...

BRIC: Brazilië, Rusland, India en China

2 april 2008, 21:08 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Onlangs (zie het artikel van Jan van 17 maart) heeft Jan Van Besauw op deze site een col­umn geplaatst over de Bric-lan­den. Nu was de afspraak dat ik hier aan­vul­lend een visie over plaats. We bek­ijken in deze analyse dus Brazil­ië, Rus­land, India en Chi­na. Nu de mark­ten iets lijken te ver­beteren meen ik dat het nut­tig kan zijn de Japan- en de chi­na-war­ran­ten in de gat­en te houden. Tevens noteren er op BRIC tur­bo’s en cer­tifi­cat­en (abn-amro). Dit ter inlicht­ing voor wie naar beleg­gingsmo­gelijkhe­den zoekt op dit vlak…en…nog even ver­melden dat in de TA-sec­tie Brazil­ië, India en Chi­na regel­matig bijgew­erkt wor­den…

BRIC: Brazil­ië, Rus­land, India en China

Ik bek­ijk deze lan­den in de vol­go­rde zoals ze hier­boven ver­meld worden.

We begin­nen dus met de Bovespa.

De kwartaal­grafiek van de Brazil­i­aanse index is duidelijk. Een zeer sterke index die ik, zolang deze boven de sti­j­gende ste­un­li­jn ligt, niet durf te shorten.

De maand­grafiek laat eve­neens de sterk sti­j­gende trend zien. Ondanks de macd die blijk­baar op een verkoopsig­naal afstevent is een opwaartse uit­braak in de Boves­pa niet uit te sluiten.

In de week­grafiek zien we een mooi trend­kanaal. Er is ook een dubbele ste­un­li­jn. Dubbele ste­un­li­j­nen hebben als eigen­schap dat bij een terug­val er ook twee belan­grijke ste­un­zones zijn. Dit is zek­er het geval voor de Boves­pa want de sterk­te blijkt ook uit het feit dat de koersen boven de sti­j­gende gemid­delden blijven.

In de dag­grafiek merken we de terug­val van enkele weken terug maar die hield stand op het gemid­delde en de macd geeft nu een koopsig­naal. In mijn sys­teem ont­breekt nog de kruis­ing van de WVS-lijn maar de overige sig­nalen zijn posi­tief. Het zou me dus niet ver­bazen moest de WVS-lijn door­bro­ken worden.

Con­clusie: de Boves­pa is sti­j­gend en dus moeten we uitk­ijken naar koopsig­nalen. Dat veran­dert pas wan­neer de ste­un­li­jn gebro­ken wordt.

Rus­land analy­seren we aan de hand van de RTS-index. De kwartaal­grafiek is duidelijk posi­tief. Ook dit is een index die ik niet durf te shorten.

Hoewel: in de maand­grafiek zien we een macd die een negatieve diver­gen­tie heeft geplaatst. De ste­un­li­jn in de koers­grafiek is wel nog intact en shorts innemen kan naar mijn mening pas wan­neer de ste­un­li­jn het begeeft.

In de week­grafiek is het negatieve ver­loop van de macd duidelijk te zien maar in de koers­grafiek bli­jft het blijk­baar bij een cor­rec­tie in de tijd en niet in de koers.

Ook mijn WVS-sys­teem is niet echt negatief. Althans niet in de zin van…hier moeten we short gaan. Wel is mijn sys­teem min­der betrouw­baar in zijwaartse mark­ten en dus zou ik geen posi­tie innemen op de door­braak van de WVS-lijn.

Con­clusie: De rts is een index die posi­tief evolueert. Wel moeten we reken­ing houden met een mogelijks verkoopsignaal.

Voor de analyse van India bek­ijken we de Sensex-index

In de kwartaal­grafiek die heel lang posi­tief evolueerde zien we dat er onlangs haarscheurt­jes zijn ontstaan.

De maand­grafiek is duidelijk. De ste­un­li­jn werd gebro­ken en we hebben dus een verkoopsig­naal. De macd is eve­neens negatief.

De week­grafiek is eve­neens negatief maar de macd is zwaar oververkocht en we zien dat de koers momenteel ste­un heeft op het gemid­delde. Wie shorts bez­it moet dus een stop aan­houden. Wie geen shorts heeft maar de inten­tie heeft deze in te nemen kan miss­chien beter wacht­en tot het gemid­delde neer­waarts wordt uitgenomen.Dat lijkt me het veiligst te zijn want we zien dat de koers momenteel ook op een zware hor­i­zon­tale ste­un­zone ligt.

In mijn fil­ter zien we wel een door­braak van de Welles-lijn maar de dmi is niet posi­tief en ik heb mijn bedenkin­gen (lees: wantrouwen) bij de ontwik­kelin­gen in de macd.

Con­clusie: De sen­sex is niet koop­waardig. Ik neig naar shorts maar ik wacht op het innemen van posi­ties tot het gemid­delde en dus de hor­i­zon­tale ste­un­zone er moet aan geloven.

Als laat­ste bek­ijken we de Shangai. Dit is de index van de Chi­nese beurs.

In de kwartaal­grafiek zien we twee negatieve can­dles. Vooraf­gaand ging deze index lood­recht naar boven en dergelijke beweg­in­gen zijn natu­urlijk nooit vol te houden. Dergelijke koer­son­twik­kel­ing eindigt maar al te dik­wi­jls in een climax.

In de TA-sec­tie geef ik al geruime tijd aan dat 3000 een logisch koers­doel is. Het lijkt er aardig op dat we die 3000 ook zullen halen.

In de week­grafiek zien we een sterk oververkochte macd. We zien tevens dat mijn verwachte 3000-niveau bij een gemid­delde komt te liggen. Mogelijks kri­j­gen we daar dus ste­un en miss­chien een oppor­tu­niteit om long te gaan.

Hoewel nog zeer vroeg om nu al con­clusies te trekken zien we in mijn fil­ter dat de dmi-lij­nen relatief gezien heel ver uit elka­ar liggen. Dit vraagt om een tegengestelde beweg­ing. Ook de adx ligt heel hoog. Wan­neer deze ombuigt dan kun je uitk­ijken naar longs. Nog een gegeven dat wijst op een te verwacht­en omme­keer is het feit dat de afs­tand tussen de koers en de WVS-lijn groot is. 

Con­clusie: Wie shorts bez­it kan deze nog aan­houden maar dan wel met een stop want we naderen het einde van de dal­ing. Shorts innemen zou ik op dit niveau niet meer aan­dur­ven. Ik zou daar­ente­gen bij lagere koersen uitk­ijken of er zich een koop­waardi­ge bodem vormt.

Algemene con­clusie: Zoals we kun­nen vast­stellen valt er geen een­voudig antwo­ord te geven of we in BRIC moeten beleggen. Er zijn twee index­en die zich posi­tief ontwikke­len en twee die er niet zo goed bijliggen.

Wie een inter­es­sant grafiek­je wil kan mogelijks beter deze track­er volgen -)

We zien dat die track­er met weer­stand af te reke­nen heeft. Een door­braak van de weer­stand­sli­jn afwacht­en lijkt me niet onverstandig.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft geen posi­tie in de bespro­ken indexen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.