...

Analyse: Nikkei-, Bombay-, Shangai-index

18 februari 2009, 21:15 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

In de TA-sec­tie op deze site heb ik Ahold nu ook opgenomen. De TA-sec­tie bevat iets meer als een der­tig­tal waar­den, aan­de­len, index­en, munten en grond­stof­fen, waar­van ik de analyse 2 maal in de week bijw­erk. De analy­ses zijn gericht op het innemen van posi­ties op iets lan­gere ter­mi­jn. Rustige han­del dus. Wat de VS-index­en betre­ft, deze zijn bezig met de test van hun novem­ber­niveaus. Het aan­tal aan­de­len boven het 50-daags op de NYSE toont een forse verzwakking maar het aan­tal aan­de­len boven het 200-daags bli­jft alsnog redelijk liggen. De advance-decline bli­jft posi­tief diverg­eren met de index en dat is posi­tief voor de lan­gere ter­mi­jn. Voor wat betre­ft de korte ter­mi­jn ligt de put/­call-ratio heel hoog en we mogen dus de komende dagen wat her­s­tel verwacht­en…

Analyse: Nikkei‑, Bombay‑, Shangai-index

Voor wat betre­ft de TA-sec­tie: ik richt me in hoofdza­ak op het schri­jven van opties op aan­de­len. Aan­de­len wor­den zelden aanger­aden sim­pel­weg omdat het beurskli­maat geen aan­lei­d­ing geeft aan­de­len­posi­ties op te bouwen. Dit is geen beurs om aan­de­len te kopen vanu­it oog­punt lan­gere ter­mi­jn. Inte­gen­deel, oplevin­gen zijn er eerder om aan­de­len­posi­ties af te bouwen. Voor wat betre­ft de grond­stof­fen, index­en en munten in de TA-sec­tie geef ik regel­matig aan welke posi­tie long- of short ik aangewezen acht. Ik ga er ook van uit dat de beleg­ger die deze aan­bevelin­gen” opvol­gt voor zichzelf weet waar zijn pijn­grens ligt en dat hij zijn momeny­man­age­men­tregelt­jes kent en respecteert. Geen spec­u­latieve posi­ties innemen is mijn mot­to en wie dat wel doet wordt geacht ook te kun­nen omgaan met dergelijke posities.

We bek­ijken in deze analyse de Nikkei- de Bom­bay- en de Shangai. Ik toon voor elke index de maand‑, de week- en de dag­grafiek met een korte commentaar.

Bij de maand­grafiek van de Nikkei toon ik de sto­chas­tics samen met een tijdsserie. De indi­ca­tor is duidelijk. Ik zie geen reden om long­posi­ties in te nemen op deze index. Inte­gen­deel, kijken we naar de koers­grafiek dan zien we dat de kans behoor­lijk groot is dat we verder moeten dalen. We mogen hopen dat de can­dles van okto­ber en novem­ber vol­doende ste­un bieden. Doen ze dit niet dan breken we ook defin­i­tief de bodem van 2003 en dat ware echt wel negatief.

Kijken we naar de week­grafiek dan zien we dat de macd nog steeds posi­tief is maar het his­togram vlakt af. In de koers­grafiek zien we dat de koers als het ware onder de duim gehouden wordt door het dal­end 12-weeks gemid­delde. Net als bij de maand­grafiek zie ik geen reden long­posi­ties in te nemen.

In de dag­grafiek zien we dat de macd aanstal­ten maakt een verkoopsig­naal te geven (kruisen van de indi­ca­tor met de sig­naal­li­jn). In de koers­grafiek maakt de index aanstal­ten zijn jan­u­ari­bo­dem te door­breken. Gebeurt dit dan hebben we nog ste­un van de okto­ber­bo­dem en van de novem­ber­bo­dem. Longs zijn niet aangewezen. Wie shorts in bez­it heeft houd zijn stop op de januaritoppen.

De Bom­bay ver­toont zowat het­zelfde koersver­loop in de maand­grafiek als de Nikkei. De sto­chas­tics ver­toeft hier reeds lange tijd in de over­sol­dzone maar vanu­it de koers­grafiek zien we geen reden om long­posi­ties aan te gaan.

In de week­grafiek zien we de druk van het 12-weeks gemid­delde en van een boven­liggend Fibo-niveau. De macd staat op koop maar het his­togram buigt om naar vlak. Ik zie geen reden longs in te nemen op deze index, integendeel.

Op dag­grafiek zien we een nakend verkoopsig­naal in de macd. In de koers­grafiek zijn we uit een sti­j­gend wig­pa­troon­t­je gevallen. Short gaan mag maar hou rekn­ing met de mogelijke ste­un van de jan­u­ari- okto­ber- en novem­ber­bo­dem en hou een stop de feb­ru­ar­i­top­pen. Longs zijn niet aangewezen.

In de maand­grafiek van de Shangai die alvast posi­tief oogt zien we dat we de weer­stand van juni 2001 hebben bereikt. Ook het 100-maands gemid­delde werd bereikt. We moeten echt wel deze weer­standen door­breken om posi­tief te bli­jven voor de lan­gere ter­mi­jn. Het 100-maands en de top van juni 2001 kun­nen nu de aan­lei­d­ing vor­men voor een cor­rec­tie op de sti­jging. De macd geeft bijlange nog geen koopsig­naal maar het his­togram buigt wel mooi om.

In de week­grafiek hebben we de weer­stand­sli­jn door­bro­ken waar­na de sti­jging werd ingezet. We zien een hogere bodem en een hogere top maar we zien ook dat we nu tegen een weer­stand­sli­jn aanzit­ten en het 40-weeks ligt in onze weg. We kun­nen dus wellicht een cor­rec­tie verwacht­en op de sti­jging en dan wordt het de vraag of deze sti­jging echt duurza­am is. Dat moet nog blijken want de sti­jging kan alsnog een berevlag wor­den. Ik wil de Shangai dus het lief­st niet onder de 2000 zien dalen.

In de dag­grafiek zien we dat het 200-daags gemid­delde is bereikt. De sto­chas­tics en zek­er de tijdsserie geeft aan dat we moeten reken­ing houden met een cor­rec­tie. In de TA-sec­tie op de site werd al heel vroeg gewezen op de long­mo­gelijkhe­den bij deze index. Ik zou deze longs nu afbouwen of tijdelijk van de hand doen in afwacht­ing van enige duidelijkheid. Short gaan lijkt me enigzins spec­u­latief gezien de gold­en-cross­es in de kor­tere gemid­delden. Hou bij shorts in ieder geval een korte stop aan en gebruik daar­voor bijvoobeeld het 200-daags gemiddelde.

De drie index­en wor­den op woens­dag en in het WE ook bijgew­erkt in de TA-sec­tie. De beleg­ger kan dus de aan­bevelin­gen op deze index­en regel­matig meevolgen.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft posi­ties op de Shangai en op de Nikkei.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.