...

Analyse: Royal Dutch, BP en Exxon

21 mei 2008, 21:41 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Afgelopen week-end gaf ik aan dat er koopsig­nalen waren voor de edel­met­al­en en inmid­dels zien we dat goud reeds geste­gen is tot boven 930 usd. De als­maar verder sti­j­gende oliepri­js zal de pri­js van de edel­met­al­en naar mijn mening verder de hoogte inja­gen en ik acht dus de kans heel reëel dat we de grens van 1000 usd voor het goud zullen door­breken. Ook zil­ver, pal­la­di­um en plati­na zullen aan de sti­jging mee­doen. Wat de index­en betre­ft: de langverwachte cor­rec­tie is van start gegaan en daar wordt het inschat­ten wat de toekomst ons bren­gen zal. De meeste anal­is­ten gaan uit van een beperk­te cor­rec­tie. Echter, de mogelijkheid van een diepe val die ons onder de maart­bodems kan bren­gen mag niet uit­ges­loten wor­den…

Analyse: RD, BP en Exxon

Voor wat betre­ft die mogelijkheid tot een diepe val van de beurzen bek­ijkt U maar even de maand­grafiek in mijn aex-analyse van het voor­bi­je week-end. Het kanaal geeft nog steeds de mogelijkheid aan voor een dal­ing die ons onder de maart­bodems kan brengen.

In deze analyse nemen we drie oliegi­gan­ten onder de loep: Roy­al Dutch, BP en Exxon.

In de kwartaal­grafiek van RD zien we dat het aan­deel de ste­un­li­jn heeft door­bro­ken. We kun­nen wel een kanaal inteke­nen dat sti­j­gend is en we zien dat de maart­bo­dem van groot belang is. De macd staat op het punt de sig­naal­li­jn te breken en dat is negatief.

In de maand­grafiek neem ik het kanaal uit de kwartaal­grafiek over en ik teken een dal­end kanaal in die de koers­be­weg­in­gen van de laat­ste maan­den omvat. We zien dat er nog enige ruimte is naar boven maar veel meer dan ander­halve euro is het niet. Wel is het zo dat er een mogelijkheid is voor een vlag­pa­troon maar dat zal pas blijken wan­neer de weer­stand­sli­jn van het dal­end kanaal kan uitgenomen wor­den. De macd geeft ons bij de huidi­ge stand weinig hou­vast. We zien enkel dat deze negatief evolueert.

In de week­grafiek zien we eve­neens duidelijk dat het aan­deel nog maar weinig ruimte heeft bin­nen het kanaal. Al gaan we hoger dan nog bot­sen we tegen hor­i­zon­tale weer­standen. De uit­name van de weer­stand­sli­jn wordt dus niet zo vanzelf­sprek­end. We zien ook dat de macd de 0‑lijn nadert en daar ligt dus een weerstandszone.

In de dag­grafiek zien we een vol­gend Fibo-cor­rec­tieniveau liggen bij 28.5 euro. Dit lijkt me gezien de overgekochte macd het max­i­maal haal­bare voor RD. Ik zou het aan­deel aan deze koers dus niet kopen. Dat wordt pas inter­es­sant bij een correctie. 

BP is op kwartaal­grafiek niets meer als een verza­mel­ing doji’s. Dergelijke can­dles wijzen nor­maler­wi­jze op onzek­er­heid en wan­neer we naar de macd kijken waar een negatieve diver­gen­tie te zien is, dan is het maar de vraag in hoev­erre we de ogen­schi­jn­lijke sterk­te van BP au serieux mogen nemen.

De maand­grafiek laat een door­bro­ken dal­ende weer­stand­sli­jn zien maar we bewe­gen zijwaarts en daarom is de koopindi­catie in de macd ook niet echt betrouwbaar.

In de week­grafiek zien we duidelijk de weer­stand bij het vol­gende Fibo­cor­rec­tieniveau dat op 670 ligt. Breken we de huidi­ge hoog­ste koers dan breken we tegelijk­er­ti­jd de bovenkant van de rechthoek waarin het aan­deel beweegt en dan mag dit als een koopsig­naal wor­den beschouwd. De macd kun­nen we in de gat­en houden want die zal bij door­braak van zijn weer­stand­sli­jn een koopsig­naal geven.

Of het zover komt is natu­urlijk maar de vraag want dergelijke sterk overgekochte macd laat ver­moe­den dat die door­braak wel even op zich kan lat­en wacht­en. BP is al bij al een aan­deel om in de gat­en te houden maar kopen zou ik op di niveau, zon­der bijkomende aan­wi­jzin­gen, niet doen. Een cor­rec­tie lijkt me meer kans te mak­en en k wacht dan ook liev­er die mogelijke cor­rec­tie af vooraleer een instap te overwegen.

Als laat­ste aan­deel nemen we Exxon. In de kwartaal­grafiek een heel mooie trend die we zelden zien. Alleen, als Euro­peaan heb je er natu­urlijk niet veel aan wan­neer de dol­lar net zo hard in waarde afneemt als het aan­deel sti­jgt. Iet­wat over­dreven uitge­drukt wellicht maar van de winst in euro uitge­drukt zal er een behoor­lijk pak van af gaan.

Hoe dan ook: een zeer mooie trend die nog geen sig­nalen geeft voor een omme­keer maar we moeten wel alert zijn want de macd staat heel hoog.

In de maand­grafiek zien we dat de macd een verkoopsig­naal heeft gegeven maar de indi­ca­tor buigt opnieuw om naar boven toe. Bij een verdere sti­jging in het aan­deel kri­j­gen we hier dus mogelijks een negatieve divergentie.

Kijken we naar de week­grafiek dan zien we daar een sti­j­gende sym­metrische driehoek. De kans op hogere koersen is dus zeer reëel en ik zou het aan­deel ondanks de hoge macd in de maand­grafiek dus niet dur­ven te shorten.

Ook in de dag­grafiek zien we dat het aan­deel veel kans maakt een dri­etop uit te nemen. Dit ware heel sterk. Ik hou er bij Exxon ter­dege reken­ing mee dat die uit­braak er ook zal komen. Daarop nog kopen lijkt me gezien het beeld uit de maand- en de kwartaal­grafiek echter niet zo veilig.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft posi­ties en edel­met­al­en en in RD


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.