...

De volatility index en S&P 100 en 500, wat nu?

3 oktober 2004, 11:58 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

De VIX maakt vri­jdag een nieuw dieptepunt ter­wi­jl die vorige week nog los probeerde te komen vanaf de bodem. Zo‘n lage stand hebben we sinds mid­den jaren 90 niet meer gezien. Toen was de markt wel anders qua karak­ter, de vol­umes zijn nu veel grot­er door de komst van het inter­net en de daghan­del. Toch zien we dat er naast enkele indi­caties (goud, olie, teko­rten en rente) iets niet klopt bij deze markt. Kor­tom, er wordt door al deze zak­en in feite ver­meld dat er totaal geen gevaar op de loer ligt ter­wi­jl andere feit­en weer­spiege­len dat het gevaar nog nooit zo groot is geweest. Hoe gevaar­lijk kan men dit spel­let­je bli­jven spe­len?

VIX en VXN zeer laag:

Een lage VIX en VXN geeft aan dat grote par­ti­jen ongein­tere­seerd rak­en in de markt en gestaffelt aan het verkopen zijn met lage vol­umes, dit gegeven is meestal het sein dat er een verkoop­golf op gang kan komen. Een spreek­wo­ord op de beursvlo­er in New York zegt het al, Be brave when oth­ers are afraid, and afraid when oth­ers are brave.” Bij de VIX zien we dit punt meestal een bodem tussen de 15 en de 20, bij de VXN zien we dit punt vaak tussen de 20 en 25. Bei­den staan daar nu al ver onder, de VIX al op 12 ten de VXN reeds op 18. Deze indi­ca­toren zijn over het alge­meen betrouw­baar voor de richt­ing die wordt gekozen. Als men het sim­pel wil uit­leggen dan sti­jgt de VIX of VXN zodra de markt daalt en ze dalen zodra de markt omhoog wil.

Korte uit­leg over de werking:

Een van de ken­merken bij de volatil­i­ty is dat deze index bin­nen een band­breedte beweegt, dit is dus anders dan bij een aan­de­len index of aan­de­len koersen. Bij grote uit­sla­gen kan men hier­door met zek­er­heid stellen dat de volatil­i­ty indices uitein­delijk naar hun lange ter­mi­jn gemid­delde terug zullen keren. Als men bij de indices extreme dalin­gen kri­jgt te zien dan kri­j­gen we bij de volatil­i­ty index­en enorme pieken die dan de bovenkant van de band­breedte bereiken. Hier­bij mak­en we meteen ken­nis met het woord angst, angst speelt bij deze momenten een zeer grote rol waar­door de optiepremies als­maar verder omhoog schi­eten. Maar his­torisch bekeken weet men ook dat de angst wegebt en de rust alti­jd wel eens terug­keert. Dit zijn momenten waar men als han­de­laar op kan wacht­en om toe te slaan. Op die momenten is het zek­er niet ver­keerd om de andere richt­ing op te kijken.

Implied volatil­i­ty

De implied volatil­i­ty wordt berek­end door een for­mule met een the­o­retis­che optiepri­js­mod­el en de daad­w­erke­lijk betaalde pre­mie van de optie op dat moment. De Implied volatil­i­ty kan in dat geval wor­den beschouwd als een soort rode draad waar er tot aan de expi­ratie koerss­chom­melin­gen bij te verwacht­en zijn.
Het mag dan ook duidelijk zijn dat de markt deze rode draad voort­durend aan­past als gevolg van de veran­derende his­torische volatility. 

Grotere beweg­in­gen in de markt zorgt dan ook voor een hogere implied volatil­i­ty en kleinere beweg­in­gen (min­der angst) zorgt voor een lagere implied volatil­i­ty. Uit­er­aard is deze indi­catie een grote hulp die aangeeft dat wat er in het verleden gebeurde kan wor­den gebruikt om te kun­nen bepalen wat er in de toekomst zal gebeuren. Dus een goede indi­ca­tor om de toekomst te voor­spellen toekomst. Het is wel zo dat de implied volatil­i­ty slechts een schat­ting is, en waar ook veel afwijk­ing in kan zit­ten uit­er­aard. Maar ook is het zo dat iemand die hier op let op som­mige momenten met redelijke zek­er­heid de richt­ing van de markt kan voor­spellen. Op dit moment met een VIX van rond de 12 lijkt het me duidelijk in welke fase de markt zich nu bevindt. 

Voor de VIX gebruikt men een vergelijk­baare for­mule over de OEX ofwel de S&P 100 index.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.