Analyse: Shangai, Hang Seng en Nikkei
In de mid-week analyse behandelen we elke week een drieluik: indexen of populaire aandelen komen hier aan bod.
We bekijken per index telkens vier grafieken. De kwartaal‑, de maand‑, de week- en de daggrafiek.
De kwartaalgrafiek van de Shangai toont ons dat we nagenoeg een Fibo-niveau hebben geraakt. Doorbreken we dit niveau dan kan de index verder dalen richting 2000. Bemerk dat er vlak boven dit niveau een gemiddelde loopt. 2000 hoeft als niveau dus niet letterlijk te worden genomen. Het is eerder de bedoeling een zone aan te geven. In de correctie op de daling geeft de zone rond 3000 weerstand. De macd is negatief maar zowel voor de indicator als voor de koersgrafiek moeten we er rekening mee houden dat deze grafiek heel traag reageert. Elke candle bevat drie maanden koersontwikkeling en dit kwartaal is pas begonnen. De huidige candle is dus maar definitief einde september.
In de maandgrafiek zien we twee weerstandslijnen getrokken over de toppen. De hellingsgraad maakt duidelijk dat er een versnelling gaande is in de neerwaartse trend. De macd daalt duidelijk en er is geen spoor te bekennen van een mogelijke trendkering.
In de weekgrafiek zien we dat het meest scherpe kanaal zich ontwikkelt binnen een breder dalend kanaal. We dalen stilaan naar de steunlijn toe maar dit moet niet opgevat worden als koopsignaal zolang daar geen signaal voor gegevn wordt. Wehouden wel in ons achterhoofd dat het scherp dalend kanaaltje een hellingsgraad heeft die nogal scherp is. De houdbaarheid van het kanaal is dus twijfelachtig. De koersontwikkeling van de Shangai speelt zich vooralsnog af onder de dalende weekgemiddelden en de macd daalt nog steeds. Net als in de maandgrafiek ook hier geen redenen dus die er op wijzen dat een longpositie kansrijk zou kunnen zijn.
Voor wat betreft de kortere termijn zien we dat er een correctie is begonnen op de daling. De rode lijnen in de koersgrafiek en in de macd tonen een positieve divergentie. De macd brak eerder de weerstandslijn en de terugval in de indicator kan dus beschouwd worden als een terugtest. Ook de volumes stijgen de afgelopen paar dagen en de meest logische aanname voor wat betrft de daggrafiek is dan ook dat de Shangai op weg is naar het 3000-niveau (huidige koers is 2815)
Longs zijn dus voor de korte termijn een mogelijkheid maar wel speculatief. Het 3000-niveau, de dalende gemiddelden en de dalende weerstandslijn vallen immers niet te onderschatten als weerstandsniveaus. Wie short zit moet er rekening mee houden natuurlijk dat die niveaus wél kunnen doorbroken worden en die belegger moet dus de zaak van kortbij opvolgen om zonodig de shorts te sluiten.
De kwartaalgrafiek van de Hang Seng laat ons zien dat de index van Hong Kong veel sterker is dan de Shangai. De koers ligt nog ver verwijderd van de stijgende steunlijn. We zien wel een haarscheurtje want de steunlijn van het nauwe kanaal werd neerwaarts doorbroken. We zien vlak onder de huidige koers de steun liggen van een gemiddelde en nog ietsje lager vallen we terug op een significant horizontaal steunniveau.
Ook in de maandgrafiek ligt er vlak onder de huidige koers steun van het gemiddelde. Breekt dit gemiddelde dan kan er naar de horizontale steunzone zo’n 20% van de index af. (huidige index op 21220 en gemiddelde op 17000)
In de weekgrafiek zien we een dalend kanaal en het verloop van de macd in aanmerking genomen mogen we aannemen dat de Hang Seng veel kans maakt te dalen naar de steunlijn van het kanaal. Vlak boven de steunlijn kan de index mogelijks gestopt worden door het gemiddelde.
