...

Analyse: Shangai, Sensex en Nikkei

30 juli 2008, 20:24 | US Markets Redactie | leestijd: 8 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Het zat er aan te komen die sti­jging op de index­en. Vergelijk het met een bal die je van hoog laat vallen, de vlo­er wordt bereikt en we sprin­gen omhoog. Of deze sprong, zoals som­mige anal­is­ten stellen, gevol­gd zal wor­den door een nieuwe nog veel zwaardere val daar durf ik mijn hand niet voor in het vuur steken. De sit­u­atie is duidelijk heel ern­stig maar een kat in het nauw maakt rare spron­gen. Ik geef de anal­is­ten die een Armaged­don voor­spellen geen ongelijk maar mijn per­soon­lijk stand­punt waar­bij ik, onder bepaalde voor­waar­den, een vierde golf op grot­er niveau kan aan­duiden maakt vanu­it tech­nisch oog­punt bekeken zek­er kans…

Analyse: Shangai, Sen­sex en Nikkei

We nemen in deze analyse, en in de aangegeven vol­go­rde, de Chi­nese, de Indi­ase en de Japanse index onder de loep.

Telken­male wor­den er vier grafieken geplaatst, te weten de kwartaal, ‑de maand, ‑de week en de daggrafiek.

In de kwartaal­grafiek van de Shangai (2850) zien we dat we met de low van de can­dle ste­un hebben gevon­den op het 50% Fiboniveau. We ste­unen tevens op het gemid­delde. We kun­nen twee zak­en in aan­merk­ing nemen. Vallen we door deze ste­un dan ligt er pas een vol­gende ste­un bij 2350 (gemid­delde), ver­vol­gens bij 2200 (top van juli 2001) en als laat­ste het 61.8 Fiboniveau op 2000. De ste­un is dus belan­grijk want wan­neer deze het begeeft dan gaan we nog een stuk dieper. Naar boven toe zie ik een hele lange rode can­dle en het is, geloof het of niet, een regel dat dergelijke can­dles voor de helft wor­den goedge­maakt. Dus bij sti­jging is 4250 niet onl­o­gisch als koersdoel.

In de maand­grafiek geef ik met een hor­i­zon­tale rode lijn de top aan van juli 2001. We zien dat daar het 200maands gemid­delde ligt. Bij dal­ing is dit gemid­delde dus een logisch doel. In de koers­grafiek zien we voor de maand juli ook een ham­mer. Dit is positief…onder voor­waarde dat hij vol­gende maand beves­tigd wordt. Koers­doe­len van 3000 – 3500 en zelfs 4000 kun­nen dan makke­lijk bereikt worden. 

In de week­grafiek zien we in tegen­stelling tot de maand- en kwartaal­grafiek een hoopgevend sig­naal. Nog aan de vroege kant maar de macd buigt om naar een koopsig­naal. De macd is een betrouw­bare, een­voudi­ge indi­ca­tor en Ger­ald Appel, de uitvin­der ervan heeft ons hier­mee een heel mooie tool in han­den gespeeld. Van­wege de ombuig­ing in de macd ga ik er van uit dat ik de huidi­ge bodem als ref­er­en­tiepunt mag nemen om de Fibo-cor­rec­tieniveaus te meten. Een 38.2 cor­rec­tie brengt ons dus naar 3500. We zien in dat gebied ook de mei-top en het ombuigend 100weeks gemid­delde liggen. Dus daar zou ik wel weer­stand verwachten.

In de dag­grafiek zien we zak­en die er op wijzen dat we meest kans (tech­nis­che analyse is een waarschi­jn­lijkhei­d­s­analyse en geen waarzeg­ger­ij zoals som­mi­gen veron­der­stellen) mogen toedicht­en aan een nakende sti­jging. De macd toont een posi­tieve diver­gen­tie. Een eerste weer­stand­sli­jn in die indi­ca­tor gaf met de door­braak reeds een posi­tief sig­naal en de tweede lijn staat op het punt eve­neens een koopsig­naal te geven. Moesten we in de komende dagen dan ook nog de 0‑lijn kun­nen door­breken dan bestaat er nog weinig twi­jfel over de richt­ing van de Shangai. We zullen dan een sti­jging kri­j­gen naar 3100 (23.6 Fibo), 3300 (100daags gemid­delde) en mogelijks 3550 (38.2 Fibo). Bij elk van die koers­doe­len kan er een terug­val komen dus het is zaak goed op te letten. 

Con­clusie: Gezien de sig­nalen lijkt een hausse­posi­tie me niet ver­keerd maar de glob­ale economis­che toe­s­tand in aan­merk­ing genomen zou ik oplet­ten met al te spec­u­latieve instru­menten. Elke beleg­ger maakt natu­urlijk zijn eigen keuzes. Ik geef slechts een per­soon­lijke mening.

De Indi­ase Sen­sex (13791) is duidelijk sterk­er dan de Shangai. De Bom­bay index cor­rigeert namelijk maar 23.6% tov de Shangai die 50% is gecor­rigeerd. In deze kwartaal­grafiek zien we dat de index zich met het huidg niveau wel in ijle lucht beweegt. Op zich is dat natu­urlijk geen verkoopsignaal.

