...

Analyse: Shangai, Hang Seng en Nikkei

4 juni 2008, 22:11 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Is de dal­ing in de index­en met de sti­jging van deze namid­dag voor­bij? Ik denk het niet. Er vol­gt vol­gens mijn analy­ses nog een staart­je. Vwb de aex neem ik de top op 496.12 (19÷05). Het ver­schil met de bodem op 473.02 (27÷05) bedraagt 23.1 pun­ten. Ik neem in ver­tikale telling de top op 487.86 (30÷05) en trek er die 23.1 pun­ten van af. Dat geeft een doel van 464.76. Dus vlak onder de zware ste­un van 466. Omdat de DJ en de SP500 onder hun 40-daags ema evolueren beschouw ik het doel als real­is­tisch. Komen we onder de ste­un van 466 dan kan het staart­je wel eens een staart wor­den richt­ing maart­bodems. Boven 487.86 beschouw ik de cor­rec­tie als voor­bij en dan was deze cor­rec­tie een vierde golf. In dat geval zien we wellicht niveaus van 520530 waar­na een zwaardere cor­rec­tie zal vol­gen…

Analyse: Shangai, Hang Seng en Nikkei

Nu kan dergelijke visie zoals boven­staande vlug wijzi­gen, immers de koersen staan ook niet stil (ten­z­ij buiten de open­ing­suren -) maar de richt­pun­ten vind ik heel real­is­tisch voor de korte termijn. 

In deze mid-week analyse hebben we het niet over de aex, de DJ of de SP500 maar over de Shangai, de Hang Seng en de Nikkei. We bek­ijken deze drie index­en in de vol­go­rde zoals aangegeven.

In de kwartaal­grafiek zien we dat de Shangai 38.2% is gecor­rigeerd op de volledi­ge sti­jging. Dat kan vol­doende zijn maar die macd zit toch wel heel hoog. Dus hier heb ik toch een punt van twijfel.

In de maand­grafiek gaf die macd een verkoopsig­naal en er valt geen enkel teken te bespeuren dat die indi­ca­tor zich kan omk­eren. In de koers­grafiek zien we de index onder een gemid­delde liggen dat neer­waarts ombuigt. De dal­ende trend lijkt af te zwakken maar voor een omme­keer in deze langeter­mi­jn­grafiek is het toch nog te vroeg.

Kijken we naar de kor­tere ter­mi­jn waar we de week­grafiek er bij nemen dan zien we dat de index een Fibo-niveau heeft bereikt. Voor het aangeven van die Fibonacci­iveaus heb ik de top genomen en de bodem van de eerste golf. We zien dan dat het bereik­te 2.618 niveau ste­un geeft. De koersen bevin­den zich wel onder de dal­ende gemid­delden maar de macd toont een sig­naal voor een mogelijke omme­keer. Kijken we naar de gol­ven in de koers­grafiek dan herken­nen we vanaf de top duidelijk drie gol­ven. De koer­son­twik­kel­ing van de afgelopen weken kan dus best een vierde golf zijn wat betekent dat de index nog een laat­ste neer­waartse golf te gaan heeft.

In de dag­grafiek mogen we echter duidelijk twi­jfel plaat­sen bij de vraag of die vierde golf is afgew­erkt. Ik denk het niet want kijk eens naar het vol­ume en de koers­be­weg­ing. Een dal­end vol­ume en een vlag­pa­troon in de koers­grafiek. Dit lijkt me heel inter­es­sant want bij uit­name van de weer­stand­sli­jn kun­nen we een mooie sti­jging verwacht­en die ons naar een niveau van 3800 en 4060 pun­ten kan brengen. 

Mijn visie vwb de Shangai is dan ook dat we eerst een sti­jging zullen kri­j­gen vooraleer we een cor­rec­tie moeten verwacht­en. Bij uit­name van de weer­stand­sli­jn van de vlag zou ik dus long gaan.

De kwaraal­grafiek van de Hang Seng laat zien dat we hier met een veel sterkere index te mak­en hebben maar de reken­ing houdende met de macd en de Fibo-niveaus is de aan­name voor een mogelijke cor­rec­tie heel logisch.

