![](/images/legacy-userimages/userimages/edwin_Wall_Street.jpg)
Correctie op de beurs nader bekeken
In deze analyse bekijken we de aex, de bel-20 en de Cac-40 (op het ogenblik van schrijven is de dax grafiek in mijn (end-of-day koersen) analyseprogramma nog niet bijgewerkt.
Bij alle grafieken toon ik de week- en de daggrafiek en in elke grafiek teken ik de Fibo-niveaus in evenals de horizontale steunen en weerstanden. Ik gebruik ook telkens de Heikin-Ashi grafiek en niet de gewone Candlestickgrafiek.
Laten we beginnen met de aex:
De lijn over de toppen van april 2006 en die van februari 2007 tonen ons dat we deze lijn vandaag met een slotstand voor de aex van 533.04 nagenoeg hebben aangetikt. Met de zware daling vanavond in de VS is het zeker niet uitgesloten dat we morgen vrijdag deze lijn neerwaarts zullen doorbreken. In dat geval kunnen we verder dalen naar een niveau net boven de 520 waar een Fibolijn ligt. Nu zijn de Amerikaanse indexen tegen het einde van de handel wel fors hersteld en dus is het mogelijk dat de 530 toch kan houden. In ieder geval zien we dat daar een forse horizontale steun ligt. Stel dat de daling zich verderzet zonder enige adempauze dan kan de aex verder dalen naar de volgende horizontale steun bij 510 en daaronder ligt het 500-niveau te wachten. Dit is duidelijk een zeer zware steun maar wanneer die toch doorbroken wordt dan zal de index uiteindelijk terug moeten naar 480 en daar ligt het 200-weeks gemiddelde.
Nu verwacht ik zeker niet dat deze niveaus in één non-stop daling zullen gehaald worden. Vergelijk het met een bal die je van een grote hoogte op de grond laat vallen. Er volgt eerst een sprong omhoog vooraleer de volgende val komt en dat is wat je logischerwijze ook bij deze correctie kunt verwachten. Die sprong omhoog zal beperkt blijven tot de steunlijn van het kanaal dat we zien. Die steunlijn is weerstandslijn geworden en ligt bij de zone 540⁄545.
Wanneer we dezelfde werkwijze hanteren in onderstaande daggrafiek dan zien we nog enkele tussenliggende steunniveaus liggen. Op 526, op 514 en tenslotte op 503 liggen er dus eveneens steunniveaus. Onder de 503 lijkt 490 belangrijk te worden omdat daar ook een steunlijn ligt die evenwijdig loopt met de lijn die vandaag nagenoeg werd aangetikt.
We zien voor wat betreft de topvorming dat de aex veel sterker was dan de Bel-20. We kunnen dus niet zomaar de lijnen die we in de aex-grafiek trokken extrapoleren naar de Bel-20-grafiek.
In de grafiek van de Bel-20 heb ik twee Fibonacci-zones getrokken. De lange lijnen hebben als referentiepunten de bodem van juni 2006 en de top van mei 2007. We zien dat vandaag een eerste retracementlijn werd bereikt en die lijn valt nagenoeg samen met het gemiddelde. Gaan we daaronder dan wacht er ons een niveau van 4200 en vervolgens een zeer sterk horizontaal niveau net boven 4000. De volgende niveaus liggen bij 3880 en 3680. De weerstanden die in een bounce kunnen bereikt worden liggen bij 4450, 4520 en 4560.
Trek ik opnieuw Fibonacciniveaus waarbij ik er van uitga dat de bodem van 8 juni ook de bodem van een eerste golf was dan bekom ik een aantal projectiedoelen. De korte lijnen in de grafiek geven die projectiedoelen aan. Opvallend is dat we een projectiedoel zien liggen bij 4280 omdat dit doel nagenoeg op de weerstandslijn ligt die ik heb getrokken vanuit de top van maart 2006 en vervolgens onder de bodem van maart 2007. Een volgende niveau waar we twee lijnen zien samenkomen ligt bij 4000.
Vervolgens herneem ik de niveaus die ik heb ingetekend in de weekgrafiek ook even in de grafiek op dagbasis waarbij ik telkens dezelfde referentiepunten hanteer. We zien een duidelijke steun liggen bij 4280 en die steun valt samen met de ingetekende weerstandslijn die we ook in de weekgrafiek hebben ingetekend. Iets moeilijker te zien misschien maar net boven de 4000 komen een Fiboprojectielijn en een Fibocorrectiedoel samen te liggen. Dit is blijkbaar een belangrijk niveau ook omdat we daar de top van april 2006 zien liggen.
Net als bij de vorige twee indexen pas ik dezelfde werkwijze toe op de cac 40. Je ziet dus de Fibonacci-correctiedoelen liggen met de lange lijnen en de korte lijntjes geven de Fibo-projectiedoelen aan. Een een eerste doel werd vandaag bereikt en we zien net als bij de andere indexen trouwens dat er, wanneer we hier onder duiken, er behoorlijk wat ruimte is naar onderen toe. De zones 5500, 5300, 5100 en 4900 lijken belangrijk. Weerstandszones liggen in de cac40 bij 5840 en bij 5900. De volgende weerstandszones zijn, net zoals bij de Bel20 trouwens, netjes aangegeven door de Fibonacciniveaus (de korte lijntjes).
En dan toon ik als laatste grafiek in deze analyse nog even de daggrafiek van de cac 40. Ook hier heb ik de niveaus aangegeven net op dezelfde manier als in alle vorige grafieken.
Ik hoop dat de belegger die deze analyse leest er ook iets nuttigs mee zal kunnen aanvangen. De Fibo-niveaus bieden een houvast en zijn er om gebruikt te worden. En zoals in de inleiding aangegeven, don’t panic.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft posities in deze indexen.