...

Analyse: Olie en Goud

11 februari 2009, 22:51 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Kijken we naar de grafieken van de grond­stof­fen dan zien we een kleine oplev­ing vanu­it de bodems. In de CRB-index zien we op week­grafiek dat er na een dal­ende vijf-golf een omge­keerde schoud­er-kop-schoud­er in ontwik­kel­ing is. Nu is de nek­li­jn nog niet gebro­ken maar wan­neer dit gebeurt dan kun­nen we er van op aan dat heel veel grond­stof­fen nog een stuk sti­jging te goed hebben. Omdat we vooraf­gaand een vijf-golf hebben geplaatst mogen we eve­neens aan­nemen dat de grond­stof­fen na deze cor­rec­tie opnieuw een dal­ing zullen inzetten. Edel­met­al­en en dan vooral goud en zil­ver vor­men een uit­zon­der­ing op de regel…


Analyse: Olie en Goud

Ik toon eerst even de crb-index met de omge­keerde schoud­er-kop-schoud­er. De nek­li­jn ligt op dezelfde hoogte als het 40-weeks gemid­delde. Een door­braak van dit gemid­delde zou dus tevens een door­braak van de nek­li­jn beteke­nen. Komt die door­braak er dan kun­nen we ons opmak­en voor een sti­jging in de gond­stof­fen. Een cor­rec­tieve sti­jging naar we mogen aan­nemen omdat we vooraf­gaand een dal­ende vijf­golf hadden.

olie

In de maan­grafiek zien we dat de oliepri­js is teruggevallen tot op de top­pen van sep­tem­ber 2000 — maart 2003. Deze hor­i­zon­tale zone zou in principe de nodi­ge ste­un moeten geven. We zijn ook teruggevallen tot op het 61.8 Fibo-niveau en ook dat is een aan­wi­jz­ing dat we hier een bodemvorm­ing kun­nen kri­j­gen. Ook zien we dat de afs­tand ussen pri­js en koers­gemid­delden heel hoog is. Een con­ver­gen­tie dringt zich dus op. Drie rede­nen dus om een sti­jging of op zijn minst toch een bodem te verwacht­en maar in de koers­grafiek zien we voor­lop­ig nog niet het min­ste teken dat op een oplev­ing kan wijzen.

In de week­grafiek zien we een koopsig­naal in de macd. In de koers­grafiek zien we dat we in een zijwaartse beweg­ing bezig zijn maar de onder­toon is duidelijk negatief. Wie long zit houd dus best zijn stop bij de decem­ber­bo­dem op 35.35 usd. Bij een sti­jging zien we een dri­etal hor­i­zon­tale weer­standen liggen die van belang zijn. Eeen sti­jging zal hoogst­waarschi­jn­lijk stuk­lopen tegen deze lij­nen en dan hebben we het over een poten­tieel koers­doel van 48÷51÷57.

Een mooi sys­teem­p­je bij grond­stof­fen en bij index­en is het om pas in te spe­len op een pri­js­be­weg­ing wan­neer het 20 of het 40-daags gemid­delde wor­den gekruist. In de dag­grafiek zien we dat hier nog geen sprake van is en dus moeten we nog steeds niet gehaast zijn om long­posi­ties in te nemen. De macd draait trouwens weer naar een verkoopsignaal.

Goud

En wie kent niet het gezegde: Het gele goud vol­gt het zwarte. Die uit­spraak zal wellicht met inflatiev­erwachtin­gen hebben te mak­en maar deze keer is het toch wel anders. let wel: ik ben ervan over­tu­igd dat we die inflatie nog wel op ons dak geschoven kri­j­gen hoor. 

In de maand­grafiek zien we een uit­braak uit een vlag­pa­troon en dat is vanzelf­sprek­end posi­tief. Alleen zint dat ver­loop van de macd me niet. Die bli­jft achtero­plopen en dus sluit ik in de goud­pri­js een terugtest van de door­bro­ken weer­stand­sli­jn zek­er niet uit. Slaagt die terugtest dan kri­j­gen de spi­j­top­tan­ten een gele­gen­heid om aan goed­kopere pri­jzen alsnog in te stappen.

In de week­grafiek zien we een mooier beeld. Hier onder­s­te­unt de macd de sti­jging en de indi­ca­tor is duidelijk door de 0‑lijn naar boven. In de koers­grafiek zien we dat we mooi boven de door­bro­ken weer­stand­sli­jn noteren maar we zit­ten tegen de vroegere top­pen te duwen en die sti­j­gende ste­un­li­jn is wat hellings­graad betre­ft te scherp. Ik hou er dus net als in de maand­grafiek dus reken­ing mee dat we een terugtest kri­j­gen van de door­bro­ken weer­stand­sli­jn. De voor­waarde bli­jft dan wel dat de gemid­delden die tenslotte toch sti­j­gen ook door­bro­ken wor­den. Gebeurt dit niet, en dat acht ik toch meest kan­srijk, dan zal een terug­val tot stil­stand komen bij ongeveer 850 usd. 

In de dag­grafiek zien we bij de macd een dubbele top. Ook dit is een aan­wi­jz­ing die aangeeft dat we reken­ing moeten houden met een terug­val maar het 20 en het 40-daags gemid­delde bieden ste­un. Het 40-daags gemid­delde ligt bij 850 usd en dat is ook ons niveau uit de week­grafiek. Bereiken we dus dit doel dan zou ik bij de min­ste teke­nen van omme­keer long­posi­ties innemen of uitbreiden.

Edwin Van­damme

US mar­kets

Anal­ist heeft posi­ties in goud en in olie.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.