Analyse: Shangai, Hang Seng en Nikkei
Dat de Shangai er veel beter bijligt dan de meeste andere wereldindexen is duidelijk. In deze maandgrafiek nodigt het vlagpatroon echter niet uit om posities in te nemen vanuit een langere termijn visie. Het koersverloop zit duidelijk gevangen tussen de top van juni 2001 en de top van april 2004 en zolang de index niet één van deze zones breekt voel ik me niet geroepen posities aan te gaan voor de langere termijn.
In de weekgrafiek heb ik de horizontale lijnen uit de maandgrafiek laten staan. We zien in de weekgrafiek dat de macd nog steeds stijgt en dat is positief maar ik denk dat het hoge volume bij de recente top belangrijker is . Omdat die top tegen een dalend gemiddelde ligt is dit hoge volume op deze plaats niet positief te noemen. Ik hou er dan ook rekening mee dat de steunlijn van het vlagpatroon kan doorbroken worden. Gebeurt dit dan zal de novemberbodem opnieuw opgezocht worden. Hou die bodem stand dan kan de beweging overgaan naar een rechthoekspatroon.
In de daggrafiek zien we vanaf de top van 16 februari een vijfgolfje in ontwikkeling. We zouden dan nu bezig zijn in de vijfde golf van dit patroontje. Het risico is reëel dat de rode horizontale lijn neerwaarts zal doorbroken worden en daarmee zou een einde kunnen komen aan het patroon van hogere bodems en hogere toppen wat we sinds november hebben gezien.
Conclusie: wie long zit op de Shangai moet een stop aanhouden bij deze rode lijn en uiterlijk zou ik de stop aanhouden bij de januari- of de novemberbodem. Longs innemen zou ik niet doen.
De maandgrafiek van de Hang Seng laat vanaf de top van november 2007 duidelijk een patroon zien van vijf golven waarbij we nu in de vijfde golf bezig zijn. De oktoberbodem is dan wel nog niet doorbroken maar het gevaar daar op lijkt me wel reëel. Richten we ons op de Fibo-pojectiedoelen, waarbij ik als referentiepunten neem de top van november 2007 en de bodem van maart 2008, dan bekom ik als doel een niveau van 9750. Met dat doel komen we terug bij de bodem van april 2003 war we dgelijke steun mogen verwachten.
In de weekggrafiek zien we dat de kans op doorbraak van de bodem van 21 november 2008 heel groot is. Komen we onder dit niveau en breken we dan ook nog de oktoberbodem dan zullen we ook positieve divergentie krijgen in de macd.
De daggrafiek ziet er allesbehalve positief uit. We zien een koersontwikkeling onder dalende gemiddelden, er zijn lagere toppen en de macd heeft zijn steunlijn neerwaarts doorbroken. De kans is dan ook heel groot dat we verder dalen richting de rode en de zwarte steunlijnen.
Conclusie: geen longs innemen op de Hang Seng. Wie shorts heeft kan die aanhouden met stop op de februaritop. Als uitertste stop nemen de janauritop.
Ook bij de Nikkei zien we vanaf de top van juli 2007 een duidelijke vijfde golf die in ontwikkeling is. Omdat we hier de bodem van april 2003 hebben doorbroken mogen we er terdege rekening mee houden dat we het Fibo-projectieniveau op 5500 zullen bereiken.
In de weekgrafiek teken ik een dalend kanaal in waarvan de steunlijn bij het Fibo-projectiniveau komt te liggen. Breken we de novemberbodem dan zal ook de oktoberbodem er moeten aan geloven. Eens onder de oktoberbodem ligt de weg open naar het Fibo-niveau op 5500. Bij het bereiken van dat niveau zal er hoggstwaarschijnlijk een positieve divergentie worden gevormd in de macd.
De daggrafiek is negatief. Lagere toppen en een koersontwikkeling onder dalende gemiddelden met daarbij een dreiging de novemberbodem en de oktoberbodem te breken.
Conclusie: Longs zijn bij de Nikkei niet aangewezen. Integendeel. Shorts kunnen aangehouden worden met een stop op de februaritop. Als uiterste nemen we de januaritop in aanmerking als stopniveau.
Edwin Vandamme
US markets
Analist heeft posities op de Shangai en de Nikkei.