![](/images/legacy-userimages/userimages/edwin_Wall_Street.jpg)
Analyse: Shangai, Sensex en Nikkei
We nemen in deze analyse, en in de aangegeven volgorde, de Chinese, de Indiase en de Japanse index onder de loep.
Telkenmale worden er vier grafieken geplaatst, te weten de kwartaal, ‑de maand, ‑de week en de daggrafiek.
In de kwartaalgrafiek van de Shangai (2850) zien we dat we met de low van de candle steun hebben gevonden op het 50% Fiboniveau. We steunen tevens op het gemiddelde. We kunnen twee zaken in aanmerking nemen. Vallen we door deze steun dan ligt er pas een volgende steun bij 2350 (gemiddelde), vervolgens bij 2200 (top van juli 2001) en als laatste het 61.8 Fiboniveau op 2000. De steun is dus belangrijk want wanneer deze het begeeft dan gaan we nog een stuk dieper. Naar boven toe zie ik een hele lange rode candle en het is, geloof het of niet, een regel dat dergelijke candles voor de helft worden goedgemaakt. Dus bij stijging is 4250 niet onlogisch als koersdoel.
In de maandgrafiek geef ik met een horizontale rode lijn de top aan van juli 2001. We zien dat daar het 200maands gemiddelde ligt. Bij daling is dit gemiddelde dus een logisch doel. In de koersgrafiek zien we voor de maand juli ook een hammer. Dit is positief…onder voorwaarde dat hij volgende maand bevestigd wordt. Koersdoelen van 3000 – 3500 en zelfs 4000 kunnen dan makkelijk bereikt worden.
In de weekgrafiek zien we in tegenstelling tot de maand- en kwartaalgrafiek een hoopgevend signaal. Nog aan de vroege kant maar de macd buigt om naar een koopsignaal. De macd is een betrouwbare, eenvoudige indicator en Gerald Appel, de uitvinder ervan heeft ons hiermee een heel mooie tool in handen gespeeld. Vanwege de ombuiging in de macd ga ik er van uit dat ik de huidige bodem als referentiepunt mag nemen om de Fibo-correctieniveaus te meten. Een 38.2 correctie brengt ons dus naar 3500. We zien in dat gebied ook de mei-top en het ombuigend 100weeks gemiddelde liggen. Dus daar zou ik wel weerstand verwachten.
In de daggrafiek zien we zaken die er op wijzen dat we meest kans (technische analyse is een waarschijnlijkheidsanalyse en geen waarzeggerij zoals sommigen veronderstellen) mogen toedichten aan een nakende stijging. De macd toont een positieve divergentie. Een eerste weerstandslijn in die indicator gaf met de doorbraak reeds een positief signaal en de tweede lijn staat op het punt eveneens een koopsignaal te geven. Moesten we in de komende dagen dan ook nog de 0‑lijn kunnen doorbreken dan bestaat er nog weinig twijfel over de richting van de Shangai. We zullen dan een stijging krijgen naar 3100 (23.6 Fibo), 3300 (100daags gemiddelde) en mogelijks 3550 (38.2 Fibo). Bij elk van die koersdoelen kan er een terugval komen dus het is zaak goed op te letten.
Conclusie: Gezien de signalen lijkt een haussepositie me niet verkeerd maar de globale economische toestand in aanmerking genomen zou ik opletten met al te speculatieve instrumenten. Elke belegger maakt natuurlijk zijn eigen keuzes. Ik geef slechts een persoonlijke mening.
De Indiase Sensex (13791) is duidelijk sterker dan de Shangai. De Bombay index corrigeert namelijk maar 23.6% tov de Shangai die 50% is gecorrigeerd. In deze kwartaalgrafiek zien we dat de index zich met het huidg niveau wel in ijle lucht beweegt. Op zich is dat natuurlijk geen verkoopsignaal.
In de maandgrafiek vind de index steun op het Fibo-niveau en op het 100maands gemiddelde. We zien een kleine hammer maar het geheel stemt me vanwege de mogelijke topformatie en de doorbroken steunlijn niet positief. Een verdere daling — in due course- naar de 10000-zone zou me niet verbazen.
