...

Dexia, KBC en Citigroup

22 november 2007, 22:07 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Belofte maakt schuld en dus moet ik deze vanavond inlossen. Als ik de gefrus­treerde beleg­ger een hart onder de riem kan steken dan zie ik geen reden waarom ik dat niet zou doen. Wel­nu: ook in dal­ende mark­ten zijn er par­elt­jes te vin­den maar dan moet je er wel tijd en energie in stop­pen om ze te vin­den. Heel dik­wi­jls betre­ft het ook aan­de­len waar­van je bereid moet zijn ze gedurende lan­gere tijd vast te houden. Een tip: maak eens een studie van het aan­deel Novar­tis. Zwit­sers aan­deel maar noteert ook op Frank­furt …
Gis­teren kreeg u een analyse van Dex­ia en van ING
Bek­ijk in ver­band met ING ook eens de video van Ruud Van Megen op FTV
Van­daag bek­ijken we Dex­ia, KBC en Citigroup:
Dex­ia:
Neen, wij hebben geen last van dat sub­prime gedoe -). Dat gaat vlug zei de pape­gaai en hij werd gepakt door de kat.
Ik erg­er me telkens weer wan­neer ik achter­af” zie welke sig­nalen ik soms mis. Nu, we kun­nen niet elke dag weer alle aan­de­len bek­ijken en dan nog … een sig­naal geeft niet bij voor­baat de gewen­ste zek­er­heid. Bij Dex­ia was de dubbel­top in de macd wel degelijk een mooi sig­naal en nu is het aan­deel in sol­i­dariteit met andere finan­ciële waar­den onderuit gegaan. Mijn ste­un­li­jn (zwarte onder­bo­ken lijn) waar­van het de bedoel­ing is de ste­un­zone aan te geven valt samen met een Fibo-niveau. De Macd heeft nog geen ste­un­niveau bereikt. Dus ik hou er reken­ing mee dat Dex­ia best kan doorza­kken richt­ing 15 euro.
In de week­grafiek zien we een rsi die naar de koop­zone toe­gaat maar van een omme­keer is zek­er geen sprake. De fors toegenomen vol­umes van de afgelopen paar weken zijn een eerste indi­catie voor een tren­dom­me­keer maar meer dan een aan­dacht­spunt is het niet.
In de dag­grafiek zien we dat de obv zijn vorige bodem niet neer­waarts heeft door­bro­ken. Dit vertelt me dat Dex­ia toch enige sterk­te in zich draagt maar dit is heel zek­er gen sig­naal om ni blind­el­ings in het aan­deel te stap­pen. Ik wil eerst eens zien hoe de obv zich gedraagt wan­neer het aan­deel naar 15 euro doorzakt.
In de tweede grafiek op dag­ba­sis zien we een fors dal­ende macd. Van enig teken van een omme­keer is er geen sprake. De lij­nen van de DMI liggen naar mijn idee nog niet extreem ver uit elkaar.
Mijn con­clusie voor wat betre­ft Dex­ia is dan ook dat het aan­deel nog lager moet.
KBC
De maand­grafiek bij KBC laat zien dat we met een sterk aan­deel te mak­en hebben in vergelijk­ing met dex­ia, for­tis of ing. Maar die top­figu­ur jaagt me toch wel angst aan. Met dergelijk top­pa­troon denk ik dat ook KBC de voeten niet droog kan houden. Ste­unen liggen dan bij het 200-maands gemid­delde en een heel sterke ste­un ligt bij 70.
De obv in de week­grafiek laat onmid­del­lijk zien dat we in vergelijk­ing met de vele andere finan­ciële waar­den wel degelijk met een sterk aan­deel hebben te mak­en. De obv bij Dex­ia heeft immers niet de klap­pen gekre­gen zoals we dat bij andere aan­de­len zagen. In overeen­stem­ming met mijn opmerk­ing over het top­pa­troon in de maand­grafiek vraag ik me wel af of de ste­un­li­jn van de ver­bre­dende sym­metrische driehoek wel stand kan houden. Mogelijks wel maar wan­neer de beurs verder onderuit gaat dan zou ook de ste­un­li­jn in de obv wel eens kun­nen sneuvelen.
In de dag­grafiek zien we duidelijk het gevaar dat schuilt in het top­pa­troon. De ste­un­li­jn dreigt te wor­den door­bro­ken en in dat geval zal ook de ste­un­li­jn in de rsi het begeven. In de mi begint de — DI ver­wi­jdert de min Di zich nog maar net van de plus DI. Ik vrees dan ook dat het niet lang meer duurt vooraleer de koers van KBC het begeeft.
Con­clusie: KBC moet nog lager, maar er is een inter­es­sant gegeven. Eens de finaciële waar­den een bodem bereiken is KBC een aan­deel dat we pref­er­eren boven alle andere aan­de­len. De sterk­te die we nu zien zal heel zek­er zijn fun­da­mentele rede­nen hebben. Een obv is echter niet zomaar een tech­nisch gegevn, het geeft het gedrag aan van de beleg­ger en gezien de beleg­ger het hier niet laat afweten is er waarschi­jn­lijk wel een degelijke fun­da­mentele verk­lar­ing te vinden.
Cit­i­group
Het eerste waar mij deze grafiek aan doet denken is Ben­jis­prin­gen. Alleen is de vraag: als de 30 breekt … wat dan. Zal 20 dan houden of wordt het 15 of miss­chien 10? Eén troost: we hebben een aan­deel uit een land waar­van de cen­trale bank een sterke munt prefereert -)
Neen, mij niet gezien. De Amerikaan mag zijn Cit­i­group en zijn munt houden.
Wat me niet zint is de enorme vol­ume­spike. In tegen­stelling tot de andere bespro­ken aan­de­len zien we hier slechts één enorme can­dle. Dit is een paniekverkoop en van enige uit­bodem­ing is in de vol­umes nog geen sprake. De RSI zie ik na dergelijke klap het lief­st een posi­tieve diver­gen­tie neerzetten vooraleer te denken aan een aankoop van het aandeel. 
In de dag­grafiek laat ik bij cit­i­group enkel de adx/​dmi zien. De dmi geeft aan dat er een poten­tiële” diver­gen­tie in de maak is. Die wil ik dan wel eerst beves­tigd zien.
Cit­i­group is wat mij betre­ft het meest af te raden aan­deel in mijn reek­sje van vijf aan­de­len die ik heb nagezien.
Con­clusie: Cit­i­group lijkt me een aan­deel dat thuishoort in een gok­tent. Dex­ia moet nog een stuk lager. Idem voor KBC maar dat aan­deel zou ik wel op mijn watch­list lat­en staan. Bij een hero­plev­ing van de beurs zul je zien dat de sterk­te niet verdwijnt.
Edwin Van­damme
US Mar­kets
Anal­ist heft geen posi­ties in de bespro­ken aandelen.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.