...

Analyse: Shangai, Hang Seng en Nikkei

9 juli 2008, 21:14 | US Markets Redactie | leestijd: 8 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Er zijn sinds eer­gis­teren betrouw­bare sig­nalen die er op wijzen dat we de zware dalin­gen gehad hebben. De sti­jging die is begonnen zal zich de komende dagen, wellicht met hort­en en stoten, nor­maler­wi­jze verderzetten. Is de dal­ing defin­i­tief verleden tijd of wordt het even adem halen om nadi­en nog veel verder te dalen zoals de meeste anal­is­ten bew­eren? De tweede veron­der­stelling is de meest logis­che maar de eerste valt niet uit te sluiten. Na de koer­son­twik­kel­ing van de afgelopen weken is het nog maar eens duidelijk dat anticiperen nooit aangewezen is. Rea­geren aan de hand van een sys­teem is veel hand­i­ger. Objec­tief han­de­len betekent ook de onzek­er­heid betr­e­f­fende het toekom­stige koersver­loop zoveel mogelijk uitschake­len…

Analyse: Shangai, Hang Seng en Nikkei

In de mid-week analyse behan­de­len we elke week een drieluik: index­en of pop­u­laire aan­de­len komen hier aan bod.

We bek­ijken per index telkens vier grafieken. De kwartaal‑, de maand‑, de week- en de daggrafiek.

De kwartaal­grafiek van de Shangai toont ons dat we nage­noeg een Fibo-niveau hebben ger­aakt. Door­breken we dit niveau dan kan de index verder dalen richt­ing 2000. Bemerk dat er vlak boven dit niveau een gemid­delde loopt. 2000 hoeft als niveau dus niet let­ter­lijk te wor­den genomen. Het is eerder de bedoel­ing een zone aan te geven. In de cor­rec­tie op de dal­ing geeft de zone rond 3000 weer­stand. De macd is negatief maar zow­el voor de indi­ca­tor als voor de koers­grafiek moeten we er reken­ing mee houden dat deze grafiek heel traag reageert. Elke can­dle bevat drie maan­den koer­son­twik­kel­ing en dit kwartaal is pas begonnen. De huidi­ge can­dle is dus maar defin­i­tief einde september.

In de maand­grafiek zien we twee weer­stand­sli­j­nen getrokken over de top­pen. De hellings­graad maakt duidelijk dat er een ver­snelling gaande is in de neer­waartse trend. De macd daalt duidelijk en er is geen spoor te beken­nen van een mogelijke trendkering.

In de week­grafiek zien we dat het meest scherpe kanaal zich ontwikkelt bin­nen een bred­er dal­end kanaal. We dalen sti­laan naar de ste­un­li­jn toe maar dit moet niet opgevat wor­den als koopsig­naal zolang daar geen sig­naal voor gegevn wordt. Wehouden wel in ons achter­hoofd dat het scherp dal­end kanaalt­je een hellings­graad heeft die nogal scherp is. De houd­baarheid van het kanaal is dus twi­jfelachtig. De koer­son­twik­kel­ing van de Shangai speelt zich vooral­snog af onder de dal­ende weekgemid­delden en de macd daalt nog steeds. Net als in de maand­grafiek ook hier geen rede­nen dus die er op wijzen dat een long­posi­tie kan­srijk zou kun­nen zijn.

Voor wat betre­ft de kor­tere ter­mi­jn zien we dat er een cor­rec­tie is begonnen op de dal­ing. De rode lij­nen in de koers­grafiek en in de macd tonen een posi­tieve diver­gen­tie. De macd brak eerder de weer­stand­sli­jn en de terug­val in de indi­ca­tor kan dus beschouwd wor­den als een terugtest. Ook de vol­umes sti­j­gen de afgelopen paar dagen en de meest logis­che aan­name voor wat betrft de dag­grafiek is dan ook dat de Shangai op weg is naar het 3000-niveau (huidi­ge koers is 2815)

Longs zijn dus voor de korte ter­mi­jn een mogelijkheid maar wel spec­u­latief. Het 3000-niveau, de dal­ende gemid­delden en de dal­ende weer­stand­sli­jn vallen immers niet te onder­schat­ten als weer­stand­sniveaus. Wie short zit moet er reken­ing mee houden natu­urlijk dat die niveaus wél kun­nen door­bro­ken wor­den en die beleg­ger moet dus de zaak van kort­bij opvol­gen om zonodig de shorts te sluiten.

De kwartaal­grafiek van de Hang Seng laat ons zien dat de index van Hong Kong veel sterk­er is dan de Shangai. De koers ligt nog ver ver­wi­jderd van de sti­j­gende ste­un­li­jn. We zien wel een haarscheurt­je want de ste­un­li­jn van het nauwe kanaal werd neer­waarts door­bro­ken. We zien vlak onder de huidi­ge koers de ste­un liggen van een gemid­delde en nog iet­sje lager vallen we terug op een sig­nif­i­cant hor­i­zon­taal steunniveau. 

