...

Dalende wig met kans op uitbraak

7 december 2008, 22:13 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Net als in mijn voor­gaande analy­ses bli­jf ik er van uit­gaan dat we meest kans mak­en op een sti­jging van de index­en. Het koersver­loop van de index­en in aan­merk­ing genomen van de afgelopen weken zal het om een sti­jging gaan bin­nen een cor­rec­tief patroon. Als reden voor die aankomende sti­jging heb ik al enkele malen gewezen op de ker­ing in de sen­ti­mentsindi­ca­toren die we zien: de laat­ste weken zien we bijvoor­beeld in het aan­tal aan­de­len boven het 50-daags gemid­delde een patroon van hogere top­pen en hogere bodems. In de Mc Clel­lan Sum­ma­tion zien we een posi­tieve diver­gen­tie. Ik bli­jf er dus van uit gaan dat de cor­rec­tie op de zware dal­ing die we hebben gehad nog niet voor­bij is…

AEX: dal­ende wig met kans op opwaartse uitbraak

In de XO-grafiek zien we een dal­end kanaal waar­van de weer­stand­sli­jn eerder opwaarts werd door­bro­ken. Verleden week werd de weer­stand­sli­jn teruggetest. Een verdere dal­ing in de 0‑reeks brengt een eerste doel van 220 bin­nen bereik. Wan­neer we vanu­it het huidi­ge niveau gaan sti­j­gen dan liggen de koers­doe­len op 237÷240÷251÷255÷261÷280÷293÷302 en 308.

Voor wat betre­ft de zeer lange ter­mi­jn ver­wi­js ik in de kwartaal­grafiek naar de ver­bre­dende for­matie. For­maties die ver­bre­den komen enkel en alleen voor als top­for­matie. Bij een neer­waartse door­braak van de low van de huidi­ge can­dle kri­j­gen we dus een zware ver­vol­gdal­ing. Gezien het patroon mogen we aan­nemen dat die dal­ing er vroeg of laat ook komt. De macd is door de 0‑lijn geza­kt en dit is negatief want het betekent dat er een death-cross is tussen het 12- en het 26 kwartaalgemiddelde.

In de maand­grafiek zien we de over­span­nen relatieve afs­tand tussen koers en gemid­delden. Ook in de macd zien we een grote afs­tand tussen indi­ca­tor en sig­naal­li­jn. Bei­de gegevens duiden op een t verwacht­en con­ver­gen­tie. De Fibo-niveaus met als ref­er­en­tiepun­ten de start en de bodem van de dal­ing geven 273313 en 350 aan als mogelijke retracementniveaus. 

In de week­grafiek neem ik als ref­er­en­tiepun­ten voor het bepalen van de cor­rec­tie­doe­len de top van augus­tus 2008 en de bodem van novem­ber 2008. De cor­rec­tie­doe­len liggen in deze week­grafiek dan op 266÷298÷330 en 360. In deze grafiek zien we een dal­ende wig en daar is het mij om te doen omdat we in het his­togram van de PFE en de Macd een posi­tieve diver­gen­tie zien. Een dal­ende wig heeft als ken­merk: bij uit­braak een zeer snelle bewweg­ing die ons terug­brengt naar de oor­sprong van de wig. In dit geval 291. Zodra de high van de can­dle van vorige week op 252.82 dus opwaarts wordt uitgenomen dan kun­nen we een zeer snelle beweg­ing met als doel 291 verwacht­en. In het slecht­ste geval kri­j­gen we na de uit­braak boven de high van vorige week eerst een terugtest van de door­bro­ken weer­stand­sli­jn maar die terugtest zal dan alsnog gevol­gd wor­den door een snelle sti­jging naar 291.

In de dag­grafiek die ik hier toon zien we tegen alle verwachtin­gen in een koopsig­naal in zow­el de Aroon als de Aroon-oscil­la­tor. De Aroon van Tushar Chande is net zoals de adx een richt­ingsindi­ca­tor. Het ver­schil tussen deze indi­ca­toren ligt er hem in dat de adx geen aan­duid­ing geeft wat richt­ing betre­ft maar de Aroon doet dat dus wel. Voor de Aroon wer­den in deze grafiek de stan­daardinstellin­gen gebruikt. In de koers­grafiek heb ik een sti­j­gend kanaalt­je aangegeven met de rode lijn­t­jes. Afgelopen vri­jdag zijn we dus op de ste­un­li­jn van het kanaal terecht­gekomen. De dal­ende wig waar­van ook sprake in de week­grafiek wordt aangegeven met de zwarte lijn­t­jes. Strikt genomen is een echte wig pas echt afgew­erkt wan­neer de koersen werke­lijk tot in punt van de wig zijn aan­be­land. Koer­suit­brak­en die geme­ten vanaf de basis van de wig tot de apex een afs­tand van 80% hebben bereikt kun­nen reeds tot een vol­waardi­ge koer­suit­braak aan­lei­d­ing geven. Wan­neer ik deze wig bek­ijk dan is er duidelijk nog ruimte voor een verdere koer­son­twik­kel­ing bin­nen de grensli­j­nen wat betekent dat lagere koersen in de aex zek­er niet uit­ges­loten zijn. Daartegen­over staat natu­urlijk dat we de ste­un­li­jn van het dal­ende kanaalt­je hebben bereikt. Ik geef van­wege de evo­lu­tie van de sen­ti­mentsindi­ca­toren een voorkeur aan een opwaartse uit­braak van de wig maar het koerspa­troon geeft dus reden om te twi­jfe­len. Ik moet dus verder op zoek naar een mogelijkheid die mijn aan­name voor een opwaartse uit­braak kracht bijzet. 

Die mogelijkheid zie ik in de koer­son­twik­kel­ing van de SP500. In deze index die zoals we weten lei­dend is zien we een dal­end kanaal waar­van de weer­stand­sli­jn heel veel kans maakt opwaarts te wor­den door­bro­ken. Het ver­loop van de macd onder­s­te­unt de mogelijkheid voor een opwaartse uit­braak. Komt die uit­braak er dan wil ik als beves­tig­ing nog een uit­name van de high zien van 2811 en die lag op 896.25. Een uit­braak boven dit niveau zal er bij de aex toe lei­den dat de wig als voorkeurspa­troon in aan­merk­ing mag genomen wor­den. Anders gezegd: een door­braak bij de SP 500 geeft de aex wellicht vleugels en brengt ons naar 291. Breekt de SP500 zijn weer­stand­sli­jn niet onmid­del­lijk dan kun­nen we in de aex nog een tijd­je verder dalen bin­nen de grensli­j­nen van de wig.

Con­clusie: de gegevens die wijzen op een opwaartse door­braak zijn in de meerder­heid maar de uitein­delijke richt­ing zal bepaald wor­den door het koersver­loop van de SP500. Breekt die de weer­stand­sli­jn dan is 291 voor de aex een logisch doel. Breekt de weer­stand­sli­jn in de SP500 niet dan wordt het ook voor de aex uit­s­tel van executie.

En dan nog even een vaststelling.…Beleggers wor­den dik­wi­jls rond de oren ges­la­gen met de bemerk­ing dat Europa het economisch toch beter doet dan de VS. Moet je eens kijken naar het ver­schil in koersver­loop tussen de SP500 en de Aex. Deze laat­ste plakt nog steeds aan zijn bodem ter­wi­jl de SP500 bij­na 20% is geste­gen vanaf zijn bodem. Con­clusie: wan­neer men U met de bew­er­ing van Europa doet het economisch beter” in aan­de­len wil lat­en stap­pen dan moet U vooral die grap geloven .… — (

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft posi­ties op de aex.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.