In de weekgrafiek zien we een smal dalend kanaal en de beweging in dit kanaal kent op het oog een abc-structuur. Dit betekent dat een daling richting 10000 niet als “de waarheid” moet aangenomen worden. Hebben we inderdaad te maken met een abc-golf dan kan de Sensex uitbreken door de weerstandslijn van het dalende kanaaltje en dan kan de index zzijn hausse verderzetten. De steu van de index op het 200weeks gemiddelde en de zwaar iververkochte macd duiden er op dat we een opwaartse uitbraak niet kunnen uitsluiten.
Ook de dubbele bodem in de macd bij de daggrafiek maakt dat een stijgende Sensex niet uit te sluiten valt. Maar zoals aangeven in de commentaar bij de weekgrafiek…ik wil dan wel een doorbraak zien van de weerstandslijn van het dalende kanaal.
Conclusie: positie innemen op de Sensex lijkt me te onzeker. Wie wel positie heeft op deze index kan de zaak, uit veiligheid, best goed opvolgen en ermee kappen wanneer dat nodig blijkt. Wellicht zal de Sensex de Shangai volgen, dus de evolutie van de Shangai kan een indicatie zijn voor het te verwachten koersverloop van de Sensex.
Als laatste kijken we naar de Nikkei. De pessimisten kunnen hier stellen dat we met een vlag te maken hebben wat een zware daling impliceert. Ik ben van nature uit eerder een optimist -) (grapje hoor…als ik mijn krant opensla ‘s morgens stel ik vast dat de maatschappij heel veel mensen telt die alleen goed slapen wanneer ze andermans leven kunnen verpesten en sommige groepen zijn daar blijkbaar heel bedreven in -(
Dit tussendoor: wat stellen we vast. De indexen wereldwijd zijn zwaar naar beneden gedonderd maar niet de Nikkei. Die heeft een veel hogere bodem behouden in vergelijking met de meeste indexen en in deze kwartaalgrafiek heeft de Nikkei zijn weerstandslijn, die meerdere tientallen jaren begrenst, opwaarts doorbroken. De terugval van de laatste kwartalen is in mijn opinie een terugtest van de doorbroken weerstandslijn. Zolang de doorbroken weerstandslijn steun kan bieden en de steunlijn van het stijgend kanaal dat ook blijft doen blijf ik naar Japan kijken als één van de beste opportuniteiten. De relatieve sterkte tov andere indexen spreekt boekdelen en wie me de fundamentele verklaring voor die sterkte kan uitleggen…naar die persoon zal ik graag luisteren.
In de maandgrafiek zien we het cruciale niveau waar alles om draait. 12000 mag niet doorbroken worden omdat we dan overlapping krijgen met de horizontale zone uit 2004. Dat zie ik liever niet gebeuren.
In de weekgrafiek kijk ik naar de macd. Die duwt tegen de weerstandslijn aan en een doorbraak ware vanzelfsprekend positief. Wanneer we de koersgrafiek bekijken dan bekoelt het enthousiasme want de koersbeweging verloopt onder de dalende gemiddelden en in een dalend kanaal. Dalen we in dit kanaal dan wordt een hertest van de 12000zone heel belangrijk. Wanneer die kan standhouden dan krijgen we een dubbele bodem. Brekn we bij een stijging door de weerstandslijn dan kunnen we vlot richting 16000⁄18000.
Vergelijken we in de daggrafiek eens een paar bodems met op vergelijkbare hoogte liggende bodems in de macd dan stellen we vast dat er een positief momentum is. (de bodems in de macd liggen bij vergelijkbare niveaus telkens hoger dan de bodems in de koersgrafiek)
Conclusie: Ik blijf sinds de doorbraak van de weerstandslijn in de kwartaalgrafiek positief op Japan. Natuurlijk moeten we van deze index niet echt iets verwachten wanneer de rest van de wereld er niets van bakt. Bij een algemeen wereldwijd herstel ben ik er van overtuigd dat Japan een voortrekkersrol zal spelen.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft posities op de Nikkei en de Shangai (geen posities op de Sensex)