![](/images/legacy-userimages/userimages/edwin_Wall_Street.jpg)
Analyse: RD, BP en Exxon
Voor wat betreft die mogelijkheid tot een diepe val van de beurzen bekijkt U maar even de maandgrafiek in mijn aex-analyse van het voorbije week-end. Het kanaal geeft nog steeds de mogelijkheid aan voor een daling die ons onder de maartbodems kan brengen.
In deze analyse nemen we drie oliegiganten onder de loep: Royal Dutch, BP en Exxon.
In de kwartaalgrafiek van RD zien we dat het aandeel de steunlijn heeft doorbroken. We kunnen wel een kanaal intekenen dat stijgend is en we zien dat de maartbodem van groot belang is. De macd staat op het punt de signaallijn te breken en dat is negatief.
In de maandgrafiek neem ik het kanaal uit de kwartaalgrafiek over en ik teken een dalend kanaal in die de koersbewegingen van de laatste maanden omvat. We zien dat er nog enige ruimte is naar boven maar veel meer dan anderhalve euro is het niet. Wel is het zo dat er een mogelijkheid is voor een vlagpatroon maar dat zal pas blijken wanneer de weerstandslijn van het dalend kanaal kan uitgenomen worden. De macd geeft ons bij de huidige stand weinig houvast. We zien enkel dat deze negatief evolueert.
In de weekgrafiek zien we eveneens duidelijk dat het aandeel nog maar weinig ruimte heeft binnen het kanaal. Al gaan we hoger dan nog botsen we tegen horizontale weerstanden. De uitname van de weerstandslijn wordt dus niet zo vanzelfsprekend. We zien ook dat de macd de 0‑lijn nadert en daar ligt dus een weerstandszone.
In de daggrafiek zien we een volgend Fibo-correctieniveau liggen bij 28.5 euro. Dit lijkt me gezien de overgekochte macd het maximaal haalbare voor RD. Ik zou het aandeel aan deze koers dus niet kopen. Dat wordt pas interessant bij een correctie.
BP is op kwartaalgrafiek niets meer als een verzameling doji’s. Dergelijke candles wijzen normalerwijze op onzekerheid en wanneer we naar de macd kijken waar een negatieve divergentie te zien is, dan is het maar de vraag in hoeverre we de ogenschijnlijke sterkte van BP au serieux mogen nemen.
De maandgrafiek laat een doorbroken dalende weerstandslijn zien maar we bewegen zijwaarts en daarom is de koopindicatie in de macd ook niet echt betrouwbaar.
In de weekgrafiek zien we duidelijk de weerstand bij het volgende Fibocorrectieniveau dat op 670 ligt. Breken we de huidige hoogste koers dan breken we tegelijkertijd de bovenkant van de rechthoek waarin het aandeel beweegt en dan mag dit als een koopsignaal worden beschouwd. De macd kunnen we in de gaten houden want die zal bij doorbraak van zijn weerstandslijn een koopsignaal geven.
Of het zover komt is natuurlijk maar de vraag want dergelijke sterk overgekochte macd laat vermoeden dat die doorbraak wel even op zich kan laten wachten. BP is al bij al een aandeel om in de gaten te houden maar kopen zou ik op di niveau, zonder bijkomende aanwijzingen, niet doen. Een correctie lijkt me meer kans te maken en k wacht dan ook liever die mogelijke correctie af vooraleer een instap te overwegen.
Als laatste aandeel nemen we Exxon. In de kwartaalgrafiek een heel mooie trend die we zelden zien. Alleen, als Europeaan heb je er natuurlijk niet veel aan wanneer de dollar net zo hard in waarde afneemt als het aandeel stijgt. Ietwat overdreven uitgedrukt wellicht maar van de winst in euro uitgedrukt zal er een behoorlijk pak van af gaan.
Hoe dan ook: een zeer mooie trend die nog geen signalen geeft voor een ommekeer maar we moeten wel alert zijn want de macd staat heel hoog.
In de maandgrafiek zien we dat de macd een verkoopsignaal heeft gegeven maar de indicator buigt opnieuw om naar boven toe. Bij een verdere stijging in het aandeel krijgen we hier dus mogelijks een negatieve divergentie.
Kijken we naar de weekgrafiek dan zien we daar een stijgende symmetrische driehoek. De kans op hogere koersen is dus zeer reëel en ik zou het aandeel ondanks de hoge macd in de maandgrafiek dus niet durven te shorten.
Ook in de daggrafiek zien we dat het aandeel veel kans maakt een drietop uit te nemen. Dit ware heel sterk. Ik hou er bij Exxon terdege rekening mee dat die uitbraak er ook zal komen. Daarop nog kopen lijkt me gezien het beeld uit de maand- en de kwartaalgrafiek echter niet zo veilig.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft posities en edelmetalen en in RD