Kijken we naar de grafieken van de grondstoffen dan zien we een kleine opleving vanuit de bodems. In de CRB-index zien we op weekgrafiek dat er na een dalende vijf-golf een omgekeerde schouder-kop-schouder in ontwikkeling is. Nu is de neklijn nog niet gebroken maar wanneer dit gebeurt dan kunnen we er van op aan dat heel veel grondstoffen nog een stuk stijging te goed hebben. Omdat we voorafgaand een vijf-golf hebben geplaatst mogen we eveneens aannemen dat de grondstoffen na deze correctie opnieuw een daling zullen inzetten. Edelmetalen en dan vooral goud en zilver vormen een uitzondering op de regel…
Analyse: Olie en Goud
Ik toon eerst even de crb-index met de omgekeerde schouder-kop-schouder. De neklijn ligt op dezelfde hoogte als het 40-weeks gemiddelde. Een doorbraak van dit gemiddelde zou dus tevens een doorbraak van de neklijn betekenen. Komt die doorbraak er dan kunnen we ons opmaken voor een stijging in de gondstoffen. Een correctieve stijging naar we mogen aannemen omdat we voorafgaand een dalende vijfgolf hadden.
olie
In de maangrafiek zien we dat de olieprijs is teruggevallen tot op de toppen van september 2000 — maart 2003. Deze horizontale zone zou in principe de nodige steun moeten geven. We zijn ook teruggevallen tot op het 61.8 Fibo-niveau en ook dat is een aanwijzing dat we hier een bodemvorming kunnen krijgen. Ook zien we dat de afstand ussen prijs en koersgemiddelden heel hoog is. Een convergentie dringt zich dus op. Drie redenen dus om een stijging of op zijn minst toch een bodem te verwachten maar in de koersgrafiek zien we voorlopig nog niet het minste teken dat op een opleving kan wijzen.
In de weekgrafiek zien we een koopsignaal in de macd. In de koersgrafiek zien we dat we in een zijwaartse beweging bezig zijn maar de ondertoon is duidelijk negatief. Wie long zit houd dus best zijn stop bij de decemberbodem op 35.35 usd. Bij een stijging zien we een drietal horizontale weerstanden liggen die van belang zijn. Eeen stijging zal hoogstwaarschijnlijk stuklopen tegen deze lijnen en dan hebben we het over een potentieel koersdoel van 48÷51÷57.
Een mooi systeempje bij grondstoffen en bij indexen is het om pas in te spelen op een prijsbeweging wanneer het 20 of het 40-daags gemiddelde worden gekruist. In de daggrafiek zien we dat hier nog geen sprake van is en dus moeten we nog steeds niet gehaast zijn om longposities in te nemen. De macd draait trouwens weer naar een verkoopsignaal.
Goud
En wie kent niet het gezegde: Het gele goud volgt het zwarte. Die uitspraak zal wellicht met inflatieverwachtingen hebben te maken maar deze keer is het toch wel anders. let wel: ik ben ervan overtuigd dat we die inflatie nog wel op ons dak geschoven krijgen hoor.
In de maandgrafiek zien we een uitbraak uit een vlagpatroon en dat is vanzelfsprekend positief. Alleen zint dat verloop van de macd me niet. Die blijft achteroplopen en dus sluit ik in de goudprijs een terugtest van de doorbroken weerstandslijn zeker niet uit. Slaagt die terugtest dan krijgen de spijtoptanten een gelegenheid om aan goedkopere prijzen alsnog in te stappen.
In de weekgrafiek zien we een mooier beeld. Hier ondersteunt de macd de stijging en de indicator is duidelijk door de 0‑lijn naar boven. In de koersgrafiek zien we dat we mooi boven de doorbroken weerstandslijn noteren maar we zitten tegen de vroegere toppen te duwen en die stijgende steunlijn is wat hellingsgraad betreft te scherp. Ik hou er dus net als in de maandgrafiek dus rekening mee dat we een terugtest krijgen van de doorbroken weerstandslijn. De voorwaarde blijft dan wel dat de gemiddelden die tenslotte toch stijgen ook doorbroken worden. Gebeurt dit niet, en dat acht ik toch meest kansrijk, dan zal een terugval tot stilstand komen bij ongeveer 850 usd.
In de daggrafiek zien we bij de macd een dubbele top. Ook dit is een aanwijzing die aangeeft dat we rekening moeten houden met een terugval maar het 20 en het 40-daags gemiddelde bieden steun. Het 40-daags gemiddelde ligt bij 850 usd en dat is ook ons niveau uit de weekgrafiek. Bereiken we dus dit doel dan zou ik bij de minste tekenen van ommekeer longposities innemen of uitbreiden.
Edwin Vandamme
US markets
Analist heeft posities in goud en in olie.