VIX en VXN zeer laag:
Een lage VIX en VXN geeft aan dat grote partijen ongeintereseerd raken in de markt en gestaffelt aan het verkopen zijn met lage volumes, dit gegeven is meestal het sein dat er een verkoopgolf op gang kan komen. Een spreekwoord op de beursvloer in New York zegt het al, “Be brave when others are afraid, and afraid when others are brave.” Bij de VIX zien we dit punt meestal een bodem tussen de 15 en de 20, bij de VXN zien we dit punt vaak tussen de 20 en 25. Beiden staan daar nu al ver onder, de VIX al op 12 ten de VXN reeds op 18. Deze indicatoren zijn over het algemeen betrouwbaar voor de richting die wordt gekozen. Als men het simpel wil uitleggen dan stijgt de VIX of VXN zodra de markt daalt en ze dalen zodra de markt omhoog wil.
Korte uitleg over de werking:
Een van de kenmerken bij de volatility is dat deze index binnen een bandbreedte beweegt, dit is dus anders dan bij een aandelen index of aandelen koersen. Bij grote uitslagen kan men hierdoor met zekerheid stellen dat de volatility indices uiteindelijk naar hun lange termijn gemiddelde terug zullen keren. Als men bij de indices extreme dalingen krijgt te zien dan krijgen we bij de volatility indexen enorme pieken die dan de bovenkant van de bandbreedte bereiken. Hierbij maken we meteen kennis met het woord angst, angst speelt bij deze momenten een zeer grote rol waardoor de optiepremies alsmaar verder omhoog schieten. Maar historisch bekeken weet men ook dat de angst wegebt en de rust altijd wel eens terugkeert. Dit zijn momenten waar men als handelaar op kan wachten om toe te slaan. Op die momenten is het zeker niet verkeerd om de andere richting op te kijken.
Implied volatility
De implied volatility wordt berekend door een formule met een theoretische optieprijsmodel en de daadwerkelijk betaalde premie van de optie op dat moment. De Implied volatility kan in dat geval worden beschouwd als een soort rode draad waar er tot aan de expiratie koersschommelingen bij te verwachten zijn. Het mag dan ook duidelijk zijn dat de markt deze rode draad voortdurend aanpast als gevolg van de veranderende historische volatility.
Grotere bewegingen in de markt zorgt dan ook voor een hogere implied volatility en kleinere bewegingen (minder angst) zorgt voor een lagere implied volatility. Uiteraard is deze indicatie een grote hulp die aangeeft dat wat er in het verleden gebeurde kan worden gebruikt om te kunnen bepalen wat er in de toekomst zal gebeuren. Dus een goede indicator om de toekomst te voorspellen toekomst. Het is wel zo dat de implied volatility slechts een schatting is, en waar ook veel afwijking in kan zitten uiteraard. Maar ook is het zo dat iemand die hier op let op sommige momenten met redelijke zekerheid de richting van de markt kan voorspellen. Op dit moment met een VIX van rond de 12 lijkt het me duidelijk in welke fase de markt zich nu bevindt.
Voor de VIX gebruikt men een vergelijkbaare formule over de OEX ofwel de S&P 100 index.