...

Beurscorrectie nader bekeken

26 juli 2007, 23:30 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Ik schri­jf bewust niet help, daar is de crash” want ik wil geen paniek zaaien. Dat de sti­jging van de afgelopen weken en maan­den met hak­en en ogen aan mekaar hing dat wis­ten we al langer. Alleen is het spi­jtig dat het elastiek­je bli­jbaar telkens opnieuw moet gerokken wor­den tot het knapt. Ik kan me voorstellen dat dergelijke gang van zak­en veel par­ti­c­ulieren weg­jaagt uit de beurs. Dergelijke dal­ing komt ook alti­jd als een dief in de nacht. Ik heb geleerd niet te panikeren maar wel te kijken naar de grafieken waar we proberen in te schat­ten met welk sce­nario we moeten reken­ing houden…

Cor­rec­tie op de beurs nad­er bekeken

In deze analyse bek­ijken we de aex, de bel-20 en de Cac-40 (op het ogen­blik van schri­jven is de dax grafiek in mijn (end-of-day koersen) analy­se­pro­gram­ma nog niet bijgewerkt.

Bij alle grafieken toon ik de week- en de dag­grafiek en in elke grafiek teken ik de Fibo-niveaus in eve­nals de hor­i­zon­tale ste­unen en weer­standen. Ik gebruik ook telkens de Heikin-Ashi grafiek en niet de gewone Candlestickgrafiek.

Lat­en we begin­nen met de aex: 

De lijn over de top­pen van april 2006 en die van feb­ru­ari 2007 tonen ons dat we deze lijn van­daag met een slot­stand voor de aex van 533.04 nage­noeg hebben aangetikt. Met de zware dal­ing vanavond in de VS is het zek­er niet uit­ges­loten dat we mor­gen vri­jdag deze lijn neer­waarts zullen door­breken. In dat geval kun­nen we verder dalen naar een niveau net boven de 520 waar een Fiboli­jn ligt. Nu zijn de Amerikaanse index­en tegen het einde van de han­del wel fors her­steld en dus is het mogelijk dat de 530 toch kan houden. In ieder geval zien we dat daar een forse hor­i­zon­tale ste­un ligt. Stel dat de dal­ing zich verderzet zon­der enige adem­pauze dan kan de aex verder dalen naar de vol­gende hor­i­zon­tale ste­un bij 510 en daaron­der ligt het 500-niveau te wacht­en. Dit is duidelijk een zeer zware ste­un maar wan­neer die toch door­bro­ken wordt dan zal de index uitein­delijk terug moeten naar 480 en daar ligt het 200-weeks gemiddelde.

Nu verwacht ik zek­er niet dat deze niveaus in één non-stop dal­ing zullen gehaald wor­den. Vergelijk het met een bal die je van een grote hoogte op de grond laat vallen. Er vol­gt eerst een sprong omhoog vooraleer de vol­gende val komt en dat is wat je logis­cher­wi­jze ook bij deze cor­rec­tie kunt verwacht­en. Die sprong omhoog zal beperkt bli­jven tot de ste­un­li­jn van het kanaal dat we zien. Die ste­un­li­jn is weer­stand­sli­jn gewor­den en ligt bij de zone 540545.

Wan­neer we dezelfde werk­wi­jze hanteren in onder­staande dag­grafiek dan zien we nog enkele tussen­liggende ste­un­niveaus liggen. Op 526, op 514 en tenslotte op 503 liggen er dus eve­neens ste­un­niveaus. Onder de 503 lijkt 490 belan­grijk te wor­den omdat daar ook een ste­un­li­jn ligt die even­wi­jdig loopt met de lijn die van­daag nage­noeg werd aangetikt.

We zien voor wat betre­ft de topvorm­ing dat de aex veel sterk­er was dan de Bel-20. We kun­nen dus niet zomaar de lij­nen die we in de aex-grafiek trokken extrapol­eren naar de Bel-20-grafiek.

In de grafiek van de Bel-20 heb ik twee Fibonac­ci-zones getrokken. De lange lij­nen hebben als ref­er­en­tiepun­ten de bodem van juni 2006 en de top van mei 2007. We zien dat van­daag een eerste retrace­mentli­jn werd bereikt en die lijn valt nage­noeg samen met het gemid­delde. Gaan we daaron­der dan wacht er ons een niveau van 4200 en ver­vol­gens een zeer sterk hor­i­zon­taal niveau net boven 4000. De vol­gende niveaus liggen bij 3880 en 3680. De weer­standen die in een bounce kun­nen bereikt wor­den liggen bij 4450, 4520 en 4560.

Trek ik opnieuw Fibonac­ciniveaus waar­bij ik er van uit­ga dat de bodem van 8 juni ook de bodem van een eerste golf was dan bekom ik een aan­tal pro­jec­tie­doe­len. De korte lij­nen in de grafiek geven die pro­jec­tie­doe­len aan. Opval­lend is dat we een pro­jec­tie­doel zien liggen bij 4280 omdat dit doel nage­noeg op de weer­stand­sli­jn ligt die ik heb getrokken vanu­it de top van maart 2006 en ver­vol­gens onder de bodem van maart 2007. Een vol­gende niveau waar we twee lij­nen zien samenkomen ligt bij 4000

Ver­vol­gens herneem ik de niveaus die ik heb ingetek­end in de week­grafiek ook even in de grafiek op dag­ba­sis waar­bij ik telkens dezelfde ref­er­en­tiepun­ten hanteer. We zien een duidelijke ste­un liggen bij 4280 en die ste­un valt samen met de ingetek­ende weer­stand­sli­jn die we ook in de week­grafiek hebben ingetek­end. Iets moeil­ijk­er te zien miss­chien maar net boven de 4000 komen een Fibo­pro­jec­tieli­jn en een Fibo­cor­rec­tie­doel samen te liggen. Dit is blijk­baar een belan­grijk niveau ook omdat we daar de top van april 2006 zien liggen.

Net als bij de vorige twee index­en pas ik dezelfde werk­wi­jze toe op de cac 40. Je ziet dus de Fibonac­ci-cor­rec­tie­doe­len liggen met de lange lij­nen en de korte lijn­t­jes geven de Fibo-pro­jec­tie­doe­len aan. Een een eerste doel werd van­daag bereikt en we zien net als bij de andere index­en trouwens dat er, wan­neer we hier onder duiken, er behoor­lijk wat ruimte is naar onderen toe. De zones 5500, 5300, 5100 en 4900 lijken belan­grijk. Weer­stand­szones liggen in de cac40 bij 5840 en bij 5900. De vol­gende weer­stand­szones zijn, net zoals bij de Bel20 trouwens, net­jes aangegeven door de Fibonac­ciniveaus (de korte lijntjes).

En dan toon ik als laat­ste grafiek in deze analyse nog even de dag­grafiek van de cac 40. Ook hier heb ik de niveaus aangegeven net op dezelfde manier als in alle vorige grafieken. 

Ik hoop dat de beleg­ger die deze analyse leest er ook iets nut­tigs mee zal kun­nen aan­van­gen. De Fibo-niveaus bieden een hou­vast en zijn er om gebruikt te wor­den. En zoals in de inlei­d­ing aangegeven, don’t panic.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft posi­ties in deze indexen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.