...

Analyse: Olie en metalen

5 maart 2009, 22:57 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Ik bek­ijk dagelijks een aan­tal grafieken waaron­der die van de bunds en dan valt het toch wel op dat de oblig­atieko­ersen dalen. Een track­er zoals TBT (Proshares ultra­short Lehman 20+ Year Trea­sury) is al fors in waarde geste­gen en bli­jft in een sti­j­gende trend. De rente op lange ter­mi­jn zit dus in een sti­j­gende trend. Tegelijk­er­ti­jd zien we dat basis­met­al­en een bodem­pa­troon neerzetten. De kop­er­pri­js springt in het oog want die is begin­nen sti­j­gen. Wan­neer in deze economie de pri­js van basis­met­al­en gaat sti­j­gen en de lange rente eve­neens sti­jgt dan besluit ik daar uit dat we naar een infla­toire toe­s­tand evolueren. Die infla­toire toe­s­tand kan er toe lei­den dat ook de aan­de­len­beurzen terug zullen gaan stijgen…Inflatie als oploss­ing voor het smelten van de schuldenberg…


Analyse: Olie en metalen

Vooraleer de analyse over olie aan te vat­ten eerst even een paar grafiek­jes. Eerst de grafiek van de kop­er­pri­js, de grafiek van Freeport Mc Moran en daar­na de grafiek van BDD (Pow­er­shares DB Base Met­als Dou­ble Long Etn).

Kop­er breekt uit en wie een fonds heeft gekocht zoals bijvoor­beeld Freeport Mc Moran Cop­per and Gold (FCX) zal daar niet rouwig om zijn.

En dan de grafiek van BDD. Deze laat een uit­braak zien boven de weer­stand­sli­jn. Met­al­en begin­nen dus te sti­j­gen. Hoe kan het nu dat de pri­jzen van de met­al­en gaan sti­j­gen wan­neer de economie op ape­gapen ligt? Zou het kun­nen dat grote par­ti­jen vin­den dat geld haar waarde ver­loren heeft en dat ze hun geld in tast­bare goed­eren stop­pen? Zijn we dan inder­daad weer in der­tiger-jaren toe­s­tanden terecht­gekomen? Als dat zo is dan heb ik daar één bedenk­ing bij…de men­sheid is er niet slim­mer op gewor­den, inte­gen­deel, ze hebben uit het verleden nooit lessen getrokken…

Wan­neer de pri­js van de met­al­en gaat sti­j­gen omdat beleg­gers, bij gebrek aan vertrouwen, hun geld liev­er in goed­eren stop­pen dan moeten we er reken­ing mee houden dat ook olie in pri­js kan gaan stijgen.

We kijken eerst even­t­jes naar de maand­grafiek. Daar zien we dat de koers ste­un heeft gevon­den op de top van feb­ru­ari 2003. Dit is een degelijke ste­un­zone en zolang de koers niet lager komt als 35,35 usd, zijnde de bodem van decem­ber 2008, is de kans op sti­j­gende koersen niet uitgesloten.

In de week­grafiek zien we een sym­metrische driehoek en daar wordt het afwacht­en langs welke kant we een uit­braak kri­j­gen. Een sym­metrische driehoek is in de regel een con­tin­u­atiepa­troon maar kan een omkeer­figu­ur zijn. Aan­dacht­spunt in deze grafiek is verder de vele gaps die we zien liggen. Vroeg of laat zullen deze gaps ges­loten worden.

In de dag­grafiek zien we duidelijk de zijwaartse beweg­ing waar we nu reeds een paar maan­den in bezig zijn. De macd evolueert posi­tief en vanu­it het ver­loop van die indi­ca­tor zouden we mogen aan­nemen dat een opwaartse uit­braak meest kan­srijk is. Dat beleg­gers een afwach­t­ende houd­ing aan­nemen is duidelijk want het vol­ume daalt. Bij een door­braak van de weer­stand­sli­jn geef ik als eerste doel­zone 51 tot 56 usd. Komen we daar­boven dan kun­nen we naar 61 usd en eens daar­boven moet de koers naar 70 usd. Een neer­waartse door­braak van de ste­un­li­jn zou de koers van olie onmid­del­lijk naar 35 usd bren­gen (de bodem van decem­ber) en in dat geval hou ik er reken­ing mee dat de hor­i­zon­tale ste­un die we zien in de maand­grafiek bij 30 usd vlug zal bereikt worden.

Kijken we dan naar een fonds zoals DXO (Pow­er­shares DB Crude Oil Dou­ble Long Etn) dan zien we een door­braak van de weer­stand­sli­jn waar­na de koers deze lijn heeft teruggetest. Dit gaf ons een dubbele bodem waar­na de koers opnieuw begon te sti­j­gen. Nu duwen we tegen de weer­stand­sli­jn over de meest recente top­pen en het vol­ume toont ook hier aan dat de beleg­gers in dit fonds een afwach­t­ende houd­ing aan­nemen. Breekt de oliepri­js de weer­stand­sli­jn dan zal DXO eve­neens zijn weer­stand­sli­jn breken. Breken we de ste­un­li­jn dan kijkt U maar even naar DTO -) , dat is het broert­je van DXO maar dan wel dou­ble short.

En dan nog even de bedenk­ing in ver­band met de energieprob­lematiek: Bij de hoge oliepri­jzen was de uit­spraak peak-oil” aan de orde van de dag. Bij de huidi­ge pri­jzen horen we daar weinig of niets meer over. Zou er nu miss­chien weer zoveel meer olie onder de grond zit­ten? Niet dus. Waarmee ik maar wil aangeven dat we op lan­gere ter­mi­jn heel zek­er weer een oliepri­js van 70 usd en hoger zullen zien. 

Wie op korte ter­mi­jn werkt moet inder­daad een dal­ing naar eerst 30 usd vooraleer we weer 70 usd zien incal­culeren. Daarom: wie werkt met tur­bo’s houd zijn stop best lager als 30.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft posi­ties in DXO


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.