Het verkoopsig­naal in de macd in de maand­grafiek geeft die mogelijkheid eve­neens aan en we zouden de koer­son­twik­kel­ing vanaf de top kun­nen beschouwen als een abc in ontwik­kel­ing waar­bij we nu bezig zijn in de b‑golf.

In de week­grafiek teken ik dan een kanaal in zoals aangegeven. Wat de macd betre­ft: die gaf een koopsig­naal maar de beste sig­nalen komen heel dik­wi­jls pas na een posi­tieve diver­gen­tie. Die tweede bodem in de indi­ca­tor hebben we dus nog niet gehad en de mogelijkheid dat deze zich hier voor­doet is reëel want we zien dat de indi­ca­tor blijk­baar last heeft van zijn 0‑lijn.

In de dag­grafiek zien we een koer­son­twik­kel­ing waar­bij ik weig­er­achtig sta vwb het innemen van long­posi­ties. We hangen tegen de weer­stand­sli­jn en we bewe­gen na een lager top­je zijwaarts met vlak onder ons een belan­grijk hor­i­zon­taal ste­un­niveau. De macd heeft zij 0‑lijn gekruist en dit betekent niets anders als dat het 12- en 26 daags gemid­delde een deadth-cross hebben geplaatst. Bij de Hang-Seng zou ik dus, zek­er wan­neer we onder het 24000-niveau terechtkomen, shorts dur­ven innemen met een stop op het lagere topje.

Wan­neer U banki­er U nog eens vertelt dat beleggen een langeter­mi­jn­ver­haal is ver­wi­js hem dan eens naar de Nikkei. Wie ingestapt is aan 40000 heeft een langeter­mi­jn beleg­ging waar­bij hij mag hopen dat hij lang genoeg zal leven.

Er gloort echter licht aan de hori­zon want we hebben de dal­ende weer­stand­sli­jn opwaarts door­bro­ken en die lijn wordt nu teruggetest. Door­breken we de lijn niet opnieuw naar bene­den dan is dat positief. 

In de maand­grafiek zien we een verkoopsig­naal in de macd. De koer­son­twik­kel­ing gri­jpt plaats onder zijwaarts bewe­gende gemid­delden. Niet posi­tief dus maar het is moeil­ijk er een con­clusie uit te trekken vwb het te verwacht­en koersver­loop want we weten dat zijwaarts bewe­gende gemid­delden geen indi­catie zijn voor trend.

Op kor­tere ter­mi­jn zien we in de week­grafiek sig­nalen die iets posi­tiev­er zijn want de koers heeft een belan­grijke ste­un uit het verleden opwaarts door­bro­ken. Nu komt de test want we naderen een aan­tal weer­stand­sniveaus. We zien een clus­ter met een paar hor­i­zon­tale weer­stand­sniveaus, een dal­ende weer­stand­sli­jn en de drie gemid­delden. De macd zit nage­noeg tegen de weer­stand­sli­jn. Een opwaartse door­braak van al deze niveaus ware natu­urlijk posi­tief maar zolang dit niet gebeurt bli­jft er de kans op een cor­rec­tie op de stijging.

In de dag­grafiek heb ik de hor­i­zon­tale niveaus even lat­en staan zoals ze wer­den weergegeven in de week­grafiek. We zien dat de koers op het huidi­ge niveau kans maakt de weer­stand­sli­jn uit te nemen maar we hebben wel last van het 200daags dal­ende gemid­delde. De macd laat een ver­lies zien aan momen­tum en dus mogen we aan­nemen dat we wellicht voor een cor­rec­tie staan. Slechts bij een uit­name van het 200daags die dus ook defin­i­tief de hor­i­zon­tale weer­stand zou uit­ne­men mogen we posi­tiev­er wor­den en zijn longs aangewezen. Zet die sti­jging dan door dan zal ook de weer­stand­sli­jn in de week- en maand­grafiek wor­den uitgenomen en … het zou een beves­tig­ing zijn voor het ver­beterende beeld in de kwartaal­grafiek. Kor­tom: ik zou de koer­son­twik­kel­ing in de Nikkei de komende weken goed opvol­gen met het oog op het innemen van longposities.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft long­posi­ties op de Nikkei


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.