Ook in de maand­grafiek ligt er vlak onder de huidi­ge koers ste­un van het gemid­delde. Breekt dit gemid­delde dan kan er naar de hor­i­zon­tale ste­un­zone zo’n 20% van de index af. (huidi­ge index op 21220 en gemid­delde op 17000)

In de week­grafiek zien we een dal­end kanaal en het ver­loop van de macd in aan­merk­ing genomen mogen we aan­nemen dat de Hang Seng veel kans maakt te dalen naar de ste­un­li­jn van het kanaal. Vlak boven de ste­un­li­jn kan de index mogelijks gestopt wor­den door het gemiddelde.

In de dag­grafiek zien we dat de macd is teruggevallen op een eerder door­bro­ken ste­un­li­jn. Het niveau 21000 in de koers­grafiek is dus een niveau om in de gat­en te houden want hier valt het in tegen­stelling tot de week­grafiek niet zo maar aan te nemen dat de index verder zal dalen. Om shorts aan te gaan lijkt het me veiliger te wacht­en op een effek­tieve door­braak van het 21000-niveau. Wie shorts in bez­it heeft zou bv. op 23000 een stop kun­nen aan­houde­nom­dat daar het 40-daags gemid­delde ligt. Long gaan op de index is uit den boze ten­z­ij je kickt op zeer spec­u­latieve han­delin­gen natuurlijk.

De kwartaal­grafiek van de Nikkei laat ons zien dat we met index te mak­en hebben die zich relatief sterk gedraagt in vergelijk­ing met veel andere index­en. De weer­stand­sli­jn over de top­pen van 1990 en 2000 werd eerder door­bro­ken en wordt nu teruggetest. De mogelijkheid voor een vlag­pa­troon is gezien het ver­loop in de macd niet uit­ges­loten natu­urlijk maar dit zou impliceren dat wereld­wi­jd de index­en nog zware ader­latin­gen te wacht­en staan. Gezien het feit dat de Nikkei de voor­bi­je weken heel goed stand heeft kun­nen houden ga ik er van uit dat we hoo­gu­it nog de 12000-grens kun­nen testen. Deze hor­i­zon­tale ste­un zou moeten kun­nen houden.

De maand­grafiek laat zien dat de macd behoor­lijk negatief evolueert maar de dal­ende weer­stand­sli­jn in de koers­grafiek is te scherp qua hellings­graad. Dergelijke lij­nen mak­en alti­jd kans om vlug door­bro­ken te wor­den. Negatief is ook dat de index onder zijn dal­ende gemid­delden ligt. 12000 is een behoor­lijk zwaar hor­i­zon­taal ste­un­niveau. We mogen er nog steeds vanu­it gaan dat dit niveau zal houden.

In de week­grafiek is het inter­es­sant te zien dat we in de macd een mooi dal­end kanaal hebben waar­bij de macd wweigert de dal­ing van de laat­ste weken te vol­gen. Relatieve sterk­te dus en ik hou er bijgevolg reken­ing mee dat het niveau rond 13000 en hoo­gu­it het 12000-niveau de index zullen onder­s­te­unen. De koersen liggen onder de dal­ende gemid­delden maar bij een sti­jging maakt de macd veel kans een koopsig­naal te geven mid­dels de door­braak van de weer­stand­sli­jn van het dal­ende kanaal.

In de dag­grafiek zien we dat de macd zijn eerder door­bro­ken weer­stand­sli­jn terugtest. In vergelijk­ing met de meeste wereldin­dex­en is de Nikkei zoals we in de koers­grafiek kun­nen zien niet terugge­keerd naar de vorige bodem. Inte­gen­deel, de Nikkei daalde veel min­der hard. Deze relatieve sterk­te is een duidelijk teken dat we de Nikkei niet uit het oog mogen ver­liezen. Her­pakken de wereldin­dex­en zich dan maakt de Nikkei veel kans om het voor­touw te trekken. De index zou met de hudi­ge dal­ing weleens de opzet kun­nen mak­en tot het plaat­sen van een hogere bodem. Kan het niveau 13000 niet houden dan moeten we nog een stuk dieper maar vooraleer we 12000 bereiken zullen de Fibo-niveaus op 12700 en 12300 wel voor weer­w­erk zor­gen. Voor longs op korte ter­mi­jn is het nog te vroeg maar wie shorts in bez­it heeft kan gezien de sterk­te van de index het best een stop aanhouden.

De relatieve sterk­te in de index kun­nen we ook duidelijk terugvin­den in een aan­deel als RHJ (Brus­selse beurs…aandeel als long­play op een verwacht her­s­tel van de Japanse economie) Dit aan­deel ver­tik­te het al die weken dat de index­en kelder­den mee te dalen. We weten dat dergelijke aan­de­len bij een algemene ver­be­ter­ing van het sen­ti­ment heel dik­wi­jls het voor­touw nemen. Boven­di­en heeft RHJ zowat 6.5 euro cash per aan­deel. De activiteit­en van het bedri­jf zijn voor de beleg­gers bijgevolg nauwelijks ander­halve euro waard.…. (onder­staand ziet u de weekgrafiek)

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft posi­ties op de NIkkei en in RHJ


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.