Ik bekijk dagelijks een aantal grafieken waaronder die van de bunds en dan valt het toch wel op dat de obligatiekoersen dalen. Een tracker zoals TBT (Proshares ultrashort Lehman 20+ Year Treasury) is al fors in waarde gestegen en blijft in een stijgende trend. De rente op lange termijn zit dus in een stijgende trend. Tegelijkertijd zien we dat basismetalen een bodempatroon neerzetten. De koperprijs springt in het oog want die is beginnen stijgen. Wanneer in deze economie de prijs van basismetalen gaat stijgen en de lange rente eveneens stijgt dan besluit ik daar uit dat we naar een inflatoire toestand evolueren. Die inflatoire toestand kan er toe leiden dat ook de aandelenbeurzen terug zullen gaan stijgen…Inflatie als oplossing voor het smelten van de schuldenberg…
Analyse: Olie en metalen
Vooraleer de analyse over olie aan te vatten eerst even een paar grafiekjes. Eerst de grafiek van de koperprijs, de grafiek van Freeport Mc Moran en daarna de grafiek van BDD (Powershares DB Base Metals Double Long Etn).
Koper breekt uit en wie een fonds heeft gekocht zoals bijvoorbeeld Freeport Mc Moran Copper and Gold (FCX) zal daar niet rouwig om zijn.
En dan de grafiek van BDD. Deze laat een uitbraak zien boven de weerstandslijn. Metalen beginnen dus te stijgen. Hoe kan het nu dat de prijzen van de metalen gaan stijgen wanneer de economie op apegapen ligt? Zou het kunnen dat grote partijen vinden dat geld haar waarde verloren heeft en dat ze hun geld in tastbare goederen stoppen? Zijn we dan inderdaad weer in dertiger-jaren toestanden terechtgekomen? Als dat zo is dan heb ik daar één bedenking bij…de mensheid is er niet slimmer op geworden, integendeel, ze hebben uit het verleden nooit lessen getrokken…
Wanneer de prijs van de metalen gaat stijgen omdat beleggers, bij gebrek aan vertrouwen, hun geld liever in goederen stoppen dan moeten we er rekening mee houden dat ook olie in prijs kan gaan stijgen.
We kijken eerst eventjes naar de maandgrafiek. Daar zien we dat de koers steun heeft gevonden op de top van februari 2003. Dit is een degelijke steunzone en zolang de koers niet lager komt als 35,35 usd, zijnde de bodem van december 2008, is de kans op stijgende koersen niet uitgesloten.
In de weekgrafiek zien we een symmetrische driehoek en daar wordt het afwachten langs welke kant we een uitbraak krijgen. Een symmetrische driehoek is in de regel een continuatiepatroon maar kan een omkeerfiguur zijn. Aandachtspunt in deze grafiek is verder de vele gaps die we zien liggen. Vroeg of laat zullen deze gaps gesloten worden.
In de daggrafiek zien we duidelijk de zijwaartse beweging waar we nu reeds een paar maanden in bezig zijn. De macd evolueert positief en vanuit het verloop van die indicator zouden we mogen aannemen dat een opwaartse uitbraak meest kansrijk is. Dat beleggers een afwachtende houding aannemen is duidelijk want het volume daalt. Bij een doorbraak van de weerstandslijn geef ik als eerste doelzone 51 tot 56 usd. Komen we daarboven dan kunnen we naar 61 usd en eens daarboven moet de koers naar 70 usd. Een neerwaartse doorbraak van de steunlijn zou de koers van olie onmiddellijk naar 35 usd brengen (de bodem van december) en in dat geval hou ik er rekening mee dat de horizontale steun die we zien in de maandgrafiek bij 30 usd vlug zal bereikt worden.
Kijken we dan naar een fonds zoals DXO (Powershares DB Crude Oil Double Long Etn) dan zien we een doorbraak van de weerstandslijn waarna de koers deze lijn heeft teruggetest. Dit gaf ons een dubbele bodem waarna de koers opnieuw begon te stijgen. Nu duwen we tegen de weerstandslijn over de meest recente toppen en het volume toont ook hier aan dat de beleggers in dit fonds een afwachtende houding aannemen. Breekt de olieprijs de weerstandslijn dan zal DXO eveneens zijn weerstandslijn breken. Breken we de steunlijn dan kijkt U maar even naar DTO -) , dat is het broertje van DXO maar dan wel double short.
En dan nog even de bedenking in verband met de energieproblematiek: Bij de hoge olieprijzen was de uitspraak “peak-oil” aan de orde van de dag. Bij de huidige prijzen horen we daar weinig of niets meer over. Zou er nu misschien weer zoveel meer olie onder de grond zitten? Niet dus. Waarmee ik maar wil aangeven dat we op langere termijn heel zeker weer een olieprijs van 70 usd en hoger zullen zien.
Wie op korte termijn werkt moet inderdaad een daling naar eerst 30 usd vooraleer we weer 70 usd zien incalculeren. Daarom: wie werkt met turbo’s houd zijn stop best lager als 30.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft posities in DXO