In de maand­grafiek vind de index ste­un op het Fibo-niveau en op het 100maands gemid­delde. We zien een kleine ham­mer maar het geheel stemt me van­wege de mogelijke top­for­matie en de door­bro­ken ste­un­li­jn niet posi­tief. Een verdere dal­ing — in due course- naar de 10000-zone zou me niet verbazen.

In de week­grafiek zien we een smal dal­end kanaal en de beweg­ing in dit kanaal kent op het oog een abc-struc­tu­ur. Dit betekent dat een dal­ing richt­ing 10000 niet als de waarheid” moet aangenomen wor­den. Hebben we inder­daad te mak­en met een abc-golf dan kan de Sen­sex uit­breken door de weer­stand­sli­jn van het dal­ende kanaalt­je en dan kan de index zzi­jn hausse verderzetten. De steu van de index op het 200weeks gemid­delde en de zwaar iververkochte macd duiden er op dat we een opwaartse uit­braak niet kun­nen uitsluiten.

Ook de dubbele bodem in de macd bij de dag­grafiek maakt dat een sti­j­gende Sen­sex niet uit te sluiten valt. Maar zoals aangeven in de com­men­taar bij de weekgrafiek…ik wil dan wel een door­braak zien van de weer­stand­sli­jn van het dal­ende kanaal.

Con­clusie: posi­tie innemen op de Sen­sex lijkt me te onzek­er. Wie wel posi­tie heeft op deze index kan de zaak, uit vei­ligheid, best goed opvol­gen en ermee kap­pen wan­neer dat nodig blijkt. Wellicht zal de Sen­sex de Shangai vol­gen, dus de evo­lu­tie van de Shangai kan een indi­catie zijn voor het te verwacht­en koersver­loop van de Sensex.

Als laat­ste kijken we naar de Nikkei. De pes­simis­ten kun­nen hier stellen dat we met een vlag te mak­en hebben wat een zware dal­ing impliceert. Ik ben van nature uit eerder een opti­mist -) (grap­je hoor…als ik mijn krant opensla s mor­gens stel ik vast dat de maatschap­pij heel veel mensen telt die alleen goed slapen wan­neer ze ander­mans lev­en kun­nen ver­pesten en som­mige groepen zijn daar blijk­baar heel bedreven in -(

Dit tussendoor: wat stellen we vast. De index­en wereld­wi­jd zijn zwaar naar bene­den gedonderd maar niet de Nikkei. Die heeft een veel hogere bodem behouden in vergelijk­ing met de meeste index­en en in deze kwartaal­grafiek heeft de Nikkei zijn weer­stand­sli­jn, die meerdere tien­tallen jaren begrenst, opwaarts door­bro­ken. De terug­val van de laat­ste kwartal­en is in mijn opinie een terugtest van de door­bro­ken weer­stand­sli­jn. Zolang de door­bro­ken weer­stand­sli­jn ste­un kan bieden en de ste­un­li­jn van het sti­j­gend kanaal dat ook bli­jft doen bli­jf ik naar Japan kijken als één van de beste oppor­tu­niteit­en. De relatieve sterk­te tov andere index­en spreekt boekde­len en wie me de fun­da­mentele verk­lar­ing voor die sterk­te kan uitleggen…naar die per­soon zal ik graag luisteren.

In de maand­grafiek zien we het cru­ciale niveau waar alles om draait. 12000 mag niet door­bro­ken wor­den omdat we dan over­lap­ping kri­j­gen met de hor­i­zon­tale zone uit 2004. Dat zie ik liev­er niet gebeuren.

In de week­grafiek kijk ik naar de macd. Die duwt tegen de weer­stand­sli­jn aan en een door­braak ware vanzelf­sprek­end posi­tief. Wan­neer we de koers­grafiek bek­ijken dan bekoelt het ent­hou­si­asme want de koers­be­weg­ing ver­loopt onder de dal­ende gemid­delden en in een dal­end kanaal. Dalen we in dit kanaal dan wordt een hertest van de 12000zone heel belan­grijk. Wan­neer die kan stand­houden dan kri­j­gen we een dubbele bodem. Brekn we bij een sti­jging door de weer­stand­sli­jn dan kun­nen we vlot richt­ing 1600018000.

Vergelijken we in de dag­grafiek eens een paar bodems met op vergelijk­bare hoogte liggende bodems in de macd dan stellen we vast dat er een posi­tief momen­tum is. (de bodems in de macd liggen bij vergelijk­bare niveaus telkens hoger dan de bodems in de koersgrafiek) 

Con­clusie: Ik bli­jf sinds de door­braak van de weer­stand­sli­jn in de kwartaal­grafiek posi­tief op Japan. Natu­urlijk moeten we van deze index niet echt iets verwacht­en wan­neer de rest van de wereld er niets van bakt. Bij een alge­meen wereld­wi­jd her­s­tel ben ik er van over­tu­igd dat Japan een voortrekker­srol zal spelen.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft posi­ties op de Nikkei en de Shangai (geen posi­ties op de Sensex)


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.