie hierop inspeelt houd dan best een stop op de hor­i­zon­tale lijn. We zien immers vanaf de top een patroon bestaande uit vier gol­ven en dit betekent dat we nog één dal­ende vijfde golf te goed hebben.

Die vijfde golf kan ons richt­ing ste­un­li­jn bren­gen maar ook hier mogen we de posi­tieve sig­nalen van de macd niet in de wind slaan. Een verder­gaande dal­ing is dus geen zekerheid.

Con­clusie: lange ter­mi­jn laat de macd verkoopsig­nalen zien bij de drie index­en maar korte ter­mi­jn geeft de indi­ca­tor posi­tieve sig­nalen. We zien voor de lange ter­mi­jn de mogelijke aan­name voor een vierde golf bij de Dow en de SP maar we zien in alle drie de index­en de mogelijkheid voor een vijfde golf op lager niveau. Die vijfde golf zou tevens de laat­ste moeten zijn vooraleer er een vijfde golf op hoger niveau vol­gt die ons boven de top­pen van okto­ber 2007 zal brengen.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft geen posi­ties in de drie indexen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.