In de daggrafiek zien we dat de macd is teruggevallen op een eerder doorbroken steunlijn. Het niveau 21000 in de koersgrafiek is dus een niveau om in de gaten te houden want hier valt het in tegenstelling tot de weekgrafiek niet zo maar aan te nemen dat de index verder zal dalen. Om shorts aan te gaan lijkt het me veiliger te wachten op een effektieve doorbraak van het 21000-niveau. Wie shorts in bezit heeft zou bv. op 23000 een stop kunnen aanhoudenomdat daar het 40-daags gemiddelde ligt. Long gaan op de index is uit den boze tenzij je kickt op zeer speculatieve handelingen natuurlijk.
De kwartaalgrafiek van de Nikkei laat ons zien dat we met index te maken hebben die zich relatief sterk gedraagt in vergelijking met veel andere indexen. De weerstandslijn over de toppen van 1990 en 2000 werd eerder doorbroken en wordt nu teruggetest. De mogelijkheid voor een vlagpatroon is gezien het verloop in de macd niet uitgesloten natuurlijk maar dit zou impliceren dat wereldwijd de indexen nog zware aderlatingen te wachten staan. Gezien het feit dat de Nikkei de voorbije weken heel goed stand heeft kunnen houden ga ik er van uit dat we hooguit nog de 12000-grens kunnen testen. Deze horizontale steun zou moeten kunnen houden.
De maandgrafiek laat zien dat de macd behoorlijk negatief evolueert maar de dalende weerstandslijn in de koersgrafiek is te scherp qua hellingsgraad. Dergelijke lijnen maken altijd kans om vlug doorbroken te worden. Negatief is ook dat de index onder zijn dalende gemiddelden ligt. 12000 is een behoorlijk zwaar horizontaal steunniveau. We mogen er nog steeds vanuit gaan dat dit niveau zal houden.
In de weekgrafiek is het interessant te zien dat we in de macd een mooi dalend kanaal hebben waarbij de macd wweigert de daling van de laatste weken te volgen. Relatieve sterkte dus en ik hou er bijgevolg rekening mee dat het niveau rond 13000 en hooguit het 12000-niveau de index zullen ondersteunen. De koersen liggen onder de dalende gemiddelden maar bij een stijging maakt de macd veel kans een koopsignaal te geven middels de doorbraak van de weerstandslijn van het dalende kanaal.
In de daggrafiek zien we dat de macd zijn eerder doorbroken weerstandslijn terugtest. In vergelijking met de meeste wereldindexen is de Nikkei zoals we in de koersgrafiek kunnen zien niet teruggekeerd naar de vorige bodem. Integendeel, de Nikkei daalde veel minder hard. Deze relatieve sterkte is een duidelijk teken dat we de Nikkei niet uit het oog mogen verliezen. Herpakken de wereldindexen zich dan maakt de Nikkei veel kans om het voortouw te trekken. De index zou met de hudige daling weleens de opzet kunnen maken tot het plaatsen van een hogere bodem. Kan het niveau 13000 niet houden dan moeten we nog een stuk dieper maar vooraleer we 12000 bereiken zullen de Fibo-niveaus op 12700 en 12300 wel voor weerwerk zorgen. Voor longs op korte termijn is het nog te vroeg maar wie shorts in bezit heeft kan gezien de sterkte van de index het best een stop aanhouden.
De relatieve sterkte in de index kunnen we ook duidelijk terugvinden in een aandeel als RHJ (Brusselse beurs…aandeel als longplay op een verwacht herstel van de Japanse economie) Dit aandeel vertikte het al die weken dat de indexen kelderden mee te dalen. We weten dat dergelijke aandelen bij een algemene verbetering van het sentiment heel dikwijls het voortouw nemen. Bovendien heeft RHJ zowat 6.5 euro cash per aandeel. De activiteiten van het bedrijf zijn voor de beleggers bijgevolg nauwelijks anderhalve euro waard.…. (onderstaand ziet u de weekgrafiek)
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft posities op de NIkkei en in RHJ